men in suitsНапоследък много се шуми около книгите за забогатяване и правене на пари (от типа “Богат татко, беден татко” на Робърт Кийосаки – изтегли). Всяка от тях лансира определен метод за целта – създаване на пасивен доход, инвестиране в дългови инструменти или пък в недвижими имоти, работа на свободна практика и прочее, но един от най-честите съвети е стартиране на собствен бизнес.

Книгите за забогатяване целят да ви покажат, че има и друг начин за изкарване на пари (освен чрез заплата) – нещо, за което много хора не са и помисляли. Повечето автори обаче умишлено преувеличават недостатъците на работата на заплата, като в същото време преувеличават и предимствата на собствения бизнес. Това само по себе си не е лошо – вероятно е направено с цел да ви мотивира и да ви даде смелост да опитате – но може да ви подведе.

Човек обикновено не полага големи грижи на здравето си, освен ако не се влоши нетърпимо. Същото е и с парите – замисляме се, когато нещата са зле.

Да кажем, загубили сте работата си. Или вече няколко месеца сте без работа. Или изведнъж ви доядява, че надали ще ходите на почивка в близките години. Или изниква някакъв голям непредвиден разход, който не можете да поемете. Тогава удряте с юмрук по масата и си казвате, че ви е писнало все да нямате пари и че сте готови на драстични действия, за да сложите край на мизерията веднъж завинаги. В такъв момент сте ядосани, може би уплашени, и гледате на нещата емоционално. Искате не просто пари, а много пари. Винаги сте се лишавали от какво ли не, затова не искате и да чуете за спестяване – искате да избягате от него.

Следователно, ако решите да се образовате на тема “пари”, много по-вероятно е да търсите теми като забогатяване и бързо правене на пари, отколкото теми като спестяване и лични финанси. Само че, както казахме, повечето книги за забогатяване умишлено преувеличават нещата и изглежда, че собствения бизнес е решението на всичките ви проблеми – обещават той не само да ви донесе “многото пари”, но и да стане бързо.

Освен това, у нас почти няма литература за управление на личните финанси и спестяване. Дори и да имаше, тези два термина предполагат бавен и дълъг път, който на всичко отгоре води до финансова стабилност, но не и до истинско забогатяване. На кого му е притрябвало това!

6 МИТА ЗА СОБСТВЕНИЯ БИЗНЕС

Да имате собствен бизнес действително има своите предимства. За тях се говори много често и за съжаление – едностранчиво. Ако сте решили да започвате бизнес първо се уверете, че сте разгледали нещата от всички страни, и не сте хипнотизирани от лъскавите митове за него. Ето някои от тях.

(1) Собственият бизнес позволява да правя каквото си искам
Повечето хора бъркат “свобода на решенията” с “мога да правя каквото си искам”. Имате известна свобода дотолкова, доколкото никой не може да ви наложи чуждо решение. Въпреки това обаче има много неща, с които трябва да се съобразявате. Например, човекът Х от фирма Х не ви е приятен и теоретично можете да откажете да работите с него. Бихте ли го направили обаче, ако фирма Х е основният ви клиент?

(2) Собственият бизнес позволява да работя по-малко
Това може да е така, ако бизнесът ви съществува отдавна и вече е достатъчно утвърден и стабилен (например след 10 години). Ако сега стартирате, ви чака точно обратното – работа от сутрин до вечер. Да, собственият бизнес позволява да изберете дали да отговорите на мейлите веднага или след един месец, но ако изберете второто, скоро няма да имате никакъв бизнес.

(3) Ако имаш собствен бизнес, не се съобразяваш с никого
Точно обратното. Ако искате бизнесът ви да е успешен, се налага да се съобразявате с всички – съдружници, клиенти, доставчици, служители, инспектори, данъчни, наемодатели и прочее. Ако работите на заплата, се съобразявате само с шефа си.

(4) Да имащ собствен бизнес е престижно
Да – ако върви добре, определено е повод за гордост. А ако затънете в дългове е повод за визита от съдия-изпълнител.

(5) Всеки може да има собствен бизнес
От законова и финансова гледна точка всеки може да стартира бизнес– да. Дори да нямате нужните пари, винаги може да ги намерите, стига да искате. Но стартирането на бизнес е едно, а поддържането и развитието му до получаване на печалба е съвсем друго. Това, че сте добри в своята сфера, не означава, че ще сте добри в бизнеса – например може да сте много добър лекар, но да не можете да управлявате частна клиника.

