*IQ (ай кю), от англ. intelligence quotient – означава “коефициент на интелигентност”.

Снимка: Google

Знаете ли, че някои хора смятат себе си за прекалено глупави, за да изкарват пари? Други смятат себе си за достатъчно интелигентни, но не могат да си обяснят защо правенето на бизнес не им се отдава.

 

Ако сте от втория вид, нека ви попитам нещо: Случвало ли ви се е в някой кофти момент, когато сякаш целият свят е срещу вас, да подложите на съмнение всичките си способности? Да си кажете “А може би аз съм просто един глупак. В крайна сметка това би обяснило всичко. И какво, ако съм добър в чертежите/писането/готвенето – явно печеленето на пари си има своя собствена, отделна тайна. Щом не съм я открил досега, трябва да съм идиот.”

Както знаете от Цитати за парите (2), “Глупакът и парите му скоро се разделят”. Което предполага, че ако някой печели пари, той трябва да е умен. А защо обратното – ако е умен, би трябвало да има пари – невинаги е вярно?

КАТО СИ ТОЛКОВА УМЕН, КЪДЕ СА ТИ ПАРИТЕ ?

Стандартните отговори са от рода на “парите не ме интересуват” и “така се случи”. Според мен обаче обяснението е друго.

Нивото на интелигентност определя вашия капацитет за намиране на решения. При маймуните например се правят тестове от рода на, един банан сложен на високо и оставени различни по размер дървени кубове в клетката. Колкото по-интелигентна е маймуната, толкова по-бързо намира решението.

Но забележете, че горе казахме “капацитет”. Ако нашата маймунка е лесно мотивирана да търси решение на задачата (особено ако поседи гладна малко), при хората мотивацията може да бъде голям проблем. А вие няма да използвате докрай своя капацитет, ако не сте достатъчно мотивирани за това.

Аналогично е обяснението защо децата в училище имат различни оценки по математика например. Главно – не са мотивирани и се питат Има ли смисъл да уча. Но който много иска, намира начин.

Тоест, вашият капацитет няма сам по себе си да ви направи милионери, ако зад него нямате достатъчно мотивация да го използвате.

ЗАЩО ГЕНИИТЕ СА БЕДНИ

Добре де – значи на някои умни хора им липсва мотивация, за да забогатеят. Обаче на всички ли? Да не би интелигентните хора да са алергични към парите? Дори да не искат пари лично за себе си, нима не виждат как работи света? Не виждат ли, че за всяко изследване / кауза / добро дело трябват пари? И ако някой богаташ реши да им плаща за труда, ще откажат ли?

Според мен разковничето е в последното изречение. И отговорът е “не” – няма да откажат.

Тогава, значи, проблемът не е в самото изкарване на пари. А че не им се отдава лесно. Нещо като “Абе ако ми паднат няма да откажа, ама да тръгна аз да се занимавам… не е за мен то”.

Което пак ни връща на първия въпрос – като са толкова умни, защо да не им се отдава лесно изкарването на пари?

7 ВИДА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ

според Howard Gardner:
1. лингвистична (четене, писане, думи)
2. математическа (логика, цифри)
3. кинетична (спорт, танци, координация на тялото)
4. пространствена (конструиране наум на 3D фигури, чертежи, завъртания)
5. музикална (пеене, ритъм, слух, композиране)
6. психологическа (познания за човека, как е устроен, кое как му действа)
7. социална (лидерство, влияние, работа с хора)

(Първоначално са били 10 вида. Отпаднали са
8. екзистенциална / философска интелигентност
9. интелигентност спрямо природата / заобикалящия свят
10. бизнес интелигентност)

От първите 7, един човек спокойно може да притежава 1-2 вида доста силно изявени и 1-2 вида не толкова силно изявени. Примерно доминираща математическа интелигентност с присъстващи, но не толкова развити пространствена и психологическа.

Хората, които умеят да изкарват пари, според мен би трябвало да имат много силно изявени социална + математическа (логическа) интелигентност. Ако имат само едната, не става. Защото представете си човек със страхотни социални умения, който обаче не много комбинативен. Или обратното, човек с комбинативен и аналитичен ум, който обаче не е добър в социалните контакти.

Разбира се, само на малка част от хората им се е паднала точно тази “печеливша” комбинация. Останалите може пак да са много интелигентни в дадена сфера, но конкретно изкарването на пари да им е трудно.

КЛЮЧОВАТА СЪСТАВКА Е…

И все пак дори с правилната комбинация, високо IQ и силна мотивация, за изкарването на пари са нужни действия и упоритост. Ние с вас можем цял ден да дъвчем темата за парите, но ако реално не последват действия, полза няма.

Освен това идеята не е, че само който има природно вродени качества, може да печели пари. Да, така е най-лесно. Но това далеч не е единствения начин.

Чувствам се длъжна да отбележа и още нещо: ние живеем в условия на капитализъм. Това е система, която е най-благодатна именно за хора с “бизнес интелигентност”. Което не значи, че ако вие намирате печеленето на пари за трудно, сте по-глупави от останалите. Просто трябва да се приспособите. Както например ако живеехме в условията на система, при която на почит са хората на изкуството, на бизнес-интелигентните щеше да им е много трудно да си намерят място :)

ПС Тази тема оригинално трябваше да е включена в Ръководството и да не я пускам тук за всички. Но след известен размисъл (продължил 5 месеца :) реших, че щом досега не съм я включила в Ръководството, може би не й е там мястото. А пък е хубава тема за размисъл – защо да се хвърля :)