Храната изяжда солидна част от бюджета ни. Тя е един от най-глупавите и същевременно лесно ограничими разходи. Не, нямам предвид да ядем по-малко, а да пазаруваме по-умно.

МРАЗЯ ДА ДАВАМ ПАРИ ЗА ХРАНА

Особено мразя да давам пари по заведения – там парите летят със скорост 10лв/30минути, колкото е средната цена и време за един обяд. Да не говорим за кафето, което в домашни условия е стотинки, а навън е левче.

А върхът на нелепите цени са McDonald’s, Dunkin’ Donuts, KFC и Burger King. Не само са нездравословни, но и самата обстановка не е приятна – прекалено много хора, шум, и… да се храниш на пластмасов поднос. Nigga please!

Изобщо, големият проблем с храната е следния: Ако дам 50лв за обувки, мога да ги нося година или повече. Ако дам 50лв за храна, след максимум седмица няма да имам нищо.

Тъй като мразя да давам пари за храна, а не мога изцяло да елиминирам този разход, се старая да го огранича (вижте някоя статия за спестяване в раздел Спестяване). Основен въпрос тук е балансът – балансът между пари, качество на храната и времето за пазаруване.

KAUFLAND

Всеки търговец отвреме-навреме върти номера. Например, пуска на “специална
цена” залежалите стоки или тези с изтичащ срок на годност. Или прави “промоция” на стока, като разликата с нормалната цена е 5-10 стотинки. Или (любимото ми!) дава 200гр. кафе за 5лв, при положение че 100гр. от същото струва 2лв…

Разбира се, това далеч не се прави само в Kaufland. Всъщност Kaufland е веригата, от която пазарувам най-често – има богат асортимент на съвсем сносни цени (Billa например са по-скъпички като цяло, Plus пък имат много малко стоки). Kaufland е с доста добри промоции и има собствен вестник. Там мога да видя какви ще са промоциите през седмицата. Това е супер, защото ми спестява излишно разкарване и време. Освен това ми позволява предварително да набележа какво ще купя и тогава няма “отиваш за 1*, купуваш 20” :)
*В края на статията има виц по този повод

КАПАНЪТ С ЕТИКЕТ “ПРОМОЦИЯ”

Kaufland или не, пазаруването от подобни вериги си има капани.

Първо, тези магазини ви привличат с илюзията, че при тях е по-евтино. Специално Kaufland тръби навсякъде своята “гаранция за най-ниски цени”. Plus обещава “качество на малки цени”. Billa предлага “най-доброто за мен” и неустоима клиентска карта за отстъпки. Пени Маркет залага на “промоции без край”.

Естествено, това са само трикове, чиято единствена цел е да ви вкарат през вратата. Влезете ли веднъж в един от тях, най-вероятно ще напазарувате 90% от необходимите ви стоки там. Само една минимална част от нещата в количката ви е на ниска цена. Останалата част компенсира “невероятната” отстъпка, която сте получили. Така че колкото повече неща купите, толкова сте по-далече от изгодното – освен ако не купувате само от промоционалните продукти.

Второ, промоцията в CBA може да е по-скъпа от нормалната цена в Kaufland и обратното. Много често в CBA пускат промоция на олио за 2.20, докато в Kaufland нормалната цена на олиото е 1.89.

Трето, промоционалните продукти са “разместени” и вие сте взели продукт, който не е на промоция. Kaufland отнесоха много псувни за тази си “добра практика”, поне от мен. Реален пример – промоция на сок грейпфрут с 50% намаление. Точно под огромните, крещящи табели ПРОМОЦИЯ “по погрешка” е сложен сок червен грейпфрут. Друга разновидност на тази грижа за клиента е когато промоцията е изтекла, но са “забравили” да махнат етикета с намалената цена. Излишно е да казвам, че ако сте купили повечко продукти изобщо няма да забележите каква хубава “промоция” са ви направили.

Четвърто, промоционалните щандове тип “Боклуци по левче”. Наистина не се сещам за верига, която да няма такъв щанд. Обикновено са чорапи на килограм, играчки за деца или глупави джаджи – чистачка за лед, поставка за чай, щипка. Обикновено, ако купя нещо подобно, след това само се подхвърля вкъщи, докато накрая прежаля даденото левче и го хвърля в коша. Символика.

Пето, само защото е на промоция не значи, че ви трябва. Ако по принцип не обичате банани, но ги виждате с 20% намаление, струва ли си да ги купите? Глупаво е да купите нещо, което не ползвате! “Все някога ще потрябва” не е добър аргумент, защото надали ще имате търпението да местите ненужната стока от единия шкаф в другия и докато наистина потрябва, ще я изхвърлите. Ще ви дам по-категоричен пример. Ако нямате деца и видите бебешко пюре с 50% намаление струва ли си да ги вземете, защото “все някога ще потрябват” ?

