koricataЧели ли сте “Тайната” ? А струвало ли ви се е, че там май не са разкрили цялата “тайна”?

Добре.

Защото аз случайно* получих отговорите точно на онези въпроси, които толкова дълго търсих. Колегата Тихомир Димитров от asktisho ми изпрати по мейла неговата електронна книга. “Сбъдването на желания – някои практически аспекти”. (Повече за Тишо можете да видите на http://asktisho.wordpress.com/about , а едно мое интервю за него можете да видите тук: Спомени от Рая.)

Ето откъсите, които ми направиха най-голямо впечатление.

* * *

“В своите „Разговори с Бога” Нийл Доналд Уолш извежда три основни „инструмента” за създаване на реалност. Това са мислите, думите и делата. Човешкият начин се движи именно в тази последователност – от мисли към думи и дела. […]

Мисли => Думи => Дела. Така изглежда човешкият начин[…]

Дела => Думи => Мисли, това е Божественият начин. […] Ако искате да сте богати, покажете, докажете го с действията си още сега, преди да сте успели дори да го изречете или напълно да го осмислите. Просто се дръжте така, както смятате, че се държат богатите. Първо действайте като тях. После говорете като тях.

[…]

Започнете с действията. Започнете веднага. Божественият начин изисква от човека да направи първата крачка, без да се интересува от резултата, от доказателствата, от последствията. Това е свободният избор.”

 

Да действаш и да се държиш като богат не означава да купуваш скъпи неща, които не можеш да си позволиш, а означава да действаш и мислиш със спокойствието на богат човек. Да вярваш, че следващия месец ще си по-добре финансово от този – било то, че ще изкараш повече пари, или може би че ще успееш да увеличиш спестяванията си.

Е добре, но как да се възприемеш като богат, ако живееш бедно? Как да действаш и мислиш със спокойствието на богатите, когато си попаднал на поредната нископлатена работа и пощата ти е пълна с просрочени задължения?

“[Трябва] да работиш ежедневно върху желанието, докато не започнеш да действаш, мислиш и говориш така, сякаш то вече е факт. Докато не почувстваш себе си като крайния резултат. Докато не „излъжеш” матрицата. Тук целта отново е „да си повярваш” в максимална степен. Невинаги е лесно, защото старите убеждения и нагласи, страховете и съмненията проявяват жестока упоритост в борбата си за оцеляване. Няма да ви се дадат просто ей така! Липсата на силна вяра обаче се компенсира с многократни повторения. Изисква се упоритост.”

[…]

Резултатите ще се появят под формата на възможности, от които да се възползваш. Ето тук най-често се провалям аз: „Не, това е прекалено хубаво, за да е истина! Не, не мога да повярвам, че това се случва точно на мен, невъзможно е! Тази ситуация е твърде обещаваща, сигурно има някаква уловка![…]”Ето така се провалям редовно освен когато не се провалям. Тоест, имам и някои добри „попадения”. Упражнение като всяко друго. Не може без грешки в началото. Никой не се е научил да кара колело / ски / кънки / сноуборд без нито едно падане в началото. Но после навикът си остава за цял живот. Моториката на движенията е запаметена в тялото. Правиш го дори без да се замисляш.”

 

Навикът, впрочем, е нож с две остриета. Затова внимавайте какви думи използвате в ежедневието си. Има разлика между това да кажеш “Не искам да съм беден” и “Искам да съм богат”. Както се обяснява в книгата, вашето подсъзнание не възприема думата “не”. Мислете за това, което искате, а не за това, което не искате. Какво става, ако си казвате “Не искам да съм беден”? Същото, което става, когато се опитате да НЕ си представяте червена роза. Какво стана – веднага си представихте червена роза :) Затова, когато настройвате мисленето си, не използвайте думата “не”. Щом не искате червена роза, не мислете “аз не искам червена роза”. Просто си кажете “аз искам теменужка” (примерно).

Но “триковете” не свършват дотук.

“Много важно е да подбираме внимателно думите, когато у нас се поражда някакво желание. Ако то е фокусирано върху „пари”, бъдете сигурни, че точно това и ще получите – пари. Но не забравяйте, че 50 стотинки също са пари. Още утре ще ги намерите на улицата и с това желанието ви ще се счита за изпълнено, макар и без вашето знание. Така дълго време ще се чудите защо желанията ви не получават отговор. И накрая сигурно ще решите, че законът за привличането не работи.Ако се фокусирате върху „много пари”, постарайте се да назовете конкретната сума, защото е твърде вероятно от бедняшката перспектива, и сто лева да са много пари….”

