Много двойки, които искат да имат деца, си задават въпроса: готови ли сме за деца?

Когато със съпруга ми се запознахме в края на 2012, всеки от нас вече искаше да си има семейство и, в близко бъдеще, деца. Така че от емоционална гледна точка, и двамата бяхме готови.

Имахме обаче много да свършим, преди да имаме дете. Бяхме от различни градове, така че първо трябваше аз да се преместя при него. Това означаваше, че първо трябваше да напусна старата си работа и да си намеря нова. След това трябваше да се преместим в самостоятелно жилище, тъй като отначало живеехме при родителите му. После трябваше да направим сватба, да поживеем малко заедно (да се поопознаем), аз малко да се утвърдя на работа, да посъберем някакви спестявания, и едва тогава да планираме за дете.

Това беше планът. Трябваше да имаме някаква основа, преди да мислим за дете.

Шест месеца след първия ни разговор в Skype се оказа, че съм бременна. Днес нашето малко момиченце става на шест месеца и докато аз пиша, тя се търкаля на леглото в сладкото си розово бодинце и лапа една дрънкалка.

Ние нямахме време да разпитваме какви са месечните разходи по едно бебе – бяхме прекалено заети да сме щастливи. Но за тези от вас, на които им е любопитно колко струва първото бебе, ето нашия опит.

Разход No1: Бременност

По време на бременността обикновено се препоръчват два теста: кръвен тест (биохимичен скрийнинг) и визуален тест (гледане на 3D видеозон). Първият струваше 40лв, а вторият – 70лв (през 2013, във Варна). Пътят с кола ни струваше по около 60лв, или за две ходения – 120лв. Получаването на резултатите по куриер (само за кръвния тест) беше още 10лв. Тези тестове не са задължителни и не се поемат от Здравната каса, но са силно препоръчителни.

Месечните прегледи и обикновеният видеозон по време на бременност са безплатни, освен ако не настоявате за някакви по-задълбочени прегледи с по-специална апаратура. Тогава плащате допълнително.

Безплатни са също изследванията на кръв и урина на бременните жени, ОСВЕН АКО не са свършили направленията. В този случай си ги плащате сами, както ми се случи на мен.

На бременните се изписват таблетки фолиева киселина, а понякога и желязо. И двете са евтини – няколко лева за опаковка.

Другият по-голям разход са дрехите за бременни. Ако “големият корем” ви се падне през лятото, тогава може и да не купувате специални дрехи – и някоя по-широка рокля ще свърши работа. Ако обаче “големият корем” ви се падне през студените месеци, както на мен, тогава ще трябва да си купите специални дрехи за бременни. Всъщност аз се разминах само с два панталона по 50лв и два блузона по 30лв (които да ми покриват кръста); но блузоните ще си ги нося и после. Едно дебело яке, което преди ми беше широко, се оказа идеално за края на бременността. Не качих много по време на бременността, и първите пет-шест месеца си изкарах с нормалните дрехи. В общи линии тук минахме тънко.

Разход No2: Раждане

Раждането в държавна болница с избор на екип е около 500-600лв. Секциото е малко по-скъпо. Раждането в частна болница варира много, но в добрите болници е около 1500лв. Ако тази болница е в друг град – пригответе си пари за път и хотел.

Ако за болницата си купувате нова нощница/пижама, чехли, или други консумативи, включително медицински, пригответе си още 50-70лв. За храна и вода в болницата за три дена, освен ако не са включени – още 30лв. За да почерпите екипа, извършил раждането – колкото прецените. На нас ни излезе към 70лв, но аз държах да има индивидуални подаръци за лекаря и акушерката, които най-много ми помогнаха.

Моето раждане ни струва 0лв – тъй като бях в градската болница без избор на екип. Причините за това решение не бяха финансови. Платихме обаче 90лв за тридневен престой на таткото в болницата.

Разход No3: Бебешко легло

Бебешко легло Bertoni Matrix
Бебешко легло Bertoni Matrix

Нашето бебешко легло е подарък от баба. Струва около 300лв. Матраче, чаршафи, възлгавница и пухенка се купуват отделно – още около 70лв. Бабата купи и преносимо легло за у тях, когато внучетата идват на гости. Другата баба – също. Всяко преносимо легло с матрачето струваше около 150лв.

Аз лично не смятах да купувам детски чаршафи – бяха прекалено шарени. Предпочитах обикновени памучни бели чаршафи, каквито впрочем имахме вкъщи от много хубав памук. Бялото е много по-чисто и нежно, а и снимките стават по-хубави на фона на бяло чаршафче (бебешките дрешки и играчки са много шарени). Но понеже таткото много искаше детски чаршафи – шарени, че шарени – купихме. Струваха около 30лв с пухенка и възглавница, а резервен комплект – 20лв. Отскоро тихомълком слагам бели чаршафи – той, изглежда, не забелязва. :)

Разход No4: Бебешка количка

kolichka
Бебешка количка (комбинирана) – Chippolino Pooky

Количката ни е подарък от другата баба. Нашата струва около 350лв, което като цяло е евтино. Обикновено хората купуват колички за по 600-700лв, но виждам и много модели по 1200-1500лв. Този на Stokke например изглежда много впечатляващо, и вероятно е много удобен, признавам, но цената му е близо 2000лв. Тежи 10-12кг.

