Красиви български банкноти

Помните ли тези пари – сините десет лева? А помните ли жълтите сто лева после? Ако не се сещате, вижте ги тук! Спомени, спомени…

При това банкнотите са невероятно красиви. Подробна информация за всяка емисия – от линковете в края на материала.

Вижте и материала 12 идеи за супер уикенд с 0лв/човек

ЕМИСИЯ 1974

Първите пари, които помня, са от емисията през 1974 г. Започваме с двайсет лева:

Сините 10 лв от тази емисия са най-красивата банкнота, която някога съм виждала – страхотно елегантна и семпла:

Петте лева – в цвят на ръж:

А гърбът на зелените два лева от емисията (с гроздоберачката) ме кара да се размеквам и да си спомням летните дни, когато бях малка:

Ето и едното левче:

ЕМИСИЯ 1951

Също много красива емисия, особено едрите банкноти. Всяка от едрите е с лика на Георги Димитров и сходен дизайн на лицевите части, просто страхотни. Започваме с 500 лева, които всъщност така и не са пуснати в обращение:

Останалите едрите банкноти от емисията са в нормално обращение. В гръб също са особено красиви – изобразяват трудови сцени и работници.

Забележете колко много приличат на руските банкноти от това време:

Знам, знам, типично за комунизма :) Но има някакъв особен чар в това.

Дребните банкноти от серията не изглеждат толкова специални като едрите:

И един любопитен факт: единствено в тази емисия има банкноти от 3 лева и 25 лева :) За сметка на това липсва банкнота от 2 лева.

ЕМИСИЯ 1990

Банкнота 50 лева, емисия 1990

ЕМИСИЯ 1991

Е, признайте, че в сравнение с предните две емисии тази изглежда ужасно грозна. Дори спрямо по-късната емисия от 1999 (сегашните пари), онази от 1991 е направо разочароваща:

Жълтите сто лева от тогава са се запечатали в паметта ми, може би заради топлия жълт цвят (едното хубаво нещо на тази банкнота):

Единствената наистина красива банкнота е тази от двеста лева. Тя е единствена, но е толкова хубава, че успява компенсира нелепия вид на серията (особено 20-те лева – ужас!). Вижте я:

ЕМИСИЯ 1994

Тази емисия е по-сполучлива от 1991 (слава богу). Освен това е първата емисия, в която впоследствие се добавя и холограмна лента:

Тази банкнота от 10 000лв не я помня изобщо:

Интересна е преходната банкнота от 10 000лв, която излиза 1997 и много прилича на дизайна на днешните 10лв (и останалите съвременни банкноти от емисията 1999):

50000 лева банкнота50000 лева банкнота 1997

ИЗТОЧНИЦИ

http://users.mrl.uiuc.edu/petrov/pari/pari.html – УНИКАЛНА колекция, която включва дори първите банкноти след Освобождението, още от Цар Борис III .

http://www.bg-papermoney.com/html/bg/index_bg.html – сайт на Костадин Христов с много информация, чудесни снимки и интересни факти. Съдържа всички емисии, подредени по години. Можете също да закупите банкноти – сайт за колекционери.

http://balkanofil.ru/index.php/bills/bulgaria – емисии български банкноти от Освобождението 1878 до наши дни 2009, с информация за емисията и банкнотите. Сайт за колекционери.

http://bnb.bg/NotesAndCoins/NACOutOfCirculation/index.htm – сайт на БНБ. Можете да видите емисии банкноти И МОНЕТИ, но само за годините от 1991 нататък. (Срамота за БНБ, но… какво да се прави.)

https://picasaweb.google.com/waldemar040/daAUtB# – снимки с много висока резолюция от Васко. Не съдържа информация за самите банкноти или емисии.

28 thoughts on “Красиви български банкноти”

 1. Наистина са красиви :о) Аз лично имам запазени голяма част от старите банкноти, за мое съжаление бе тези от 3 и 25лв :о(

 2. Ааа. Аз разбрах че имаш тези от 1951 без 3лв и 25лв :) Е, аз дори от 1974 май нямам :(

 3. Много благодаря за тази статия. Ще си я преглеждам носталгично от време на време :) Някои банкноти въобще не съм ги виждал.

 4. Много интересна статия! Банкнотите от по 10 хил. и аз не съм ги виждала никога, даже не знаех, че са били в обращение някога. :)

 5. Някой може ли да ми каже дали тези 3лева имат някаква стойност сега

 6. От всичките банкноти най-сполучливи като визия ми се струват тези от емисия 1994. На тях са изобразени наистина видни хора за нашата страна и най-вече на тях е изобразен Левски, който не присъства никъде другаде :(

 7. @Иванов – и тези от 1994 имат свои “пробиви” (като холограмната лента например), но чисто художествено са ужасни – особено сравнени с банкнотите от емисия 1951 и техните детайли, сцени, цветове…

 8. Аз си спомням банкнотата от 10 000 лв. първо я имаше нея, и после излезе и другата с Петър Берон. Беше доста голяма и едновременно и двете си бяха в обращение. Иначе съм имал и банкнотата от 3 лв, но отдавна не знам изобщо къде се намира…

 9. Здравейте, в банкнотите от последната серия имаше и банкнота от 50 000 лв, беше на големина, колкото 10 000 лв от емисията от ’99 но беше синьо лилава на цвят.

  ПС// Много харесвам Вашия блог и го чета редовно ,н о това е първия ми коментар.

 10. @manuhrin – здравей и добре дошъл в коментарите :) Благодаря за инфото, ще потърся да я кача тази банкнота.

 11. Изпуснала си една много красива банкнота от 50лв. , която излезе в началото на 90-те г. Зелена е на цвят, доста широка :)

 12. Прав си, ама не мога да намеря снимка.

 13. Не! Намерих :) Качвам я веднага. Благодаря за инфото!

 14. Имам всички с изключение на любимите ми – емисия 1994. Ако някой ги продава да пише.

 15. продавам 26бр от 10лв от 1974гд тел.0888733302

 16. Виждам, че тук общуват хора доста запознати с тематиката. Имам следното питане, ако някой може да отговори. Защо на съвременните български банкноти и монети липсва българският национален герб?

 17. Предполагам по същата причина, поради която го няма и на знамето – не сме монархия.

 18. За тези прословути 10 000 лева дето никой не ги е виждал тук мога да кажа, че ги използвах края на 90-те и бяха най-голямата банкнота – тогава струваха 4-5 долара. Имам такава банкнота в нециркулирало състояние, изключително красива е. На няколко пъти съм си правил майтап с касиреки в магазини. Реакциите им са бзценни :)

 19. Радвам се да видя, че хора се интересуват от нумизматика и от историята на българските банкноти. Предполагам не сте могли да намерите снимки на банкноти от царска България, защото те са много по-редки. За мен те са най-красиви от всички, защото са правени с много интересни мотиви и страхотно въображение. Поздрави!

Leave a Comment