Всички се изкушаваме от промоциите. В предния материал говорихме за това, че само защото нещо е на промоция това не е достатъчна причина да го купите. Нищо няма да изтървете – промоции винаги ще има.

Това естествено не значи да пренебрегвате промоциите – напротив, те могат да ви спестят доста пари. Ето как да разберете кога една промоция си струва.

1) При дребни стоки на цени 1-5лв, доброто намаление е от 20% и нагоре. Иначе просто не се усеща, освен ако не купувате промишлени количества. (Впрочем винаги ми е било смешно като видя в СВА 5% промоция на Мура – от 0.35 на 0.32 лв :)

2) Правилото е: колкото по-евтина е стоката, толкова по-голям процент трябва за добра промоция. И обратно. Например при покупка на жилище за 100 000лв , ако ви намалят комисионната дори само с 1%, това веднага означава 1000лв повече в джоба ви. Но една вафла от 35ст, дори и с 30% намаление, дава разлика едва 10ст.

3) Гледайте гаранционния срок (ако е приложимо). Веднъж си купих чипс на половин цена и го изхвърлих целия. Оставаше 1м от срока на годност и макар че не беше развален, не ставаше за ядене.

4) Питайте за скрити условия. Това важи главно при услугите (кабелна, интернет, банкиране). Аз поне се нагледах на плоски номера от Мтел тип „Вземи телефон само за 5лв/месец” – да, ама с двугодишен договор при 30лв такса примерно. Мерси.

5) Не купувайте на промоция само защото не искате да изпуснете добрата цена. Вече казахме, че промоции винаги ще има .

6) Не купувайте на промоция с идеята, че „такова нещо винаги ще потрябва”. Освен ако не е храна / препарат или нещо друго, което се използва и свършва. Не купувайте предмети и вещи на този принцип – за нула време ще се заринете с боклуци (вж. Да имаш прекалено… много )

7) Не купувайте на промоция с идеята „винаги мога да го продам”. Не, не можете. Организирането на продажбата включва преговори за цена, намиране на купувач, транспорт, време. Разлика дори от 20лв в цената едва ли ще оправдае усилията и времето ви – освен ако нямате готов купувач.

8) Внимавайте, ако купувате от друг град или от временно пребиваващо търговско изложение. Ако стоката излезе дефектна, трудно ще си върнете парите. Дори уреждането на замяна или гаранционна поправка ще е доста трудно. Мой познат така си купи обувки от друг град и му се скъсаха след по-малко от месец. Хубавото е, че бяха в гаранция, лошото – че гаранцията важеше само за магазина, от който ги е купил.

9) Ако промоцията е тип „купете и участвайте в томбола”, без реално намаление – недейте. По-добре си купете фиш за тото :)

PS. Не забравяйте, че само сега, за 0лв на месец можете да се абонирате по email за новите неща от kadebg! Уникално намаление от 100%! Направете абонамент веднага! Последна възможност! Безплатните абонаменти са ограничени – само 3 бройки! Побързайте, за да не изтървете! Вземете своя email абонамент СЕГА! :)