Първото бебе – разходи и финансови аспекти

Първото бебе – разходи и финансови аспекти

Днес гост-автор е Петър Енчев. С Петър се запознахме виртуално покрай публикацията в chitanka.info на Мини-книжката за личните финанси, на която той беше технически редактор.

petar snimka

Петър Енчев е на 24 години, от София, и с жена си Цвети очакват първото си бебе. От 2007 г. работи в сферата на информационните технологии. В момента Senior PNOC Hosting Engineer, Windows/VMware – или по-простичко казано, нещо като системен администратор.

В свободното си време се занимава с некомерсиални проекти, целта на които е подобряването начина живот на хората около него.

Когато с жена ми разбрахме, че е бременна, решихме да подходим, както до момента сме правили с други важни неща в нашия живот, а именно да започнем планирането на нещата, които са ни нужни, както за цялата бременност, така и за раждането и след това за първите няколко месеца след него. Приоритетите ни се промениха в деня, в който разбрахме, че семейството ни ще се увеличи и затова обсъдихме колко от парите, които до момента спестяваме, ще ги пренасочим за новото събитие.

Направихме си една табличка, в която започнахме да мислим върху всяко едно нещо, което ще ни е нужно за следващите месеци. Самото раждане (къде, как, какво, колко), изследванията по време на бременността, както и другите неща, които е желателно да са „под ръка“ преди малкото човече да се появи на бял свят: количка, легло, дрешки, консумативи.

През 2012 г. решихме, че заплата на жена ми (Цвети) автоматично ще отива в депозит, който е предназначен за бъдещето ни жилище, а моята заплата ще покрива месечните разходи и остатъкът ще бъде спестяван за годишните ни приоритети, които сме си поставили за текущата година.

Та да се върнем на темата за първото бебе. :) Междувременно си смених работата и това ни позволи да заделяме по-голяма сума, която да спестяваме. Пресметнахме, че за 9 месеца трябва да спестяваме средно по 460 лв., за да изпълним това, което сме си поставили за цел. Разбира се, първо започнахме да купуваме най-важните неща, а в началото на третия триместър заделихме парите за самото раждане. Останалите неща, които не са толкова важни, ги оставихме за накрая. Така разпределихме нещата, че общата сума я спестихме по време на бременността.

Посочената сума, която ние решихме, че ще отделяме, може да варира силно. За нашия бюджет, парите, които отделяхме за бебето, не ни бяха в тежест, защото внимателно планирахме разходите си и отказахме да купуваме неща, които в последствие могат да се окажат ненужни.

Макар че имахме предложения за различни подаръци (напр. използвано легло) решихме, че всичко ще си го купим. Едно от първите неща беше леглото, с идеята, че трябва да го сглобим и да оставим новите материали да се отмиришат. Количката дойде преди леглото, следствие на силното ни желание, че именно това е нашата количка (всъщност цял комплект: количка + столче за кола + кош за новородено + чадър + чанта) и тогавашното намаление, което ни спестяваше близо 650 лв. от цената в България (поръчка от Amazon + доставка от Гъбко). От магазина, където купихме легълцето, ни дадоха много полезен списък, чрез който отсяхме какво реално ще ни трябва и какво не. Именно в табличката по-горе са отбелязани основните неща, като част от тях могат и да не се купуват.

По отношение на памперсите решихме да следваме философията на http://bezpeleni.info, в която заляга връзката между родителите и детето и това, че то може да бъде научено да сигнализира още от ранна възраст когато има определена нужда. Затова взехме решение, че само за първите 4-6 седмици след раждането ще са ни нужни памперси. От друга страна задължително в нашия списък влезна чудото наречено „слинг“, тъй като попаднахме на интересната информация, че японските деца никога не плачат.

Изключително внимателни сме при избора на материалите, които имат досег до бъдещото ни дете, както и до самите нас, затова и предпочитаме да дадем малко повече пари за неща направени от стъкло (вместо пластмаса), естествен каучук, памук и други естествени материали.

Когато човек оформи общата картинка, посредством инструменти като една проста таблица, може да види, че всъщност ресурсите, които се изискват за едно бебе не са толкова много (както често се спекулира без реални данни), което пък допринася за психическото спокойствие на родителите. На всички хора, които в момента се колебаят, основно поради финанси причини, дали да създават дете или не, мога да ги посъветвам да не се притесняват. За нещо толкова важно винаги ще се намери начин да се случи; приоритетите се променят коренно и на първо място застава бъдещият живот.

Хареса ли ви това? Вижте всички материали в Архива и си направете абонамент по email!

12 thoughts on “Първото бебе – разходи и финансови аспекти”

 1. Като човек, който има бебенце на 2 м. статията е много полезна за мен.

 2. Ох, милите родители!

  Първо искам да попитам Петър Енчев дали успяха да научат бебето си да казва кога иска да ака или пика?

  Родителите (особено новите) имат нови права и задължения да осигурят добър живот на децата си и често стават жертва на псевдоученията на маркетинга.
  На децата им е абсолютно все едно каква количка или легло ще им изберете. Бебето иска да му е сухо и тихо, равно легло и да друса по-малко. Всичко останало са прищявки на родителите. Надали Бугабу и Стоке са по-добри колички от по-евтините модели, или просто по-удобни за родителите.
  Някои неща е по-добе да се купят нови от хигиенични съображения – мараци, бельо, потничета, чорапки и т.н. Всичко останало може и втора употреба. Взимаш и връщаш или предаваш на следващия родител.

