Плазмата на най-добрия ми приятел

Скоро се чух по телефона с най-добрия ми приятел. Той е на 26, почти магистър, и живее в София с приятелката си. И двамата са родом от малки градчета и в момента са на квартира.

Когато кризата се развихри 2009 и 2010, Р. (той) трябваше на два пъти да си търси работа. В момента пък К. (тя) е без работа, но за щастие очаква скоро две предложения. Дано да е по-скоро.

Р. работи като продавач в магазин за телевизори и техника. Изпитателният срок изтича скоро, което – освен другите привилегии – му дава право да купи плазма с преференциално изплащане. Когато ми каза това, в гласа му долових опасен ентусиазъм, който някак не се връзваше добре с факта, че

 • К. е без работа;
 • с нестабилната в момента икономика;
 • с това, че двамата живеят под наем.

Питах го дали смятат да се връщат в родните си градчета – абсолютно не, нямало работа. Тогава значи ще остават в София? Ами да, няма как.

По принцип двамата имат доста разумно отношение към парите , и винаги са заделяли част от приходите си. Това им е позволявало да оцеляват в периодите на безработица и да ми дават 100-200лв назаем в годините, когато още не бях и чувала за управление на парите. За разлика от мен, те още тогава бяха внимателни с парите.

Само че тази “постоянна разумност” е уморителна. В един момент човек се изтощава и му се приисква малко да се отпусне – макар да знае, че парите не решават проблеми и “отпускането” е неразумно от финансова гледна точка. Мисля, че Р. и К. са близо до този момент на умора. В това състояние човек става податлив на импулсни желания за покупки.

За миг се замислих дали е редно изобщо да взимам отношение към мераците им за плазма. Никой не обича да му казват как да си живее живота, а още по-малко – да му проповядват колко лоши са нещата, които иска. Или да му натякват непопулярното Спестявай, докато си млад .А и все пак парите са си техни, животът си е техен… решението си е тяхно.

Да беше някой друг – да си замълча. Но аз нямам хиляда най-добри приятели! Имам един и това е Р. Някой трябва да застане между него и плазмата!

Щом Р. и К. планират да живеят в София, най-важното за тях ще бъде да имат собствено жилище – а не плазма. Дори това жилище да е гарсониера в Левски Г, то ще им даде поне минимална сигурност и покрив над главата. Въпросът с жилището ще става за тях все по-важен, особено ако един ден решат да създадт семейство. Що за съществуване е цял живот да се влачиш по квартири?

Една плазма само би ги отдалечила от по-големите цели и със сигурност не е от жизнена необходимост. Вместо плазма могат да се напънат още малко и за два пъти повече пари да си купят кола на старо, което – макар също да не е жизненоважно – е оправдана необходимост за всеки голям град. Изобщо, има много други неща, за които да дадат парите си, и които ще им вършат много повече работа от тази плазма на изплащане. Ужас!

Да не говорим пък за моята (отскоро придобита) алегрия към заемите и към взимането на разни неща на изплащане, което по същество пак е заем. Ами ако вземат тази плазма на лизинг, а утре един от тях отново остане без работа? Ами ако утре хазяите им решат да вдигнат наема? Ами ако – пази боже – стане нещо по-сериозно? Ще имат 1000лв, заключени в една плазма, която не може да се яде, да се облече или да плати наема. И пак ще има – Как да се справим с КредитРеформ?!

Р. е умно момче и не ми се наложи да му казвам директно какво мисля за плазмата (че е голяма глупост). Достатъчно му беше за 2сек да разиграе горните сценарии в главата си, за да реши сериозно да обмисли нещата и да не прибързва.

Разбира се, дори да си вземат плазма с лизинг, само по себе си това решение – колкото и да е лошо – няма да е фатално. Но ще забави излишно финансовия им напредък и ще им създаде усложнения… а не виждам смисъл човек сам да усложнява живота си.

Той е достатъчно труден и без да влачиш на гърба си ненужна джаджа на изплащане.

70 thoughts on “Плазмата на най-добрия ми приятел”

 1. Плазмата е 2000 лева. А едно жилище – 100 хиляди. Освен това жилището те закотвя на едно място. Предполагам вашите приятели си имат собствени жилища в провинцията. За какво им е ново жилище на кредит? Или пък да спестяват с години в лишения? Има една поговорка – не е важно какви са ти разходите – важно е приходите да са повече от тях.

