Как да си купя акции (съвети за начинаещи инвеститори)

Изтеглете на PDF

ВНИМАНИЕ! Този материал е за покупка на реални акции.

Препоръчвам да се запознаете и с материала Истината за онлайн търговия с акции (ДЗР) .

Относно други варианти за инвестиране вижте Къде (в какво) да инвестирам 5000лв?, Поредицата за инвестиране в акции, и Поредицата за инвестиране в ETF фондове.

stockmarketДоколкото знам от вашите писма, читателите на kadebg са на различни етапи в своите лични финанси. Някои сега започват да се борят с дълговете, други  вече активно работят по въпроса, трети дори са успели да спестят някакви пари.

В един хубав ден – пожелавам ви го на всички :) – осъзнавате, че сте спестили една сума пари. Да предположим, че към тази основна сума имате още между 1000 и 5000 лева свободни, които вече искате не просто да спестявате, а да инвестирате.

ФАКТОРИ ПРИ ИНВЕСТИЦИЯТА

*вижте още 5 правила за успешни инвестиции

1. Процента на печалба. Може и да не се казва “печалба”, а например “доходност”, “възвръщаемост” или “рентабилност”. Този процент показва колко ще спечелите.

Как се смята:
100лв при 5% доходност = 100*0.05 = 5лв печалба.
Ако искате да сметнете крайната сума, а не само печалбата:
100*1.05 = 105 лв крайна  сума.

Ако инвестирате малка сума като 100лв, дали процентът ще е 7% или 7.5% няма голямо значение – печалбата ви ще е съответно 7лв или 7.5лв, тоест разликата е много малка. Ако обаче инвестирате 10 000, печалбата ви ще е съответно 700 или 750лв и разликата вече е 50лв – не толкова малка. Така че при големи суми за инвестиция, хората се борят за всяка десета от процента.

2. Риск. Банковите депозити може да не са най-доходните, но имат 0% риск (депозитите на физически лица са гарантирани до 196 000 лв в една банка – вж. Закон за гарантиране на влоговете в банките, чл. 4). Оттам насетне важи основното икономическо правило, а именно: възвръщаемостта и риска са правопропорционално свързани. Тоест, колкото по-висока доходност търсите, толкова повече риск трябва да поемете. Например при инвестиция в акции – за което ще говорим днес – имате възможност за доходност примерно 15%, но и риск този процент да ви дойде със знак минус. Тоест, може да спечелите 15%, но може и да загубите 15%.

3. Време на “узряване” (матуритет) на инвестицията. Този фактор показва за колко време ще трябва да “заключите” парите си във инвестицията, преди да можете да си вземете печалбата. По-дългият срок като цяло носи повече риск, тъй като дава повече време на непредвидени събития да се случат (например банкова криза или срив на пазара на петрол). Това важи и в личен план – ако сте направили 10-годишна инвестиция, но на третата или петата година ви се наложи да изтеглите парите, най-вероятно няма да получите печалбата си и може да сте на загуба.

4. Управление (ангажираност). Високата степен на ангажираност и нуждата от активно управление на инвестицията ви са показатели за по-висок риск и по-висока евентуална печалба.

5. Сума на инвестицията. При някои инвестиции има официално изискване за минимална сума –  например някои банки имат изискване за внасяне на минимална сума, например 100лв, за да откриете депозит при тях. Финансовите брокери също имат различни условия – някои ви позволяват да си откриете сметка дори и със 100лв, други изискват минимум 10 000лв.

При други инвестиции има неофициален праг, който, ако не можете да го покриете, е по-добре да не инвестирате. (Например при инвестиция в покупка на земя, където препоръчителното минимално количество за покупка е 10 декара.)

Като цяло при малки суми и доходността е по-малък процент.

6. Ликвидност (изтегляне на парите). Можете ли веднага да си изтеглите парите от инвестицията? Ако не веднага, кога? При срочни банкови депозити например, ако изтеглите парите си преди падежа (крайният договорен срок на депозита), губите лихвата. Някои банки ви удържат и наказателна сума, освен лихвата.

Инвестицията в земи например е нисколиквидна, тоест обръщането на актива (земя) в пари е трудно и бавно. Ако пък сте инвестирали в пенсионен фонд или някакъв друг фонд, и в момента цените на дяловете му са паднали, ще трябва да чакате пак да се вдигнат, преди да си изтеглите парите – понеже ако ги изтеглите в момент на срив на цените, оставате на загуба.