  Има и един друг трик който аз правих. Ако си добър в продажбите, то купуваш всичко ново (желателно на промоции) и после продаваш на половин цена. Излиза същото като да купиш втора ръка на половин цена и да изхвърлиш след това. За съжаление в България онлайн търговията все още не е толкова развита, затова е от голямо значение да познаваш голям кръг от родители на които можеш да предложиш бебешки неща и съответно да купиш.

  И запомнете, че бебетата са малки човеци с техния характер и различия. Дъщеря ми по никакъв начин не можахме да я приучим към слингове и кенгурута, та трябва да я нося навсякъде или на ръце или на врата.

 3. @Andy – и ние имаме кенгуру, но сме го ползвали може би 3-4 пъти. Много ми е неудобно да го слагам/махам и да слагам бебето, та и аз карам само на ръце.

  @Нина – радвам се :) и ние сме малко след втория месец.

 4. @Andy бъдещето ни дете го очакваме скоро, така че ще споделим по отношение на навиците му и какво сме успели да постигнем, когато мине известно време.
  Да, на децата им е все едно каква количка или легло ще използват (може и първоначално в кашон, ако трябва да сме честни), но на жена ми е не й е все тая дали количката ще тежи 15 или 10 кг., дали ще се сгъва, както и от какъв материал ще са материалите, които имат допир до малкото човече.
  Телевизия не гледаме, така че не сме били появлияни от реклами. Всичко е собствено проучване какво е най-доброто. На английски и немски език има достатъчно материали, които да ни ориентират какво искаме.
  По отношение на слинга: правете разлика между него и кенгуруто. Има много много голяма разлика. Може да разгледате из Интернет, а ако не се ориентирате мога да посоча и конкретна връзка. Цялата идея се свежда до близостта на родителите (най-често майката) до бебето и то през по-голямата част от времето. В статията за японските деца се обяснява как японските родители привличат вниманието на детето и през цялото време се държат с него като с напълно съзнателен човек – обясняват му какво в момента правят и по този начин то в общия случай проговоря по-рано, но още по-важното е, че психически е спокойно.

 5. Слинга е добра придобивка, но отново бебето трябва да го одобри. Трябва да се използва от възможно най-ранна възраст, колкото по-късно го купите, толкова по-малко шанс бебето да го одобри.

  Защо японските бебета не плакали? Ами защото са Янпонци! Възпитането на детето ви трябва да отговаря на темперамента му. Ако е супер активно, колкото и да се държите с него като с възрастен нищо няма да се случи. На такива активни деца им трябват активни занимания. Ние често сме били в полусънно състояние на пода, изнемощени двамата от едно малко бебче, която не спира да пълзи и разхвърля играчки по стаята. Откъде имат толкова енергия!?

  Един полезен съвет е младите родители да не се зациклят на някакви щури теории и методики – няма нито една методика която да е доказана да действа на всички бебета. Всеки който твърди обратното е или напълно неведом в децата или иска да продаде свои книги. Полезно е да се четат такива статии и книги, но прилагайте това което действа.
  И последно, режимът за децата е много важен. Събуждане, хранене, дневен сън, игра – всичко трябва да е в своите установени часове. Естествено, че понякога има изклчвения и дневният план се разваля, но при първа възможност трябва да се върнете в него.

  Изобщо вие сте слуги на вашите отрочета, трябва да се научите да им разпознавате желанията и да ги изпълнявате.

  Една наистина положителна страна на родителството е, че се пестят лесно пари – в крайна сметка няма излизане, кино, развелчения и екскурзии за поне 2-3 години.

 6. “няма нито една методика която да е доказана да действа на всички бебета.” – потвърждавам :)

  И бих добавила – добре е да се експериментира с различни решения. Например нашето Ники плачеше много от колики, докато не открихме една поза, която й облекчаваше много коремчето и спираше да плаче. Преди това пробвахме какво ли не – капки, чайчета, оригване – нищо не помагаше.

  А, и още нещо – някои хора мислят, че понякога бебетата плачат без причина. Според мен няма такова нещо, винаги има причина, но когато родителите не могат да я открият си мислят, че на бебето просто му се плаче…

 7. Хей!Здравейте!Не съм майка,а аз съм дете!Мама е бременна и е още в първите няколко дни/седмици.Моля ви кажете ми конкрекна сума за разходите за едно бебе!Знам,че за болницата,за изписването,за престоя на бебето в болницата се плаща!Оттам започват огромноти разходи!Тати е дърводелец,а мама е учителка.Сега трябва да изплащаме апартамент и това затруднява всичко!Не съм запозната,но знам,че трябват много пари.Досега четох в други сайтове по темета да бебче и срещнах “АМ”.Какво е това?Моля да ми отговорите!Благодаря Предварително!

 8. Здравей Мария,

  Защо искаш да знаеш, искаш да помогнеш на семейството си ли? :)

  Разходите по раждане и престой са различни в различните болници. Можеш да се обадиш да питаш или да им видиш сайтовете. В моя град “Избор на екип” е около 600лв, макар че ние не ползвахме тази услуга. Престоя в болница, ако имаш осигуровки, е безплатен, но не е включена храна. В частна болница разбира се се плаща.

  “АМ” не знам какво е.

 9. не съм майка, а знам че АМ е адаптирано мляко..

Leave a Comment