В личните финанси има два лагера: повече приходи или по-малко разходи. Едните залагат на по-големия приход, отричайки ролята на спестяването. Другите разчитат главно на спестяването, като отричат или по-скоро не вярват във възможността за увеличаване на доходите.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО вижте и материала Колко повече пари можеш да изкараш .

Всъщност “повече приходи” и “по-малко разходи” са просто два различни пътя към една цел: повече пари в края на месеца.

Няма значение как го постигате. Единственото важно нещо е сумата, с която разполагате в края на месеца (или годината).

Да вземем двама души. Единият изкарва 1000лв и му остават 200лв в края на месеца. Другият изкарва 2000лв и му остават пак 200лв в края на месеца. При равни други условия (карат еднакви коли, живеят в еднакви жилища, обличат се еднакво добре и пр.) двамата се справят еднакво добре.

Естествено, идеалният вариант е да комбинирате повече приходи с по-малко разходи. Само че реалният живот не е идеален.

Колкото и да се опитвате да правите и двете, обикновено единия начин взима превес над другия. Това е така, защото има два типа хора: изкарващи и пестеливи.

Богато момиче

“Изкарващите” печелят повече пари, но и обичат да харчат. Харесват адреналина, риска, предизвикателството в печеленето на пари. Балансът на парите им обаче често е около нулата, защото обикновено изхарчват всичко, което заработят. Те не обичат да пестят пари и не поддържат буфер или спестявания. Това просто не е за тях.

Снимка: kobisiteniz.com/

 

Пестеливо момиче

“Пестеливите” лесно се оправят с малко пари, но не обичат тичането около изкарването на повече пари. Това просто не е за тях. Те търсят спокойствие и най-вече сигурност. Затова колкото и малко да изкарват, намират начин да заделят част от него. Те обикновено имат солидни спестявания и в допълнение към тях – буфер.

Снимка: milada.blog.com

Разбира се – чисти типажи, като по учебник, няма :) Но всеки от нас клони повече или по-малко към един от тези двата типа.

Ако сте от групата на “изкарващите”, за вас ще е по-лесно да мислите в посока “повече пари”. Супер, започнете оттам. Прочетете материалите в раздел Повече пари и Бизнес . После се опитайте да развиете някои полезни черти от другия тип, като например работа с бюджет и изграждане на спестявания.

Ако сте от групата на “пестеливите”, за вас ще е по-лесно да мислите в посока “по-малко разходи”. Браво! Вие пък започнете с материалите в раздел Бюджет и Спестяване , защото най-бързо ще усвоите именно тях. После се опитайте да изградите умения от другия тип, като например създаване на допълнителен доход или стартиране на фриланс / собствен бизнес.

Подчертавам, че не е необходимо (или здравословно) да се ограничавате до един от двата варианта. Дайте предимство на това, което ви е естествено, но положете усилия да вземете най-доброто и от другия лагер.