Първите 3 месеца в Англия (2015)

british.flagЗдравейте отново на всички! :)

Минаха почти 3 месеца откакто дойдохме в Англия аз, съпругът и детето на 1г 6м.

В предния материал Заминаваме за Англия ви разказах накратко за нашето решение да заминем в чужбина и обобщих малкото предварителна информация, която бяхме успели да съберем. Естествено, оказа се, че някои неща “не са баш така” както сме ги мислили.

ПЪТУВАНЕТО СЪС САМОЛЕТ

Препоръчвам ви директен полет – качвате се от София, слизате в Лондон (или в който друг град сте избрали). Ние си взехме не-директен полет с едно прекачване в Париж, където си изтървахме връзката и ни загубиха багажа. Чакахме няколко часа на летището и беше голям кошмар. Французите са отвратителни и гледат презрително на всеки, който не е французин. Това не се отнася само до източно-еврпейците като нас, а включва също американци, англичани, италианци, всякакви.

Пътуването с малко дете в самолет не е лесно. Деца под 2 години могат да пътуват без отделен билет, като седят в скута на някой възрастен, но не ви го препоръчвам. Ние бяхме взели отделно място на Никито – не знам ако трябваше да седи в мен как щяхме да издържим.

Може някои компании да ви позволят да сложите детето на отделна седалка ако мястото е свободно, и ако е точно до вашето място – ние не искахме да рискуваме.

Детската количка може да я качите в самолета (заедно с ръчния багаж) САМО АКО е сгъваема. За това не се плаща допълнително. По този начин можете да си ползвате количката веднага щом кацнете.

КАЦАНЕ В АНГЛИЯ

Ние имахме предварително резервиран (т.е. платен) хотел за първите 5 дена. От летището в големия град имахме предварително резервирано (т.е. платено) такси, което ни закара до хотела в малкия град.

Както споменах, понеже си изтървахме връзката в Париж, като пристигнахме в Англия нямахме нито куфарите, нито количката. Имахме само малкото ръчен багаж, който си бяхме взели в две раници и едно сакче. Сакчето беше на Ники – на нея й се полагаше отделно ръчен багаж, понеже пътуваше с отделен билет.

Лаптопа също беше с нас и още на другия ден се заехме да си уреждаме нещата.

Първото нещо за нас беше банковата сметка, защото в брой си бяхме взели само 500 паунда. Искахме да си отворим банкова сметка, в която да ни преведат парите от България, и с тях да задействаме останалите неща – най-вече квартирата.

ОТВАРЯНЕ НА БАНКОВА СМЕТКА В АНГЛИЯ

Предварителната ни информация беше, че отварянето на банкова сметка в Англия е сравнително бързо и лесно, и ако случайно някоя банка откаже, просто отиваме в следващата или по-следващата и така докато намерим банка, която да ни отвори.

Това беше първият голям проблем, с който се сблъскахме – отварянето на банкова сметка. Питахме във всички 5 или 6 банки, които бяха на центъра, и навсякъде ни отказаха – любезно, но категорично. Искаха да имаме “permanent address” (постоянен адрес), т.е. адрес, който не е хотел и който е на наше име. Как се доказва това, питам аз? Доказвало се с представянето на сметка на наше име.

Естествено нямаше как да представим адрес, след като нямаме квартира. А квартира нямаше как да имаме без банкова сметка – дори и да имахме пари в брой да платим 6 наема предварително, агенцията за имоти не приема плащания в брой, а само и единствено по банков път или с карта.

Най-сетне намерихме начин с помощта на един мой виртуален познат – англичанин. Той ни помогна да си открием банкова сметка, като написа писмо до банката, че живеем при него и предостави сметки на свое име, за да докаже адреса си. Другото, с което ни помогна беше, че ни каза да използваме онлайн-заявката за откриване на сметка, а не да ходим на място в банката.

Това беше първия ни сблъсък с английската система. Тук често се случва така, че нещо е позволено централно, но локално служителите не са наясно и казват “не”. В случая с банката трябваше нашият приятел Дейвид да донесе принтирани общите условия на банката и да ги покаже на местната служителка и после да говори с нея половин час докато й обясни че ДА, неговите приятели от България МОГАТ да си отворят банкова сметка при тези и тези условия. Дори тогава служителката отиде да звъни до централата и им трябваха 2 дена да изяснят въпроса вътрешно.

Най-накрая ни казаха, че ще ни приемат, и до 1 седмица да очакваме по пощата да пристигне банковия договор. (Пощата на адреса на Дейвид.) След това да подпишем, да донесем документите в офиса на банката, и да чакаме до 10 дена да ни пристигне номера на банковата сметка (по пощата) и дебитните карти (по пощата).

Тук в Англия всичко се прави по пощата.

НАМИРАНЕ НА КВАРТИРА В АНГЛИЯ

След като си уредихме банкова сметка (което впрочем беше ужасно стресиращо и притеснително за нас, на никой не му се слушат обяснения “ама ние това, ама ние онова” – има си Система и Системата е всемогъща, няма никакви изключения от правилата, влизане в положението или каквото и да е – всичко се прави според Системата; о, и освен това постоянно валеше и нямахме количка за Николета) – та, почнахме да си търсим квартира.

Предпочитахме да си намерим нещо обзаведено и – много важно – да можем да се нанесем веднага.

Като казвах на агенцията “веднага”, имах предвид едва ли не от днес за утре – примерно днес ако харесаме квартира, утре да я платим, и най-късно вдругиден да се нанесем. Хотелът ни струваше средно по 50 паунда на вечер, отделно такси до града 5 паунда в едната посока, да не говорим че нямаше къде да се перем и да си готвим.

Обаче под “веднага”, тук се разбира до 1-2 седмици.

Много имоти се пускат под наем още преди сегашния наемател да е освободил имота. (Затова на обявите трябва да се гледа датата “available from”.) По принцип нормалното е: бавно и без да се бърза англичаните гледат имотите под наем. Много от тях са “available from” след две седмици, месец или повече. Огледи се правят само с предварителна уговорка – от днес за след 2-3 дена, от днес за утре почти невъзможно. Тук всичко се прави бавно и без да се бърза.

Та гледахме обяви само с “available now”, което означава че в момента имотът е празен и никой не живее там.

Взели си поука от случая с банката, решихме ПРЕДВАРИТЕЛНО по интернет да харесаме конкретни имоти, ПРЕДВАРИТЕЛНО да пишем на агенцията че искаме да се срещнем с тях във връзка с тези конкретни имоти, и ПРЕДВАРИТЕЛНО да пишем че търсим да се нанесем спешно и молим да имате това предвид при всички случаи.

Тук в общи линии няма практика, както е в България, да влезеш в офиса на агенцията или на банката и да седнеш да говориш с някой и да му обясниш за какво става въпрос. Всичко е само с предварителна заявка и основно по имейл, доста по-рядко по телефона.

Предварително бяхме проучили, че за квартира ще трябва да платим 6 наема + депозит предварително, и то пак само ако съответния собственик на имота се съгласи да ни вземе.

Отварям една скоба. Ние работихме през агенция, което е официялния и най-сигурен начин. Може да се търсят квартири и директно от частни лица през сайтове като gumtree . Тогава нещата стават много по-лесно и бързо,  без да се плащат толкова много наеми накуп – обикновено е първи + последен наем (т.е. 2 наема) и депозит.

Притеснени от бавното развитие на нещата с квартирата (не бяхме го очаквали), решихме да видим и gumtree . Там обаче не останах с добро впечатление – много обяви звучащи “прекалено хубаво, за да е истина”. Малко и лоши снимки, които не дават добра представа за имота. Частни лица, които са си оставили телефона, но като звъннеш и само гласова поща.

Въпреки всичко успяхме да се свържем с един и си уговорихме оглед след няколко дена, в събота. Отидохме на оглед. Оказа се, че не било самостоятелна къща, а голяма къща разделена вътрешно на “апартаменти” – два на първия етаж и два на втория, с общо вътрешно стълбище. Миришеше ужасно. Посрещна ни един негър. Показа ни свободния “апартамент” – стая и кухня в лошо състояние. Искаше ни само 1 наем и 75 паунда депозит и можело да се нанесем утре. Наемът беше 450 паунда. Благодарихме и си тръгнахме.

Сега, не казвам че gumtree обявите са толкова лоши навсякъде, просто това беше нашия късмет.

След няколко дена най-сетне дойде време за огледите ни с агенцията. Тук е задължително да се направи оглед, преди да се вземе жилището – не дават само да си харесаш по снимки и предварително да кажеш “взимам го”. Огледахме (с такси) три къщи и се спряхме на една. Нашият приятел Дейвид се беше съгласил да плати от наше име наемите, а ние пък му преведохме парите по неговата си банкова сметка.

Къщата, която взехме е terraced house. Terraced houses са къщи, наредени долепени една до друга в редица. Нашата е в края на редицата, така че имаме съседи само от едната страна.

Къщата ни представлява две стаи + кухня и баня на първия етаж, и две спални на горния етаж. Първият етаж е на ламинат (нещо, което рядко се среща тук, повечето са на мокети, които бързо се цапат и миришат, защото тук всички си ходят с обувките вкъщи!), а стълбището и вторият етаж са на мокет. Ламинатът и мокетът са чисто нови, което много ни хареса. Отоплението е на газ с локално парно и чисто нов газов бойлер. Наем: 425 паунда на месец.

