В живота на всеки от нас има нещо, което не ни харесва. Дежурен проблем са парите, започването на работа или собствен бизнес, отношенията ни с другите хора. Винаги има нещо, което бихме искали да се промени – например, шефката не ви оценява. Заплатата ви е прекалено ниска. Колегата се държи високомерно с вас. Най-добрия ви приятел постоянно ви “муфти” за цигари или да го закарате някъде с колата… Всичко това е нормално – ничий живот не е идеален. Но какво да правите, ако искате нещо в живота ви да се промени?

*Впрочем контролът е в основата на добрия личен бюджет и стартирането на бизнес или допълнителен доход.

Какъв ще бъде вашия живот зависи най-вече от вас – докато не разберете това, не може да го промените към по-добро. Да търсите причината за проблемите ИЗВЪН себе си е много удобно и успокояващо. В момента, в който опасната мисъл “Може би АЗ не направих каквото трябва” се плъзне в съзнанието ви, всичко у вас започва да се бунтува и да крещи “НЕ НЕ НЕ НЕ НЕ!“. Е, поне при мен така се получава :) но това не води до нищо. Едно е сигурно – решението е във вашите ръце. Както и да го погледнете, причината за проблемите във вашия живот и тяхното решение е една и съща – това сте ВИЕ.

ЗАЩО Е ГЛУПАВО ДА ОБВИНЯВАМЕ НЕЩО / НЯКОГО

Най-вече – защото дори причината за проблемите да не е у вас, то решението е.

Да обвинявате нещо или някого за лошите неща в живота си е глупаво, защото не можете да променяте външни фактори. Странно защо за някои неща (например времето) приемаме това, че не можем да ги промени, като нещо естествено. Ако навън вали, и през ум няма да ви мине да променяте времето или да го обвинявате за нещо. Същото поведение трябва да прилагате и с повечето неща и хора в живота ви.

И тъй като не можете да променяте външни фактори, да търсите какво или кого да обвините не води до никъде. Тоест, да търсите причините за неуспеха извън себе си няма да ви доведе по-близо до резултата. Отново пример: нека за момент да предположим, че наистина причината да сте с нисък доход не е у вас, а в икономическата криза. След като вече сме “установили” това, можете спокойно да кажете “Кризата е виновна”. Всъщност, можете да го повторите два, три, пет или хиляда пъти. Кажете го и две хиляди пъти, ако желаете. А сега да проверим какво сме постигнали по този начин… нищо. Според вас има ли смисъл да опитваме още веднъж със същия метод?

Например, загубили сте потенциален клиент, защото съдружникът ви по природа е плах човек и не го бива в телемаркетинга – клиентите усещат неговата неувереност и това ги отблъсква. За да имате клиенти, трябва да помислите какво може да се направи по-различно, а не сляпо да обвинявате съдруждника си. Да се опитате да го промените, означава да промените самата му природа, самата му същност на плах човек. Колко ли време ще ви трябва?

Вместо да търсите причината извън себе си (ядосвате се, че съдружникът ви е плах и не е това, което ви се иска), потърсете решението в себе си (променете отношението си към него и към ситуацията, за да получите желания резултат).

ЗАЩО ДА ТЪРСИМ РЕШЕНИЕТО В СЕБЕ СИ

Защото във вашия живот вие сте единствения фактор, над който имате пълен и безкомпромисен контрол. Единствено от вас зависи какво ще научите, какво ще кажете, какво ще направите. За мен е много по-ефективно да отделя 15 минути и да помисля как да поправя собственото си поведение, отколкото да отделя 15 години в напразни усилия да променя някого или нещо. Кои са основните неща, които определят качеството ви на живот? Това са вашите лични качества, образованието ви и различните умения, които имате. А от кого зависи на какво ниво ще са те? От кого зависи да ги усъвършенствате?

Да търсите решението в себе си НЕ ОЗНАЧАВА да обвинявате себе си. Да търсите решението в себе си означава да помислите как да промените това, което зависи от вас – собственото си поведение.