(6) Собственият бизнес дава повече сигурност от работа на заплата
Това е една от най-големите ГЛУПОСТИ, които се тиражират (извинете за силните думи). Вижте защо в другата точка (6).

6 МИТА ЗА РАБОТАТА НА ЗАПЛАТА

Разбира се, че работата на заплата има своите недостатъци. Нека обаче не ги преувеличаваме, а да гледаме обективно на нещата. Наистина ли работата на заплата е толкова лоша в сравнение със собствения бизнес? Ето някои от митовете.

(1) Работя по цели 8 часа на ден
Не, работите само 8 часа на ден. (Отделно за термина “работя” в може да се спори. Някои видове работа позволяват да използвате работното си време за лични цели.) Собствения бизнес изисква да работите усърдно 24 часа на ден и тук няма пред кого да се преструвате. Ако не работите, губите директно вие.

(2) Заплатата е фиксирана сума
Тук говорим за недостатъци, а не за предимства.

(3) И да се скъсам от работа, няма да ми платят повече, но ако работя по-малко, ще ме уволнят
Ако работите добре, може би няма да получите повече пари веднага (освен ако не сте на бонуси), но скоро в тази или друга фирма ще ви оценят и ще получавате по-добра заплата.
Ако искате да работите по-малко, вероятно ще ви уволнят, макар и не веднага. Собственият бизнес също не би ви позволил да работите по-малко, и последствията биха били по-сериозни тези при от едно уволнение.

(4) Никога няма да забогатея на заплата
Кажете го на генералния директор на Nestle за България.

(5) Хубавата работа и издигането стават с връзки
Понякога е така, понякога не. Това малко прилича на твърдението, че изпитите в УНСС се взимат само с подкупи – но който го може, го може. Ако сте наистина добър служител, няма да ви се наложи, а след време ще имате и достатъчно собствени професионални контакти. Да не говорим, че ако искате да развивате собствен бизнес, да имате контакти е още по-важно.

(6) Заплатата не дава сигурност, защото могат да ме уволнят по всяко време
По принцип кодекса на труда гарантира определени права на служителите, но е факт, че наистина можете да загубите работата си. А ако имате собствен бизнес, вие ще сте последния човек, който да напусне фирмата, нали така?

Всъщност, “по всяко време” може да бъде уволнен човек, който не се справя добре или не е достатъчно важен за дейността на фирмата. Вярно е, че дори най-добрите служители не са застраховани от това да загубят работата си… но за тях това не е проблем. Хората, които работят добре, нямат никакъв проблем с намирането на нова работа. Те винаги са търсени.

Ако имате собствен бизнес, наистина никой не може да ви уволни… освен пазара. И ако това стане, проблемите с осигуряването на доход са много по-сериозни. Стартирането на следващ бизнес е далеч по-трудно и бавно, отколкото намирането на следващата работа. Освен това, ако дълго време сте имали собствен бизнес и не сте работили на заплата, трудно ще си намерите работа. Защо?

Много хора смятат, че успешното управление на цял един бизнес е достатъчна препоръка за личните им качества и ако се наложи да работят за друг, всеки ще ги посрещне с отворени обятия. На практика се получава точно обратното. Повечето работодатели се опасяват (и с право), че решението за работа на заплата е временно и вие постоянно ще търсите начин да се върнете към собствения бизнес. Може би ще използвате сегашната си работа, за да привлечете контакти. Може би сте отвикнали да работите с “шеф на главата”. И така нататък.

ФИНАЛНИ ДУМИ

Не казвам, че собственият бизнес е лоша алтернатива и не казвам, че да работите на заплата е по-добрия вариант. И двете имат своите предимства и недостатъци.

Важно е да знаете, че финансовата стабилност и в двата случая не се постига лесно. Струва ми се, че не само в книгите за забогатяване, но и в интернет материалите се обръща прекалено много внимание на предимствата на бизнеса и на него се гледа като на единствен начин.

За един човек, който винаги е работил на заплата, не може да управлява дори личните си финанси и затова няма един спестен лев зад гърба си, стартирането на собствен бизнес може да е пагубно. (Виже моята лична история със стартиране на бизнес.)Това не означава, че никога не бива да опитвате собствен бизнес, но трябва да сте наистина подготвени. За съжаление обикновено няма кой да ви го каже навреме.