Къщата се дава необзаведена, което е стандартното тук – частично или пълно обзаведени е цяло чудо да намериш. В кухнята имаше само шкафчета и една готварска печка с аспиратор. Наем: 425 паунда на месец.

След като харесахме тази къща, платихме 180 паунда “такса” на агенцията за да ни обработи документите. Това им отне още седмица, за наше съжаление. Така че общо в хотела живяхме 2 седмици. Няма да ви описвам колко се зарадвахме, когато най-сетне ни се обадиха от агенцията, че документите са ни готови и да дойдем да ги подпишем. Подписахме, платихме, и взехме ключовете.

Като получихме документите разбрахме защо им е трябвало цяла седмица. Засичане на електромери и газомери – документ. Безопасност на газова инсталация – документ. Инвентаризация – документ. Кредитна проверка – документ. Договор, общи условия, допълнителни условия. Ключове, два броя, предадени, тествани  – документ. Такса и депозит платени – документ. Защита на депозита – документ…

НАНАСЯНЕ И ОБЗАВЕЖДАНЕ НА КВАРТИРАТА

Междувременно в хотела бяха пристигнали куфарите ни от самолета, + количката. Ще ви кажа откровено, че първите ни седмици в Англия бяха ужасен кошмар – времето се случи ужасно ветровито и студено и дъждовно, нямахме количка, нямахме дрехи, нямахме банкова сметка, само 500 паунда в джоба. И с малко дете. Ходихме с такси да си занесем дрехите на една обществена пералня  – 5 паунда насам, 5 паунда натам, и още 5 паунда на пералнята. Чудехме се как да храним Никито като не можехме да готвим нищо, нито дори една попара. Голям стрес беше. Нямаше къде да играе – навън студ и дъжд, в хотела една малка стая с едно огромно легло.

Но, добрахме се поне до това да имаме квартира. Трябваше да я обзаведем. Купихме си чисто  нова пералня (200 паунда) и хладилник (200 паунда) макар че можехме да купим втора употреба за по 40-50 паунда – не искахме да рискуваме. Поръчахме кошарка на Никито от Argos (70 паунда) и легло за нас (250 паунда).

Всичко останало купихме втора употреба от т.нар. “charity shop” – благотворителни магазини. Те са на следния принцип: хората си дават там старите мебели, дрехи, техника, абе каквото се сетите – и после магазина ги продава на символични цени, като приходите отиват за дадена кауза. В тези благотворителни магазини има уникално запазени неща – ние си взехме на практика чисто нова маса и столове (40 паунда), диван и кресло (40 паунда), секция (40 паунда). Единственото друго беше доставката – 10-15 паунда, в зависимост от магазина.

Естествено купихме и много други неща – кухненски пособия и домашни потреби, основно. Мисля, че цялото обзавеждане, вкл. дреболии като чинии, чаршафи, кърпи и пр. ни излезе около 1000 паунда.

КОНСУМАТИВИ – ТОК, ВОДА, ИНТЕРНЕТ, ТВ И ДРУГИ

Месечните сметки тук са много – и на брой, и като суми.

Ток и газ обикновено са от един доставчик. Имат фиксирана месечна такса + потребление. Примерно фиксирани 50 паунда на месец, които покриват известно потребление, и оттам-насетне каквото допълнително се ползва се таксува. Обикновено хората си избират да плащат примерно 75 паунда на месец. Така ако лятото реално ползват 50 паунда, остатъка им се “кредитира” и после зимните месеци също плащат 75 паунда, въпреки че ползват реално 100 паунда. Ние сме сега на 50 паунда, но може би ще трябва да си вдигнем таксата.

Водата ни е фиксирана на 36 паунда без водомер – ползваме неограничено. Можем да си сложим водомер безплатно, ако искаме, и ако с водомера ни излиза повече, можем пак да се върнем на фиксирана такса.

Телефоните ни са на О2 – предплатени ваучери по 10 паунда. Важат 1 месец.

Телевизия и интернет и стационарен телефон на Virgin – 30 паунда на месец.

ТАКСИ, КОИТО ГИ НЯМА В БЪЛГАРИЯ

Тук има две такси, които ги няма в България – Council Tax и TV License.

Council Tax е общински данък. (Да, и в България го има, но е много малък.) Нашият е 100 паунда на месец, което не е малко. Хубавото е, че хората с нисък доход им се опрощава или намалява – при определени условия.

TV License  е ТВ лиценз. От него се издържат британските телевизии, радиа, и съответно предаванията, които правят. TV License е задължителен и се плаща отделно от кабелната. Мисля, че беше 120 паунда на година, НО когато сте нови в Англия и плащате ТВ лиценз за първи път, трябва да го платите целия в рамките на 6 месеца. Т.е. не може да си го внасяте на 12 вноски по 10 паунда, трябват ви 6 вноски по 30 паунда или  нещо подобно. Или може да си го платите наведнъж, естествено.

За боклука не се плаща нищо отделно, общинския данък го покрива. Странното е, че тук изхвърлят боклука веднъж седмично, и всеки си има частни кошчета за разделно събиране на отпадъците.

СМЯНА НА БЪЛГАРСКА ШОФьОРСКА КНИЖКА С АНГЛИЙСКА

По принцип може и да не си я сменяте – имате право да карате с европейска шофьорска книжка. Но тук английската шофьорска книжка е документ за самоличност и на нея ви пише адреса – нещо много важно за тях – затова ние решихме да си сменим българските шофьорски книжки с английски.

За целта се взимат едни формуляри от пощата, попълват се, прикачвате снимка, пъхате в плика българската си книжка и българската лична карта, плащате 43 паунда такса, пъхате в плика документа за таксата, и изпращате. До десетина дена ви идва новата книжка. По някое време ви връщат и личната карта по пощата, НО българската книжка вече ви я няма – не може да имате две книжки.

Това беше процедурата за моята книжка, която е обикновена, категория B.

Мъжът ми имаше категория C и трябваше да му поръчаме специален формуляр от сайта на DVLA (техния КАТ), който пристигна по пощата. Отново го попълнихме, сложихме снимка, пъхнахме вътре българската му книжка и лична карта + документа за платена такса (отново 43 паунда) и го пратихме по пощата.

КУПУВАНЕ НА КОЛА, ЗАСТРАХОВКА, ДАНЪК В АНГЛИЯ

Купуването на кола е доста елементарно – старият собственик ви къса едно талонче и праща големия талон на колата по пощата, и до няколко седмици вие получавате нов голям талон с вашето име на него. На нас ни препоръчаха да си купим кола НЕ от автокъща, а от частно лице. След като един цял ден обикаляхме автокъщи, можем да потвърдим тази препоръка.

Разбира се, ние искахме да си купим евтина кола – около 1000 паунда. Може би за по-скъпи или почти нови коли ще е по-добре от автокъща, но в нашия случай определено не съжаляваме, че си купихме от частно лице. Колата имаше всички документи и пълна сервизна история, което е много важно тук. Купихме си Mercedez A160  автоматик – да не харчи много :)

Пътният данък (road tax) зависи от колата, двигателя, горивото, емисиите, но като цяло не е много скъп. Нашият е 225 паунда на година или около 20 паунда на месец.

Застраховката (insurance) е голям проблем. Дори само third-party insurance (т.е. която покрива само щетите на другия) е много скъпа, а comprehensive – която покрива и вашите щети, + кражба и пожар, е още по-скъпа. Макар че аз лично видях много случаи, в които пълната застраховка излиза на същата цена като основната.

Застраховките за нови шофьори (млади, които сега са взели книжки) са ужасно скъпи, 4000-6000 паунда на година. Такива като нас, без история на каране в Англия, ги третират като нови шофьори. Затова мисля не е чудно, че много българи и изобщо “пришълци” лъжат в попълването на формулярите, за да им падне застраховката. Това обаче е много рисковано, защото ако ви хванат, повече никога няма да можете да си купите застраховка… е или поне ще ви е много трудно и скъпо.

Нещо много важно! Застраховките се купуват онлайн и съответно се попълват много въпросници онлайн. Има групови сайтове, където ви предлагат “най-добрите” оферти от всички компании, а има и директни сайтове на самия застраховател. Аз използвах групов сайт да ми намери оферти, после взех трите най-добри и отидох в директния сайт. Там получих още по-добра оферта.

Обикновено за застраховката ви питат Каква книжка имате? и От колко време я имате?. Съответно ако напишете Full UK License и сте я сменили преди месец, реално трябва да пишете 1 месец, дори да сте имали българска книжка 10 години. ВЪПРЕКИ ТОВА на английската ви книжка отзад има дата на издаване на първия ви лиценз т.е. датата на първата ви българска книжка. Според мен можете сравнително спокойно да използвате тази дата, и така застраховката ви ще е много по-достъпна. Ако пишете 1 месец може да ви даде цена от 4000-5000 паунда! Докато ако пишете 10 години може да е само 600 паунда.

