Америка - бизнес уроци и мемоари

Уважаеми читатели,

Електронната книга “Америка: бизнес уроци и мемоари” е на цена от 7.50 лв. Ако искате да си я поръчате, пишете ми на kadebg @@ abv . bg .

Ваша: Рая

ОФИЦИАЛНИ ОТЗИВИ:

1. Тихомир Димитров от Писателският блог на Тишо
“…много е полезна книжката откъм уроците, които предлага. Най-полезна е за хората, занимаващи се хотелиерство като семеен бизнес. Сервира им тънкостите от един добре изпипан занаят наготово. „Дяволът е в детайла”, казва Рая. Книгата е пълна с детайли от практиката на един успешен бизнес модел. Те са дяволски важни за хората от „индустрията на гостопримеството” и често биват единствената причина да имате или да нямате гости в семейния ви хотел. Книгата е полезна и за студентите, които се канят всеки момент да заминат за САЩ на бригада. Голям, хм,…престой ви чака там! :)” Вижте целия отзив тук.

2. Gloxy-Floxy от prit4ite.blogspot.com
“…вчера я “изгълтах на един дъх”[..] Малко ще се отплесна тук, за да ви информирам, че от един [..] период от време, спрях да чета съвременни книги и нови издания. Просто ми се натрупа и преля отвращение от това, че новоиздадените книги видимо, свръхпрозрачно просто, са писани за пари, съответно – нямат душа. И като прибавим към това кошмарите на съвременното българско книгоиздаване, ако щете качество на преводи, ако щете коректура […] най-общо погледнато съвременните книги не струват [..] Но не и тази! Просто не помня откога не съм чела така увлечено.” Вижте целия отзив тук.

3. Теодора Дончева от zdravduh.com
“Наскоро прочетох хубава книга. А това не се случва често. Имам предвид да попаднеш на такава книга, която да те докосне, да те очарова, да видиш нещо от себе си в нея и едновременно с това да ти разкрие един различен свят, далечен и все пак близък, странен и в същото време доста подобен на нашия. Като паралелна реалност, която е по-добра от една страна, но и по-лоша от друга. […] Не си мислете обаче, че това е някакво надъхващо и чисто практично четиво, напротив – книгата има художествена стойност – вълнува, впечатлява и очарова. Пригответе се да се посмеете и да се разчувствате, да се радвате и да се страхувате, да се забавлявате и да мечтаете.” Вижте целия отзив тук.

4. Бат Тони от battony.com
Разказа продължава с различни случки от работата на Рая в Ламонет и Бъргър Кинг. Читателят проследява вътрешната й борба, носталгията, любопитство към новите неща, умората и броенето на оставащите дни до връщането й в България на едно старо календарче. Kнигата я прочетох само за 3 обедни почивки (само тогава ми остава време за четене), което си е своеобразен рекорд за мен. Обикновено, чета една книга доста време, но тази наистина ме накара да не спирам. Бизнес уроците, които научих от нея са много ценни и не могат да се научат от нито един учебник. Така че, ако искате да „изкарате” едно наистина незабравимо лято в Америка, да се потопите в живота на едно малко градче там и да разберете как се прави бизнес в Америка – прочетете книгата на Рая!
Вижте целия отзив тук.

5. Доди Марков от dodimarkov.com
“Пестеливостта, която има Мей е много оправдана от гледна точка на дългосрочни планове. Напълно съм съгласен за много неща, но тук си проличава, че съм чист балкаджия от България, защото отношението към Рая според мен вече си е чисто американско. Екплоатирала е момичето на пълния максимум! То не бяха домакински задължения, чистене на двора, боядисване и какво ли още не. На две места срещнах израза, които използва Мей “.. не си общ работник, че да изпълняваш всичките им прищевки (на клиентите)”, но да не би да е длъжна да изпълнява всички прищевки на Мей… За съжаление “Да”, все пак тя е поредния работник, които минава от там. Гурбетчийската работа хич не е лека, защото колкото и да са мили хората, при които българите отиват да работят, те са им шефове и си гледат интересите. Няма място за сърдене, но според мен г-жа Коен е типичния пример за американка, която върти умело въпросния inn, защото гледа единствено собствените си интереси.”
Вижте целия отзив тук.

ОТЗИВИ ОТ ЧИТАТЕЛИ

“Здравей, Рая!

Никога не съм била на студентска бригада, а в пътешествията си не съм стигала до континента Америка.

