7 стъпки за лично счетоводство

Парите трябва да се управляват и организират, за да бъде всичко в ред. Когато вашите пари са подредени, вие работите лесно с тях. Лесно виждате къде отиват и лесно ги държите под контрол. А контролът е ключово нещо за успеха.

Вижте и материала Как се прави личен бюджет .

КАК ДА ОРГАНИЗИРАМЕ ПАРИТЕ СИ

Ето как да си направите стройна система* за управление на парите (ако го правите за първи път).

*Задължително решете отрано дали искате електронна или хартиена система, защото после прехвърлянето е много трудно. Очевидно малко или много ще трябва да смесите двата варианта, но трябва да изберете един от двата метода като главен.

По-долу са представени основните моменти при изграждането на система за домашно счетоводство, с опции за всеки един. Обърнете внимание, че това са опции, тоест не сте длъжни да използвате всички. Отбележете си само тези, които искате за вас.

1) Какви пособия ще са ви нужни

 • Елка
 • Календар (голям)
 • Голям класьор твърди корици (или няколко)
 • Меки папки
 • Джобове
 • Химикал и маркер (или няколко)
 • Кламери, телбод, тиксо, лепило, листи, тетрадки, жълти
 • Шкаф за всичко това

2) От какво ще е състои системата. Подсказвам: задължително започваме с бюджет, но само бюджет няма да ви е достатъчен.

 • Бюджет (това си е отделна част после)
 • Вносни бележки – вноски в спестовната ви сметка или по заем.
 • Годишни разходи – застраховка на колата, данъци, ремонт.
 • Месечни разходи – телефон, ток, вода, наем.
 • Дребни разходи – по дни, отделно от бюджета. Тук влизат пари за храна, за кафета, джобни и др., за които не се прави точен предварителен разчет (за разлика от наем, бензин, дрехи и др. по-големи разходи)
 • Договори и документи – договори за работа, граждански договори, договори с банки, договори за услуги… Може да е веднъж годишно, но ще ви потрябват и тогава ще сте благодарни, че ги пазите. Същото важи за анекси и особено за прекратяване на договори, вкл. приемо-предавателни протоколи и бележки за липса на задължения.

3) Какво ще искате да знаете. В края на месеца (и годината), когато всички движения на пари са приключили, какво точно ще искате да видите?

 • Ще сортирате ли разходи по дата, или по тематика?
 • Ще искате ли да видите съотношения в проценти?
 • Ще ви трябва ли обобщена сметка за даден период? (да!)

4) Как да изглежда визуално

 • Как ще отбелязвате заложените, но още неплатени разходи?
 • Как ще ги различавате от заложените и вече платени?
 • Как ще коригирате? (особено ако системата ви е хартиена)

5) Електронни помощници

 • Excel файл
 • Програма за бюджетиране или домашно счетоводство
 • Онлайн програма за същото
 • Електронен календар
 • Електронен калкулатор (този на компютъра)
 • Напомняния (!)

6) Структура на бюджета

Какви категории приходи и разходи ще имате, как да ги разпределите и пр. – вижте материала Как се прави личен бюджет, който споменахме в началото.

7) Организация на банкови сметки, карти и електронни плащания

Ще ви е по-лесно за проследяване ако имате няколко банкови сметки, както и карти, с които да теглите пари или да плащате. Можете да използвате и системи за плащания през интернет като Epay например, което за мен лично е огромно улеснение. Всичко това обаче иска известно тичане и време, така че се подготвяйте от рано.
Това е солидна основа за вашата система за домашно счетоводство. Отделете достатъчно енергия и време в началото – това ще ви се отплати после.

38 thoughts on “7 стъпки за лично счетоводство”

 1. Искам да споделя, че след като прочетох “Как се прави личен бюджет” започнах да прилагам системата на Рая като я пригодих към собствените си нужди. Ползвам Google spreadsheet за почти всичко, което ми дава възможност да изкарвам графики, да синхронизирам с гугъл календар и gmail, достъпно е навсякъде, не зависи от неочаквани “случки” с домашния компютър и по нищо не отстъпва на excel ;)
  А вие какво ползвате?

 2. Голяма бюрокрация за личен бюджет,явно сте чиновници и по призвание.

 3. Административната работа, поне за мен, е скромна цена за това парите ти да са в добро състояние.

 4. За разлика от предния читател – аз съм на мнение, че това е доста смислена и лесно приложима система. Няма нищо объркващо, само човек трябва да има искреното желание да си води истински бюджет.