7. Разходи по управление. Например, намерили сте 10% доходност за своите 5000лв. Това означава 500лв печалба. Обаче имате разходи по управление, банкови преводи и финално кеширане (осребряване, взимане в брой) на печалбата в размер на 250лв. Тогава реално печалбата ви е само 250лв, което вече не е 10% доходност, а само 5% доходност от 5000лв.

ИНВЕСТИЦИИ В АКЦИИ

Нека предположим, че вашата идея е да купите акции на голяма и стабилна компания, да ги държите няколко години, и накрая в подходящия момент да ги продадете с печалба.

Да вземем за пример Nokia.

Само защото една компания е известна не значи, че акциите й са добра инвестиция. Затова следва да се направи малко проучване. Отварям сайта на Nokia и гледам цената в последните 10 години: http://www.nokia.com/global/about-nokia/investors/stock-tools/stock-tools/  . Хм, последните години само пада. Тук вариантите ви за действие са два: да купите акции при падащи цени и после да изчакате отново да се вдигнат и накрая да продадете на печалба; или да се откажете да инвестирате в тази компания (ако предполагате, че тенденцията е постоянна и няма да се “обърне”).

Да предположим, че се отказвате от Nokia и започвате да проучвате друга компания, например швейцарската Nestle. Отваряме сайта на Nestle и гледаме последните 10 години:

http://www.nestle.com/INVESTORS/FAQS/Pages/FAQsLanding.aspx#historicshare Тук имаме по-добър резултат – виждаме, че като цяло цената на акциите върви нагоре.

Да предположим, че ние търсим 10% годишна доходност от една инвестиция. Дали акциите на Nestle могат да отговорят на това изискване? Разглеждаме последните три години.

2008-2009. Цената е била 41.60 франка през 2008 и се е качила на 50.20 през 2009. Разликата е +8.6 (тоест 41.60 +8.6 = 50.20). Това означава, че ако съм инвестирала 41.60 съм спечелила 8.6. Въпросното 8.6 отнесено към вложените 41.60 е 8.6 / 41.6 = 0.20, тоест 20% за тази една година.
2009-2010. Цената е била 50.20 франка през 2009 и се е качила на 54.75 през 2010. Разликата е +4.55 (тоест 50.20 +4.55 = 54.75). Това означава, че ако съм инвестирала 50.20 съм спечелила 4.55 върху тях. Въпросното 4.55 отнесено към вложените 50.20 е 4.55 / 50.20 = 0.09, тоест 9% за тази една година.
2010-2011.Цената е била 54.75 франка през 2010 и се е качила на 57.71 през 2011. Разликата е +2.96 (тоест 54.75 +2.96 = 57.71). Това означава, че ако съм инвестирала 54.75 съм спечелила 2.96 върху тях. Въпросното 2.96 отнесено към вложените 54.75 е 2.96 / 54.75 = 0.05, тоест 5% за тази една година.Като сметнем процентите за всички години поред от 2001 до 2011 имаме:-17%, +5%, -3%, +32%, +10%, +20%, -20%, +20%, +9%, +5%

Тоест – от една страна има големи скокове в цената на акцията (лошо), но в дългосрочен план цената върви нагоре (добро).

Важно е да не забравим да проверим изплащат ли се дивиденти: http://www.nestle.com/Investors/SharesAdrsBonds/Pages/Dividends.aspx – в случая ДА, очевидно най-редовно, дори в годините, когато цената на акциите е падала. Супер! Решаваме, че все пак ще си купим акции на Nestle.

Само че първо трябва да разберем колко струва 1 акция днес.

Проверяваме на борсата – продават се по 56 франка, 1 франк = 1.60 лв, тоест 1 акция на Nestle струва 56 х 1.60 = 89.60 лева. С 1000лв можем да си купим 1000 / 89.60 лева за акция = 11 акции.

Но да кажем, че с такси за обмен на валута, банкови преводи и пр. една акция ще ни излезе всичко 100лв, тоест за 1000лв можем да купим 10 акции на Nestle.

Но откъде?

ОТКЪДЕ ДА СИ КУПЯ АКЦИИ ?!

Вариант 1: директно от Nestle
Веднага се сещате – ами директно от Nestle! Хем най-сигурно, хем няма да плащаме комисионни на поредник. Не ви мързи да оформите документите и превода, така че какъв е проблемът?

