Колко струва отглеждането на едно бебе?

Много двойки, които искат да имат деца, си задават въпроса: готови ли сме за деца?

Когато със съпруга ми се запознахме в края на 2012, всеки от нас вече искаше да си има семейство и, в близко бъдеще, деца. Така че от емоционална гледна точка, и двамата бяхме готови.

Имахме обаче много да свършим, преди да имаме дете. Бяхме от различни градове, така че първо трябваше аз да се преместя при него. Това означаваше, че първо трябваше да напусна старата си работа и да си намеря нова. След това трябваше да се преместим в самостоятелно жилище, тъй като отначало живеехме при родителите му. После трябваше да направим сватба, да поживеем малко заедно (да се поопознаем), аз малко да се утвърдя на работа, да посъберем някакви спестявания, и едва тогава да планираме за дете.

(Вижте още: Защо е важно жените да бъдат финансово независими)

Това беше планът. Трябваше да имаме някаква основа, преди да мислим за дете.

Шест месеца след първия ни разговор в Skype се оказа, че съм бременна. Днес нашето малко момиченце става на шест месеца и докато аз пиша, тя се търкаля на леглото в сладкото си розово бодинце и лапа една дрънкалка.

Ние нямахме време да разпитваме какви са месечните разходи по едно бебе – бяхме прекалено заети да сме щастливи. Но за тези от вас, на които им е любопитно колко струва първото бебе, ето нашия опит.

Разход No1: Бременност

По време на бременността обикновено се препоръчват два теста: кръвен тест (биохимичен скрийнинг) и визуален тест (гледане на 3D видеозон). Първият струваше 40лв, а вторият – 70лв (през 2013, във Варна). Пътят с кола ни струваше по около 60лв, или за две ходения – 120лв. Получаването на резултатите по куриер (само за кръвния тест) беше още 10лв. Тези тестове не са задължителни и не се поемат от Здравната каса, но са силно препоръчителни.

Месечните прегледи и обикновеният видеозон по време на бременност са безплатни, освен ако не настоявате за някакви по-задълбочени прегледи с по-специална апаратура. Тогава плащате допълнително.

Безплатни са също изследванията на кръв и урина на бременните жени, ОСВЕН АКО не са свършили направленията. В този случай си ги плащате сами, както ми се случи на мен.

На бременните се изписват таблетки фолиева киселина, а понякога и желязо. И двете са евтини – няколко лева за опаковка.

Другият по-голям разход са дрехите за бременни. Ако “големият корем” ви се падне през лятото, тогава може и да не купувате специални дрехи – и някоя по-широка рокля ще свърши работа. Ако обаче “големият корем” ви се падне през студените месеци, както на мен, тогава ще трябва да си купите специални дрехи за бременни. Всъщност аз се разминах само с два панталона по 50лв и два блузона по 30лв (които да ми покриват кръста); но блузоните ще си ги нося и после. Едно дебело яке, което преди ми беше широко, се оказа идеално за края на бременността. Не качих много по време на бременността, и първите пет-шест месеца си изкарах с нормалните дрехи. В общи линии тук минахме тънко.

Разход No2: Раждане

Раждането в държавна болница с избор на екип е около 500-600лв. Секциото е малко по-скъпо. Раждането в частна болница варира много, но в добрите болници е около 1500лв. Ако тази болница е в друг град – пригответе си пари за път и хотел.

Ако за болницата си купувате нова нощница/пижама, чехли, или други консумативи, включително медицински, пригответе си още 50-70лв. За храна и вода в болницата за три дена, освен ако не са включени – още 30лв. За да почерпите екипа, извършил раждането – колкото прецените. На нас ни излезе към 70лв, но аз държах да има индивидуални подаръци за лекаря и акушерката, които най-много ми помогнаха.

Моето раждане ни струва 0лв – тъй като бях в градската болница без избор на екип. Причините за това решение не бяха финансови. Платихме обаче 90лв за тридневен престой на таткото в болницата.

Разход No3: Бебешко легло

Бебешко легло Bertoni Matrix
Бебешко легло Bertoni Matrix

Нашето бебешко легло е подарък от баба. Струва около 300лв. Матраче, чаршафи, възлгавница и пухенка се купуват отделно – още около 70лв. Бабата купи и преносимо легло за у тях, когато внучетата идват на гости. Другата баба – също. Всяко преносимо легло с матрачето струваше около 150лв.