Другото нещо, което гледат, е дали работите – и какво. Престижните професии са с много по-ниски застраховки. Тук можете отново да излъжете и да се пишете примерно адвокат. Ако не ви проверят – добре, но ако ви хванат…

Други фактори, които влияят на застраховката, са пола, годините, имате ли деца, къде и колко пътувате, и т.н. Но различните застрахователи ги третират различно. Например някои фирми дават добри цени на жените, защото ги смятат за по-внимателни шофьори, други – точно обратното.

След доста перипетии ние успяхме да си вземем застраховка за 1000 паунда годишно за мен и мъжа ми. Това е много скъпо, предвид че англичаните тук плащат по 200 паунда годишно, но пак е много по-добре от 4000-5000 паунда. Освен това имаше фирми, на които Системата им не позволява да сключите застраховка ако напишете, че не сте от UK. Не си губете времето да им звъните и да се обяснявате – тук Системата е всичко и изключения не се правят за никого.

(следва продължение: ето го и него: Как си намерих офис работа в Англия 2016 )

Хареса ли ви това? Вижте всички материали в Архива и си направете абонамент по email!

127 thoughts on “Първите 3 месеца в Англия (2015)”

 1. :) От много време не съм влизала в сайта, но се радвам, че има новини от вас и пишеш как се развиват нещата :) Всъщност мисля , че голяма част от трудностите са вече преодолени и от тук нататък следва по-лесната част!!! Поздрави и успех в намирането на подходяща работа :)

 2. Всичко ми се вижда много скъпо!
  С какви заплати трябва да сте, за да покриете тези сметки?
  Стискам палци.
  Дано си заслужава!

 3. Здравей, Рая, толкова много се радвам за вас!
  Значи да разбирам, че след всичко, което прочетох за спестяване, за ограничаване на разходи то всекидневното си кафе, за уроците, с които си започнала в началото и за това как да си намерим работа в България и още мнооооооооооооооооого неща, все свързани с българската ни делничност, сега излиза, че ме обучаваш как да бъда успешна англичанка, по-точно българка емигрантка в Англия. Нещо ми се скъса нишката на логиката. Аз това си го знаех и преди, няма нужда да спестявам, да правя семеен бюджет, за да знам, че в Англия ще бъда по-добре и изобщо,че там нещата се случват като в “бяла” държава, а не като в “бананова република”.

 4. Хубава информация – Благодаря

  Това което виждам от груби сметки, че видимо трябват доста пари за начален старт!

  Намерихте ли си работа, лесно ли беше, каква, приятно ли е на работното място?

 5. Благодаря за информативната статия. Някой ден може да се превърне в книга Immigration in UK from scratch :D Успех стискам ви искрено палци.

 6. @Нина и останалите – благодаря :)

  @Влади – подробости за търсенето на работа и останалите неща – в следващите материали :)

 7. Добре сте започнали! Повечето от важните неща сте ги свършили – банкова сметка, дом, кола… Сега остава работата!
  Успех!

 8. Интересно ми е колко време ти отне проучването на нещата преди да заминете? Конкретно за сметката питам защото очевидно е голяма болка това там :)

  Отделно по груби сметки излиза, че досега сте дали около 20 000 лева. Това си е бая сериозен бюджет за заминаване. По твои изчисления колко време ще е нобходимо за да се избият ида сте на + ?

 9. 2013 година правих същото в Холандия, като чета това което си написала буквално е едно към едно. Освен шофьорската книжка, защото там не искат смяна, а и известно време /1година / можеш да караш кола с българска регистрация. А и аз имах идея сама да живея там, мъжът ми ми помогна с багажа, квартирата и се върна в България. Много ми е интересна частта с работата, защото по мое време българите още нямаха разрешение за работа. На следващата година го получихме. Интересно ми е променило ли се е нещо оттогава. Поздрави. Много късмет желая и много благодаря за това което пишеш. Много е полезно за всички.

 10. Както написа Dangerous и на мен ще ми е много интересно да разбера каква е ситуацията с намирането на работа. Може ли човек без местен опит и знания да започне нещо в офис, или задължително се минава през нискоквалифициран труд… Имам приятел в Нова Зеландия, и от това, което знам от него за Австралия / Нова Зеландия е, че освен, ако не си много добър програмист или tech guy, работата ти 2-3 месеца в супермаркет е в кърпа вързан… Колкото да натрупаш местен опит, след като вече имаш няколко месеца опит в тамошната среда, работодателите вече обръщат повече внимание на CV-то ти и може да си намериш нещо по-добро. Интересно е дали и в Англия е така и без местен опит нямаш шанс за нещо повече от Burger king, в склада на Asda или Amazon, DHL и т.н., където обаче условията са много зле…

 11. Добре, че имаш блог….. че да разбера жестоката истина, :(! Слава Богу, нещата ви се подреждат…. слава Богу….

 12. @dunedanetz – ами за намирането на работа, накратко, намерих си работа в офис. Ще разкажа повече в отделен материал.

  @Михаела Андреева – тук също може без смяна, но както писах на книжката ти го има адреса и това е важно за тях, затова решихме да си ги сменим. Иначе можехме и с българските да караме. :)

  @Кирил – доста време ни отне проучването, по малко-по малко, но колкото и да проучваш едно е теория, друго е практика. Като цяло мисля отидохме добре подготвени, единствено това за банковата сметка беше тотално непредвидено и ни беше проблем. Но все пак ние отидохме на място без никакви познати и никакви българи – ако бяхме отишли в Лондон примерно сигурно щяха бързо да ни светнат за всички вратички :) Да, сериозен ни беше бюджета, но няма как иначе като заминаваме цялото семейство, с малко дете, и без никаква помощ.

 13. От материала става ясно, че британците не си дават много зор и го карат яваш-яваш. Мислех, че това важи основно за народите от Средиземноморския регион. Интересно.

  Хубаво е, че всичко постепенно се нарежда, вкл. това с багажа. Ще очакваме с интерес следващите материали.

 14. @Камен – не бих казала. В смисъл такъв, нещата стават бавно, но се изпипват. На работа не си дават много зор, в смисъл такъв, не са претрупани от работа, но си имат едно средно темпо и ден след ден “смелват” работата с него. Според мен тук се работи като цяло по-добре и по-внимателно.

 15. raq daisi emaila li4no da te pitam nesto,no mojei tuka.s hubava suma pari v kakvo da investiram 4e sum bos v tazi sfeta…ili v depoziti

 16. Здравей Рая!
  Попаднах на разказа ти (прочетох и двете статии, и коментарите под тях) през google, търсейки повече информация от сънародници в Англия.

  Другия месец заминавам за и аз, бюджет от около 3000 лв.
  Сравнявайки моя бюджет с вашите разходи – разликата е от небето до земята.

  Имайки в предвид бюджета ми планът ми е(както при теб виждаме – теорията и практиката понякога са много различни):
  Най-вероятно ще се установя в Лондон, където 100 паунда на седмица, или 400 паунда на месец, е квартирата за една стая, не за една къща.
  С много малкия бюджет, с който разполагам очаквам да го разпределя между квартира + храна + карта за градският транспорт за месец-месец и малко докато дойде време за първа заплата.
  В IT сектора съм и в момента си търся работа онлайн, интервютата минават добре.
  В случай, че по груби сметки няма да успея да устискам бюджета до първа заплата може да се наложи да започна втора такава за през уикенда – в gumtree има безкрайно много такива обяви.
  До колкото моето проучване казва, в най-лошия случай има няколко видя работи, от рода на автомивки, в които може да се започне работа без документи за 30тина паунда на ден. При 100 квартира и 60 паунда са много добра помощ за да не свършва бюджета.

  Рая, имай в предвид, че ти си с възможности, с които според мен 90% от българите НЕ разполагат.
  Разходите, които описа са непосилни за предварително спестяване при 500-700 лв заплата в България (в по-малките градове като Шумен, Добрич, Разград, Велико Търново и тн. над 70% от населението е на заплата под 450 лв). Съгласна ли си с мен?
  част 1 – от долу част 2

  Имам няколко въпроса, които бих задал – но чувствам, че ти не си човек, който може да отговори.
  Всичката информация за проблемите около банковата сметка са интересни и полезни, можеш ли да кажеш в коя банка имаше успех с онлайн формата? И в края на краищата има ли начин да се отвори сметка без договор за постоянно живеене или приятел-гарант?
  Книжката си определено нямам намерение да ползвам в началото.
  Намирането на квартира за мен ще бъде много по-опростено – чрез gumtree и намиране на каквото и да е, което няма хлебарки и се вписва в бюджета. А и сметките са включени в наема – ток, вода, етс.
  Мен лично ме вълнува какво е положението с National Insurance Number-a. Няма как да не си си извадила такъв? Предполагам това ще бъде в следващата тема – за работата.
  Това, което ме притеснява е, че малкият ми бюджет ще свърши преди да са ми готови документите и дори да съм започнал работа по специалността, работодателя няма да може да ми преведе възнаграждението.
  Но това не ме спира да “рискувам” (пиша риск в кавички, защото е calculated risk и имам план как да се справя с проблема, при най-лошо стечение на обстоятелствата).