Проблемът е, че не може да си купите 10 акции директно от Nestle, както не може да си купите 10 шоколада директно от завода им. Компанията е прекалено голяма и не може да се занимава да продава по една, две, пет или десет акции. Освен това, ако компанията е емитирала (издала) 100 000 броя акции, от които 40 000 са на пазара (в чужди ръце) и 60 000 са си нейни (в собствения капитал на Nestle), може да няма желание да продава повече от своите оставащи 60 000 акции.

Е, ако сте служител на Nestle и имат програма за продажба на акции на своите служители… сигурно няма да имате проблем :)

Вариант 2: банка – инвестиционен посредник
Почти всички банки са регистрирани и като инвестиционни посредници. Което значи, че имат право да купуват и продават акции. (Докато вие като физическо лице не може директно да отидете на борсата както в магазина и да си поръчате акции.)

Да, обаче не мога да вляза в местния клон на банката, да дам 100лв и да си купя една акция на Nestle. Най-малкото, банките не държат някакви акции на склад по офисите си из страната. Тоест, нямат хартиени сертифиакти. Най-много да ви дадат депозитарна разписка срещу допълнителна такса :)

Иначе, само за информация, ето как изглеждат  акции на хартия:

Истинска Nestle акция на хартия. Натиснете за по-едро. Снимка: kabukencafe.com
Истинска Facebook акция на хартия. Натиснете за по-едро. Снимка: sec.gov

В местните офиси на банката може да си купите акции… на самата банка. Може (и то не при всяка банка!) – чрез поръчка, която се изпраща до централния офис на банката – да си купите акции на български компании, които се търгуват на нашата борса (БФБ – българска фондова борса). Може и дялове от фондове, чието портфолио е от български акции.

Но – в някои банки не можете да си купите акции на чуждестранна компания като Nestle, Mercedez и прочее. (Освен ако не става дума за ужасно голям обем.) Преди да се разкарвате до банката, питайте ги по телефона дали предлагат тази услуга в местния клон.

Вариант 3: брокер – инвестиционен посредник

КАК СЕ КУПУВАТ АКЦИИ ОТ БРОКЕР

ВНИМАНИЕ! Тук ще говорим за покупка на акции в пълната им стойност, а не за онлайн търговия с ДЗР! Нея ще разгледаме в следващия материал.

Тук има малко документална хамалогия, но иначе е просто една сделка… тип „Пешо, ето ти 1000лв + 30лв за тебе си, иди на пазара и ми купи ябълки за 1000лв”.

Може обаче да се натъкнете на някои прозаични трудности :)

1. Покупката на акции е свързана с физическо отиване до офиса на брокера. Следва сключване на договор за инвестиционно посредничество, превеждане на инвестиционната сума (нашите 1000лв до 5000лв ), и попълване на нареждане какви акции да купи брокера от ваше име. После ще ви издаде потвърждение, че сделката е „минала”, тоест изпълнена е.

Проблемът е, че ако не живеете в голям град, то във вашия град вероятно няма офис на брокер. Съответно трябва да пътувате до друг град, където има офис на брокера, който сте си харесали.

2. Брокерите имат комисионни – и те трябва да ядат, нали :) В примера с ябълките комисионната беше 30лв. Всеки брокер сам си определя комисионната – обикновено формулировката е „Х %, но не по-малко от У лева”. Например 5%, но не по-малко от 60лв. В случая с ябълките 5% от 1000лв са 50лв, но няма да ни огрее – трябва да покрием минимума от 60лв комисионна. Ако обаче инвестираме 2000лв, 5% вече стават 100лв и тогава ще платим 100лв.

Освен комисионните, имайте предвид, че брокерът може да има изискване за минимална стойност на поръчката ви – например 500 валутни единици или пък равностойността на 1000 лв – и да откаже да изпълнява поръчки на по-малка от тази стойност.

3. Цените на акциите не седят на едно място. Тези, които са силно ликвидни – тоест постоянно има сделки с тях, едни купуват, други продават, пак купуват – имат и постоянни промени в цените, дори в рамките на секунди. (Акциите на български компании не са толкова бързопроменливи като цяло.) Което може да промени сумата на сделката.

Например имате 1000 лева в сметката, поръчвате 10 акции по 100лв, но в момента на изпълнение на сделката цената им вече е 101 лв и съответно няма да можете да купите 10 акции – няма да ви стигне сумата. Обратното: имате акции за 1000лв, цената им се е вдигнала на 105лв и вие искате да продадете с печалба. Само че в момента на продажба цената може да им падне на 99лв например и тогава ще сте на загуба. Затова скоростта, с която брокерът ще изпълни вашата заявка, е важна.