  Мисля е време – хората да разберат, че жилището в 80% от случаите е пасив – човек няма мобилност, постоянно прави разходи за него, такива които не би правил ако е на квартира. Важното е обаче, все пак, човек да има място където да се върне, ако стане напечено положението – даже и в провинцията да е. Това е достатъчно.

 2. Едно минимално жилище – гарсониера в Левски Г – би могло да се намери за доста под 100х. Да, имат жилища в родните градчета, но те са от порядъка на 5-6000 души население.

  Собственото жилище има добри и лоши страни като всяко нещо. Но биха ли могли да живеят цял живот по квартири? А като дойдат децата?

  Да, жилище дори в малко градче пак е нещо, обаче каква полза от него, ако нямаш работа и съответно никакви пари? Ако няма подходящи училища за децата ти? Ако е просто за един покрив над главата, има къщи по селата за смешни пари – само че може ли наистина човек да гради бъдеще там?

  PS Сега погледнах в нета, гарсониери в София се намират между 60 000 лв и 80 000 лв в зависимост от район, строителство, обзавеждане и пр.; сигурна съм, че ако потърси човек ще намери и по-ниски цени.

 3. Като се направят необходимите ремонти от 80хил отива към 100 хил.

  Как живеят на запад? Там близо 50% живеят под наем и богати и бедни и средна класа? Там хората наблягат на мобилността и на практичността. Вече сигурност няма – днес има работа в един град, догодина в друг, по-догодина в друга държава. Собственото жилище е лукс – не е необходимост. Собственото жилище е нещо като плазма на плазмите. Все едно човек да си купи супер плазма за 100 хил. лева, при положение, че може да гледа телевизия на нормална плазма за 2000 лева или LCD. 100 хил. лева – това за малко жилище, ами ако ти потрябва по-голямо? Или съседите излязат идиоти? И сега данъците сгради са ниски, но след 2-3-4 години като станат както са на запад – 1% от пазарната цена? Всъщност – хубаво е човек да си купи жилище, но това не е необходимост, а просто друг вид лукс. Да не говорим, че ако е купено на кредит жилището не добавя сигурност а обратното – създава допълнителна несигурност.

 4. Въпросът с жилището май ще си извоюва отделна тема :) Откъде ти е статистиката?

 5. Не е ли по-добре, вместо да се затварят 100 хиляди в жилище, тия пари да се използват за получаването на някакъв допълнителен доход? Това са 7000 лева на година от лихва. Има и други варианти.

 6. Възможно е.

  Само че ако да вземеш 100х за жилище е възможно, да вземеш 100х за бизнес ей-така… просто няма кой да ти ги даде.

  Второ, самото жилище може да ти носи приход – зависи как го управляваш.

  Трето, хората имат различно отношение към риска и допълнителните доходи. За някои адреналина от риска и възможността да изградиш нещо от нулата е неустоим и за тях покупката на жилище е скучна работа. Други (аз съм в тая група) търсят предимно сигурност и оттам – свобода на времето (имаш жилище и минимален приход, можеш да правиш каквото си искаш).

  Но дори да не си купуват жилище, а примерно да си купят кола или да си създадат доход по твоя пример – всичко е по-добре от плазмата.

  ПС Мен за онези 50% от американците ме интересува, ако я намериш пусни я тук.

 7. Това с жилището е много спорна тема. Но при всички случаи не може да се сравнява жилище с плазма :) Не че съм за плазмата в случая, аз всячески избягвам да купувам неща на кредит, дори да е супер изгодна офертата и определено като чета статията, смятам че на твоите приятели не им трябва изобщо такова нещо. Но да си купиш собствено жилище е голям риск, особено в София и особено с ипотечен заем. А това е най-честия вариант в момента. Ако нямаш някаква по-сериозна част от сумата предварително, се вързваш поне за 20 – 25 години (че и повече) да работиш за банката, като обаче ти си търсиш работата :). Доста несигурно, като се замислиш.

 8. За американците – в грешка съм бил, след балона имат 67% ownership ratio/може да търсиш по това в google/. http://blogs.wsj.com/developments/2010/06/07/fed-study-finds-real-homeownership-rate/

  https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/List_of_countries_by_home_ownership_rate

  Интересното е, че например германците имат много нисък коефициент на собствени жилища, както и швейцарците.