Нашата количка – Chippolino Pooky – тежи около 10кг. Бих я препоръчала – сгъва се и се разгъва много лесно, маневрена е, лесно се обръща посоката на движение (накъде гледа бебето), лесно се смъква и вдига седалката. Комбинирана е, тоест става и за легнало, и за седнало положение на детето. Като недостатък бих посочила външния вид на количката в легнало положение – не е много елегантен – и коша за багаж, който е малко труднодостъпен. Кошчето за бебето също можеше да е мааалко по-голямо, но и така става.

Колкото до по-скъпите модели колички – така и не разбрахме защо са чак толкова скъпи. Много от тях дори не са толкова функционални и удобни като нашата.

Разход No5: Дрешки

90% от бебешките дрешки са ни подарък – от баби, лели, кръстници, приятели.

Когато купувате бебешки дрешки, купувайте ги малко по-големи – аз купувам един или два номера по-големи. Много от дрешките сме обличали само един-два пъти, и на Николета вече й стягат. Отдавна спрях да купувам точно нейния размер, и пак понякога се случва да не успеем да облечем дрешката.

Също така избягвайте комплектчетата. Да, много са сладки, но докато го облечете, и горнището вече е изцапано или долнището е напишано. По-добре купувайте отделно горнище и долнище в цветове, които добре си пасват едни с други. Бодита за бельо препоръчвам основно бели, а не шарени, за да вървят с всякакво долнище и горнище.

Няма да забравя колко настояваше таткото да купим “комплект за изписване” – дрешки, които се обличат при изписването. Аз бях много против. Обикновено тези прословути комплекти включват боди, ританки, блузка, шапчица, ръкавички, лигавче, чорапки и други такива дреболии. Нашият включваше и дебели пухкави зимни дрешки. Много сладки, вярно. Облякохме го само един път. А струваше 60лв.

Разход No6: Играчки

Много от играчките също са ни подарък. Но от всички играчки, които има, Николета си играе основно с не повече от две или три, а любимото й занимание е да пипа тампоните за грим (те са обемни, но леки, а опаковката е найлонова и шумоли).

Вие преценете колко играчки да купите, но моят съвет е – не бързайте. Особено преди третия месец, бебетата почти нищо не могат да правят, освен да лежат. Не могат да хващат и лапат нищо.

Като цяло избирайте играчки, които са меки, леки, удобни са за хващане от малки ръчички и имат нещо дрънчащо. Тези с шушляково покритие са по-добри от мъхестите, защото бебетата ги лапат. Избягвайте електронните и пластмасови играчки.

Разход No7: Храна

Нашите разходи за храна на Николета са почти нулеви, понеже тя е само на кърма. Един-два пъти сме й давали пюрета. Сега вече тя е на шест месеца и постепенно ще я кърмя все по-малко, понеже трябва да се връщам на работа.

Моят съвет е да не пестите пари от храната на бебето, когато дойде време за нея. Специално за пюретата ние купуваме на Gerber, защото нямат добавена захар или нишесте. Малко по-скъпи са, но за нас си струва.

Разход No8: Пелени (памперси)

Ние купуваме само на Pampers и сме много доволни. Бройката излиза около 30-40 стотинки, в зависимост от размера. На месец отиват може би около 50-70лв. Има и по-евтини варианти, но точно от храна и пелени не сме склонни да пестим.

Забелязвам, че колкото по-голяма става Ники, толкова по-малко памперси на ден отиват. В началото сменяхме може би по 6-8 памперса на ден, а сега са около 4.

Разход No9: Бебешка козметика

Нашите разходи в случая са 0лв. Купуваме бебешко сапунче Тео и това е. Мия й косата с моя шампоан. За хавлийка ползваме една от нашите. Бебешко олио вече не слагам, бебешко мляко – понякога, когато таткото много настоява. Имаме крем от невен при раздразнена кожа и едно антисептично кремче против обрив, подарък от болницата.

Идеята да мажем бебето с възможно най-малко работи е моя. Причините за това не са финансови. Досега не сме имали никакви проблеми – един-два пъти имахме зачервявания и един-два пъти имахме ситни пъпчици, но наличната козметика се справи с тях много бързо.

Разход No10: Бензин

Откакто се роди Николета, ползваме колата много по-често отпреди. Ако преди сме давали около 50лв на месец за бензин, сега са вероятно 100лв.

Това са десетте най-големи разхода според нашия опит. Надявам се да са ви били полезни. Успех на всички бъдещи родители! :)

PS: Книжки по случай 5-годишнината на kadebg печелят:
1. Бис
2. РУМЯНА БОРИСЛАВОВА
3. jeksi
Ще се свържа с вас по email.

Хареса ли ви това? Вижте всички материали в Архива и си направете абонамент по email!