Освен по пазарна цена – като в горния пример – може да зададете на брокера лимитирана поръчка, тоест вие сами си определяте цената. От рода „купувам 10 акции на компания Х до 100лв на брой” или „продавам 20 акции на компания Х по 105лв на брой”. И чакате, докато пазарът отговори на вашите изисквания, тоест докато си намерите продавач/купувач на посочените от вас цени. Възможно е брокерът да ви поиска допълнителна комисионна за такава лимитирана поръчка.

4. Акциите на чужди компании се продават във валута, а не в лева, така че трябва да имате предвид и курса на валутата. (Акциите на някои компании се продават в две валути – например в долари и в евро – и може да си изберете.) При откриване на сметка с брокер, брокерът може да поиска да внесете парите директно във валутата.

Акциите на български компании се търгуват в лева.

5. По правило акциите ви ще са безналични, тоест няма да получите същинската акция на хартия. Ще имате документ за извършената сделка от брокера, но този документ не е акция.

Може да си поръчате и физическа доставка на акция на хартия, но ще ви струва доста по-скъпо (а и не знам дали българските брокери изобщо имат такава услуга). За инвестиционни цели обаче не ви е необходима акция на хартия. Собствеността върху акциите се отразява в регистъра на Централен депозитар по сметката на вашия брокер, но по ваша клиентска подсметка. (Същото – регистриране в Централен депозитар – може да се направи и от банка, но както казах банките не се занимават на дребно.)

Безналичните акции не ви лишават от правото да получите дивидент. Само че е малка въртележка: дивидентите се изплащат от компанията към брокера, а брокерът е длъжен да ви преведе еквивалентната на дивидента сума. Но вие не сте директен получател.

Също така сигурно знаете, че акциите дават право на глас в управлението на дружеството. Това право няма да го имате, макар че може да поръчате на брокера да ви представлява и да гласува както му наредите – срещу такса, разбира се :) Мен лично това би ми било все едно… надали бихте могли да купите достатъчно акции от голяма компания, че да имате достатъчно гласуваща „сила”. Пък и нали ги купувате за инвестиция, а не да се занимавате с управление.

6. При смятане на печалбата, не забравяйте разходите по сделката: брокерски комисионни, валутен курс и банкови такси. Ако имате акции на стойност 1000лв и те се покачат на 1100лв,  това не значи, че ще реализирате 100лв чиста печалба! Ако таксата на брокера ви излезе 60лв, това ви оставя с едва 40лв печалба. А валутния курс и таксата на банката по обмяната в лева? Ако там ви отидат още 30лв, тогава какво излиза – от цялата разправия ви остават 10лв, което е 1% доходност.

Затова казваме, че дори брокерът да няма изискване за минимална сума при инвестиране, не си струва особено да играете на дребно. Просто защото комисионните и таксите ще ви изядат печалбата.

7. Четете внимателно общите условия, договорите за инвестиционно посредничество, анексите и всичко. Това е много работа, особено ако искате да проучите не един, а няколко брокера. Лесно няма никъде :)

Обърнете внимание и на начина за даване на поръчка. Също имайте предвид, че ако имате опция за даване на поръчки по телефона, значи разговорите се записват.

Вижте и материала Онлайн търговия с акции (ДЗР) – която реално не е търговия с АКЦИИ, а с договори за разлика върху цената на акциите (ДЗР). Относно други варианти за инвестиране вижте Къде (в какво) да инвестирам 5000лв?

Хареса ли ви това? Вижте всички материали в Архива и си направете абонамент по email!

106 thoughts on “Как да си купя акции (съвети за начинаещи инвеститори)”

 1. Здрасти Рая,
  тъкмо си викам блога взе да става скучен и ти захвана тема която ме интересува ;).
  Хубаво си се подготвила на теория – защото личи че написаното е суха теория, но защо наистина не си купиш акции и да опишеш процеса, а защо не и да проследяваме заедно как се движи инвестицията ти.
  Особенно ми хареса частта в която разглеждаш графиките на движение на акциите през последните 10години ;)))))) значи ако е вървяла добре пак ще върви, а ако не – остави я! Страхотен и задълбочен анализ на компания – няма що ;)))))! Видя ли какво произвежда(портфолиото на компанията) – защото нестле не произвежда само какао с дългоухия заек, увеличава ли износа, намаляват ли цените на суровините и разходите за производство, конкуренция, монополно положение, нови разработки и продукти, влияние на кризата, марж на печалбата, споделяне на информация с акционерите, дивидентна политика – това си го погледнала. Абе ако върви на горе – купувай ;)))) развесели ме!