Аз лично не смятах да купувам детски чаршафи – бяха прекалено шарени. Предпочитах обикновени памучни бели чаршафи, каквито впрочем имахме вкъщи от много хубав памук. Бялото е много по-чисто и нежно, а и снимките стават по-хубави на фона на бяло чаршафче (бебешките дрешки и играчки са много шарени). Но понеже таткото много искаше детски чаршафи – шарени, че шарени – купихме. Струваха около 30лв с пухенка и възглавница, а резервен комплект – 20лв. Отскоро тихомълком слагам бели чаршафи – той, изглежда, не забелязва. :)

Разход No4: Бебешка количка

kolichka
Бебешка количка (комбинирана) – Chippolino Pooky

Количката ни е подарък от другата баба. Нашата струва около 350лв, което като цяло е евтино. Обикновено хората купуват колички за по 600-700лв, но виждам и много модели по 1200-1500лв. Този на Stokke например изглежда много впечатляващо, и вероятно е много удобен, признавам, но цената му е близо 2000лв. Тежи 10-12кг.

Нашата количка – Chippolino Pooky – тежи около 10кг. Бих я препоръчала – сгъва се и се разгъва много лесно, маневрена е, лесно се обръща посоката на движение (накъде гледа бебето), лесно се смъква и вдига седалката. Комбинирана е, тоест става и за легнало, и за седнало положение на детето. Като недостатък бих посочила външния вид на количката в легнало положение – не е много елегантен – и коша за багаж, който е малко труднодостъпен. Кошчето за бебето също можеше да е мааалко по-голямо, но и така става.

Колкото до по-скъпите модели колички – така и не разбрахме защо са чак толкова скъпи. Много от тях дори не са толкова функционални и удобни като нашата.

Разход No5: Дрешки

90% от бебешките дрешки са ни подарък – от баби, лели, кръстници, приятели.

Когато купувате бебешки дрешки, купувайте ги малко по-големи – аз купувам един или два номера по-големи. Много от дрешките сме обличали само един-два пъти, и на Николета вече й стягат. Отдавна спрях да купувам точно нейния размер, и пак понякога се случва да не успеем да облечем дрешката.

Също така избягвайте комплектчетата. Да, много са сладки, но докато го облечете, и горнището вече е изцапано или долнището е напишано. По-добре купувайте отделно горнище и долнище в цветове, които добре си пасват едни с други. Бодита за бельо препоръчвам основно бели, а не шарени, за да вървят с всякакво долнище и горнище.

Няма да забравя колко настояваше таткото да купим “комплект за изписване” – дрешки, които се обличат при изписването. Аз бях много против. Обикновено тези прословути комплекти включват боди, ританки, блузка, шапчица, ръкавички, лигавче, чорапки и други такива дреболии. Нашият включваше и дебели пухкави зимни дрешки. Много сладки, вярно. Облякохме го само един път. А струваше 60лв.

Разход No6: Играчки

Много от играчките също са ни подарък. Но от всички играчки, които има, Николета си играе основно с не повече от две или три, а любимото й занимание е да пипа тампоните за грим (те са обемни, но леки, а опаковката е найлонова и шумоли).

Вие преценете колко играчки да купите, но моят съвет е – не бързайте. Особено преди третия месец, бебетата почти нищо не могат да правят, освен да лежат. Не могат да хващат и лапат нищо.

Като цяло избирайте играчки, които са меки, леки, удобни са за хващане от малки ръчички и имат нещо дрънчащо. Тези с шушляково покритие са по-добри от мъхестите, защото бебетата ги лапат. Избягвайте електронните и пластмасови играчки.

Разход No7: Храна

Нашите разходи за храна на Николета са почти нулеви, понеже тя е само на кърма. Един-два пъти сме й давали пюрета. Сега вече тя е на шест месеца и постепенно ще я кърмя все по-малко, понеже трябва да се връщам на работа.

Моят съвет е да не пестите пари от храната на бебето, когато дойде време за нея. Специално за пюретата ние купуваме на Gerber, защото нямат добавена захар или нишесте. Малко по-скъпи са, но за нас си струва.

Разход No8: Пелени (памперси)

Ние купуваме само на Pampers и сме много доволни. Бройката излиза около 30-40 стотинки, в зависимост от размера. На месец отиват може би около 50-70лв. Има и по-евтини варианти, но точно от храна и пелени не сме склонни да пестим.