  @AZ – ако не си пазиш вносни и касови бележки, как ще се оправиш, ако на банката/магазина изведнъж им се “срине системата” и ти поискат да платиш вноски за години назад, които вече си платил? На мен лично ми се е случвало два пъти да ми правят подобен номер. А, дори и да ги запазиш – без система, която отнема 5 минути да ги подредиш – ще ти отнеме часове, за да се ровиш да ги намериш между купищата запазени.

 5. И какво значи пари в добро състояние? – душевно , физическо , много , малко ? :)
  Това с отчетите не е ли да има нагледно от къде идват пари и на къде ходят и какъв е баланса?

 6. В добро състояние за мен значи приходите да превишават разходите и всички задължения да са погасени.

  Отчетите могат да бъдат за различни неща, зависи кой какво иска да проследи. Може да са отчети за приходи от допълнителна работа (например при мен – приходи от кадебг) или отчети за разходи за храна по месеци или някакъв трети вид отчет.

  Това откъде идват пари и къде отиват аз най-лесно си го виждам с месечния бюджет, не знам останалите как се организират.

 7. интересно ми е, каква е равносметката след като почнеш да правиш бюджет? 20-30 лв повече? и това струва ли си цял месец занимаване?

 8. Зависи колко си поставяш за цел. Ако искам да отделям по 300лв на месец при заплата 700лв примерно и квартира 150лв без бюджет просто не става.

  Ако изкарваш много повече отколкото реално ти трябват, примерно 5000лв при общо разходи 1000лв – може би тук можеш да си позволиш да не правиш бюджет.

  Не знам какво имаш предвид с “20-30лв повече”. Бюджетът не е начин за печелене на пари, а за оптималното им разпределение – така си сигурен, че парите се насочват първо към приоритетните места и после нататък. Самото бюджетиране не отнема повече от един час за целия месец.

  Впрочем материалът е за домашно счетоводство, което включва повече неща от едно просто бюджетиране. Самото счетоводство също не отнема много време, ако знаеш какво правиш. Просто отвреме-навреме трябва да си подреждаш нещата (договори, касови бележки, вносни бележки и изобщо бележки :), което не отнема повече от 10секунди.

 9. Имам странца и интернет,обаче не върви! Нищо не е продала до сега! Ако можете,помогнете ми! адрес:www.zlatnitemarkeri.com Разгледайте и ако обичате,кажете,какво да правя??? Поздрави! Ташев

 10. Хм, сметки, математика, спестявания… Нека да ви разкажа една история. Дядо ми беше развейпрах човек. Винаги душа на компанията, това софри, банкети, гости винаги посрещаше, сменил десетки работи и някак си между другото направил семейство и къща. Отиде си на 78 години, обичан от всички, със затворени очи и усмивка. Беше се наживял, беше видял от живота всичко, което е искал да види. Почти нищо не остави след себе си, но на всички ужасно ни липсва. Няма случай да се съберем роднините и да не го споменем.
  От друга страна – баща ми, добри пари изкарваше, не ме е лишавал от нищо, но винаги си правеше сметката, къташе пари да си поживее като се пенсионира. Замина си на 62. Остави имоти, пари в банката и купища тетрадки с месечни отчети. Цифри, сметки, цял един живот в математика. Отиде си с отворени очи, сърдит на съдбата, че не го остави да си изпълни плановете. Не липсва на никого, освен на мен и майка ми, никой не си го спомня, никой не го споменава.
  Вие кой път си избирате?

 11. Това си е до характера и до самия човек. А ти се опитваш да внушиш, че или харчиш пари и си готин, или не харчиш пари и никой не те обича :)

 12. Rowan – Разглеждаш нещата постфактум, обикновено, хората които живеят като “развейпрах човек” нараняват много близките си – се в дългове, безотговорни и т.н не може да се разчита на тях, все морето им до колене… Та всъщност няма да се учудя, ако дядо ти да е привлякъл толкова много позитиви просто защото синът му – работният кон му е вършил работата и е спасявал положението.

 13. Всъщност не е вярно, че хората, на които “морето им е до колене” са несериозни и не може да се разчита на тя. На Rowan дядо му “някак си между другото направил семейство и къща” – ей това е важното, той не е пренебрегнал важните неща. Просто на някои хора нещата им се удават лесно, имат позитивно отношение към живота и привличат правилните хора и възможности. Това е въпрос на характер и отношение към нещата.
  Аз например не водя лично счетоводство и бюджет, но винаги знам кога с какви пари разполагам и за какво съм дала или трябва да дам и от къде и колко мога да харча за непредвидени случаи и глезотии. Но ако доходите се увеличат, ситуацията е различна. Аз лично на няколко пъти се случи инцидентно да получа доста пари на куп – 2 заплати заради забавяне, пари от странични доходи и др. и тези пари най-лесно се харчат без въобще да усетиш за какво. Изведнъж пак ги нямаш и не можеш да се сетиш какво толкова си купил. Същото става и като на човек му се увеличи заплатата по-съществено например. В първите няколко месеца пак си на нула накрая без даже да се усетиш и без нищо съществено като покупки. И тук вече е от голяма полза навикът да си разпределяш парите и да си следиш разходите. Дали ще си прекалено педантичен и ще записваш всяка покупка, дори кафето и вестника сутрин или ще имаш само сума за деня или седмицата, си е въпрос на личен избор, важното е просто да имаш контрол над парите си и да знаеш кога с какво разполагаш и къде са отишли останалите :)

