platformДнес ще направя кратък коментар относно купуването на акции чрез онлайн платформа. Поводът е дискусията под материала Детски спестовен влог – да или не?, където препоръчах купуването на акции на български банки като леснодостъпни и сравнително евтини активи.

Ето моят коментар:

[Депозитите] са инструмент за СЪХРАНЕНИЕ, не и за печалба. Купуването на активи обаче пък има своите минуси: –не се знае кое е актив и кое – не. Тоест, не може да се каже със сигурност коя инвестиция ще донесе печалба. –активите имат разходи по придобиването. –активите като цяло са скъпи. Тоест, за да инвестираш, трябва да имаш повечко пари накуп. Предполагам, че тези три неща са спирачка за голяма част от хората. НО, една идея за леснодостъпни и сравнително евтини активи – акции на български банки. Можеш да си ги купиш от самата банка – просто влизаш и казваш “Искам да си купя от вашите акции”. Пак има такси при покупката (обикновено са процент + твърда такса) и затова е добре да се купят по-наедро. Единственият проблем тук е, че не се знае дали ще има кой да ти ги купи точно когато решиш да ги продаваш :)

 

Аз например преди няколко години си купих акции на ЦКБ. За целта отидох в банката и казах “Искам да си купя акции на ЦКБ”. По онова време нямаше как да ползвам онлайн платформа за купуване на акции, без да отида НА МЯСТО в офиса на инвестиционния посредник (т.е. брокерската фирма), за да сключим договор за посредничество. Това ходене на място обаче беше голям проблем, понеже в нашия град нямаше брокерска фирма, а най-близката беше в град на 2 часа път. И си казах – дето ще давам пари за път, и ще губя време да ходя до брокера, по-добре просто да ида в банката. (Разбира се, в банката можете да си купите и други акции, не само на самата банка.)

 

Днес, за да ползвате онлайн платформа за търговия с български* акции, отново е необходимо да имате сключен договор с инвестиционен посредник (брокерска фирма), но това сключване на договор вече може да стане и дистанционно. Различните брокери предлагат различни варианти – изпращане на документи по куриер, с електронен подпис, със заверка на нотариус и други. По този начин отпада неудобството от ходене на място до брокера, което си е наистина голямо неудобство ако във вашия град няма брокерска фирма.

*търгувани на БФБ – българска фондова борса

 

Предимство на онлайн платформата за операции с акции, търгувани на БФБ, са по-ниските комисионни. Те са обикновено между 0.4-0.6% (но минимум 2лв), докато при банките са между 0.8-2.00% (но минимум 4лв, а често 10лв). Условията варират в зависимост от стойността на сделката. Другото предимство на онлайн платформите е удобството да ги ползвате от всеки компютър.

 

 

И така, кой вариант за покупка на акции е по-изгоден – онлайн платформа или на място в банката?

 

Ако смятате да правите често и повече операции с акции, тогава по-изгодно би било да сключите договор с брокерска фирма и да ползвате тяхната онлайн платформа. Ако обаче искате да си купите акции еднократно и с дългосрочна инвестиционна цел (т.е. смятате да ги държите поне една година или повече), и особено ако във вашия град няма брокерска фирма, тогава по-лесно би било да си купите акции като отидете на място в банката. Ще стане по-бързо и ще ви излезе по-евтино, защото по този начин си спестявате разходите за куриер и/ли нотариус, както и времето по оформяне на документите и регистрацията ви като потребител на платформата.

 

Особено пък ако решите да ползвате банка, на която вече сте клиент, ще спестите още време и такси по откриване и захранване на “инвестиционна” сметка (т.е. разплащателната сметка, от която ще се взимат парите за операциите). Също така при покупката през банка си спестявате необходимостта от регистрация за онлайн платформа и това да се учите да работите с нея. Нещо, което може би за по-възрастните ще е предимство. :)

 

ВНИМАНИЕ! Имайте предвид, че всичко написано дотук се отнася за покупка само на български акции, търгувани на БФБ. За акции на чуждестранни компании и за онлайн търговия с чуждестранни акции (по-точно ДЗР), вижте следните материали:
1. Как да си купя акции (съвети за начинаещи инвеститори)
2. Истината за онлайн търговия с акции (ДЗР)
3. Къде (в какво) да инвестирам 5000лв?

Хареса ли ви това? Вижте всички материали в Архива и си направете абонамент по email!