Първите 50лв от заплатата трябва да са за вас. Поне първите 50лв. Това са парите, които приоритетно ще останат във вашия джоб – а няма да идат за данъци, сметки, импулсивни покупки и прочее.

Дали са 50лв или са 10лв, 20лв, 300лв – няма значение. Важното е принципът “плащам първо на себе си” да ви стане навик.

Забелязали ли сте обаче как все ще си заделяте пари, а накрая все нещо става? Постоянно говорите за това колко важно е да спестявате и как е крайно време да започнете… обаче между 1во и 30то число на месеца задължително изниква нещо, което осуетява плановете ви:

– Р. има рожден ден

– Ц. прави купон по случай новата квартира

– Н. и Г. са намерили билети за Слави на живо

– …

Чудите се кои са тези хора? Това са моите приятели и моите оправдания (Р. е този с плазмата ), но и вашите оправдания не може да са по-различни. Нали разбирате – класика :)

И тъй, заричате се “следващия месец почвам”. Избираме произволно оправдание (рожден ден, намаление на обувки) и минаваме на “айде този не, ама другия месец вече…” После отново избираме произволно оправдание (ако няма готови – измисляме ново) и продължаваме към “е от този месец наистина”… Така минават 6 месеца. Или повече. Системно подминавате банковия клон:

Снимка банков офис отвън - Пощенска банка

Снимка: http://stilkompleks.com/gallery.html

А вашите пари ги няма.

От тях не е останало нищо. Банковата ви сметка е все така празна, както преди 6 месеца. Не сте нито сантиметър по-близо до мечтания диван за хола и със сигурност сте далеч от онези 1200лв за почивка. За дългосрочни спестявания да не говорим…

Аз също доста дълго се мотах с тези спестявания. Всъщност съм го мислила на теория още от студентските ми години. После продължих да го мисля, когато започнах работа… и си останах с мисленето. Както казва Николай Хайтов в “Мъжки времена” – едно е да искаш, друго да можеш, а трето и четвърто е да го направиш.

За щастие вече мога да кажа, че дните на празните ми приказки свършиха. Благодарение на определянето на приоритети (повече в Пари Цигари Воля ) сега първото, което правя със заплатата, е да си отделя 50лв. Това е дори преди да си направя бюджета, тоест – независимо какво ще искам да планирам за месеца, независимо колко много или малко пари имам, да осигуря тези 50лв е закон. Тяхната графа в бюджета ми е първата, която е попълнена предварително.

снимка вносна бележка банка

Започнах през м.12.2010 – тогава си открих сметка и внесох първите 50лв. Мислите ми на път към банката бяха “Е, и какво? С 50лв за никъде не съм – с тях и без тях… Дали няма да е по-добре да ги ползвам сега, когато наистина ми трябват? Дали да не изчакам да събера примерно 200-300лв накуп и така да започна? Ами ако нещо ми потрябват каква е гаранцията, че няма да ги разбутам? Пък и с това темпо – 50лв на месец – за една година ще събера едва 600лв…”

Но всичко това се избутва назад, когато на преден план е мисълта да се погрижите за себе си. Когато тези 50лв са ви приоритет.

Досега не можех да отделям повече, понеже 300лв месечно отиваха за изплащане на заема. Сега вече те ще бъдат свободни и ще мога да ги разпределям както намеря за добре. Нужно ли е да казвам, че голяма част от тях ще отиват за спестявания :)

Има нещо дисциплиниращо и ритуално в това да отидеш до банката и да се погрижиш за себе си – макар и с 50лв. Но това са 50лв, които абсолютно гарантирано ще бъдат за вас. Те символизират сигурността, че каквото и да става, вие ще намерите начин да ги осигурите този месец, и следващия, и всеки следващ. (Като, разбира се, не е желателно спестяванията ви да се изчерпват с тези 50лв.)

По този начин изграждате един много полезен навик – да осигурявате излишък от пари, който неусетно се натрупва. Тези пари могат да са вашите стратегически спестявания (за пенсия), може да са буфер, а може да са просто вашия фонд “И аз съм човек” :) Място винаги ще им се намери.

И нека ви кажа още нещо. Обикновено ходим до банката, за да внесем пари за плащане на нещо или за да намалим баланса на своите пари – когато теглим. Но когато отивате в банката, за да внасяте пари за себе си, усещането очвеидно е…

Щастливо умно коте :)

…СТРАХОТНО.

Снимка: http://www.topwp.com