  Пиша този коментари, просто като различна гледна точка, на човек с по-малко възможности, силно желание да имигрира и готов да направи нещо по въпроса – духом и финансово (било то без 10 000+ лв в джоба – като моето мнение е, че ако имаш такива пари в банката… и по-рано е трябвало да действаш).
  В София съм – тук IT-тата сме много добре, заплатите са в пъти по-високи от тези в Англия. Така, че освен риска от IT специалист да стана мич на коли за неопределено време, рискувам и един много добре устроен живот в София, при който всеки месец могат да се заделят малки парички – когато и да било преди това в живота ми парите ми са стигали винаги точно от заплата до заплата, като последните дни са били много устискани.
  Надявам се след 4 месеца да имам възможност да напиша пост като твоя.

  Благодаря ти за споделеният експириънс, желая най-големи успехи на теб и твоето семейство!

 17. @Tweety

  Твоят сценарий е различен от нашия – ти заминаваш сам, имаш хубава професия, заминаваш с много по-малко пари, и си се насочил към Лондон. Не знам колко мога да говоря адекватно за твоя случай, Лондон е все едно друга Англия :) Да, в Лондон наемите са много високи. Ти защо избра Лондон, а не друг град?

  Да, съгласна съм че не всеки може да замине с много пари – естествено.

  Банката е Nationwide Building Society. Ако техен клиент им напише писмо в подкрепа на твоята молба, имаш по-големи шансове. Можв пък в Лондон по-лесно да си отвори сметка, предвид това колко много емигранти има там (банките са свикнали да работят с тях?). Питай някой от Лондон.

  National Insurance Number се взима лесно – интервюто е формалност. Е, ако кажеш, че го искаш за помощи, не знам дали ще ти дадат :)

  По закон можеш да работиш и без NIN – това ни го казаха на интервюто. И казаха, ако работодателя настоява за него, да им се обади (на институцията) и те ще му обяснят. Докато излезе номерът ти, ти дават едно листче като удостоверение, че си кандидатствал за такъв – него също можеш да го покажеш на работодателя. НО за NIN (и за всяко едно документче в Англия) трябва да имаш постоянен адрес, който се доказва със сметка на твое име. Ако си вземеш стая от къща, и сметките са на чуждо име, как ще си докажеш адреса?

  С толкова малко пари – около 1000 паунда – не знам как ще се оправиш без някой да ти помогне. Тук търсенето на работа е пипкава бавна работа. Но остави работата, не виждам как ще си оправиш адреса и банковата сметка?

 18. Започвам с бърза поправка от предния ми коментар, там съм написал: “В София съм – тук IT-тата сме много добре, заплатите са в пъти по-високи от тези в Англия.” – имах в предвид София в сравнение с останалите градове в България, не Англия.

  Не съм избрал Лондон, търся работа UK Wide, но просто 80%-90% от офертите са за Лондон.
  Иначе има такива за Манчестър, Оксфор, Нюкесъл и други.

  “Ако си вземеш стая от къща, и сметките са на чуждо име, как ще си докажеш адреса?” – с договор за наем?
  В AirBNB сайта има много сносни квартири на по 400 паунда на месец, в момента водя кореспонденция с няколко човека на тема могат ли да ми подпишат договор за да имам постоянен адрес за да мога да си изкарам банкова сметка.

  Напълно съм съгласен, че това което ще правя е рисковано и със сигурност много други хора биха казали, че е дори глупаво.
  Не знам къде прочетох мисля, че коментарите в тази тема или предната, някой каза, че дори и той да е добре, не иска като излезе да стъпва в блато – сред хора смачкани от живота в България, стресирани и на прага на психическия си предел да не се побъркат (да станат агресивни или затворени в себе си).
  Като вървя по улицата и виждам всичките наведени носове и тъжни хора, моите успехи започват да губят смисъл и да се чувствам тъжно въпреки, че вървя на пред с много труд.
  Искам край на това мъчение!

 19. Здравей Рая,

  и ние попаднахме на разказа ти търсейки повече информация зя Англия в Google. Нашата ситуация е подобна на вашата и ние сме семейство с малко дете на 1 годинка и сме решили да емигрираме. Първо се бяхме спрели на Канада, но там процедурата е много дълга и средствата за заминаване са три пъти повече. Така избрахме Англия и в момента сме в процес на проучване на нещата, затова информацията ти ни е много полезна за нас.
  И двамата с мъжа ми до сега сме работили в сферата на фармацията в различни фирми като представители. Далеч сме от мисълта , че ще се занимаваме с това и в Англия и сме наясно , че в началото ще е трудно. Имаме далечни познати българи в Лондон, но смятаме, че от финансова гледна точка ще бъде по добре да се установим в някой друг град.
  Имаме много въпроси, но най-важното което ни интересува е има ли как да си отворим банкова сметка без постоянен адрес или някой който да гарантира за нас пред банката?
  Ще ни бъде полезно и да разберем как точно се спряхте на града в които сте се установили?

  Поздрави!

 20. @Росица
  За банковата сметка на нас навсякъде ни искаха постоянен адрес (т.е. да представим сметка на наше име). Единствено в Nationwide Building Society успяхме и то при следните условия:
  –успешно попълнена онлайн форма
  –писмо от техен настоящ клиент, който гарантира за нас, и
  –заявява писмено пред банката, че ние живеем при него (за целта към писмото приложи сметка на свое име)

  Възможността в случая за известно заобикаляне на правилото за постоянен адрес я има само в Nationwide. Ако я има и в други банки, аз не знам кои са те.

  Ако нямате постоянен адрес в Англия, другият вариант е да представите договор за работа.

  Третият вариант е да дойдете с повече пари в брой, да си вземете квартира под наем като предплатите 6 месеца авансово + депозит, и като ви дойде първата сметка на ваше име (след около 3 седмици) да отидете с нея в банката.

  Четвъртият вариант е да проучите много внимателно всички банки в Англия и да видите дали някоя не предлага облекчени условия за отваряне на банкова сметка.

  Това е за банковата сметка, а за града – ние искахме да сме в по-малък град поначало. Нашият виртуален приятел живее в друго градче, но сравнително наблизо. Това беше другия фактор. В общи линии – на късмет :)

 21. @Tweety
  На нас договора за наем не ни го признаха за доказателство – единствено признават сметка.

  Постоянният адрес ще ти трябва не само за банковата сметка – за всякакви други документи също искат постоянен адрес (NIN, шофьорска книжка).

 22. Здравейте, Рая! Чудесно е, че споделяте опита си. Ние също заминаване, мъжът ми е вече там, после аз и накрая детето (на 10м.) Имам въпрос – как стоят нещата с имунизациите на малката? Имате ли личен лекар? Не съм съсвем наясно със здравеопазването там. Взехте ли от тук някакви документи за извъшени имунизации?

 23. Здравей Рая,много се извинявам ,но нещо не успях да ти намеря имейла моля да ми го пратиш.Ето моя: ******** Благодаря

 24. @Светлана – тук всеки с постоянен адрес може да се запише на личен лекар безплатно. Лекарствата, изписани от лекаря са безплатни.

  Ние на Никито бяхме направили още от България всички имунизации, тук им ги преведох на английски и други не са й правили. Според мен питайте личния лекар на детето, ако предстоят ре-имунизации и е важно да не се пропуснат, какво ще ви посъветва.

 25. Като четох началото на статията все едно четях моята история. В Испания е същия абсурд. Не можещ да си изкараш банкова сметка просто ей така. И аз обиклаях от банка в банка. Но пък хората са доста човечни и са склонни да правят компромиси. Не можех да подпища договор за работа. Беше въртене в кръг между административните им звена. Но на едно място направиха компромис и оттам тръгнаха нещата и малко по малко се наредиха.
  Застраховката за нашата кола е 1200 евро, защото нямаме история като шофьори в Испания, но иначе цените са от порядъка на 300 евро. Като цяло ми прави впечатление че при вас е много скъпо.
  Мисля че първата 1 година е най трудно. Поне при повечето хора май е така. Изкарате ли я, после ще е много по-различно. Трябва много търпение.

  Пожелавам успех в търсенето на работа и очаквам следващата част от материала.
  Поздрави и нного късмет!

 26. @Tweety

  Много фирми предлагат т.нар. “Relocation package”. Обикновено не е много голяма сума, но определено е в помощ ако решиш да емигрираш.

  Поздрави!

 27. @Gergana / tweety – да, има такива пакети, но според мен никога няма да предложат такова нещо на човек от Източна Европа. Според мен те са за хора на много високи позиции и когато фирмата сама ги търси (headhunting), а не когато ти си търсиш работа.

  Иначе за затворения кръг и тук е така, но тук никакви изключения няма от системата – абсолютно никакви.

 28. Рая въобще не съм сългасна. Искам да ти кажа че търсенето на кадри в ИТ е толкова голямо и че това нещо го предлагат постоянно. Ние така дойдохме в Испания. С предложение за работа и relocation package за приятеля ми. От както сме тук той получава постоянно предложения и за други държави. На повечето места relocation package си е включен в офертата. Просто трябва да с търси подходящата фирма.

 29. Много пари сте дали за самлетни билети .. в Wizzair са по 38 паунда билета предварително като го вземеш.Иначе е страшен кошмар , и аз съм в Англия но се връщам в БГ Ноември.Вие къде сте в Англия ?