ПРИНЦИПИ НА ДОБРОТО ПАЗАРУВАНЕ

1) Направете си тефтерче с нормалните цени на стоките. Аз си направих такова накъде през май 2010 и ми върши страхотна работа. Отнема известно време, докато съберете информация за цените на повечето стоки. Хляб, сирене, мляко и прочее купувате често (ежедневно или седмично). Лесно можете да запомните или да запишете какви са нормалните им цени. Олио, захар и кафе по правило се купуват по-рядко (месечно), да не говорим за шампоан или масло за колата. След като имате записани нормалните цени на стоките, ще можете да прецените кога една промоция наистина е промоция. Стремете се всеки път да купувате стоката на по-ниска или поне същата цена. Това ще ви помогне много и когато си правите бюджет.

2) Пазарувайте само със списък*. Никога, ама НИКОГА не влизайте в магазин без списък! Иначе ще влезете за едно нещо и ще излезете с 20, а много вероятно е и да забравите някое от нещата, за които сте отишли на първо място :) Без списък е много вероятно да похарчите допълнително 4-5 лева за напълно излишни неща.
*В края на статията има виц по този повод (само напомням)

3) Планирайте си пари за промоции. На мен все още ми се случва да има хубава промоция и да нямам пари да се заредя достатъчно добре от нея. При нас често пускат шоколади Milka, които обикновено са 1.60 до 1.80лв, на промоция по 1.20 или дори 1.00 за определени видове. Всеки път си казвам, че ще си взема десетина на промоция (спестявам си 4-5лв така), и все нямам достатъчно пари. Много е хубаво да се възползвате от промоции на продукти като тоалетна хартия, шампоан, олио и пр.

4) Носете си елка, ако трябва, за да знаете колко ви е сметката до момента. Аз лично не съм го правила, понеже доста лесно смятам наум и помня. Това помага първо да не харчите повече от предвиденото и второ – за да няма изненади на касата. По принцип наум закръглям към по-високата сума (ако нещо е 1.82 го смятам 2лв) и обикновено сметката на касата е по-малка. Затова знам, че ако сметката ми наум е 15лв, а на касата ми искат 18лв, значи нещо са ме прекарали.

5) Научете къде какви отстъпки дават. Има стоки, които в определени магазини са постоянно на добри цени – като олиото в Kaufland. Ако специално Kaufland ви е далече и не ви е удобно да пазарувате често от там, планирайте да си купите по-голямо количество от стоката, когато ви е на път. Също, вижте какви програми за клиенти има. В Billa има клиентска карта, в СВА също (макар че е голяма смешка тяхната) – може да не ви връщат много, но така или иначе взимането на отстъпките не ви струва нищо.

6) Четете ситния шрифт на промоцията. В СВА имаше комплект два шампоана и ГОЛЯМ КРЪГЪЛ ЕТИКЕТ 50% ОТСТЪПКА – логично да си помислиш, че единият шампоан на практика идва безплатен. Отдолу обаче със ситни букви (и поизмачкани, понеже е на дъното на етикета) пише, че отстъпката е от цената на ЕДИНИЯ шампоан. Тоест, купуваш един на нормална цена и един на половин цена, или отстъпката на целия комплект е само 25%. Много се замислих тогава за един сигнал до КЗП :)

7) Сравнявайте на обща база. Може и да отнеса някой солен коментар, понеже този съвет сигурно изглежда елементарен, но все пак – сравнявайте на обща база. Като купувате салфетки, сравнявайте цена за брой или цена за грамаж на пакета. Като купувате тоалетна хартия, сравнявайте дължина и/ли плътност. Много промоции, например при виното, рекламират “2 бутилки за 15лв”, а всъщност те са 500мл вместо стандартните за виното 750мл. Подобна практика съм виждала и при хляба (по-евтин, но и с по-малък грамаж).

8) Не плащайте за повече, отколкото ви трябва. Един пример от студентските ми години. Да кажем, 800г. бял хляб са 1лв. 400гр. пълнозърнест хляб също са 1лв. Когато почнах да си купувам пълнозърнест, съквартирантката ми ме попита защо купувам хляб, два пъти по-скъп от обикновения. Ами не е по-скъп. По-добре да дам 1лв за хубав хляб и да го изям целия, отколкото да дам 1лв за обикновен хляб и да хвърля половината като изсъхне. В случая с обикновения хляб всъщност нищо не съм спестила, освен от качеството на стоката.

ВИЦЪТ ОТ ТОЧКА 2)

Петър видял Иван да излиза от вкъщи.
– Иване, къде си тръгнал?
– Жената я боли глава, та отивам до магазина за аспирин.
След два часа Петър също отишъл до магазина, напазарувал и се наредил на опашката. Гледа – пред него Иван натрупал една камара работи – кукичка, стръв, въдица, сгъваем стол, надуваема лодка, радио и палатка, обща сметка към 420лв.
– Иване, какво стана бе? Нали за един аспирин беше дошъл?
– Да бе, ама си викам – жената я боли глава, така и така няма да ми пусне, барем да ида за риба…