В една от предните статии стана дума за това, че 1 лв = 15 минути живот. Осъзнаването на този принцип беше част от причината сериозно да променя както начина си на мислене, така и отношението си към парите, а оттам и навиците си за пазаруване. Всъщност стана така, че след като започнах да НЕ пилея парите си, имах не по-малко, а повече от всичко. Повече пари, повече време, повече спокойствие и повече неща, които наистина харесвам.

Най-много пари харчим за нещата, които не ни трябват. Защо го правим? В това няма никаква логика и въпреки това всеки ден си купуваме по нещо, което не-ни-трябва. За мен оправданата покупка е тази, която реално прави живота ми по-лесен, и то за сравнително дълъг период от време – иначе по-добре да спестявам парите си. Съответно, ако нещо “просто ми харесва”, но де факто с нищо не променя ежедневието ми към по-добро, отива в списъка с неща, които не искам да си купя. Този списък започна да расте много бързо.

Казват, че

НАЙ-ХУБАВИТЕ НЕЩА В ЖИВОТА СА БЕЗПЛАТНИ

Купуваме си най-различни неща с убеждението, че те ще ни направят щастливи, но това са просто предмети – неодушевени предмети. Тяхната стойност не се измерва с цената, както може би си мислите. Тяхната стойност се измерва с щастието, което могат да ви донесат. Опитайте се да погледнете живота си “от птичи поглед” – отвисоко и надалече. Затворете очи и си представете кои са нещата в живота, които ви правят истински щастливи. Можете ли да ги докоснете с ръка?

А сега спрете за момент и си помислете за нещо по-голямо, което ви се е искало да си купите наскоро – нов костюм, телефон, телевизор или пък някое бижу? Кажете ми искрено, те биха ли ви направили щастливи? Биха ли ви помогнали поне да се приближите до щастието? Ако е така, на всяка цена идете и си ги купете. Ако не, запазете парите си за нещо, което наистина ще ви помогне да се чувствате щастливи. Помислете и за последното нещо, което си купихте и ми кажете – щеше ли животът ви да е по-тежък и нещастен, ако не го бяхте купили?

В една от книгите за позитивно мислене, “Тайната”, беше представен един метод за визуализация. Там се казваше, че трябва да погледнете ръцете си, да запомните цвета на кожата и гънките по нея, извивките на пръстите и формата на ноктите си – след това да си представите тези ръце на кожения волан на новото си Ламборджини. Абзацът приключва с въпрос от рода на “Вече се чувствате по-добре, нали?” Ами… не. Едно Ламборджини определено не би направило моя живот по-добър.

КАКВО НЕ ПРАВИ ЖИВОТА МИ ПО-ДОБЪР

Въпреки, че обикновено нямат пряка връзка с нашето щастие, парите и нещата, които могат да се купят с тях, все пак правят живота ни по-лесен. Ясно е, че здравеопазването, образованието и домът ни струват пари. Ясно е, че дрехите на гърба ни и храната на масата ни струват пари. Ясно е, че да разполагаме с времето си също струва пари. Но най-вече се надявам да е ясно, че сами по себе си предметите, които купуваме, не ни носят щастие. Те просто улесняват живота ни до известна степен. Предметите НЕ правят живота ми по-добър.

В момента си купувам само неща, от които наистина имам нужда, и които вършат добре основната си функция. Вече нямам желание да давам пари за “екстри”. Преди време например исках да си купя комплект безжична мишка и клавиатура (първият, който си купих преди 4-5 години, отдавна не работеше). Радвам се, че не си ги купих, защото и обикновената ми клавиатура върши основната си функция. Нова клавиатура НЕ прави живота ми по-добър.

Телефонът, с който съм в момента, използвам за две основни неща – за комуникация и за организиране на задачи. Има вградено радио, но паметта му е само 15 МВ и не може да се използва за слушане на музика. Има VGA камера, която не ползвам. Няма GPS. Няма Ovi-функции. Няма “яки” игри или touch-screen. Но има здрава батерия, големи бутони, лесно меню и държи на удар. Това е всичко, което искам от един телефон и ако един ден сдаде багажа (вече е поне на 3 години), няма да го сменя за телефон с “екстри”, които не искам и които ще ми струват пари. Нов телефон НЕ прави живота ми по-добър.

Преди време си мечтаех да се обзаведа с нови мебели – и ако един ден мога да си го позволя, все още искам да го направя. Но засега ми е достатъчно, че мебелите у нас изпълняват основните си функции – удобни са, здрави са и изглеждат сравнително добре. Това за момента ми стига и (за разлика от преди) не си въобразявам, че новите мебели ще донесат повече щастие в живота ми. Мебелите НЕ правят живота ми по-добър.

А ЕТО КАКВО ПРАВИ ЖИВОТА МИ ПО-ДОБЪР

Когато се връщам във времето и си мисля за най-хубавите моменти в живота си, не се сещам за някоя нова дреха. Не се сещам за първата си безжична клавиатура или за първия ми gsm. Не се сещам за новия комплект телевизор и видео. Помня как са купувани, разбира се, но мислейки за най-хубавите моменти в живота си, не си мисля за тях.

Нещата, които правят живота ми по-добър и по-щастлив, не се купуват с пари и не могат да се докоснат с ръка. Някои от тях са
хубавото време навън
шегите с приятели
разговорите с хората, които обичам
блога ми
тичането сутрин
уважението на околните
историите от книгите
гледката към езерото

Единственото нещо, което не се купува с пари, но ми носи щастие и може да се докосне с ръка, това са хората, които обичам.

Те не се купуват с пари, но времето с тях си има цена. Това е цената на свободата да разполагаш с времето си и да не ходиш на работа. Това е цената на разходите за път. Това е цената на ежедневните разходи, които трябва да се поемат. Затова, когато разпределям парите си, трябва да избирам дали да ги дам за покупката на предмети или в замяна на свободата да разполагам с времето си. За мен този избор вече е смешно лесен и много се радвам, че е така.