Забелязвам, че колкото по-голяма става Ники, толкова по-малко памперси на ден отиват. В началото сменяхме може би по 6-8 памперса на ден, а сега са около 4.

Разход No9: Бебешка козметика

Нашите разходи в случая са 0лв. Купуваме бебешко сапунче Тео и това е. Мия й косата с моя шампоан. За хавлийка ползваме една от нашите. Бебешко олио вече не слагам, бебешко мляко – понякога, когато таткото много настоява. Имаме крем от невен при раздразнена кожа и едно антисептично кремче против обрив, подарък от болницата.

Идеята да мажем бебето с възможно най-малко работи е моя. Причините за това не са финансови. Досега не сме имали никакви проблеми – един-два пъти имахме зачервявания и един-два пъти имахме ситни пъпчици, но наличната козметика се справи с тях много бързо.

Разход No10: Бензин

Откакто се роди Николета, ползваме колата много по-често отпреди. Ако преди сме давали около 50лв на месец за бензин, сега са вероятно 100лв.

Това са десетте най-големи разхода според нашия опит. Надявам се да са ви били полезни. Успех на всички бъдещи родители! :)

PS: Книжки по случай 5-годишнината на kadebg печелят:
1. Бис
2. РУМЯНА БОРИСЛАВОВА
3. jeksi
Ще се свържа с вас по email.

Хареса ли ви това? Вижте всички материали в Архива и си направете абонамент по email!

19 thoughts on “Колко струва отглеждането на едно бебе?”

 1. Здравей Рая, много добре си описала разходите.Искам да ти дам един съвет-прави сама пюретата на твоето детенце,за това ти е необходим само един пасатор.Аз отгледах моето дете по този начин и смятам,че е по-добрият вариант отколкото готовите пюрета,освен това е и много по-евтино.Буквално с един картоф и един морков,детето ти може да се храни два дни.Разбира се понякога съм купувала и готови пюрета,но за мен беше важно да знам с какво точно се храни.
  Поздрави за чудесния сайт!

 2. Рая, супер! Много полезна статия за бъдещите родители. Впрочем и аз към шестия месец на сина ми пуснах една статия-равносметка по твое желание, ако си спомняш ;)

  Присъединявам се към мнението за домашните пюрета на Полина :)

  Ама не разбрах как става това бебето да седи будно в креватчето, а ти да пишеш. Моят син такива волности не ми позволяваше :) :) :)

 3. Само това с pampers не съм съгласна. Има доста хубави по-евтини варианти,които с нищо не им отстъпват. За мен Pampers са безсмислено скъпи памперси, които просто се рекламират твърде много.

  Относно пюретата тези на Hipp се водят от био производство,но и Гербер са хубави. Аз също мисля да си приготвям и някои домашни.

  За козметика използвам пак био сертифицирана,не искам да мажа бебето с химикали, а и не я мажа толкова често. Козметиката е на Topfer и не е никак скъпа ако се купи онлайн от enzo.bg

 4. Здравей Полина,

  Благодаря ти за хубавите думи! :)

  Колкото до пюретата, имам пасатор и в началото идеята ми беше именно да ги правя сама. Но е голяма играчка, а и откъде да знам какво има в купешката ябълка? Пюретата на Gerber много й харесват, нямат никакви добавки, а бурканчето е около 1.50лв. Засега не виждам предимство на домашните пюрета специално пред тези на Gerber. Стараем се да не се вманиачаваме на тема “здравословно”, но засега избягваме другите марки, които се правят от концентрати и често съдържат нишесте или захари.

 5. Здравей Теди,

  Благодаря! Вярно, че имаше такова нещо, сега като казваш се сетих! Добавих линк към нея в твоя коментар.

  А докато писах този материал, Николета седеше будна не в нейното креватче, а на нашето голямо легло, и сама се забавляваше. Впрочем и в момента така прави – играе си с едно лъвче и му бърбори нещо ;)

  Разбира се, невинаги е така…

 6. Здравей Иве,

  Ние всъщност не сме пробвали други пелени освен Pampers. Много сме доволни от тях. Като цена са добре – почти винаги сме ги взимали на промоция и в големи пакети, и излизаха от 21ст (най-малките) до 40ст (големия размер, с който сме сега). Другите марки не съм забелязала да са по-евтини, даже ако Pampers са на промоция другите марки идват по-скъпи. Честно казано, на Molfix и Puffies рекламите много ме дразнеха и това беше причината да не пробвам изобщо. (На Molfix мисля че беше рекламата, където две бебета са на нещо като боксова арена и на японското бебе му протича пелената. Много тъпа и гадна реклама в моите очи.)