 9. Не им трябва да купуват жилище , балона с цените все още е надут , трябва да паднат наполовина (на 30 хил.) за да има смисъл покупката и то пак с компромиса че не си мобилен (как се определя цена на жилище дали е справедлива – цената трябва да е колкото би бил наема за 10 години) , затова не им давай такъв съвет – ще е мечешка услуга .. много хора допреди кризата повтаряха една свещенна глупост – че цените на недвижимите имоти вървят само нагоре – няма такова животно в природата

 10. Само да уточня, че не става дума утре да си купуват жилище, а че принципно е по-добре да си пазят парите за големи покупки (като жилище, но не само).

 11. Това за жилището вземи го изтрий направо от статията, защото “немащите-работа-като-мен” усери ще те размажат от критика. Мога да дам поне 10 довода защо това не трябва да се прави – мноооооооооого ме мързи. Единствено за започване на собствен бизнес има смисъл да скатаваш нещо – всичко останало трябва да го профукваш възможно най-скоро (и да си връщаш кредитите разбира се).

 12. “Плазма” е относително понятие. Не става ясно за какви пари иде реч. Второ… не ти влеза в работат как приятелят ти ще си харчи парите. Те са негови пари, не твои. Неговата приятелка има право на глас, ти – не!
  В предвид наемите, по-добре да се плаща ипотека, отколкото наем, но това си е мое мнение. :)

 13. Сългасен съм, че принцип е по-добре парите да се пазят за по-големи покупки. Но все пак, от време на време е хубаво, човек да се поотпусне и да си купи нещо за душата. А жилището наистина е за отделна тема. То е супер-мега голяма покупка с дългогодишни последици добри или лоши.

 14. Разбира се, че отвреме-навреме е хубаво човек да се поотпусне. Шопинг-терапия за 20-30-50лв? Окей. Шопинг-терапия за 1000-2000лв? Не е окей.

 15. Най добра покупка за мен в случая би била кола за тези пари. Даже и да е супер таралясник, улеснява адски много живота и пести много време…

 16. При шопинг терапията се набляга само на самият акт на купуване. Аз говорих, някой път, човек да си купи нещо наистина качествено и луксозно. А не да хвърля едни пари просто за да пазарува.

  Долу в коментарите, някой беше казал, че предпочита ипотеката пред наема. Зависи. Наемът е само за месец – например 200-300 лева. Ипотеката може да е за 100 хиляди, а ако е за 30 години, може да достигне и до 300 хиляди. Това е договор който трябва да се изпълнява.

 17. Добре де колко струва една плазма на лизинг? Толкова ли е много? И най вече колко е оскъпяванет. Освен това не става ли въпрос за изплащане не за лизинг. Мисля че са две тотално различни неща…..

 18. Мале това момиче толкова се е сбъркало, че един обикновен харч с цел улесняване на живота му се вижда неправилен. В кой век живееш мила..? Май почваш да бъркаш пестеливостта със скъперничеството…

 19. Е какво ти улеснява живота плазмата не ми е много ясно? Аз още си карам с един Сони Бляк Тринитрон от 1991, купих го от магазин на Армията на спасението. Единствения ми дерт ще е ако тръгна да се местя, че тежи 100 кила. Но не виждам смисъл от факта да имаш последния модел плазма, при условие че после ще трябва да си ядеш гуменките…..

 20. Този път НЕ съм съгласен с Рая!!!
  И не защото смятам, че купуването на плазма е удачно решения, а съм против останалите два варианта които предлагаш като алтернатива Рая. Пословична глупост на българина е, че може да ходи гол и бос, да няма пари за собствен бизнес, НО да има жилище за около 100 000-150 000лв. които не ти носят никакъв доход. Пълен български абсурд набутан в народо-психологията ни с мнооого години. Това ли е съвета към най-добрия ти приятел да си купи жилище, което евентуално ще изплаща цял живот(а ако остане пак без работа) към горната сума да не забравим и очакваните 20 000-30 000лв за ремонт и обзавеждане – и става е гатти заробването. За колата също мога да кажа много лоши неща, но основното е че тя ще бъде ПАСИВ. Така че мерси и за втория съвет особено в голям като София. Човек в Ню Йорк като си купи кола му се чудят на акъла!!! За хората в град като София е много по-удачно и евтино ползването на такси или метро.
  Стана късно, мога да спомена и още аргументи – представи си че на етажа на закупения ти апартамент се заселят 3 цигански фамилии – ЗДРАСТИ честита инвестиция. Ето един пример при който живота под наем те прави много по-гъвкав.
  Лека вечер и четете Рая, но без последните два съвета!!!

