В предният пост – Плазмата на най-добрия ми приятел – ви разказах как Р. искаше да си купи плазма на изплащане. Моето виждане беше, че е по-добре да насочи парите си към нещо по-съществено като например кола или жилище.

Предложението за жилище като вариант предизвика интересни и противоречиви коментари. Затова днес ще поговорим за това дали е по-добре да живеем под наем или да имаме собствено жилище.

НАЕМ

Когато сте под наем, имате следните предимства:
1) не сте обвързани с жилището за повече от 1м напред, колкото е стандартното предизвестие, и винаги можете да се махнете.
2) горното ви дава мобилност, ако решите да смените града или – ако сте в голям град – района, в който живеете.
3) нямате ангажимент към поддръжката на жилището като ремонт, подобрения, договаряне със съседи и пр.
4) не ви интересува дали стойността на имотите пада – вие нямате имот.

едностаен апартамент - дизайн

Снимка: vidarbg.com

Но да сте под наем има и своите недостатъци:
1) трябва да се съобразявате с условията на хазяина – например ако имате котка, ако искате да смените тапети или да пробиете дупка за кабела на интернета.
2) правенето на подобрения (смяна на дограма или подова настилка) се обезсмисля, защото те не остават за вас. Ако утре хазяите ви прекратят договора, цялото тичане, организация и изтърпяно неудобство отива на вятъра.
3) никога не се чувствате пълни господари – дори съседите ви не гледат сериозно на вас, вие сте “временни”.
4) при евентуален конфликт с хазяите винаги ще сте по-слабата страна, понеже те са реалните собственици на имота.
5) след като 30-40 години сте плащали средно 500лв всеки месец, накрая не придобивате нищо.

СОБСТВЕНО ЖИЛИЩЕ

Собственото жилище също има своите предимства:
1) Можете да правите каквото си искате – прегради с гипсокартон, смяна на инсталация, дупчене на стените и прочее. Няма нужда да чакате позволение от никого.
2) Всички подобрения по жилището – топлоизолация, газификация и пр. – остават за вас и повишават стойността на жилището.
3) Можете да си вземете котка :)
4) Можете да превърнете жилището в източник на пари, като го давате под наем или го продадете изгодно.
5) След време жилището остава за вашите наследници.

едностаен апартамент - 3D скица

Скица: PineWood Valley, Slovakia

Но да сте собственик на жилище има и недостатъци:
1) Всички повреди при течащ покрив или наводнение засягат директно вас.
2) Трябва да се занимавате с документи, декларации, събрания на входа, кофти съседи и пр.
3) Ако решите да се местите е дълга и широка, особено ако искате да продавате.
4) Ако пък имате наематели, това може да ви струва доста организация, тичане по нотариуси, недай си боже и по адвокати (ако наемателите не са читави).
5) При покупка на жилище се обвързвате с голям кредит за години напред.
5а) После може да се окаже, че сте купили жилището по време на “балон” и ще плащате тази завишена цена години наред.

НАЕМ ИЛИ СОБСТВЕНО ЖИЛИЩЕ ?

И така, кое от двете е по-добро? Както обикновено, отговорът зависи от това какво искате вие. Зависи също на какъв етап от живота сте и какви са изгледите за бъдещето ви, а не само какво е настоящето.

Всички изброени дотук ЗА и ПРОТИВ са субективни и имат различна тежест за различните хора. Тоест, разправиите със съседите и събранията на входа за мен са дребно неудобство, докато за друг това може да е сериозен недостатък. В това отношение всеки трябва да прецени нещата сам за себе си.

Решаващият въпрос е струва ли си да се обвържете със заем за години наред, за да имате собствено жилище? Освен заема ще имате и допълнителни ангажименти, голяма отговорност, разходи по поддръжка и пр., но основното ПРОТИВ тук е ангажимента да плащате вноската по заема всеки месец.

Добре, но нали трябва да живеете някъде? Тоест, ако не плащате ипотека, ще плащате наем.

Данни към 24.03.2011:

Според imot.bg , за 50 000лв в София имате сериозен избор от гарсониери.

Според moitepari.bg , ако купите жилището с кредит 40 000лв и 10 000лв лични, опциите са:

500лв м. вноска за 10г

300лв м. вноска за 30г

За наем на гарсониера пък се плаща 250лв-500лв в зависимост от това къде се намира и дали е обзаведен (пак според imot.bg ).

Това означава, че разходите по наем и придобиване на жилище са съизмерими. Дори да приемем, че наемът е малко по-нисък, срещу още 30% отгоре на месец (максимум!) бихте могли да придобиете имота. А след като имате имот, имате сигурност и потенциален източник на пасивен доход чрез наем, както и нещо наистина солидно, от което децата ви ще се възползват наготово. В този смисъл жилището може да се разглежда като инвестиция .

Въпреки че покупката на собствено жилище влече много финансови въпроси, самото решение трябва да се погледне и от житейска, а не само от чисто финансова гледна точка. Добре ли сте с парите? Имате ли стабилен партньор в живота? Готови ли сте да се обвържете с определен град за няколко години напред? Можете ли да разчитате на себе си и на своята дисциплина за изплащане на заема?

Когато човек е млад, иска всичко сега и веднага. Иска стандарта на по-опитните от него, а забравя, че на тях са им били нужни години, за да го постигнат. Падала съм няколко пъти в този капан и сигурно още ще падам – човек се учи, докато е жив… ( Как пилея 20-те си години )

И все пак ако решите да купите жилище, внимавайте с избора. Не се хвърляйте на големи тристайни жилища за по 100 000лв, ако финансите ви са още крехки – започнете с гарсониера. После я продайте и купете двустаен, ако искате, и така постепенно ще стигнете до по-голямо жилище. Постепенно, не от раз.

Защото човек се учи, докато е жив, и е нормално да прави грешки. Ама сериозните грешки ги изплащаме, докато сме живи :)