 30. Браво Момиче за това, че сядаш и отделяш от личното си време, за да помагаш на хората. До края на годината и аз ще съм някъде из Лондон. На 24 съм и ми писна да си губя времето в това жалко подобие на държава… Успех

 31. @Gergana Това важи ако си наистина добър в работата си. Айде да предложат релокейшън на junior developer примерно… Няма шанс. Рая според мен по-скоро визира по-неквалифицираната работа или такава, за която няма толкова голямо търсене. ИТ сектора е ясен, но дай да видим дали ще предложат релокейшън на обикновен специалист бек офис в банка примерно, на който работата е да се занимава с някаква бумащина, документи, ексел, уърд и т.н. crap… Никакъв шанс. Просто имате “правилните професии” с приятеля ти и очевидно сте много добри в това, което правите. Което е супер де и ви поздравявам за което :)

 32. На мен ми е интересно в коя част на Англия сте Рая,защото там на където ние сме се насочили наемите са два пъти по-високи,а също е малък град.Много полезна информация,благодаря и успех!

 33. @Dunedanetz – точно и аз това исках да кажа.

 34. @Албена – ние сме на север, НО от град до град може да има разлика в наемите. Но чак пък 2 пъти по-високи от нашия, това значи какво – 850 паунда на месец? Доста скъпо. Ние преди да дойдем гледахме няколко града и градчета и сравнявахме наемите спрямо броя на офертите за определени професии и спрямо заплащането. Има определени различия но като цяло не бих казала, че са много големи – където са по-високи наемите пък има повече и по-добре платена работа.

  Ако вашето градче, което сте избрали е скъпо, може да е по-хубав район, където съответно живеят определен тип хора (примерно с хубави професии), което пък е хубаво. Ние обаче избрахме по-евтиното защото не знаехме как и кога ще ни се наредят нещата за работа, а и с тея 6 наема предварително…

 35. Рая, възхищавам ти се! Имате едно огромно БРАВО и само напред и нагоре. Очаквам с нетърпение следващите материали.

  Преди да отидете в Англия помислехте ли и например за Белгия? Не е ли по-по-по? :)

 36. Здравейте,
  Благодаря Рая за подробната информация, предстои ми и на мен релокация, макар и сега да съм мигрирала..
  Подкрепям @Gergana относно коментара към @Tweet,
  много ИТ компании в UK, а и навсякъде в Европа, предлагат relocation package,
  дори предлагат покриване на разходи за самолетни билети (при мен 6 пъти в годината) до родината ти,
  покриване на наем до определен размер (понякогa и изцяло : ) ),
  childcare vouchers (които не съм проучвала за какво са, нямам деца)…
  и не става въпрос за ръководни позиции нито пък за големи “експерти”.
  Съветът ми към Tweet е да се огледа още малко,
  ако все още не се е изнесъл към UK, може наистина да му е по-лесно с преместването и това да стане изцяло за сметка на работодателя. Успех :)

 37. Привет, Рая!
  Много интересен блог.
  Аз исках да те питам защо си избра полет с прекачване, а не директен.

 38. Ние сме тук от 3 месеца, наем на къщата 1100 ( далеч сме от Лондон). Учудва ме, че са ви поискали 6 наема. Ние платихме депозит и наем. И само една забележка, редно е думата “негър” да не я използвате. Не само тук, а по принцип.

 39. Рая Христова, благодаря ти за споделените преживявания!
  С нетърпение очаквам продължението. :)

 40. Какви документи трябва предварително да си подготвиш тук в България преди да заминеш в Англия?

 41. @Владимир – една голяма причина да изберем Англия е, че тук се говори английски :) Аз само английски знам.

 42. @Момчил – ами защото мислех, че на Никито ще й е трудно да седи 5 часа в самолета и затова викам да имаме малко време на летището да се разтъпчем. А то не било баш така и от летище до летище явно има голяма разлика. Това в Париж беше огромно.

 43. @Камелия – щом са ви поискали само депозит и наем, предполагам поне единият от вас е имал трудов договор – инак не бихте могли да си позволите 1100 наем.

 44. Рая, и от мен едно огромно БРАВО, не само за това че по пози начин помагаш на много хора, но и за стъпката, която Вашето семейство е предприело. Изключително много се радвам за Вас, а и за всеки друг решил да предприеме тази сериозна стъпка в живота. И ако понякога изпитвате трудности то мислете, че това е може би единствения начин по който Вие може да дадете шанс за живот на децата си. Умишлено не използвах израза “по-добър живот”, защото такъв термин “живот” според мен не съществува за това подобие на държава/както го нарече някой/, аз по-скоро го наричам блато. Тук правилният термин е съществуване или оцеляване.
  Дано не съм обидила някой с този коментар относно БГ действителността, моля да ме извини ако е така.
  Още веднъж успех на Вас и всички като Вас – “смелите българи” и огромна доза късмет, той винаги е нужен.

 45. Мила здравей,ние също януари месец пътуваме за Англия ,но се насочихме към Бирмингам.Там ще останем няколко дни при едни познати и после ще търсим самостоятелна къща.Сега оправям документите.За сега съм пуснала международни паспорти и международни зравни карти за мен и съпругът ми ,както и за двете ми малки дечица.Дубликати на актовете за раждане ,с превод и легализация,както и две пълномощни за пътуване на децата с по един родител.че знам ли всичко се случва. Мисля да поискам и имунизационните паспорти на децата и да направя превод и на тях,макар че са изписани на латиница самите имунизации и се колебая малко,но като че ли не е излишно.Щ направя и превод на дипломите ни ,дали ще ги признаят обаче незнам.Много ме вълнува въпросът за записване на лични лекари на децата( малката ми е на 1г и 6 мес а баткото на 5г) както и дали ще мога да запиша малката на ясла или градина а баткото на училище там? До навършване на 2 год на малката планувам да си я гледам ,като тук ме посъветваха да не спирам майчинството и дали тук или там да си я гледам,а мъжа ми да работи.Незнам и кое е правилно да си вкарам в моята бг сметка парите или да взема повече с мен ,съответно в паунди.Аз нямам какво да крия имам едни 10 000 кв дали ше ни стигнат докато си стъпим там на крака как мислите?
  И поздрави за трудно взетото решение и трудностите които преодолявате.От все сърце ви пожелавам каквото било ,било -от нататък да нямате такива-като майка и Човек искрено ви го желая!

 46. Пожелавам ви успех! В крайна сметка всеки решава за себе си къде иска да живее. Никой не може да накара човек насила нито да живее в чужбина, нито в България. След всичко, което се случва в нашата страна се надявам нещата все пак да се оправят. Съдба, какво друго може да се каже. Едни остават, други заминават. Всеки има право да направи своя избор с течение на времето.

  Ние, в България също имаме не по-малко природа, културни ценности, история, архитектура, ценни традиции и бит. И въпреки, че е трудна борбата за оцеляване тук това не значи, че трябва да се примиряваме. А, напротив трябва да продължаваме напред въпреки бурите и вихрите. Но, може да дойде момент в който човек принуден и заради своето собствено оцеляване да замине за чужбина, но без познати и лицензирани коректни фирми за намиране на работа това е невъзможно. А и освен това са необходими не малко средства за заминаване, престой и битови разходи в чужбина. Бихте ли споделили кои са лицензираните фирми за намиране на работа в чужбина, Благодаря. Надявам се, че преди да тръгнат хората, които искат да заминат не са се доверили на лъжеизмамници, независимо дали това са отделни хора или фирми и внимателно са си направили сметката изобщо.

  Някои хора казват, че за да заминеш в чужбина трябва да знаеш език, но не мисля, че това е точно така. Защото и в България идват чужденци в големите градове, но и те не знаят език. И все пак, с времето го научават. Надявам се, че Рая в чужбина ти е по-добре отколкото в България. Тя сигурно ти липсва, но в началото е така, докато в последствие ще свикнеш. По-добре да си добре където и да си в чужбина, отколкото да страдаш! Всичко е наистина въпрос на избори е наистина съдба. И хората, които си мислят, че българите заминали в чужбина ще се върнат просто да забравят за това!

  Аз много често казвам на майка ми: “Кел файда, че имаме хубава природа като едвам оцеляваме и живеем в мъки, излишни нерви, стрес и мизерия”. Ако хората започнат в България да се обичат отсега нататък, а не мразят както беше до скоро България може и да просперира. Но докато хората са и алчни, завистливи, гледат само как да угодят на егото си и са безверни в доброто, положението няма да се промени изобщо и всичко това ще се обръща все върху тях и до тях чрез резултатите от делата им към техните деца и внуци. И в този ред на мисли те разбирам Рая защо си вече напуснала България.

  Много хора са освен безверни и не дават нищо хубаво на страната. Аз вярвам в едно, че трябва да разберем, че не трябва да се оправдаваме с държавата и че ние сме нейните строители. И, че всеки в България има право да е щастлив.

  Дано в английския Рай, ти най-после Рая да си го открила Рая и да бъдеш щастлива въпреки всичко с цялото си семейство. Пак повтарям, че всеки решава за себе си и никой не го принуждава насила да избира.