Тишо се спира и на един проблем, много често срещан у бедните хора, които уж искат да имат пари, а в същото време мразят и презират хората с пари.

“Как мислите, че ще забогатеете, ако мразите хората с повече възможности от вас? Ако ги смятате за мошеници и престъпници? Вие не искате да сте мошеник и престъпник, нали? Затова парите ще ви отбягват!”

Продължаваме с една много интересна част:

В живота често сме изправени пред кръстопът. Налага се да избираме между варианти с неясен резултат. Налага се да взимаме решения, които ще определят нашето бъдеще, но без да разполагаме с предварителна информация. Моментите, в които сме изправени пред важен избор, когато сме на кръстопът и се колебаем между алтернативи с неизвестен изход, са най-трудни. Практически невъзможно е да използваме логиката, за да вземем правилното решение. Нямаме способността да виждаме в бъдещето или поне логическият ни ум не е надарен с такива способности. Не бива да му поставяме задачи, които са непосилни за него. Налага се да използваме друг „инструмент”.

Този инструмент се нарича интуиция.”

Тази идея доразвита по много красив начин малко по-нататък в книгата:

Една от грешките, които допускат хората при реализацията на своите намерения, е да се съсредоточават НЕ върху крайната цел, а върху начините за нейното постигане. Все едно че знаят КОГА, КАК и ЗАЩО. Моят съвет е да оставите тези неща на подсъзнанието, което е сляпо като къртица и не притежава собствена воля, но влияе върху причинно-следствените връзки, които са невидими за човешкото око.

Понякога не получаваме отговор на желанията си, защото буквално пречим на тяхното осъществяване с идеите си как точно и кога точно трябва да стане това, това и това. В резултат от тези наши „гениални” идеи, ние се противопоставяме на възможностите, които ни се разкриват. А може да се окаже, че съществуват по-лесни, по-удобни и по-добри алтернативи от тези, които си представяме в момента.

Може да се окаже, че непознат път води пряко към целта и прескача всички „заграждения”, които си поставяме. Сами.”

Дооообре бе, Тишански! Не знам за вас, драги читатели, но за мен този абзац просто промени живота ми. Казвам го съвсем отговорно. Аз открай време съм против планирането (Има ли смисъл от бизнес-план) и въпреки това все се оказва, че планирам някакви работи и се опитвам да предвидя точно КОГА, КАК и ЗАЩО… А всъщност последния път, когато се оставих на интуицията, нещата се наредиха прекрасно! :) (Имам предвид Да си намериш мъж по интернет: моята история) Ако в този случай се осланях на логиката, сигурно още щях да си седя самичка… а сега се радвам на страхотен мъж и едно малко сладко бебе :)

Бих могла да ви цитирам още много от книгата, но ще завърша със следната история от нея:

И така, да приемем, че вашата цел е 10 000 лева.
Грешка номер едно – поставяте срок, в който ви трябват парите. Може да се окаже, че има начини да ги получите и много по-рано, но с този срок вие автоматично елиминирате всички възможности това да се случи, при това – без дори не знаете за тях!
Грешка номер две – имате прекалено много „добри идеи”, как точно ще получите 10-те бона. Може да ги свързвате с работа, с изпълнение на някакъв проект, с конкретни задачи или с възвращаемост на инвестиции, с годишни бонуси и други резултати от кариерата, но най-вероятно грешите. Най-вероятно ще дойдат по съвсем различен начин – оригинален, неочакван, неподозиран от самите вас. Вашите идеи за пътя към целта само го удължават.Така например може да отпратите глухия старец с билетчетата от лотарията, защото в момента сте прекалено заети с разговор по телефона, които евентуално може да ви донесе въпросните десет бона. Ами ако точно в билетчето, което ви подава глухият старец, се крият същите тези десет бона? Няма как да знаете това! А лотарията е само един от милионите неочаквани варианти.
Просто следвайте знаците.”

Ако искате да получите книгата “Сбъдването на желания – някои практически аспекти” на Тихомир Димитров, пишете на мен или на него. Книгата е безплатна. :) А защо няма директен линк за сваляне, щом е безплатна? Защото според автора (Тихомир Димитров), “отговори на въпроси трябва да се дават само на питащите”.

*няма случайни неща

Хареса ли ви това? Вижте всички материали в Архива и си направете абонамент по email!