Пари, пари, пари. Фундаментален въпрос, който никога не остарява – той е точно толкова актуален днес, колкото и преди 2000 години. Парите са въпрос, който ще ви занимава през целия ви живот. Затова е добре да разберете какво означават парите за вас. Най-лесно е като се запитате кое според вас е най-ценното, което може да се купи с пари.

ЗАЩО Е ВАЖНО КАКВО ЗНАЧАТ ПАРИТЕ ЗА ВАС

Защото само по този начин ще ги харчите правилно – тоест за нещата, които наистина са важни за вас. Ако се огледате около себе си ще видите как хората масово харчат пари за неща, които всъщност не искат. Те го правят с идеята, че като си купят НЕЩО, каквото и да е то, ще станат по-щастливи. Проблемът идва оттам, че те всъщност не знаят какво искат и какво ги прави щастливи (вижте статията Искам… да знам какво искам!).

Какво бихте казали за човек, който е гладен, но вместо храна си купува часовник с идеята по този начин да се отърве от неприятното чувство в стомаха? Е, нещо подобно правим с парите си. Изпитваме “глад” за свобода, сигурност или авторитет, но вместо да намерим подходящата “храна” за този глад, ние купуваме часовници, дрехи, коли, телефони и прочее. Погледнато по този начин звучи невероятно абсурдно, нали?

КОЕ Е ЦЕННО ЗА ВАС

Ще ви подскажа: истински ценните неща за вас не са материални. Не го казвам в изблик на идеализъм или от някаква псевдо-възвишена гледна точка. Просто това е факт.

Когато вие искате голяма къща, бърза кола или златна гривна, то е защото смятате, че те ще ви помогнат да удовлетворите някои от своите нематериални “гладове”. Така например ако имате нужда от внимание, ще харесате някоя екстравагантна дреха, заради която ще ви забележат; ако пък имате нужда от престиж, сигурно ще поискате скъпа спортна кола, която да буди възхищението на околните.

В случая истински важни за вас са вниманието и престижът, които са нематериални. Материалните – екстравагантната дреха и спортната кола – са просто средства, които (поне така мислите) ще ви отведат до целта.

ПРОБЛЕМЪТ С МАТЕРИАЛНОТО

Проблемът е, че обикновено дори не сме наясно каква точно нужда запълваме с подобни покупки. Помислете как стоят нещата при вас – когато си купувате нещо скъпо, кара ли ви това да се чувствате добре? Ако да, защо? Какво точно ви дава скъпият телефон – сигурност, престиж, внимание или нещо друго?

Друг проблем е, че дори да сте наясно от какво имате нужда (примерно – сигурност) – материалните покупки засищат този “глад” много повърхностно и в съвсем малка степен. Тоест, те са временно решение на един постоянен проблем и в резултат трябва да давате още и още пари за нови и нови временни решения… По този начин вие всъщност харчите пари за неща, които изобщо не са ви нужни (вижте статията Парите, щастието и животът – от птичи поглед) и не ви правят щастливи в дългосрочен план.

Реално погледнато, ако вие имате нужда от вниманието на околните, дали най-добрия начин да го получите е като си купувате разни неща?

За съжаление прахосваме наличните парични ресурси и трупаме безполезни предмети (лаптоп, луксозна поставка за телефон, игра, дреха), без да успеем да се доближим до истински важните неща. Не ме разбирайте погрешно обаче! Пътят към нематериалното също минава през парите, така че те СА нужни. Въпросът е да знаете как да насочите парите си точно и правилно, да знаете какво искате, за да можете да заситите нематериалните си «гладове» с подходящата материална «храна».

КАКВО СА ПАРИТЕ ЗА ВАС ?

Въпросът в началото на статията беше – кое е най-ценното, което може да се купи с пари. Вече подсказах, че то няма как да е материално, понеже и вашите потребности не са материални. С какво свързваме парите най-често и защо искаме да се сдобием с тях? Ето някои от основните причини:
1) сигурност (“имам покрив над главата си”)
2) престиж (“къщата ми е голяма и хората й се възхищават”)
3) власт (“съседите се съобразяват с мен”)
4) комфорт (“къщата ми има всички удобства”)
5) свобода (“не се налага да се съобразявам с нещо, за да имам къде да живея”)

Лично за мен най-ценното, което може да се купи с пари, е свободата – свободата на избора, свободата да ползвам времето си както намеря за добре. Естествено, ние сме различни и това, което важи за мен, може да не важи за вас.

Вижте коя категория най-точно отговаря на вашите потребности и си помислете дали нещата, които купувате, реално ви доближават до нея. Имайте предвид, че всички пет категории живеят у нас – тоест, искаме всичко (и сигурност, и престиж, и власт, и комфорт, и свобода). Затова не е чудно, че търсим в парите решение на всичките си проблеми и нужди. Когато се чувстваме уморени, изнервени, виновни, пренебрегнати – най-лесно е да си купим нещо. Няма лошо отвреме-навреме да харчим пари за глупости :) Но парите не решават проблеми сами по себе си. Затова, когато сте “гладни”, купете си “храна”. Не си купувайте часовник.