Снимка на бизнес костюми
Да стартираш бизнес с приятел? Колкото плюсове, толкова минуси. Сн: menshealth.com

Оня ден си ровех из пощата и попаднах на едно старо писмо…

Здравей Рая!Първо поздравления за хубавия блог! Винаги се радвам на такива проактивни, динамични хора като теб :)

Пиша ти по повод това, че с един приятел искаме да стартираме собствен бизнес като отворим заведение за бързо хранене, но не някакво мизерно като дюнерджийница или пица на парче. Та в тази връзка, като човек, интересуващ се от финанси, консултиране, и отделно това, че вече имаш опит в стартирането на бизнес, бих искал да те попитам дали познаваш хора или ако ти си ползвала услугите на такъв тип консултанти, фирми за консултиране на стартиращи предприемачи, или хора, които искат да опитат в дадена сфера, но нямат опита или ноу-хауто, срещу определено заплащане да ни консултират, да направят проучвания, бизнес планове и т.н. Търсих в интернет за такива консултантски услуги, но малкото сайтове на фирми, които намерих не ми вдъхнаха доверие. Та се чудих дали не си попадала на такива фирми, или частни консултанти, които извършват такива услуги?

В нашия случай, просто и на двамата ни писна да сме наети служители и да се надяваме на края на годината шефовете да ни оценят правилно, а като дойде момента – едно голямо нищо. Бачках 2 години без корекция на заплатата и накрая ми бяха подхвърлени едни 90 лева увеличение, като дори се изтъкна колко много били тези пари и колко трябвало да бъда доволен……. Кофтито е, че той е служител в [ххх], а аз в [ххх]. Сама се досещаш, че нито можем да основем [ххх], нито нито да основем [ххх] :D Наистина осъзнаваме, че е по-рисковано да стартираме бизнес без знания, точно затова исках да поразуча за варианта с платен консултант, който да ни помогне поне за част от нещата. Разбира се, мислим първо да се поинтересуваме и да почетем до към края на годината и тогава да решим дали ни е по силите въобще, но сме твърдо решени.

Разбира се, в началото сме на фаза „обмисляне”, но и двамата искаме да задълбочим нещата, тепърва ще купуваме и четем книги, наръчници, справочници, наредби, закони и т.н. Разбира се, теоретичните знания са доста по-различна материя от практичните умения и опит, но все пак е някакво начало. Разбрахме се да почнем да проучваме, да видим законовите разпоредби, наредби, да направим някакъв примерен хипотетичен бизнес план, горе долу каква сума ще ни е нужда, теглим чертата и анализираме дали въобще ще ни е във възможностите, и ако преценим, че ще можем да се правим – стискаме зъби и почваме… Все пак си трябва и малко риск, непукизъм и амбиция…. Винаги съществува риска и страха от провала, но поне да знаем, че сме се опитали :)

*своите истории изпращайте на kadebg @@ abv . bg

Здравей! :)

Благодаря за хубавите думи!

При стартирането на нашия бизнес не сме ползвали никакви консултанти:
– никакви бизнес-консултанти
– никакви брокери на имоти (за офиса)
– никакви консултанти за регистрация (самото ООД и всичко по него)

Съдружникът ми отначало беше против, но после и двамата бяхме доволни – спестихме си над 500лв такси и хонорари, и по-важното: научихме се да се оправяме сами. Миналата година му прехвърлих моите дялове с договор за дарение – всичко мина безпроблемно. Тоест конкретно в нашия случай нямаше проблем, че не сме ползвали адвокати.

Естествено, това сам да си подготвиш документите отнема време и носи известен риск от грешка, докато ако платиш на някой да ти ги направи ще похарчиш пари, но ще намалиш риска. Тук не мога да ти кажа във вашия случай кое е по-добро. За себе си бях сигурна, че няма да ме мързи да чета и да питам и че ще си направя документите като хората. При вас не знам как е. Не знам също за какви пари става въпрос, какви точно са отношенията между вас. Вероятно ще се чувствате по-спокойни, ако наемете адвокат да ви изготви нещата. Ако имате парите – защо не?

Пишеш “нямат опита и ноу-хауто” – за мен е много рисковано да започнеш бизнес с нещо, което не разбираш и в което нямаш опит. В такъв случай първо трябва да изчетеш де що информация има, после да придобиеш поне малко опит и едва тогава да поставиш началото.

Аз лично трудно бих се доверила на бизнес-консултанти да ми правят проучванията и да ми пишат бизнес-плана. Тази идея ми звучи малко като “искам някой да ми даде готов печеливш бизнес в ръцете”. Според мен, за да ти е печеливш бизнеса, трябва ти самият лично много добре да го познаваш.

За повече по темата, на български можеш да видиш
http://www.sme.government.bg/IANMSP/ Сайт на ИАНМСП – Изпълнителна Агенция за Насърчаване на Малки и Средни Предприятия.

А на английски виж http://www.entrepreneur.com/bizstartups/index.html (раздел Startups е първия горе вляво).

Пишеш, че сте решили да правите фирма заедно. Дали обаче ще сте полезни един на друг или го правите заедно просто за да не сте сами? Какво би станало с отношенията ви, ако нещо се обърка и познавате ли се двамата достатъчно добре като за работа, а не просто да гледате мача в събота :)