 21. Въпроса е един – могат ли да го платят веднага? Ако, могат, нека вземат заема, ако не… Ако ще се напъваш за една плазма, по-добре я забрави и това няма нищо общо с всички останали теории.

 22. Ами да Ви кажа мен много ми улеснява живота големият LCD телевизор и ми спестява пари същевременно. Вместо да ходя на кино си гледаме филмчета на голям 42 инча екран…

 23. Според мен също не е много разумно да се набуташ с кредит за жилище. Но от друга страна пък е много гадно с хазяи, особено ако са досадни гадове. Постоянно да ти се влачат, да ти досаждат и какво ли не. Друго е ти сам да си си цар и господар. Но и пак не си застрахован от лоши съседи. Най-добрия изход и парцел близо да града, къща и много високи стени – така и съседите да са дебили не ти пречи. Стените е добре да се построят като се прави къщата – после съседите се засягат. Просто в България и квартирите са кофти щото не е уредено. В чужбина имаш сигурност дори и да си на квартира а тук не.

 24. @kill_u – има два вида лизинг основно, с право на придобиване или без. Първия случай (с придобиване) е на практика покупка на изплащане, а втория (без придобиване) е на практика ползване на вещ под наем.

  @Dangerous – говорим за минимално жилище в рамките на 60-80 000лв (според мен може да се намери и за по-малко), а не за големи луксозни апартаменти по 150 000лв, заради вноските на които ходиш гол и бос.

  А дали колата е пасив е спорен въпрос, зависи къде и как живееш, за какво ти трябва и пр.

 25. Много се задълбочихте хора:) Аз мисля, че човек е добре да пробва да си купи нещо на изплащане, да види как се чувства и да реши дали да го прави нататък, да си купи кола, да види, че е бирник. Вече за жилище бих се съгласил да тегля заем, само ако имам здрав “гръб” (хора, които като им звънна, че нямам пари за следваща вноска, да ми ги дадат безвъзмездно) Познавам младо семейство, което е теглило заем и ще плаща 30 години по 800лв на месец, имат две деца. Всеки ги обсъжда: “Те са луди”. И какво Ви топли Вас това, живейте както ви е удобно:)

 26. Да ме прощавата, но в цялата работа нещо не ми излизат сметките. 1. Ако ДВАМА души живеят заедно и за тях представлява сериозен въпрос някакви си 1-2к лева за плазма, как за бога може да си мислят за жилище на изплащане???? При тази тяхна професионална реализация до момента (ако наистина са на 26), финансова стабилност за жилище, ще постигнат някъде в средата на следващото хилядолетие. Даваха едно момиче наскоро по новините с 80к дълг към банка при взето и продадено през съдия-изпълнител жилище, след загубване на две от трите работи, благодарение на които е можела да плаща вноските. Бяла робиня на банката почти доживотно.
  2. Парите за плазмата нямат нищо общо с евентуалното бъдещо жилище. Покупката на второто на кредит зависи най-вече от намирането на изключително стабилна и прилично платена работа поне от единия член на двойката. От статията това не личи. От тук, защо пък да не се накефят на въпросният телевизор или други “екстри” докато са млади?
  3. Какъв го дирят в голямото село, щом няма да имат добре платена работа? Поредните сервитьоро-продавачи с висше образование?

 27. @Rowan – пак ще кажа, не става дума утре да си купят жилище. И изобщо не само за жилище. Става дума за това да не си дават парите за глупости, а да ги събират за по-едри покупки (не само жилище). Двамата взимат нелоши пари – той към 700чисто, тя последно към 800чисто, а наемът в момента им е нисък, към 300лв.

 28. Рая, получавам повече от двамата взети заедно и не смятам, че вземам добри пари като за голям град. С такива пари няма място за спестяване. Това е малкият им проблем, големият го виждам в т.2 от предният ми коментар.

