dva svqtaМоже ли всеки да стане богат? В България? Знам, че всички искате да чуете ДА – “да, всеки може да стане богат”. Но хайде да оставим клишето Кийосаки* и да погледнем реално на нещата. В България.

*Робърт Кийосаки – автор на бестселъра “Богат татко, беден татко”. Ако не го знаете това, съветвам ви да четете по-често kadebg :)

Дали ще станете богати зависи от… ами не зависи от вас. В голяма степен зависи от обстоятелствата – в какво семейство сте родени, в какви години, в какъв град (големият град дава повече възможности), в какво мислене сте възпитани, в каква среда сте попаднали. Моето лично убеждение е, че един живот не стига да постигнете богатството, ако трябва да почвате от нулата и да правите всичко сами.

Какво имам предвид? 90% от бъдещето ви се определя от миналото ви. Или както казахме горе – какъв зар ви е хвърлен при раждането. Какви карти са ви раздадени. Например, Иван е роден в София в къща в широкия център, мама лекар и тати адвокат… а Драган е роден в Айтос, в панелка в крайния квартал, мама баничарка и тати шофьор. Родителите на Иван са висшисти, столичани, с добре платени престижни професии. Те не само имат много връзки, но и тези връзки са все с влиятелни хора като тях: лекари, адвокати, архитекти, счетоводители, професори. Образовани, интелигентни, добре платени.

Ами Драган? Дори да не е по-глупав от Иван… само че е роден с по-слаби карти. Той живее в малко градче, в панелка в крайния квартал. Родителите му, макар и природно интелигентни хора, изкарват малко пари. Връзки почти нямат – такива са им работите – а малкото връзки, които имат с роднини и приятели, са “слаби”. Тяхната среда е друга. Приятелките на майка му са една фризьорка, две продавачки в магазин и две шивачки. Приятелите на баща му са главно други шофьори, няколко хамалина, и един учител. На, късмет.

Кийосаки казва: разликата между богатите и бедните е в това, че богатите купуват активи, а бедните – пасиви. Активите са неща, които ви носят пари (т.е. някаква форма на инвестиции – акции, земи, имот под наем, бизнес), а пасивите са неща, които продължават да смучат пари от джоба ви (например колата, защото постоянно има разходи по нея, а не само в момента на покупката; например къщата, защото също постоянно има разходи по ремонт и поддръжка, и пр.).

И, едва ли не, какви балъци са бедните (като Драган), че си купуват пасиви, а не активи. Е да, ама уловката е там, че всъщност не може без тези пасиви. Драган не иска цял живот да живее в двустайна панелка в Айтос – иска къща. Но знаете ли колко време и труд ще му струва да изплати една къща в Бургас? Да не говорим за къща в широкия център на София, каквато на Иван му е дадена наготово, по рождение. Драган иска също да си купи кола, защото не иска цял живот да кара москвича на баща си. Да не говорим ако иска BMW, каквото на Иван му е дадено на готово, по рождение.

Та когато дойде време за инвестиции – нещата не са еднакви при Иван и при Драган. Иван има осигурен един комфортен минимум, наготово, и когато той изкара първите си пари, може да се чеше по главата и отегчено да се чуди какво да прави с тях. Докато при Драган не е така. Първите 2-3 години от трудовия си живот той ще работи само за да си купи кола на старо…

Знаете ли, че голяма част от днешните милионери са милионери по наследство? Да, точно така! Най-лесният начин да станете богати е ако сте родени богати :)

Ще кажете – да, ама родителите на Иван от примера не са милионери. Така е, не са. Но и не са случайни хора. Не са шофьор и баничарка, каквито са родителите на Драган. И само по себе си това е достатъчно да повлияе на 90% от живота му нататък.

Разбира се, има и случаи на хора, които са постигнали много големи успехи сами. (Като да кажем Стивън Кинг, макар че той е по-особен пример, понеже там става дума за талант в сферата на изкуствата. Впрочем вижте 5 урока по бизнес от Стивън Кинг) В общия случай обаче финансово успелите хора като цяло тръгват от семейства “над средното” ниво. По принцип теоретично всеки може да изкачи Еверест, но едно е да си роден в основата на планината в обикновено селско семейство, друго е да си роден в базов лагер на 2500м под върха в семейство на алпинисти…

(Вижте и един страхотен комикс по темата: Защо някои хора успяват, а други – не )

Идеята тук, разбира се, не е да ви зареди с оправдания да не правите нищо, защото, видите ли, нищо не зависи от вас. Все пак някаква част от нещата си зависи от вас. Например от вас зависи какъв успех ще имате в училище. От вас зависи колко ще изкарате на приемния изпит в университета и съответно каква специалност ще влезете. От вас зависи дали ще се научите да преговаряте за добри условия на работа. (Още: (не)Нормални условия на работа) И най-вече, от вас зависи да се образовате по въпросите на парите и личните финанси.

Така че, имайте едно на ум по пътя към забогатяването.

И ако има някой “Драган”, който да ме опровергае, много ще се радвам… чакам!

Хареса ли ви това? Вижте всички материали в Архива и си направете абонамент по email!