  Всеки по-различен начин вижда живота в България и той различно се вижда, по-различно и проявява. Всеки ден има хубави и лоши неща. Нека мислим позитивно кои-колкото може и независимо къде живеем пожелава много здраве и живот на всички във форума и ако правим добро, добро ще ни се връща. Така, че ви призовавам давайте добро и ще ви се даде. Пожелавам успех на всички добри хора!

 47. @Елена
  За международните паспорти – много ще ви трябват тук, навсякъде ги искат.
  За здравните карти – на нас изобщо не ни потрябваха, те са само за спешни случаи, но тук бездруго в спешното отиваш безплатно, след време като си намерите личен лекар и те са безплатни. Не мисля, че по пътя ако ви потрябва (недай Боже) спешна помощ някой ще ви гледа дали имате такива карти, но – по-добре да имате повече документи, няма да навреди.

  Дубликатите и преводите на актовете за раждане – също хубаво да ги имате, но също не знам колко ще ви трябват. На нас навсякъде ни искаха само и единствено оригиналите, нищо че са на български.

  За пълномощните да, мисля че е много правилно решение – всичко се случва.

  За имунизациите също – ние като записахме Никито на личен лекар аз също ги давах там, само че нашата лекарка ги беше напиала на ръка и не можаха да ги разчетат. Така че да, много хубаво решение да ги имате, надявам се да са ви напечатани :)

  За дипломите – на мен никой не ми я е искал, не мисля че много ще тежат в техните очи някакви дипломи от някаква измилена държава, но пак – не пречи да ги имате.

  За личен лекар, за да се запишете при някое GP само ви искат постоянен адрес + доказателство (обикновено сметка на ваше име). Естествено и паспортите.

  За майчинството не виждам причина да се спира, само не знам като дойде време да се прекратява трудовия договор как ще стане.

  За парите, много важен въпрос. Тук отварянето на банкова сметка отива 2 седмици или повече, и това го бройте от момента в който изобшо някоя банка склони да ви отвори сметка. По принцип без постоянен адрес тук или работа, ще имате големи трудности.

  10 000лв дали ще ви стигнат? Зависи колко бързо ще почнете работа, ако мъжът ти има уредена работа и започва веднага, предполагам ще ви стигнат, ако няма уредена работа… и ако нямате и място, където да можете да останете за повече от няколко дни… лоша работа.

  Намирането на квартира отнема време, ако сте през агенция. Ако наемате директно , сигурно може да стане много бързо.

  Предполагам разчитате на познатите си да ви помогнат с работа, ако е така дано те да са свестни и наистина да ви помогнат. Иначе като цяло ми се виждат малко парите, с които тръгвате, но все пак не знам всички факти и целия ви план. Дано да ви се наредят нещата, началото е доста стресиращо :)

 48. @Изабел

  Да, интересен коментар, и аз много подобни неща съм си мислила, докато бяхме в България – абсолютно напразно. В България сточно ей така човек си мисли едни философии, кое как БИ ТРЯБВАЛО да бъде, ядосва се защо не е така, и въздиша колко хубаво би могло да е в България. Много много добре го разбирам това. Само че след известен брой години буксуване и въртене в кръг накрая виждаш, че нещата изобщо не се променят, и ти писва. Остават идеалистите, мазохистите, и тези дето по някаква причина не могат да се махнат. (А най-много остават гадовете и боклуците, на които им харесва в кочината – това са май 80% от хората в България, за голямо съжаление.)

  Тук в Англия нещата са много различни, повечето неща са много по-добре от България, някои са по-зле, но като цяло тук животът е много по-лесен и спокоен (стига да успееш да минеш началото и да се закрепиш малко). Естествено всеки си има виждане и си живее според него.

  Най-голямата разлика, която виждам между България и Англия, е следната: в България на тарикатите и помиярите им се възхищават, в Англия – не.

  Може да заминеш без да знаеш езика – ако отиваш при българи и ако си съгласен да работиш нискоквалифицирана работа с всичките последствия на този факт.

  За агенциите нищо не мога да кажа, понеже не знам – ние дойдохме без агенция.

  За България – естествено тя е нашата родина, много неща обичаме от нея и много неща ни липсват, но надали ще се върнем. Това би било една безсмислена саможертва.

 49. А защо паспорти? Не са ли достатъчни личните карти? А за детето защо акт за раждане,не става ли с паспорта? Добре че следя темата,за малко да се изложим пред чужденците(за по-младите-стар бг лаф) и да тръгнем само с лични карти:)

 50. @Albena
  Да, личните карти се признават като документ за самоличност, но много по-добре е да имаш 2 такива документа (лична карта + червен паспорт). С червените паспорти по са свикнали. Освен това – мисля за банковата сметка и за UK шофьорската книжка беше – ни искаха да представим 2 документа за самоличност. За шофьорската книжка искаха да пратим по пощата оригиналните БГ книжки + документ за самоличност, съответно останахме без тия документи (процеса по издаване на UK книжка отнема няколко седмици и чак накрая ти връщат документа за самоличност + новата книжка). В този момент ако нямаш червен паспорт оставаш временно без никакъв документ, с който да докажеш кой си.

  За детето – за детските искат оригинален акт за раждане, и още някъде го искаха ама не си спомням.

  По принцип ако идвате само на екскурзия или по работа личните карти сигурно ще са достатъчни, но ако искате тук да си изградите някакъв официален статус, колкото повече документи имате, толкова по-добре.

  Ние като си отваряхме банкова сметка ни искаха документ от банката ни в България, че там сме имали сметка и че сме я ползвали редовно с редовни преводи на пари (заплати), после пък като си превеждахме парите от България ни поискаха оригиналните документи, с които е нареден превода от България (нищо, че всичко това е на български). Това доколкото ни казват е част от някакви мерки срещу тероризма, в смисъл да видят че сметката в България не е открита вчера, и че редовно са постъпвали там заплати (т.е. работим, а не се занимаваме с тъмни дейности).

  За съжаление колкото и много информация да съберете за това какво да очаквате в Англия, пак ще останете сигурно изненадани… пожелавам ви успех и търпение :)

 51. Поздравления за успешното начало на новия ви живот, и устройването в UK!
  Интересно ми е сега,ако сте преодолели периода на климатизация,какви са приоритетите ви? Събиране на пари за обучение на детето в бъдеще или закупуване на жилище,ако сте решили да живеете там,а не да се препозиционирате другаде?Промени ли се начинът по който мислите за нещата откакто сте там, все пак там хората са с доста по различен манталитет от нас?

 52. Здравейте. Съвсем случайно попаднах тук. Прочетох всичко с огромен интерес. Баща съм на студентка първи курс в малко градче в близост до Бирмингам /Устър или Уорчестър, произнася се различно/. Колкото можем с майка и и помагаме, но тя иска да работи и да си изкарва пари за лични нужди, а и втората година ще трябва да напусне общежитието и да си търси квартира. Но вече три месеца изобщо никой не и отговаря на писмата за кандидатстване. Имам следното питане: Къде греши, че не може да си намери работа дори за продавачка. Има разрешително за работа на 4 часа дневно или 20 часа седмично. Има НИН, има банкова сметка, има постоянен адрес, перфектен английски. Посъветвайте ме, моля. Тя пада духом от това, че никой не я иска на работа.

 53. @Георги
  Не съм сигурна колко мога да помогна, но ето какво се сещам на първо четене:
  –първо не мисля, че момичето трябва да “пада духом” от това, че “никой не я иска на работа”. Просто за момента или няма късмет, или без да иска прави нещо не както трябва.
  –под “писма за кандидатстване” не знам какво точно имате предвид, но по принцип тук за всяка работа искат CV. С писма в свободен текст не става. Също на някои места предпочитат да идеш на място и да им оставиш готово разпечатано CV, а не да го пращаш по мейла.
  –на много от сайтовете за работа има опция да си качиш CV-то и да го направи видимо за работодателите и агенциите, така че да могат да те търсят дори без да си кандидатствал по конкретна обява. Този метод доста се ползва тук по мои впечатления.
  –разбира се може би най-добрият съвет ще е да попита хората около нея кой как си е намерил работа. Даже може при някой още да търсят хора? Успех :)

 54. @Alexandria – благодаря! Ще разкажа по-подробно в следващия материал… надявам се да е тази година :)

 55. Здравей, Рая. Любопитно ми е следното:
  – Какъв доход според теб трябва да получават двама БГ емигранти в Англия(или по скоро във Вашия град, защото имаш впечатление от него)за да им се равнява жизнения стандарт на 1000 лв всеки(общо 2000 лв) в София или по 800 лв всеки в друг от големите градове? При положение че се плаща наем в Англия-430 паунда, примерно; в София-350 лв, а по-малкия град не се плаща наем.
  Знам че е доста кръчмарска смета, но все пак какви са ти впечатления.

  В смисъл нещо от рода -20 к чисто на човек, който е емигрант е равно на скромен живот, 27к е средно ниво. 45 к е недостижимо за емигрант, който не е хирург или ядрен физик. В такъв смисъл, какво ти е личното мнение по въпроса, базирайки се основно на вашия град? То е ясно че човек може и с 2 и 200 както е лафа, но някакво средно ниво според теб. Благодаря и успех!