 29. Е, 1500лв “семеен” доход за двама души на по 25-26г… абе аз не бих се оплакала :)

 30. Много си зависи от офертата за лизинга. Ако наистина като служител на магазина му предлагат лизинг с по-малко оскъпяване си е оферта – все пак е един вид социална придобивка като служител. Както служителите по банките могат да вземат кредит на преференциална лихва, това с лизинга и телевизора е горе-долу същото. И наистина, има хубави телевизори по 40 инча за по 1000 лева, какво пък сега коментираме все едно тоя телевизор е 5-6 000 лева…. Сравнението – купуване на телевизор за 1000-1500 лева vs спестяване на 100000 лева за жилище е някак си доста странно най-малкото. Дори да спести твоя приятел тези 1000 лева ще трябва да спести още 100 пъти по толкова за да си купи каквото и да е жилище, понеже както казаха хората по-долу, купуването само на едно голо жилище за дори 40-50 000 лева е едно, плюс още 20-30000 лева за ремонт и обзавеждане. Ей ги стават 80 000.

 31. Съгласен съм с Rowan. 1500 лева доход не е голям, особено като сложим 400 лева наем + режийни. Много млади хора се втурнаха да си купуват жилище за стотици хиляди, при положение, че не са виждали накуп 2000 лева. С лека ръка подписват ипотеки за десетки години!? Първо поживейте, вижте как се изкарват парите, пък после по-големите покупки. Както в случая с плазмата. По-добре плазма и човек да види как ще се справи с малкият кредит, пък после по-големите задължения. Лесни пари лесно се харчат – особено срещу един подпис. По въпроса за кола в София – удобството е нерсравнимо. Но – разходите са повече отколкото ако човек ползва такси 2-3 пъти седмично.

 32. Да, разходите по колата са ужасно много, съгласна съм. Освен бензина, като сложиш всички застраховки, прегледи, винетки, масла, гуми, филтри, тенекии, миене и пр. просто понякога не си струва. Или зимата да се чудиш как да запалиш, после да зъзнеш по пътя и колата да се затопли чак като пристигнеш…

 33. Като се заговорихме за месечен доход, аз и приятелката ми взимаме общо 2100 на месец. Имаме 450 лева кредити на месец, като заделим пари и за сметките, режиини, храна и ни остават по около 200-300 лева на човек за харчене, дет се вика “за джобни”. По някой път фалираме седмица преди заплатите… Така че и аз не смятам, че заплати “700 чисто” и “800 чисто” са нещо кой-знае какво за София.

 34. По данни от миналият месец. Прилична, но частично обзаведена квартира е с наем 400 лв. От опит го казвам. В този ред на мисли въпросната двойка с каква битова осигуреност е?
  Представата ти да “нелоши доходи” малко се разминава с моята. горе-долу с 50%. :)

 35. @Анонимна – доколкото знам всички мебели са на хазяите, вкл. пералня и мисля микровълновата. За телевизора не знам, май пак е на хазяите.

  За доходите не знам, за хора на техните години 1500лв – 500лв наем и конс. = 1000лв – съвсем спокойно ще им стигат, че и остават.

 36. Рая, пак за доходите,в моята сфера, един прясно завършил започва на 1100 чисти с всевъзможните осигуровки категория и т.н., а 800 взема един току що назначен със средно образование на 18-19 години, при това са ни замразили заплатите вече втора година. Не ми е ясно, защо твоите познати се натискат да мизерстват в София и се гласят за се заробят с жилище, което ще изплащат няколко десетилетия. Това са смешни, да не кажа жалки пари за човек на 26 години.

 37. Е, момчето сигурно работи я в Технополис, я в Техномаркет, и там заплатите наистина са 600-700 лева… Но наистина, такава заплата за София не е никак висока дори и за 26 годишен човек.

 38. 700-800 лева заплата в софия си е минималната възможна заплата , за по малко никои не би се хванал тъй като няма да може да си плаща само сметките и храната , от 1000-1200 нагоре може да се нарече прилично , апартамент не им трябва защото под 60-70 хил. ще е невъзможна дупка а 70 хил. кредит за 30 години ще връщат 120 000 .. да добавим и 20-30 хил. за ремонт и обзавеждане и до 60-тата годишнина тия хора ще имат само за храна и сметки и по някоя и друга дреха 2-ра употреба на високосна година .. нещо повече дори да имат 100 000 лева техни пари пак не бих ги посъветвал да купуват апартамент , цените им ще падат , 100 000 на годишна лихва ще носят 7000 лева доход , наема е 3500 за годината , т.е 2 пъти по евтино , като не губиш от спадането на цените и като не плащаш данъци .. за колата също е неоправдано , имаш разход за гражданска, винетка, преглед , данък , имаш амортизация и консумативи (масло, масл. филтър , въздушен , горивен , ремъци , свещи, гуми , акумилатор – това всяка година или на 10-20 хил.км.) , цената на бензина е 2.40 за литър , градско в задръстването имаш 10/100 разход + споменатото по горе , при по малко от 6000 км годишно таксито е по изгодно .. собствен бизнес пък изобщо не ги съветвам да пробват , така че какво голямо нещо да си купят , още повече че има хора които да си домошари и седят по 4-5 ч на ден пред ТВ , може би не е толкова неоправдан разход , повечето 81 сантиметрови ТВ са по 600-800 лева – 1 заплата , и в крайна сметка не можеш да правиш сметка на чуждите пари