 14. “важното е просто да имаш контрол над парите си и да знаеш кога с какво разполагаш и къде са отишли останалите :)” – абсолютно точно казано, Дени!

  Не е толкова важно каква система използваш – и дали изобщо имаш система. Важен е резултатът :)

 15. Denny – когато човек е сам, лесно си води счетоводството в главата и почти няма нужда от това да записва. Проблемът/според мен/ идва когато човек не е сам. Тогава разходите стават хаотични и трудно влизат в граници и бързо излизат ивзън контрол.

 16. Eee не се бях замислял за това…научих нещо ново и полезно :)

 17. Колко съм безпросветен само:))но пък вече знам благодарение на теб:)

 18. Здравейте ,
  понеже не намаерих тема , която да е за активите и пасивите(било то за предприятия и физически лица) и тази тема ми се стори най-близка до това,
  искам да задам един въпрос.
  Някои от Вас забелязал ли е ФРАПИРАЩАТА разлика в това какво е актив?
  Става въпрос за разликата между актив в теорията на икономиката и актив в счетоводството.

  Актив – Актив в икономическата теория означава „нещо, което носи ползи на притежателя си“.

  В счетоводната теория и общата рамка на МСФО, НСФОМСП се дава следното определение: Актив — ресурс, контролиран от предприятието в резултат на минали събития, от който се очаква бъдеща икономическа изгода.

  Та мисълта ми е защо тези МСФО и НСФОМСП са изкривили толко много понятието Актив?
  Какъв е смисъла на това?И защо се е стигнало до там?

 19. Не знам за каква ФРАПИРАЩА разлика говориш:)Така както си го написал “нещо което носи ползи на притежателя си” и “ресурс…от който се очаква икономическа изгода”, то това е едно и също.Т.е ползите, които ще очаква притежателя на актива ще са извличането на икономическа изгода от него или т.нар. ПЕЧАЛБА :)

 20. Здравейте,
  понеже не виждате разликата искам да Ви
  попитам без да се заяждам : Вие знаете ли каква е
  разликата между сегашно и бъдеще време?

  Ако това да получаваш сега (т.е. редовно )пари от нещо
  примерно всеки месец веднъж месечно и това да получиш пари
  евентуално от своя “актив” в някакво бъдеще не определено
  време е едно и също – Доооообре!

  Явно не искате да прочетете внимателно какво пише
  или нещо друго за това ще напиша как аз виждам разликата
  между двете в пример.
  Нали ,казвам всичко с най-добри чувства без да се
  заяждам – с цел да Ви накарам да се замислите .

  Значи в теорията имаме нещо което носи ползи на притежателя си.
  Т.е. примерно имаме помещение в някаква сграда което
  го даваме под наем.Или то носи на притежателя си ползи – както @тони
  каза печалба – пари :)

  При втората теория ако имаме същото помещение и ни стои
  е така празно и него ползваме за нищо и нямаме някаква полза от него
  то, то се счита за актив!?!?!?!?!
  И се счита за актив само защото може би евентуално вероятно
  при някакво стечение на обстоятелствата може би в някакво бъдеще
  не определено време ще ни донесе изгода-печалба – пари , ама това само дето
  не е много сигурно!!!

  Сега май обясних добре къде е разликата и дано да сте ме разбрали.
  Защото това си е смайваща разлика.
  Едното ти носи пари а другото не , но може би
  някога в бъдеще се очаква да донесе.

 21. И аз без да се заяждам, ще ти кажа, че прекалено много си се хванал за времената.Двете неща са едно и също, сега че са написани малко по различно не е толкова страшно.Понякога от прекалено впускане в детайлите изпускаме цялата картинка.С течение на времето ще ти се изясни:) уСпехи

 22. E до сега си мислеш , че актив е нещо което притежаваш,
  независимо дали ти носи изгода в момента или не.
  Сигурно си прав , но ако се хванем за времената
  продължавам да си твърдя , че има голяма разлика.
  Едно е на теория нещо но друго е на практика като се
  прави.Аз за това написах , че вероятно има някаква причина
  нещата да не са като в икономическата теория
  а като счетоводната – където като се прави отчет се следва точно
  тази теория.