 56. Аз дойдох със 770 паунда точно в Лондон преди 1.5 месеца, сам без да познавам никой, колега на майка ми в България и каза че имал приятел в Лондон със свободно място в квартирата си и можел да ми намери начална работа, напусах на едно листче лъде трябва да отида в Лондон и хванах самолета, като дойдох успях да стигна сам до квартирата и човека ме посрещна там, даде ми номера на някакъв при който можело да почна работа и аз му звънна. Работата беше носене на брошури по пощите на хората, започнах я на другия ден още за 6 часа ходене изларвах по 30 паунда това стига колкото да се издържам докато си намеря друга работа каквато си намерих и започнах 10 дена по-късно. Национално осигурителния номер отне 1 месец да ми го издадат а с него отидох в най близкия офис на barclays и си запазих час за откриване на банкова сметка за след 1 седмица т.е. утре ми е часа.

 57. @Иван
  Грубо около 1500 паунда стигат за нормален живот, оттам нататък всичко е бонус и стандартът на живот се вдига.

  Наемът ни е 425 паунда, бензина на колата (всеки ден с нея на работа) 75 паунда. Ток/газ зимата 100 паунда. Градина 180 паунда за две сутрини седмично. Телефони на ваучер по 10 паунда на човек дори не ги изговаряме. Интернет+ТВ 30 паунда. На магазина за храна+други около 100-150 паунда на седмица – зависи. Дрехи и обувки като цяло не са скъпи, ботуши нормални има и по 30 паунда, якета по 30-40 паунда, има естествено и много по-скъпи. Лекарите и лекарствата са безплатни.

  Според мен както съм писала и в материала отпреди да заминем, и с 1000 паунда може да се преживява – макар че доста трудничко.

  В България (София) с 1000лв ако плащаш наем то това не е кой знае какъв стандарт…

 58. Благодаря ти Рая.

  Значи, при така поставените разходи, при двама работещи за по 1500 паунда чисто, цялата заплата на единия отива за основните ежемесечни разходи на домакинството, а възнаграждението на другия е за др. разходи, непредвидени такива, услуги и развлечения.

  При средно 22 раб.дни(без събота и неделя) в месеца и средно 9 работни часа на ден…идва 7,5 на час, но чисто. Т.е. за да се получават 1500 net, трябва да се работи поне(смятане кръчмарската понеже не им знам точния размер на осигуровките и данъците) за 1800 gross, което прави 9 брутни паунда на час, понеже почасовото им заплащане е брутно, предполагам.
  Достижимо ли е подобно възнаграждение за емигрант, без специфични умения? Ако на нас са ни достатъчни 9/час, местните средно за колко работят, имаш ли впечатления? От чисто любопитство питам, нямам задни мисли, че те взимат много, а ние малко.
  В работата местните(чужденци и потомствени обитатели) клонят повече към американския стил(повече работни часове, овъртайм, 2 работи, работа в събота и неделя)или повече се доближават до немския стил(по-кратко работно време, основно на една работа с почивни събота и неделя и 22 часа по леглата)? Благодаря и успех!

 59. @Иван – тук не мога да отговоря, нямам достатъчно наблюдения. Но за емигрант без специфични умения да взима 9 паунда на час – не мисля.

  Тук има и друг проблем – почасовата работа. Казвам “проблем” защото е трудно да направиш 40 часа ако нямаш специфични умения и/ли история на работа тук. Доста е трудно бих казала. Да, на хартия имаме право да сме тук, но в реалността има много спънки за новодошлите.

 60. Ако разбирам правилно, това, което Ви е поставило в задънена улица, е че сте избрали да си търсите квартира през агенция за имоти, която приема плащания единствено по банков път? Тоест, ако хипотетично се наеме квартира директно от частно лице, двата наема и депозит могат да се заплатят в брой, което решава проблема с постоянния адрес, и след това може да се отвори банковата сметка?

  Искрено благодаря за информацията и Ви желая весели празници!

 61. @Birdman – да – АКО сметките идват на твое име. Има обаче частни лица, които незаконно отдават под наем или правят sub-let незаконно и сметките са си на тяхно име, а наемателите реално живеят в сянка.

 62. Здравейте,
  Благодаря за информацията и времето, което сте отделили.
  Най-вероятно и на мен ми предстои заминаване, затова този блог ще ми е много полезен.
  Само ако можем малко да синтезираме нещата.
  Може ли да се направи списък с всичко нужно като документи, които трябва да се приготвят, преди заминаването, и после всички необходими документи, които трябва да се изготвят в за да се започне нормална работа?

 63. @Константин
  По принцип за заминаването само по себе си е достатъчна една лична карта.
  За устройването на място в държавата вече е малко по-сложно.
  Имаше подобен въпрос за документи по-горе, според мен колкото повече документи имаш, толкова по-добре.
  Като примерен списък:
  –червен паспорт, лична карта, шофьорска книжка, диплома, удостоверение от банка
  –ако си със дете: червен паспорт на детето + акта за раждане (+ легализиран превод за всеки случай), хубаво е + медицинския картон (ако може преведен)
  –за намиране на работа (що-годе нормална): тук вече трябват английски документи, а именно: английска шофьорска книжка, английски адрес, английска банкова сметка, английски National Insurance Number.
  –Европейската здравна карта не знам изобщо дали е нужна, тъй като при спешен случай никой няма да те остави където и да си, а дори при не-спешен случай в Англия здравеопазването е безплатно. Да си намериш тук личен лекар е много лесно (ако имаш адрес обаче, което не е толкова лесно)
  –ако ще идваш тук с колата си от България и искаш тук да я караш не знам какви документи са нужни – помисли и в тази насока
  –тук изкарването на английска шофьорска книжка е много лесно (без изпит, само подаваш молба за смяна на книжката), обаче да почнеш да караш с нея е много трудно, тъй като застраховките са ужасно скъпи.

  Друго не се сешам за момента. Но за установяване тук основните неща са три: адрес, NIN, банкова сметка.

  Успех!

 64. Здравейте,

  Ще има ли скоро продължение на тази статия или нова статия нещо като “След 6 месеца в Англия” ?

 65. Здравейте Рая! Дъщеря ми успя на 15 февруари да започне работа и то случайно без да е кандидатствала за нея. Грижи се за едно момиче, което е в инвалидна количка. Момичето и е колежка в университета, но се справя само в банята и тоалетната. Задачите и са да чисти стаята, да пазарува, да готви, да носи дрехите за пране. Плащат и 9.70 на час. Доколкото разбрах това е доста хубава заплата за студент.

 66. дравей Георги,

  Много се радвам, че твоето момиче си е намерило работа! Да, 9,70 на час е доста добре, И не само за студент.

  Ето как понякога се нареждат нещата :)

 67. Надявам се скоро да имам време да седна да я напиша.

 68. Здравейте Рая :).
  Първо едно голямо браво за положения труд!
  Изчетох всичко доста внимателно още преди месеци, когато предприемах и моята първа стъпка към UK.За мое щастие при мен нещата се случиха много по лесно, понеже аз дойдох с предварителен договор от България, плюс обсъдения по горе relocation package.
  Първите два месеца бях сам, след около още един очаквам съпругата ми и сина ми също да пристигнат.
  Та моя интерес беше привлечен от това че сте си намерили работа в офис. Съпругата ми е с висше образование и две магистратури от ВИНС Варна, но доколкото разбирам тук никой не признава дипломите от БГ(на мен лично никой досега не ми е искал дипломата).Бихте ли споделили как си намерихте работата и какви документи е нужно да се подготвят от България.
  Благодаря предварително и ви желая успех!

 69. може ли линк за тези групови сравнителни сайтове за застраховка на автомобила в англия? Може ли да си направя застраховка за автомобила и без да си изкарвам английска книжка, защото автомобила е закупен от собственик в англия с англиѝска регистрация и искам да го използвам в англия.

 70. Банкова сметка в Англия се открива за минути в HSBC. Попитайте за Passport Bank Account информация има тук http://www.hsbc.co.uk/content_static/en/ukpersonal/pdfs/en/passport_brochure.pdf
  Нужен вие е само червения паспорт и такса – мисля 10 GBP на месец. за начало не е зле. После след като получите писмото с картата от HSBC може същото писмо да използвате за откриване на сметка в друга банка по избор без месечни такси.

 71. Здравейте, Рая! Много бих искала да обменим информация и опит! Може ли имейл адрес или скайп?

 72. @Borislav – да, може да си направиш застраховка и без английска книжка, но мисля ще ти излезе по-скъпо.
  Сайтове:
  http://www.gocompare.com
  http://www.moneysupermarket.com
  http://www.comparethemarket.com

  хубаво е ако си харесаш застраховка през някой от тези сайтове да погледнеш и директно на сайта на компанията.

  Също като си пишеш данните в тези сайтове (искат ти ги , за да ти дадат оферта) внимавай какво попълваш и с какъв емайл се регистрираш. Тези данни ги записват някъде и после ги сравняват. Примерно ако през сравнителния сайт си написал, че колата ти е с лети джанти и видиш че това ти вдига цената на застраховката, после като взимаш застраховка ако напишеш че колата ти НЯМА лети джанти, е много вероятно да те хванат.