 39. до какво ли не стига човек за 5 лева по малко.
  Истината е че цялата тази идея на този блогосайт не ни докарва кой знае какво.
  Спестени 36лв и така докога? Цял живот? Благодаря.
  Искам си живота сега и веднага!
  Имам едно много простично правило, и тое да си пожелавам винаги неща които мога да си позволя без да ‘фалирам’.
  Много по добра идея е да помисли човек, каво да направи така че да искарва повече, от колкото какво да направи така че да спести.
  Иначе харесвам стил на авторката и начина но самата идея малко ми стоят ‘бакалски’ Извинявам се . :)

 40. 700лв за София не са много, но са достатъчно. Много хора живеят с по-малко от това, а понякога 3-членно семейство се налага да живее с 1000лв общо (добре поне, че не плащат наем). Няма да отварям стария спор колко пари са много и колко са малко, това всеки си го преценява за себе си.

  @Rowan – е, де да бяхме всички в твоята сфера :)

 41. Всъщност заплатите са добри, но за хора извън компютърните специалности, юристи, икономисти. Въпросът е какви са перспективите за растеж. Та макар и добри тези заплати са доста ниски за живеене на квартира в София, да не говорим за търсене на жилище/според мен/. Всъщност няма връзка между годините и заплатата. Заплатата зависи най-вече от квалификацията. Защото намират се и високи заплати за хора без особена квалификация, но тия места са много проветриви – просто много хора могат да вършат работата.

 42. Хах, не си го пожелавай, предвид последните ти две статии в кафето. На високомерие намирисват, нз дали това ти е била целта. Децата с такова мислене като дойдат при нас, първо ги форматираме, заравяме ги в земята (не просто приземяване), после ги правим хора :)БТВ сега се сетих какво не ми харесва в блога ти, или има вкус на дребнавост или аз съм прекалил с препрочитанията на “Тримата мускетари” на млади години, и съм станал индиферентен към парите.

 43. И ето едно решение – спестените пари от плазмата вместо за апарамент да отидат за повишаване на квалификацията. Но пък всичко е относително – ако хората са си мечтали дълго време за плазма – защо да не си вземат? Нали трябва да следваме мечтите си. Всичко това разбира се, ако могат да си го позволят без да я карат следващата година само на хляб и вода…

 44. mick, чети в началото на статията, момчето е почти магистър.

  Скоро се чух по телефона с най-добрия ми приятел. Той е на 26, почти магистър,

  Нова квалификация едва ли му трябва, трябва му опит в специалноста.

 45. @mick – те двамата са икономисти, на него му остава държавен изпит. А заплатата зависи от квалификацията само ако под “квалификация” разбираш реални умения и познания, а не просто хартийки :)

  @kill_u – много интересен и находчив начин да си представиш биографията, супер е :) За това не се бях сещала.

  @Rowan – хората, които ме познават в реалния живот, не биха приели думите ми като високомерие, просто казах директно каквото мисля. Случаите са напълно реални, тъй че както казва Тимур – не се сърдете на огледалото :)

 46. kill – Да имаш магистърска степен не значи, че имаш квалификация. За съжаление, това е положението в момента. Да не говорим, че има безумни специалности в университетите.. да се чуди човек къде ще се реализират след като станат магистри.

 47. Рая – Имам предвид умения. Хартийките никога не са ми ги искали, даже не знам къде ми е дипломата за висше образование.

