Скоро ще стане 2 години – kadebg стартира през юни 2010.

За тези 2 години много хора ми писаха. Имаше и няколко хейтъра, за да не е скучно :)

Докато писах книгата за Америка, се наложи малко да занемаря публикациите. Но пък си струваше – книгата стана добра. (Поне по моите стандарти. Последната дума е ваша.)

Известно време не исках да си призная, но докато писах за Америка… ми беше много забавно! Много повече, отколкото да работя по публикациите за сайта.

След няколкото месеца къртовски труд – колкото и да беше забавно, си е изморително – си дадох почивка. Не съм пипала kadebg . Нарочно. Исках да помисля какво да правя.

Винаги съм искала да се занимавам с писане. Само че художествено. Не че не ми харесва да пиша и на kadebg, но… не е точно това.

Миналата година бях започнала втори сайт, чиято идея беше да е художествен сайт изцяло на английски. Беше ми много забавно и интересно, но и трудно – не можех да поддържам едновременно kadebg, да работя по Ръководството , да се занимавам с танците и за капак да работя по художествения сайт.

Освен това, един голям проблем – липсата на аудитория. Съответно липсата  на обратна връзка. Съответно липсата на мотивация. Резултат: сайтът е зарязан.

След като завърших книгата за Америка и след известно време за размисъл, което си подарих…стигнах само до един извод: ако искам да се занимавам с художествено писане, при всички случаи трябва да е на анлийски.

Но освен това, – не стигнах до никакъв друг извод. Уви. Набелязах вариантите, но не знам на кой да се спра:

1) оставям kadebg на инерцията, отвреме-навреме като ми дойде музата пиша нещо, а през това време се фокусирам върху писането.

2) поддържам скоростта на kadebg известно време, докато втория сайт се понапълни със съдържание. После рекламирам втория на kadebg, като използвам изградената вече аудитория и добрия рейтинг в Google.

3) префасонирам kadebg. Започвам да пиша директно тук на английски. Оставям си старите неща на български, но всичко ново е само на английски. Което е странен вариант, тъй като сегашната аудитория ще се разпилее и много малка част от вас ще останат, ама поне ще си запазя доброто място в Google. И поне хората вече знаят, че това е моя сайт. От трета страна, нямам идея как може да се направи подобен завой, без да стане голяма каша.

4) продавам kadebg. Интересен и не много мил вариант. Все едно да си продам бъбрека.

5) запазвам kadebg както си е, и пускам отделно за теглене разкази на английски.

При всички варианти проблемът е следния: двете неща са за две различни аудитории, на два различни езика, по две различни теми. 

Но ако искам да се занимавам с художествено писане на английски, трябва да имам място, където да се събере аудитория. Нещо като щайга, на която да стъпиш, та да те чуят. Затова си мисля, че за целта трябва да се развие отделен сайт, а не да се смесват нещата.

Освен това не мисля, че ще успея едновременно да пиша за kadebg и да развивам втори сайт. Развиването на втори сайт е свързано не само със съдържанието, но и популяризирането. Популяризирането иска мнооооого работа. И мнооооооого време.

Отделно разбира се стои въпросът дали може да се изкарват пари с писане (художествено писане). Трябва да си много добър. Аз имам вече известен опит – от публикациите на kadebg. Разбрах вече, че пренастройката от писане за блог към художествено писане няма да стане лесно, ще има много учене – всичко отначало…

Но ако не го направя сега, кога?