  А ако са едно и също нещо защо тогава са 2 теории :)

 23. Иване, всъщност точно за тънките разлики говорихме тук: “Какво е инвестиция” http://kadebg.com/kakvo-e-investicia/

  Разглеждат се също (втората половина на материала) разликите между инвестиция, разход, финансиране, и актив.

 24. А , тая тема съм я изпуснал $€%№@*§№$
  Накрая мисля , че извода или текста в зеления фон
  е като моята теза за актив :)
  Или по-точно извода е , че има разлика между двата вида актив :)

 25. Иване, радвам се много, че наистина си си направил труда и си изчел нещата :)

  Разликите са тънки, а дали изобщо се приемат зависи от това в какъв контекст се тълкуват: счетоводен, финансов, бизнес… :)

 26. Рая, ако може да направя една странична препоръка :
  Може ли да настроиш коментарите така че поне в рамките на страницата да се виждат отгоре най-старите? По принцип на мен коментарите са ми също толкова интересни като самата статия и ако нещо ми е хванало окото изчитам и коментарите към него. И в момента трябва да кликна няколко пъти на “по-стари” за да отида в началото или поне до място където да хвана нишката на разговора, а след това се налага да чета коментарите отдолу на горе, което е съвсем странно. На някои страници пък се вижда само последния коментар и ако не видя че има линк към по-стари оставам с впечатление че не е коментирано.

  Колкото за разликата между счетоводното и икономическото определение за актив, причината според мен е в целите за отчитане и облагане – в счетоводството за активите се плащат данъци амортизации и т.н. (не знам точно какво се плаща, но все държавата намира какво да вземе) и държавата не се интересува дали са ползвани или не въпросните активи за печелене на пари. Тоест счетоводството е направено от гледна точка и в полза на държавата. Икономиката от друга страна разглежда нещата от гледна точка на предприемача – и от гледна точка на предприемача актив е само нещо което ти носи пари в момента.

 27. @Тодор – здравей и добре дошъл в коментарите :) Знаеш ли, ще видя някакъв плъгин ако има, който дава опция ЧИТАТЕЛЯТ да си настрои хронологията на коментарите.

  Коментарите ти са ми много интересни, и съжалявам, че в момента нямам време да им отговоря подробно, но ги чета, да знаеш.

 28. здравей Рая,много ми харесва сайта ти,коментарите и всичко останоло,човек може много,ама много да научи от теб.Интересни са ми много теми,но за съжеление не мога да ги прочета,тъй като трябва регистрация.НАПРАВИХ СИ,даже два пъти,но за съжаление не мога да вляза,моля помогни

 29. Здравей Татяна,

  Много ти благодаря за добрите думи! Радвам се, че сайтът ти е полезен :)

  Ще ти направя регистрация и ще ти пратя данните по email. (Не знам защо не става)

 30. Аз лично използвам Excel от 5 години за да си водя “лично счетоводство”. Това е просто файл който ми дава статистическа информация за паричните ми потоци (приходи/разходи). Запалих се като видях по новините едни педсионери които бяха водили счетоводство на хартия в продължение, мисля към 20 години.
  Аз бях правил нещо подобно докато работих в Англия на Excel. След като се прибрах обаче 1 година спрях да попълвам файла. Репортажа който изгледах за възрастните хора ми показа че това е полезна информация. Ето защо започнах от началото на годината 2010г пак да попълвам всеки ден всички приходи и разходи, както и движението по банковите ми сметки. Така в края на всеки месец мога да видя дали са ми останали пари за спестяване или колко съм спестил и внесъл в банката. Накрая на годината мога да видя как съм приключил финансово годината в смисъл Приходи/разходи общо за цялата година, мога да сравня с предходните години и да обобщя дали за мен изминалата година е била успешна във финансово отношение в сравнение с предходните години. Продължавам воденето на моето лично счетоводство до ден днешен (вече 5 години). Мисля че е много полезно за мен. Имам реален поглед върху паричните си потоци и върху финансите си. Мога да върна лентата назад и да видя на коя дата какви приходи и колко съм имал (аванс/ заплата други). Мисля че Рая е права, ако човек иска да ръководи ефективно личните си финанси му трябва и определена статистика. Тази статистическа информация ми дава и файла на Excel който си водя всеки ден. Кой знае може и аз като хората от предаването да го водя 20 или защо не още 40 години!

Leave a Comment