 73. @Ангел – предвид това, че ти си с предварителен договор и пакет за преместване, предполагам че и ти си в офис?

  Тук дали “признават” дипломата или не си зависи от фирмата. На някои места не ги бърка, на други – решават, че чужденци не им трябват. Така че зависи. Мисля, че трудовият опит го гледат доста повече от дипломата. И естествено много много добър английски :)

  Като документи – СВ, диплома, препоръки – нищо кой знае какво нестандартно. Трудното при нас беше да си вземем адрес, да си сменим книжкити, да имаме банкова сметка – при вас сигурно тези неща са уредени вече :)

 74. Много рядко в интернет може да се види нещо толкова добре написано на подобна тематика. Жалкото е, че най-често тази категория хора, като Рая напускат България и тук немогат да намерят добра реализация, защото в повечето случаи, всичко продължава да се урежда на шуро-баджанашкия принцип или ако не на този, то на базата на някакви сексуални подбуди например. Благодарим за написаното! Да сте здрави и успех в начинанията ви!

 75. Здравейте! Искам да попитам нужно ли е да си откривам банкова сметка като мога да си внасям парите в българската сметка?Нямам изкаран Nin.Детегледачка съм.Благодаря предварително!

 76. @Диана – не знам, сигурно зависи от работодателя, но като ги гледам тук колко са консервативни не знам дали някой би се съгласил да ти превежда парите в българска сметка. А за НИН мисля освен адрес друго не ти трябва.

 77. Най лесно ще отворите банкова сметка он лайн
  в банка Lloyd или Halifax. Така е прясна информация от 22 карти 2016. Успех на всички!

 78. Съжалявам,но таблета ми е ужасен…..22 март 2016. Lloyds I Halifax on line

 79. @Ева
  Ева, за тези сметки искат ли UK адрес + utility bill на твое име? Защото на нас това ни беше проблема, а сигурно и за повечето “новобранци” това е спънката.

 80. Четейки се върнах назад в годините когато аз и съпругът ми, с дете на 1г., поехме по този път, но към Глазгоу. Единствено за банковата сметка искам да добавя за новопристигащите. Примера ми е от преди месец – съдействахме на наш съгражданин да започне “новия” си живот извън Бг. Дойде с много малко пари на гости при нас. Запазихме му час за NINo (national insurance number) по телефона преди да е кацнал,за да може интервюто да е на следващия ден след пристигането. (Мъжът ми се представи за него по телефона). Там отидохме с него, за да удостоверим, че живее на нашият адрес,носехме си council tax bill. След 10тина дни дойде писмото с номера и на него има адреса,името и е официален документ. Така с NINo отворихме банковата сметка в TSB но става и в HSBC имат сметки “new to the uk”. С паспорта и номера отварят веднага. През тези две седмици гостуване с около 100тина паунда за лични нужди, сънародника си намери квартира и работа. Имаше сметка и НИН. Общо вложението му за да дойде в UK беше около 1000 паунда. Депозит,наем (350 паунда) и малко за храна до първа заплата. Надявам се да съм помогнала.

 81. Здравей Рая.Страхотно полезна информация. Мъжа ми е в Англия и мислим септември да заминаваме и ние с малката. Тя август месец ще навърши 5 години. Въпросът ми е след като имаме навършени 5 години на училище ли ще тръгне или градина? Кога става записването, ние ще можем ли септември да я запишем.Другото което искам да попитам казаха ми че градината е само 3 часа-така ли е. Ако пък е първи клас от колко до колко са на училище. Питам защото искам като отида и аз да започна работа. И друго- какви документи ще ми трябват и дали ще имам право на детски.

 82. Да допълня не е в Лондон, а в градче на 100 км от Манчестър. На границата с Уелс. Благодаря ти предварително за отговорите на въпросите ми.

 83. @Виктория

  Благодаря за информацията. Вярвам, ще е полезна за новопристигащите. Това е добър пример колко много по-лесно могат да се случат нещата, когато има кой да ти помогне.

  А може ли да кажеш също какво работи вашия приятел? За две седмици да почне работа – това е доста бързо. Вие ли му помогнахте или той извади късмет?

 84. @Мира
  Здравей Мира,

  На 5 години вече е училище. Ще може ли да се справи с езика обаче? Ние много се притеснявахме за Никито като тръгна на градина, но тя нямаше 2г тогава и много бързо се адаптира.

  Относно избор на училище и кандидатстване: https://www.gov.uk/schools-admissions/applying Часовете обикновено са от 9 до 15ч.

  Съжалявам, че не мога много да помогна по този въпрос, но ние още не сме минали по този път и не знам. Надявам се някой друг от коментиращите да може да помогне.

  За градините, в Англия има безплатни 15 часа седмично за деца от 3г нагоре. По изключение за някои деца от 2г нагоре също има 15 часа (напр. от социално слаби семейства, или със специални нужди, или от рискова среда).

  Детски има два вида. Child Benefit от около 80 паунда се дава на всяко дете. Отделно има социални помощи, т.нар. Child Tax Credit – дали и колко ще ви отпуснат зависи от доходите ви (и разходите). Ако си работила в България, вземи си фишовете за заплата за миналата данъчна година (Апр 2015-Апр 2016).

 85. Благодаря ти Рая. Ако има някои от присъстващите който е по- наясно, ще помоля да сподели.

 86. Здравейте! Искам да си сменя БГ шоф.книжка с английска. Пребивавам в англия от 2011 година, но с малки прекъсвания. НИН ми е от 2011 година, но с различен адрес от настоящият. Това би ли било проблем? Другият ми въпрос е:
  Задължително ли е да имам гарант който да се подпише на гърба на снимката, или ако им изпратя личната си карта е достатъчно. Ако трябва да има гарант, то може ли да е човек с когото живея и дали трябва да има гражданство? Благодаря предварително!

 87. @Ralitsa
  След като веднъж имаш НИН, няма значение какъв ти е бил адреса тогава.

  На нас никой не ни се е подписвал на снимките. Като изпратиш лична карта и/ли паспорт (то си пише на формата какво и колко искат) – няма проблем.

 88. Здравей, Рая. Благодаря за изключително ценната информация. Ние със съпруга ми и детето поемаме по същия път. Насочили сме се към Лестър. Проблемите ни са същите, с банковата сметка и квартирата. Защо всички говорят за червени паспорти, когато се открива банкова сметка? На детето извадихме, а трябва ли и ние да си вадим, нали сме с лични карти валидни в ЕС?

 89. @Валентина
  Да, признават се личните карти, но за банкова сметка искат 2 документа за самоличност със снимка. Препоръчвам ви да си извадите червени паспорти, и като кацнете да ви ударят печат кога точно сте дошли. Също после като си сменяте шофьорските книжки мисля че искаха да им пратите по пощата БГ книжката + документ за самоличност. Съответно ако нямате паспорти ще се получи – и книжката, и личната карта сте изпратили и оставате за 2-3 седмици без документ никакъв…

  Какво ви спира да си извадите паспорти – те не са скъпи, а може много да ви улеснят живота. Повярвайте ми, ние тук дойдохме с всевъзможни документи, копия то БГ банкови сметки, копия от фишове за заплати, и пак е много трудно. Така че от документи не се лишавайте.

  Трябва да имате тук някой познат , който на първо време да удостовери, че живеете на неговия адрес. За кореспонденция с всякакви институции ви искат адрес (хотели-мотели не се приемат). Обърнете внимание на това, защото може да ви е голяма спънка.

  Пожелавам ви успех на цялото семейство.
  ПС на детето вземете копие от медицинския картон – ще ви попитат като го записвате на лекар какви ваксини има. Ние така нашия го превеждахме.

 90. Валентина, от кой град сте Вие и семейството Ви? Аз също възнамерявам да замина за същия град скоро, бих искал да влезем в контакт, ако няма да е проблем.

 91. Здравей те. Предстои ми интервю за работа с Английска фирма “Rullion Build” за работа в Лондон. Мога ли да намеря информация за тази фирма /дали е коректна/ или ако някой знае нещо за нея да сподели. Интервю то ще се проведе в София от Българи работещи в същата фирма. Освен за трудов договор и квартира трябва ли да питам за нещо конкретно на интервю то. Имам и други въпроси но за момента тези са най-важни. Благодаря предварително.

 92. @Сабри – аз бих питала също за NIN и банкова сметка дали ще ти направят. Дано да е коректна фирмата и да си изкараш пари.

 93. Благодаря Рая. И аз се надявам да е коректна и дано и аз да успея да се установя семейно в Англия.

 94. заминавайте всичките,
  оставете майките си и бащите си на нас.
  Ние ще ги гледаме, а те ще плачат за вас и ще ви гледат по фейса.
  Все се оплаквате и все бягате.
  Бил съм и съм се върнал, не защото не съм успял, а защото имам живи родители слава богу.
  Пожелавам ви и вашите деца да литнат и отидат нанякъде като вас, не е приятно повярвайте ми.
  От това което прочетох Англия не се е променила за 25 години. Емигранта си е емигрант, тъпкан и мачкан от СИСТЕМАТА.
  жалко

Leave a Comment