Когато търсите решението в себе си, вие влияете много силно и пряко върху резултатите и напредвате. Пример – искате да свирите на пиано. Пробвате няколко урока, но изглежда е доста трудно и нищо не се получава. Ако търсите причината извън себе си, можете да кажете, че преподавателят е виновен. Че гените ви не са музикални. Че пианото в залата е лошо. Ако търсите решението във себе си обаче, можете да свирите повече. Можете да се упражнявате с нотите повече. Можете да правите упражнения за пръстите. Според вас коя тактика ще е по-ефективна? Разбира се, ако наистина учителят или пианото са лоши, трябва да ги смените. Но от кого зависи това решение? Отново от вас.

КОГАТО ПРИЧИНАТА НЕ Е В НАС

Твърдо вярвам, че 90% от нещата в моя живот зависят пряко от мен. Тоест, аз съм и причината, и решението. Дали ще работя съвестно или не, дали ще уча нови неща постоянно или не, дали ще пуша или не. И все пак, някои неща наистина не зависят от нас. Например, дали ще има криза или не, дали утре ще вали или не. Какво да правите, когато нещо не зависи от вас?

Когато причината не е във вас, единственото решение е да се съобразявате с нещата, доколкото можете. Да се върнем на примера с времето. Когато времето е лошо (причина), се съобразявате с него (решение). Не пътувате надалеч и не стоите много навън, обличате се добре и си носите чадър. По този начин вие намалявате до минимум неприятните последици за вас. Не губите време в оплакване или в напразни опити да промените нещо, което не може да бъде променено.

Но само защото причината не е във вас, не означава, че решението не е във вас! Но за да го откриете, трябва да направите нещо – само с искане няма да постигнете нищо. Например, вместо да се оплаквате от ниския успех на дъщеря си (причина за проблем), помислете какво нещо вие самите бихте могли да направите по-различно (решение за проблема). Явно с натяквания “чети повече” нищо не става, но това не значи, че няма друг начин. Например, можете да я изпитвате. Можете да й предложите паричен стимул. Можете да я преместите в друго училище. Тоест, ако искате различен резултат от досегашния, променете вашия подход и вашето отношение към проблема.

ЗА ДА Е ПО-ЯСНО – ПРИКАЗКА

Три деца живеели в различни стаи в една и съща къща. В стаята на всяко дете имало килер с играчки, който не бил заключен, но бравата била в най-високата част на вратата. Първото дете погледнало нагоре и си казало “Бравата е много високо, не мога да я стигна”. То по цял ден скучаело без играчки, оплаквало се на другите деца и ритало с яд вратата. Тоест, то виждало и причината , и решението извън себе си.

Второто дете погледнало нагоре и се опитало да скочи, за да стигне бравата. Когато не успяло, опитало втори път. После и трети, и четвърти – всеки ден то се опитвало отново и не успявало. То също се оплаквало на другите деца как прави всичко възможно да стигне бравата, но не може. Някои деца му предложили да опита със столче, но то отвърнало, че няма откъде да намери столче. Казали му, че има, но че трябва един месец да помага в чистенето, за да го получи. Детето обидено казало, че не е честно да работи цял месец за едно столче и продължило да се опитва с подскоци да стигне до бравата. Разбира се, не успяло и скоро и то започнало да рита с яд вратата. Тоест, то също виждало и причината , и решението извън себе си.

Третото дете погледнало нагоре и няколко пъти опитало да скочи до бравата. Разбрало, че няма да стане, и решило да потърси друг начин. Сетило се, че може да стане със столче и започнало да търси столче. Когато намерило столче се оказало, че трябва един месец да помага в чистенето, за да го получи. Детето се съгласило, получило столчето и успяло да отвори вратата… без да я рита. То виждало причината извън себе си и знаело, че не може да я промени, но виждало решението в себе си и променило това, което било необходимо – своето поведение.