Днес гост-автор е Петър Енчев. С Петър се запознахме виртуално покрай публикацията в chitanka.info на Мини-книжката за личните финанси, на която той беше технически редактор.

petar snimka

Петър Енчев е на 24 години, от София, и с жена си Цвети очакват първото си бебе. От 2007 г. работи в сферата на информационните технологии. В момента Senior PNOC Hosting Engineer, Windows/VMware – или по-простичко казано, нещо като системен администратор.

В свободното си време се занимава с некомерсиални проекти, целта на които е подобряването начина живот на хората около него.

Когато с жена ми разбрахме, че е бременна, решихме да подходим, както до момента сме правили с други важни неща в нашия живот, а именно да започнем планирането на нещата, които са ни нужни, както за цялата бременност, така и за раждането и след това за първите няколко месеца след него. Приоритетите ни се промениха в деня, в който разбрахме, че семейството ни ще се увеличи и затова обсъдихме колко от парите, които до момента спестяваме, ще ги пренасочим за новото събитие.

Направихме си една табличка, в която започнахме да мислим върху всяко едно нещо, което ще ни е нужно за следващите месеци. Самото раждане (къде, как, какво, колко), изследванията по време на бременността, както и другите неща, които е желателно да са „под ръка“ преди малкото човече да се появи на бял свят: количка, легло, дрешки, консумативи.

През 2012 г. решихме, че заплата на жена ми (Цвети) автоматично ще отива в депозит, който е предназначен за бъдещето ни жилище, а моята заплата ще покрива месечните разходи и остатъкът ще бъде спестяван за годишните ни приоритети, които сме си поставили за текущата година.

Та да се върнем на темата за първото бебе. :) Междувременно си смених работата и това ни позволи да заделяме по-голяма сума, която да спестяваме. Пресметнахме, че за 9 месеца трябва да спестяваме средно по 460 лв., за да изпълним това, което сме си поставили за цел. Разбира се, първо започнахме да купуваме най-важните неща, а в началото на третия триместър заделихме парите за самото раждане. Останалите неща, които не са толкова важни, ги оставихме за накрая. Така разпределихме нещата, че общата сума я спестихме по време на бременността.

Посочената сума, която ние решихме, че ще отделяме, може да варира силно. За нашия бюджет, парите, които отделяхме за бебето, не ни бяха в тежест, защото внимателно планирахме разходите си и отказахме да купуваме неща, които в последствие могат да се окажат ненужни.

Макар че имахме предложения за различни подаръци (напр. използвано легло) решихме, че всичко ще си го купим. Едно от първите неща беше леглото, с идеята, че трябва да го сглобим и да оставим новите материали да се отмиришат. Количката дойде преди леглото, следствие на силното ни желание, че именно това е нашата количка (всъщност цял комплект: количка + столче за кола + кош за новородено + чадър + чанта) и тогавашното намаление, което ни спестяваше близо 650 лв. от цената в България (поръчка от Amazon + доставка от Гъбко). От магазина, където купихме легълцето, ни дадоха много полезен списък, чрез който отсяхме какво реално ще ни трябва и какво не. Именно в табличката по-горе са отбелязани основните неща, като част от тях могат и да не се купуват.

По отношение на памперсите решихме да следваме философията на http://bezpeleni.info, в която заляга връзката между родителите и детето и това, че то може да бъде научено да сигнализира още от ранна възраст когато има определена нужда. Затова взехме решение, че само за първите 4-6 седмици след раждането ще са ни нужни памперси. От друга страна задължително в нашия списък влезна чудото наречено „слинг“, тъй като попаднахме на интересната информация, че японските деца никога не плачат.

Изключително внимателни сме при избора на материалите, които имат досег до бъдещото ни дете, както и до самите нас, затова и предпочитаме да дадем малко повече пари за неща направени от стъкло (вместо пластмаса), естествен каучук, памук и други естествени материали.

Когато човек оформи общата картинка, посредством инструменти като една проста таблица, може да види, че всъщност ресурсите, които се изискват за едно бебе не са толкова много (както често се спекулира без реални данни), което пък допринася за психическото спокойствие на родителите. На всички хора, които в момента се колебаят, основно поради финанси причини, дали да създават дете или не, мога да ги посъветвам да не се притесняват. За нещо толкова важно винаги ще се намери начин да се случи; приоритетите се променят коренно и на първо място застава бъдещият живот.

Хареса ли ви това? Вижте всички материали в Архива и си направете абонамент по email!