  Пюретата на Hipp ако помня правилно са био, но съдържат и концентрат от плода, поради което взимаме Gerber. Не че е толкова важно де, както казах гледаме да не се вманиачаваме на тема “здравословно”.

 7. Здрасти Рая,
  За плодовите пюренца не съм гледала още. Ние за сега сме само на зеленчуци.

  Относно памперсите ние ползваме пуфис от обикновените (без шарените дизайни) и едни свръхбезизвестни, които ги няма навсякъде – Sleepy. Честно казано и с двата вида не сме имали проблем.

  Абе това с бебешките стоки си е голям бизнес и манипулция като цяло. :)

 8. Рая, благодаря за линка. Аз ползвах също на Pampers, но и на Puffies понеже обожавам миризмата на лавандула, с която са ароматизирани последните. Да, наистина, когато Pampers са на промоция са евтини, колкото и другите марки.
  А за пюретата всякакави съм давала – и домашни и купешки. Както дойде.

 9. Иве, то вътре дизайна на пелените е май еднакъв. От болницата имах подарък пуфис и не видях голяма разлика с другите. И да, бебешките и детските стоки са голям и доходоносен бизнес ;)

 10. Чудесна статия, Рая! Бих добавила само, че всеки път като прочета нещо подобно, ми иде и аз да напиша нещо от сорта “10 (може би са и повече) неща, които производителите на стоки за бебета не искат да научавате” :) Има толкова много излишни покупки, които се правят от незнание, от прекалено слушане на реклами, от ентусиазъм и пр…
  Пюретата – напълно излишно “удобство”. 1/2 ябълка се настъргва на рендето за 30 сек., малко мюсли в нея и закуската е готова. Е, сваряването на зеленчуци напр. е малко по-времеемко, но пък си заслужава труда. А това е за не повече от 3-4 месеца…
  Пелените – аз така и не успях да приложа ЕБХ (имах скромни опити, но не ми се получи), затова си останах с еднократните, но има родители, които прилагат системата и много им се радвам. Отстрани :))) Само мога да добавя, че освен пелени с лепки, има и гащички – открих ги, когато моите малчовци започнаха да са изключително бързи и подвижни и ми беше много трудно да ги уловя да легнат, за да сменям пелени. Изключително удобно и практично нещо. По-скъпи са, наистина, но от един момент нататък за мен станаха незаменими.
  Количката – в самото начало поне съвсем не е нужна! 3,5 м. здрав и дишащ памук, няколко намотавания около тялото на мама или тате и бебето вече е на хубаво, защитено и удобно място. В Родопите му казват “цедилка”, във Филипините – друго, сега е модерно “слинг”. Но както и да се нарича – чудесно нещо!

 11. Любопитен пост, но си права, че всъщност не може точно да се каже колко пари са нужни за отглеждането на едно бебче. Всичко зависи от философията и желанията на родителите, единствените неща от, които наистина имат нужда всички бебенца са – любов, внимание, всушване в нуждите им,спокойствие и увереност в родителите. Тези неща не се купуват с пари. Има родители, кото делят леглото си с бебето (Няма нужда от кошче, кошарка) други пък не ползват количка, а слинг (който пък може да е на заем, подарен и пак да не струва пари)В болницата както каза може да не струва нищо, а може и хиляди. Парите за пелени могат да се редуцират с многократни, по-евтино е до някъде. Аз съм пробвала и двата варианта и определено често сменяните еднократни са по комфортни от многократните, които го спарват. (Ама може и тоз разход да се намали)За пюретата пак е въпрос на желание, избор и комфорт на майката. За дрешките понякога има възможност да получиш вече използвани от друго бебче, понякога близките подаряват. И тук е плаващо. Не е важно кое колко струва (ако няма финансови притеснения), а майката да е спокойна и щастлива и да е комфортно до колкото е възможно. Спокойна майка – спокойно бебе. Всеки разход за горното за мен е оправдан. Другото е въпрос на възможности и желания.