Когато за първи път видях книгата ти изпитах силно желание да я прочета. Исках да знам какво е усещането да заминеш на такова пътуване. Един мой приятел беше в Англия на бригада за едно лято, а когато се върна имах усещането, че това е съвсем друга личност. Не говорехме за трудностите, само за спечелените пари и разликата в стандарта на живот.

Рая, когато прочетох книгата имах усещането, че не ти, а аз съм била там. Работех с Мей, отбелязвах всяка заработена минута, карах колело из града, ядох фъстъчено масло и плаках свирейки “Облаче ле бяло”. Много се забавлявах с пестеливостта на Мей, но да си призная взех си поука и сега пазарувам много по-внимателно, не се запасявам с излишни продукти с мисълта, че може би ще ми потрябват след една седмица.

Благодаря за интересното преживяване! – Десислава Н.”

“Здравей Рая!Прочетох с удоволствие книгата и тя много ми хареса.Като за човек на твоята възраст трябва да кажа,че си се справила много по-добре от 95% от съвременните бълг. писатели.Имаш талант и най-важното -дарба да Обяснаваш нещата просто.А това е много,много важно.Чел съм Стивън Кинг-има и добри, и не толкова добри попадения.Мнението ми е,че преди всичко трябва да се учиш от Артър Хейли.Би било добре да прочетеш всичко от него-даже и по няколко пъти .Мисля,че във всяка област,когато човек прави нещата добре-той е обречен на успех.Дали ще успееш зависи само от теб.Шансът ти е на западния пазар-в България не можеш да се издържаш от писане. […] Успех и дерзай.Поздрави. -Красимир М.”

“Здравей отново Рая,

Не прочетох книгата на един дъх само защото не намерих начин да спра времето :) Като човек “навътре” в материята ми беше изключително интересно и полезно. И за пореден път разбрах, че винаги има какво да се научи. Сега съм още твърде развълнувана, но при първа възможност ще прочета книгата отново и може би ще коментирам по- детайлно. Желая ти здраве и сбъднати мечти. Успех вече имаш- той само ще се увеличава. Сигурна съм. И много се радвам. Това значи, че има надежда! -Силвия В.”

“Глокси, в началото си мислех, че е нещо между съвременно „До Чикаго и назад” и дневник на една камериерка (без аналогии със съдържанието при Мирбо и Бонюел, но може би в духа на тяхната откритост и непревзетост), после – между наръчник за малък хотелиерски бизнес и документалистиката на едно етнографско наблюдение върху „туземците” от Айова… а от средата нататък се оставих на удоволствието да следвам преживяванията на една Алиса в „огледалния свят”, поднесени в блогърски стил. Рая е намерила и точната дума, която фокусира в себе си всичко – “breakaway”. И като си дотананикваме песента на Кели Кларксън, която Рая си припява там, в онова „wanted to belong here” може би не само за героинята на романа, но и за самите нас остава въпросът кое е „тук” и „принадлежа”, за да си кажем накрая, че всъщност смисълът е в самото „отделяне” – онова „отделяне”, за което Рая продължава да ни говори и в статията си във Forbes: “You have free will. Don’t waste it.”… (чудя и дали името на шефката на Рая – „May” – е случайно… може би, възможно е… :)” – потребител “Ескимос” в сайта Притчите

“Много е хубаво, Рая! Всъщност доста сантиментално и много добронамерено :-) Явно – от всичко, което чета от теб, а и от снимките, които видях (особено силна е онази, където сте на гости и се вижда колко малко, и колко уморено и измъчено до смърт дете си била :-) – та от текстовете ти се вижда колко добър човек си. Затова и книгата ти, и всичко, което пишеш тук, е много странно на фона на целия мръсен порой, който ни залива от новините и от повечето “сериозни”, т.е. не за любов, за самота или езотерика блогове. Много се радвам, че дори не помня как попаднах на твоя блог – един нормален човек, който не позволява на живота да го направи зъл. – Елена Н.”

“Книгата за Америка ми хареса. Може би е важно да знаеш, че на края на 118 страница в изречението “Един ден Мей и Рон бяха отишли някъде си, може би на гости при тукашния им син” си допусналата грешка от невнимание :P. Рая, ясно е, че имаш талант и хубава мечта да се занимаваш с художествено писане. Упорита си, търсиш пътя към целта си. Единственото, което ти трябва е малко късмет, за да може този талант да получи възможност да се развива в областта. Аз ти пожелавам да имаш именно тази малка доза късмет… – Дамян Д.”