 48. Новият ТВ може да се налага поради проблем с стария и вместо да се ремонтира да се ползва момента и възможността за покупка на нов , но дори да не е така има много предимства една такава покупка а те са че новото ТВ е по икомомично като разход на ел. енергия , пести и място в малката квартира (сравнено с ТВ с кинескоп) , щади очите (здравето няма цена) , пък и от 2012 година телевизията става цифрова и ако не нов тв трябва сет-топ бокс за ДВБ стандарт , а 600-800 лева (може и по малко щом ще има отстъпка) са има няма 1 заплата , статията почва да прилича на лисицата и гроздето , може би оттам произлиза тази “ревност” към приятеля й

 49. mick, ти как предлагаш да придобият умения? Тоест да си повишат квалификацията. В крайна сметка да се квалифицираш значи да придобиеш някакви знания и умения в дадена специалност. Те вече имат знания за магистри(не говорим какво са завършили). Ти ги караш да ходят пак да учат ли?

 50. X, хайде да се фанем на бас че LCD харчи много повече ток от един обикновен CRT……

 51. Хайде да не се хващаме че ще загубиш :) имам 29″ сони CRT имам и един 32″ сони LCD , кинескопното е 130 вата , лсд-то е 72 вата , т.е. почти 2 пъти по малко е мога да ти кажа и моделите и да им видиш спецификацията на сайта на сони

 52. точно за ТЕЛЕВИЗОРИ говоря и аз , виж 29CS60 i 32BX300 и пак ще си говорим , макар че разликата е под 2 лева на месец при 4 часа гледане на ден все пак я има и е в полза на новите ТЕЛЕВИЗОРИ

 53. @Satansho, няма много икономисти, икономист, адвокат , IT (изобщо добре платените професии)не се учи в университет, а се става с доказване с години работа в съответната област, единици успяват, масата си остават продавачи на зарзават и сервитьорки.

  @Рая, за високомерието, няколко пъти те засичам в кафето да ОЦЕНЯВАШ коментари на хора, които са по-напред с материала от теб в съответната област. Оценки ще поставяш “другарко учителка” а? :) Оценки поставя човек със самочувствието, че е няколко нива над изказващия мнението. Политически коректно е да изразяваш съгласие или аргументирано несъгласие.

 54. Напълно съм съгласен с Rowan но нали гледаме да не обидим авторката и да не ни изтрие коментарите , има още доста боб да пояде докато стане на нивото на някои други , хубаво е че има амбиция но опасно залита в неправилна посока доста често

 55. @Rowan – Цитирай ми къде точно.

  @Х – никога няма да изтрия критичен коментар, стига да не излизате от рамките на добрия тон. Така че смело :)

 56. @Рая,много са, пък и нямам време. Отивам да се закачам с една магистър-икономистка, която работи продавачка в мола. Горкото дете, ако знае какво му мисля…

 57. Защо всички искат да учат за икономисти и адвокати, там ли са най големите пари….?

 58. Абе тоя тип какво те е нарочил ,че така пише под твои статии , да нямате неразрешени лични проблеми с него :)

 59. Ами като гледам и мен ме е изтрила, но няма да си правя труда да пиша пак. Не ти прави чест Рая…

 60. @cvbn – изтрила съм ти един коментар, понеже излизаше от рамките на добрия тон.

 61. Р. работи като продавач в магазин за телевизори и техника. Изпитателният срок изтича скоро, което – освен другите привилегии – му дава право да купи плазма с преференциално изплащане.

  М-ммм,даа…
  Още една добра схема за сиренцето в капана!

  1.- Р. е наемен работник на заплата…
  2.- Р. е на изпитателният срок – много добра схема за безплатна работна ръка….
  3.- Р. може да не го наемат за постоянно? – по вероятното – защото има много свободна работна ръка в момента!
  4.- Ако ти или твоя Р. си мислите,че това да те набутат – може и други думи да изполваме като – обвържат,излъжат,омаят,прецакат и т.н. – в нещо което му викат – привилегия! То това добре….но! Въпроса е за кой е далаверата – за този който дава “привилегии” или ползва такива,А?
  5.- А това да – “купи плазма с преференциално изплащане” е направо класика в жанра! Като чуя за търговец който да се опитва да ми прави много изгодни за мен предложения – едни такива преференциални работи – какво да ти кажа….. цензурирам се сам в момента:)

  Много глупости.
  Много финансово неграмотни… http://card.bank.bg/analyses/231/

  Рая,знам, че си чела някоя и друга книжка… знаеш и един прост отговор на цялото това бърборене – Бедните купуват непотребни “неща”, средната класа – пасиви, а богатите – активи.

  Всеки има глава – някой имат и нещо в нея – който има да го използва!

 62. ооо, плазмата и на мен ми е най-добрия приятел. даже мога да се похваля че той ме гледа нощем докато спя – много романтично нали :D

Leave a Comment