 12. Здравей Мария,

  Благодаря ти за дългия коментар и интересния опит, който споделяш. Това с ябълката предполагам е за по-голямо бебе – нашето е на шест месеца и няма да се справи с рендосана ябълка ;)

  Цедилка знам какво е, дори имам спомен мен как са ме носили в такова нещо. Помня, че много бодеше и беше ужасно горещо – вероятно е била от вълна.

 13. Здравей Нина,

  Много силно впечатление ми направи идеята да се гледа бебе без количка. Според мен обаче е невъзможно. Дори да имаш слинг или кенгуру, все пак те са до време – бебето расте. Без количка трудно ще излезеш на разходка. Говоря от своя личен опит, понеже ние имаме кенгуру и ходим с него на къси разстояния. На дълги не може – мен много ме заболява гърба и врата, а и за бебето става неудобно за по-дълго време, особено ако е мъничко.

  Да се дели леглото с бебето може би е възможно, не знам, но определено няма да е удобно на родителите, а и не знам доколко би било безопасно за бебето. Когато беше малка Никито съм заспивала един-два пъти с нея, не нарочно, а просто от изтощение. Сега пък често ми се случва (според мъжа ми, аз не помня) да скокна посред нощ, да разбутвам чаршафите и да питам “Къде е бебето?!”.

  Иначе да, много неща може да се вземат подарък, назаем, или от продавалник. В началото и аз имах такива идеи – да не купуваме почти нищо ново – но мъжът ми не щеше и да чуе. Честно казано, радвам се, че настоя и всичко си беше новичко. Просто… хубаво ми беше. :)

 14. Аз не мога да проумея това болестно състояние на пестене на пари.Детето ми да няма лична козметика,лична бебешка хавлийка и много неща,които може би може и без тях,но някак звучи много неестествено.И таткото е прав,иска да види детенцето си на изписването,като всички деца които се изписват.Няма излишен разход в случая,когато става дума за нещо напълно естествено,като това да изпишат детенцето ти с комплект за изписване.С това пестене и вечно пресмятане до стотинката,звучите като някакви скъперници,които чакат на социални помощи и се редите по магазините за втора ръка дрехи,само защото тези дрешки след няколко обличания щели да отеснеят.Все едно детето е някаква тежест и е в преразход на семейния ви бюджет.Това сигурно ужасно тежи на съпруга ви,вечното говорене за пари и как и от къде да ги спестите.Разбирам ако е в някакви норми,но това за мен е болест и то голяма и нелечима болест!Кой нормален може да издържи това се чудя :(

 15. Здравей Митка,

  Нито сме на социални помощи, нито се редим за дрехи втора ръка. Детето ни не е “някаква тежест”, а е слънцето на мама и на тати :)

  Естествено, че детето може без лична бебешка хавлийка и без бебешка козметика. То не прави разлика. Да не говорим, че много деца нямат дори чифт здрави дрешки, камо ли хавлийки и кремчета… Това, че ние не ползваме бебешка козметика няма нищо общо с парите – просто аз лично мисля, че да се маже бебето с някакви неща без нужда, не е хубаво.

  Хората са различни и всеки си гледа децата, както смята за правилно. Това, че не искаме да купуваме излишни работи, не означава, че не си гледаме детето добре. В крайна сметка какво пък да кажем за хората, които купуват всичко за децата си, а после ги захвърлят на детегледачки и не се занимават с тях изобщо. Нима това е по-добре?

 16. По статията съдя,че това “ние” липсва.Тоест таткото иска нещо за детенцето ви,но ти решаваш,че няма нужда и може да спестиш.Интересно ми е с какъв шампоан се къпеш ти,който да е съвместим с бебешките шампоани и да не дразни кожата на детенцето ви?

 17. Николета си има неин шампоан, но преди често я къпех с Garnier Fructis. Никакви проблеми. Козметика (крем, олио, пудра и др.) не ползваме – никакви проблеми. Както казах вече решението за това не финансово, а просто въпрос на възгледи.

  Темата е безкрайна, ако се поровиш в интернет ще намериш много мнения както като моето, така и като твоето.

 18. Митак ,баба ти само бебешки шампоан е ползвала!И това да спестиш някой лев от ненужни газарии, си е здрав разум а не стиснатост!А ако това какво купуваш на бебето е свързано с колко го обичаш определено нещо в психиката ти куца!

  Рая Добра статия!!!:)

 19. Здравейте! Поздравявам Ви за информацията, която сте събрали! Би била полезна на всеки родител! :)

Leave a Comment