“Здравей, Рая :)
Прочетох книгата Америка и допълнението буквално на един дъх.
Защото:
1. Стилът на писане е много приятен, забавен , ненатоварващ и интригуващ.
2. Историите с Мей са изключително поучителни:
а/ от гледна точка на практически домакински умения
б/ от гледна точка на практически бизнес умения
в/ от психологическа гледна точка
Не одобрявам,/ по-скоро думата е не приемам/ всички действия на Мей, но като цяло съм много впечатлена от тях и от нея като личност.
Благодаря ти за увлекателното и полезно четиво. Сигурно на всеки му се случва животът да му поднесе такива уроци, но не всеки има очи да ги види, ум да ги осмисли и дарба да ги опише. При теб се е случило това 3 в 1 и резултатът е една много интересна и по-важното една много интересна и практична книга. -Калина П.”

“Прочетох книгата ти почти на един дъх и съм очарована . Чела съм статиите за студентската бригада в сайта ти и те събудиха любопитството ми към твоето пътешествие зад океана . Беше много интересно да узная как младо момиче като теб е поело към това – едновременно приключение и изпитание. Справила си се отлично ,колкото и да е било трудно и си научила своите американски бизнес – уроци. И нещо много по-важно – споделяш с искрено с нас, твоите читатели и почитатели, преживяното и наученото в Америка. […] Разказваш увлекателно, искрено и невероятно! – Стойка В.”

“Благодаря! Малко се забавих с прочитането на книгата ти, защото исках да и се насладя на спокойствие :)
Преди малко я довърших. Хареса ми, много истинска и искрена лична твоя история, особено ми допадна и оценявам, казаното от теб между редовете ;) Някак си близък ми се струва начинът, по който си се чуствала през цялото време на това предизвикателство. – Денислав А.”

“Здравей, Рая :)
Извинявай, че чак сега ти давам обратна връза за книгата ти за Америка – все се канех и все излизаше нещо… Anyway, прочетох я отдавна за един ден. Поздравления за изключително увлекателно написаната книга, не можах да я оставя :). Лично аз не съм ходил на студентска бригада (въпреки, че пробвах един път, ама не станаха работите), и ми беше много любопитно да разбера за какво става въпрос от първо лице в по-големи подробности. Шефката ти определно е била забележителна, и бизнес съветите й и начинът на комуникация с клиентите са изключителни. Радвам се, че си научила толкова много от нея и сега споделяш тези знания и на нас! :)

Бих искал да те питам, имаш ли представа защо някой ще си продаде къщата и ще напусне работа, без да е получил най-важното – банковия заем? Не е много по-логично нещата да станат в обратен ред? :) Поздравления пак – книгата е стахотна! :)
Kind Regards: Анто”

“Мила Рая, Голямо си слънчице!
Напълни ми душата с твоите “пътеписи” и житейски обикновени-необикновени случки в Америка. Гордея се с твоето пребиваване там, макар и задочно пост фактум.  Колко малко хора разсъждават и се държат като теб в една такава страна и ситуация. Искренния ти разказ ме развълнува много и докосна сърцето ми. Истински се радвам на такива млади хора като теб. Най-радостното обаче е, че ти си се върнала в България.

Тук с такава работа(имам предвид съвестно и без хитринки) също могат да се спечелят пари. Но ти много умно си постъпила в работата си и много си научила в ответ. Поздравявам те и за артистичния и художествен начин на писане. Важното е да направиш впечатление и то добро.

Благодаряти, че ми даде възможност да се върна в младостта си, която не беше изпълнена с толкова възможности, каквито сега имат младите хора. Желая ти успех във всички твои начинания.  Сега започвам да чета другата книга. Извини ме, че ти пиша обръщайки се към теб на “ти”, но те почувствах близка, това е. – Б. Григорова”

“Книгата я изчетох почти на един дъх (просто ежедневните задължения ме откъсваха от нея от време на време). Поздравления много е увлекателна :) А като цяло за твоите преживявания какво да ти кажа – аз си мислех, че съм мъжко момиче и мога да изтърпя какво ли не, но сега съм на по-различно мнение. Не мога да си представя как си успяла да извлечеш и ползи от това лято. Аз на твое място щях тотално да се сдухам и пречупа от физическото и психическото натоварване. Абе , радвам се, че я прочетох-винаги е интересно да научиш за чуждия опит :) – Мария С.”