В коментарите под интервюто за Денислав Георгиев чета следното:

Блогът на Рая сигурно няма да те научи как да станеш милиардер по простата причина, че самата тя (все още) не го е постигнала. […]

Повечето хора не биха […] споделили как те самите са се провалили.

-Тишо от Писателския блог на Тишо

Първо – точно така, няма как да ви науча на нещо, което и на мен не ми е ясно. Затова пък мога да ви кажа къде бяха моите грешки при стартиране на собствен бизнес.

Бизнес грешка #1: Безумно скъп сайт

2000лв за сайт, базиран на WordPress, и това през 2009. И дори не беше «лъскав». Няма какво да добавя.

Иначе лъскавият сайт е хубаво нещо, но за един стартиращ бизнес той няма да свърши голяма работа. Най-големия проблем на новия бизнес е това, че хората не го знаят. Не искат да експериментират и да рискуват.

По-добър ефект ще има хубавото съдържание. Ако ще плащате за нещо в началото, нека да е за копирайт (търговски текст), а не за дизайн.

Бизнес грешка #2: Скъп офис

Понеже бяхме агенция за подбор, от Агенция по заетостта искаха да видят, че имаш офис – иначе не може. За 700лв взехме нов офис до метрото, на лесно място, с две самостоятелни помещения (нали щяхме да правим интервюта).

Всъщност трябваше да минем с фиктивен офис докато се развият нещата, и после да вземем хубав офис. Спецификата на работа изискваше (съдружникът ми не беше много съгласен) хубав офис, да, но не от самото начало. Само че тук се намеси друга грешка, а именно:

Бизнес грешка #3: Очаквахме първото плащане от 2-3000лв до 3-4 месеца

На 6-я месец от дейността взехме 400лв: 100лв капаро и 300лв на 7-я месец.

По правило новите бизнеси работят на загуба първите 6м до 1г. Повечето работят на абсолютна загуба (никакви приходи) първите месеци. Подозирам, че това е защото и те допускат нашата грешка #4:

Бизнес грешка #4: Липса на подсигурен клиент

Как стартират умните хора: работят някъде, набират контакти, получават няколко предложения от клиенти и когато тези предложения започнат да стават прекалено много – напускат работата си и регистрират фирма, през която да ги обслужват.

Как стартирах аз: регистрирах фирма и напуснах работа. Ха-ха-ха… упс? :(

Бизнес грешка #5: Високи цени (като за новаци)

1000лв за средна позиция, 700лв за начална. Понеже агенцията, в която работех преди това, взимаше до 2500 евро за подбор.

Не обърнах достатъчно внимание на факта, че беше бъкано с агенцийки за по 200-300лв. Вярно, те бяха съвсем друг клас агенции и някои работодатели просто ги беше гнус от тях (извинете за силните думи).

Истината е следната: новаците почват с по-ниски цени. Останалите могат да предложат 10години история, опит, доверие, бранд. Новаците – не.

Бизнес грешка #6: Започване с пари на заем

5000лв заем от мен и още толкова от съдружника ми или общо 10 000лв. А вижте само как фръкнаха първите 6500лв: 2000лв за сайт, 3500лв наеми, 500лв такси за вписване и администриране, 400лв лиценз, 100лв лиценз за лични данни.

Започването със заем беше тройна грешка. Първо, чувствах ги като подарък, а не като пари, които ще се връщат. Второ, провалът означаваше не просто връщане в изходно положение, а назад с 5000лв. Трето, показва неразбиране на ключови финансови принципи като “Не взимай заеми”.

Бизнес грешка #7: Хаос в личните финанси

Може би #6 нямаше да е толкова страшна грешка, но тогава и личните ми финанси бяха пълен хаос. Никакви спестявания, никакъв бюджет, никакъв план.

Не ми обяснявайте, че личните финанси са едно, а фирмените – друго. Който не може да си управлява личните пари, не може да управлява бизнес.

Бизнес грешка #8: Надценяване

Работа от 9:00 до 19:00 (понякога до 21:00) + писане на диалози събота и неделя. Мисля само за фирмата. Говоря почти само със съдружника си. Трябва да вършим всичко сами, защото парите са ограничени (вж. #6).

Това се издържа за около месец. Накрая вече не можеш да мислиш адекватно. Само пушиш.

Бизнес грешка #9: Лош момент – в личен план

Освен всичко тогава се карахме с приятеля ми (главно за пари), и се наложи да не живеем заедно след 3години съвместен живот. Тоест – търсене на квартири, караници, пренасяне на багажи, скапана шумна квартира и мърляви съквартиранти…

Вие сте ЕДИН човек. Не може да имате лично-аз и бизнес-аз. Личния ви живот влияе на бизнеса и обратното.

Бизнес грешка #10: Лош момент – начало на лятото

Лятото всичко става по-бавно. Винаги някой по веригата, който ви трябва, е отпуска. Всичко се отлага за октомври.

Бизнес грешка #11: Лош момент – кризата

Наслушах се на приказки за японски йероглифи дето “Кризата” и “възможност” се пишело с един и същ символ. Таратанци. Даже имаше някаква реклама как някакъв японски йероглиф се превеждал едновременно като криза и като възможност. Двойни таратанци.

Бизнес грешка #12: Напускане на работа

Това е единствената грешка, която бих повторила. Трябваше да изчакам да си подготвя нещата, преди да напусна, но тогава работех в агенция за подбор. А бях тръгнала да си правя моя.

Напуснах по етични съображения и си прежалих последния бонус, който естествено не ми изплатиха. Чистата съвест е въпрос на уважение към себе си.

Бизнес грешка #13: Липса на предишен опит с изкарване на пари

Вярно, че имах опит с уроците по английски и писането за Нова ТВ. Но уроците бяха дребни суми, а писането беше сигурно – поръчват, плащат. И поръчките бяха редовни.

Докато работата с клиенти е по-сложна. Търсиш, звъниш, срещаш се, преговаряш, договаряш, и накрая – нищо. Дори да стане, събирането на плащанията си е цяла сага. Това е съвсем, съвсем различно.

Та това са моите 13 грешки. Надявам се с този материал да избегнете поне някои от тях (по-конкретно #1 до #6). ПОНЕ тях. Успех!

PS: Близо 300 души вече имат абонамент по email за kadebg. А вие?