В една от предните статии поговорихме за цената на парите, а в друга сравнихме работата на заплата с развитието на собствен бизнес. Би било неразумно обаче да говорим за парите и управлението на личните финанси, без да разгледаме неприятната тема за спестяването. Вероятно ще ви заболи от нея, но колкото по-рано се погрижите за това, толкова по-малко ще боли.

ЗАЩО НЕ СЕ ГОВОРИ ЗА СПЕСТЯВАНЕ

Темата за спестяването на пари е отбягвана по няколко причини. Първо, именно защото е неприятна. Обичаме да говорим за нещата, които ни доставят удоволствие, а харченето на пари свързваме именно с това. С пари плащаме за нещата, които искаме – по-хубава кола, почивка на Ривиерата или образование от Cambridge. Спестяването автоматично ни лишава от всичко това (поне така си мислим).

Освен това повечето хора нямат навик да спестяват и обикновено започваме да спестяваме едва когато вече дължим пари, а това отново не е приятно чувство. Допълнително натежава и това, че често взимаме пари назаем точно когато сме закъсали с парите. Затова не е чудно, че самата дума “спестяване” свързваме с липса, нямане, дискомфорт, недостиг и така нататък – все негативни думи.

От друга страна, всички около вас искат да харчите, а не да спестявате. Семейството ви иска да харчите, за да можете да прекарвате по-добре времето си заедно – да платите за екскурзии и забавления. Банките и търговците искат да харчите. Лекарят, учителят, държавата – всички те се борят за вашите пари. В резултат на това съзнанието ви е бомбардирано с реклами и съобщения, които стимулират именно това поведение у вас – “потребителското”. Те искат да получат вашите пари и за целта непрекъснато ви казват да ги похарчите.

И накрая, от това да спестявате има интерес един-единствен човек, който често дори и не го осъзнава. Точно така, това сте ВИЕ.

КАКВИ СА ПОЛЗИТЕ ЗА ВАС

Хората погрешно мислят, че спестяването е лесно, когато не са се опитвали да го направят (както при отказването на цигарите). Те се заблуждават, че по всяко време могат да започнат да пестят пари, стига да поискат. Обикновено този момент се отлага, отлага и отлага с доводи като Има време за това, Искам да си поживея малко или (любимият ми) Другия месец започвам, ама наистина вече сериозно. Като имате това предвид, спокойно можем да кажем, че:

(1) Спестяването ще промени не само отношението ви към парите, но и целия ви живот
Вашето отношение към парите рефлектира върху всички аспекти на живота ви, защото парите СА във всички аспекти на живота ви. За да започнете да спестявате пари, е необходимо да промените не само отношението към финансите си, но и начина си на мислене, а оттам и повечето си навици.

(2) Спестяването ще ви научи на дисциплина и търпение
Това са две качества, които играят голяма роля в живота на зрелия човек и спестяването ще ви помогне да ги развиете. За да ограничите харченето на пари, ще трябва да кажете “не” на себе си, на собствените си желания. Освен това ще трябва да го правите отново и отново за дълъг период от време, преди да видите резултатите от усилията си.

(3) Спестяването ще ви помогне да осъзнаете приоритетите си
Когато си наложите да не си купувате удоволствия с парите, ще ви се наложи да ги търсите другаде. Вместо да обикаляте хипнотизирано магазините, ще трябва да намерите друг начин за развлечение – да излезете с приятел, да отделите време за семейството си или да се запишете на танци. Накратко, ще обърнете повече внимание на себе си и хората около вас.

(4) Спестяването ще ви даде свобода
Не мислете, че спестяването ви лишава от нещо. Мислете за свободата, която ще можете да си осигурите след време. Спестяването ограничава потреблението ви сега, но в името на много по-важна цел: вашата свобода. Ако имате спестени пари, можете по всяко време да напуснете работа, и/ли да преминете на свободна практика, и/ли да започнете собствен бизнес. Няма да е необходимо да се съобразявате с хора и институции, на които дължите пари.

(5) Спестяването ще ви даде спокойствие
Случвало ли ви се е някога да изникне някакъв непредвиден разход тъкмо когато сте похарчили всичко и имате само колкото да изкарате до следващата заплата – на хляб и вода? Затворете очи и си спомнете точно как стана това и как ви накара да се чувствате. Може би “притиснати до стената” е точния израз?

(6) Спестяването ще ви направи стратег
Много хора не виждат по-далеч от носа си, и то не само когато говорим за пари. За да се научите да спестявате, ще трябва да се научите да разпределяте финансите си правилно, а за целта трябва да можете да предвиждате събитията няколко хода напред. Гарантирам, че тогава много ясно ще видите колко смешно изглеждат отстрани хората, които се поддават на моментните си капризи и крият главата си в … пясъка.

(7) Спестяването ще ви издигне в очите на другите
Всички изброени дотук нефинансови ползи от спестяването ще подпомогнат вашето израстване като човек и скоро хората около вас ще го забележат. Това е така, защото когато управлявате добре личните си финанси, вие виждате света около себе си много по-ясно и по-спокойно. И разбира се, когато разполагате с пари, разполагате с независимост. Надали някой обича да иска пари назаем от познат или да бъде притесняван, когато започне да закъснява с връщането. За мен това е удар по достойнството ми. Затова си представете колко по-различно биха гледали на вас, ако никога не изпадате в нужда от пари и дори обратното, вие можете да помагате на другите.

ЩЕ ЗАБОГАТЕЯ ЛИ ПО ТОЗИ НАЧИН ?

Честно казано – не, освен ако не сте започнали да спестявате от най-първата си заплата и сте готови да не пипате спестеното докато се пенсионирате.

Спестяването не е начин за забогатяване, а само първата стъпка по този път. То може да ви даде финансова независимост до едно определено ниво, на което да стъпите и после да надграждате. Не можете да забогатеете от спестяване, но и не можете да забогатеете без спестяване. Запомнете, че ползите от спестяването са най-вече нематериални и го използвайте за учебни цели.

Спестяването обаче може да се окаже истински трамплин към вашата финансова свобода. Основната роля на спестените пари е да бъдат спасителна мрежа в случай на нужда. Ако обаче пред вас изникне интересна възможност за бизнес, те автоматично се превръщат в начален капитал.