Често чувам следното:

Мисли как да изкараш повече, а не как да спестяваш. Намаляването на разходите има лимит, под който не може да паднеш. В същото време няма ограничение за това колко повече пари можеш да спечелиш.

Лошо ми е да ви го кажа, но това просто не е вярно.

Помислете кога последно сте увеличили приходите си с 10%.

А има ли хора с по 20%, 30%, 60% ? Колкото повече надуваме процента, толкова по-малко вдигнати ръце остават. Тоест, колкото по-голямо увеличение гоним, толкова по-малко вероятно е да го реализираме.

Защо става така?

Принципът е като при ученето. Ако за тройка трябва да учите 2 часа, за четворка трябва да учите 4 часа, за петица трябва да учите 8 часа, за отличен трябва да учите 24 часа. Примерно. Всяко следващо ниво изисква в пъти повече труд.

Типичен пример: Мария е на 22 и работи като секретарка за 500лв. Средната заплата за секретарки е 600лв, но досега тя не го е знаела, защото не е мислила в посока “повече пари”. Мислила е само в посока “спестяване”.

В един момент тя решава, че трябва да намери начин да печели повече. С учудване разбира, че сегашната й заплата е под средното за сектора. Затова започва да търси нова работа, пак като секретарка, и скоро започва на ново място за 600лв.

Известно време Мария е доволна от себе си. После обаче вижда, че тя работи по-добре от другите две секретарки, а и те взимат колкото нея – 600лв. Шефът й осъзнава това и се съгласява с искането й за 700лв заплата.

Сега вече Мария взима 100лв над средната заплата за секретарки в нейния град. Успява да си извоюва още 50лв във вид на ваучери за храна и така заплатата й става 750лв.

Мария продължава да работи за финансовия си просперитет и вече се цели в 800-900лв заплата. Ясно е, че в сегашната фирма няма да й дадат толкова, въпреки че работи много добре – все пак се намират и други добри секретарки, особено при 100-150лв над средното заплащане.

Затова Мария тайно си търси работа с повече пари. Получава едно предложение за 800лв, но с много повече стрес. Получава и едно предложение за 850лв, макар при 10-часов работен ден. И въпреки че е страхотна секретарка с два езика, отличен организатор, надеждна и хубава – не получава нито едно предложение за 900лв заплата.

Това е реалността.

С което не искам да кажа, че трябва просто да вдигнете ръце и да се примирите с положението. Няма такива работи.

С малко творчество и упоритост всеки от вас (и наистина имам предвид всеки) може да си докара 50-100лв на месец допълнително. Дали ще е втора работа, помещение под наем, набор на текст, превод, частни уроци или нещо друго – варианти много.

Само че тези 50-100лв ще ви струват известен брой часове. И малко нерви.  Пък и 50-100лв не са кой знае какви пари, нали?

Именно.

Да, хубаво е да мислим в посока “повече пари”. Да, ако искате 2000лв трябва да изкарате първо 20лв . И да, няма “много” и “малко” пари – всеки 1 лев е успех . Всичко това е много хубаво. Но трябва да осъзнаете, че възможността да изкарате повече далеч пари не е безкрайна. Особено ако не сте на 19 години с възможността във всеки един момент да зарежете всичко и да хукнете да работите сервитьор по морето или да берете ягоди в Англия.

Както видяхме от примера с Мария, вие нямате абсолютен контрол над приходите си. Този контрол е в ръцете на пазара. А пазарът се представлява от вашия работодател, от вашия клиент-възложител, или в най-чист вид – от вашите много на брой, но дребни клиенти.

Така че наистина може да работите за повече пари, но не за безкрайно повече пари.

Което също не е толкова лошо. В случая с Мария тя започна от 500лв и стигна до 750лв, което е 50% увеличение спрямо изходното положение. Може би, ако е издръжлива на стрес, дълги часове в работата и липса на личен живот, би могла да приеме офертата за 850лв, което вече е 70%.

Може би си мислите, че цифрите щяха да са други, ако тя започне собствен бизнес или работа като фриланс. Може би да. А може би не.

В Повече приходи vs. По-малко разходи казахме, че има два типа хора: изкарващи и пестеливи. Всеки си знае своята философия и отказва да приеме позитивите на другата. Недейте. Просто вземете най-доброто от двете.

Редакция: за да не спорим на сухо, предлагам който може да сподели тук какъв е ръста на доходите му спрямо миналата година и да каже как го е постигнал.

В моя случай доходите като абсолютна сума паднаха, защото се върнах в моя град. За сметка на това пък разходите ми паднаха много повече.

Имам един допълнителен доход, който ми беше даден в ръцете и от мен се изискваше само да работя, тоест не съм си го създала аз. Другият ми доход е от този сайт – стотина лева в по-добрите месеци. Имах и трети доход, който също си създадох сама – общо малко над двеста лева за няколко месеца – но вече го няма.