  За да купиш акция в чужбина комисионната за посредника почва от 20-30лв(т.е. имаш голям разход който да избиваш), а за БГ акции комисионната почва от 2лв. Защо не разглеждаш инвестицията в българската икономика ами тръгна да купуваш намаляващата продажбите си Нокиа? Искам да ти обърна внимание, че за разлика от чуждестранните акции, които са доста скъпи в момента, то българските са на исторически дъна(Софикс е 290 пункта) и можеш да купиш акции на банка ЦКБ например за 50стинки парчето, при положение че преди кризата са били 12лева! Производителя на акумулатори Монбат в момента е 4лв, а преди кризата е бил 15лева, Софарма е била 9лева, а сега е 2лева!!!
  Успех чакам да доразработиш проблема – това в момента е отбиване на номер. Не бързай да пишеш за другите инструменти – тук има още много да се каже!
  Успех!

 2. Здрасти Dangerous,

  Само да питам, че много ми е весело с предположенията – защо реши, че е суха теория?

  Целта на материала не е да препоръчва конкретна компания, нито да обяснява видовете анализи (впрочем според мен, с тях и без тях си е все хазарт :) Той и сега е 6 страници обем. Целта е: вж. заглавието

  Аз впрочем си имам една политика – щом не си доволен от материала, заповядай като гост-автор :)

  ПС Не ми се случва да се засягам на критика, ама успя да ме боднеш с това “отбиване на номера” :) Баси 6 страници са това!

 3. p.s.Искам да добавя – няма как да има нисък риск при инвестиция в акции. Нормално е когато човек търси висока доходност да поема по-голям риск. Хайде помисли си какво се случва с твоите 8% лихва на депозит, при положение че само тока поскъпва с 13%? Инфлацията мила Рая ще ти изяде главницата по депозита. Ето защо моето предложение е да се замислиш за дивидентни акции.
  1) Пример(не защото посочвам конкретна акция, а защото мразя сухата теория ;))) акцията на Софарма трейдинг(дистрибутор на лекарства) струваше 1,5лв когато я купих преди 2 години. Тази година на събранието на акционерите бе решено да се раздаде 17ст. дивидент на акция – сама можеш да сметнеш доходността. Междувременно самата акция(главницата) нарастна на 1,8лв, и така реализирах двойна печалба.
  2) Пример : Акцията на София комерс заложни къщи, която купих преди две години за 4,2лв ми дава 0,75ст. гарантиран(привилегировани акции) дивидент и така до 2016 година, ааа и самата акция вече е 5,7лева.

  имам и ище КОНКРЕТНИ примери а не виртуални за Нестле и Нокиа
  Успех на всички – сега е момента да инвестирате!

 4. “Хайде помисли си какво се случва с твоите 8% лихва на депозит, при положение че само тока поскъпва с 13%” – не си давам 100% от парите за ток, така че 13% поскъпване на тока не означава 13% обезценяване на всичките ми пари.

  Впрочем ако всичките ти инвестиции в акции са печеливши, ще те взема за личен финансов консултант ;)

 5. “не си давам 100% от парите за ток, така че 13% поскъпване на тока не означава 13% обезценяване на всичките ми пари.”
  Така си е, но има цяла кошница от продукти които са свързани с тока и започват да поскъпват и не само – ето вчера и хазяина ми звъни и вика виж как скочиха тока и яйцата – трябва да предоговорим наема ;). С това наливане на ликвидност и печатане на пари по цял свят няма как да не очакваме инфлация.

  Ами да да вземем да си основем един взаимен фонд и заедно с общи усилия и съвети да си въртим парите ;).

  п.с. Взаимните фондове също са възможност за инвестиране в акции, която я няма в тези 6/шест/ страници.

 6. Няма ги, понеже при фондовете не си избираш какви акции да си купиш. Ти всъщност купуваш дялове на фонда, а фонда си избира портфолио от акции.

 7. Интересна статия. Съгласен съм с Dangerous бъдещите “инвеститори” да се насочат първо към българския пазар, който в момента е леко подценен и след това да мислят за чужбина. Другото е, че по презумпция рискът при търговия с акции е висок. Аз поне не съм чувал да има нисък риск при търговия с акции.

  И последно като съвет към Рая – една поредица от статии с проследяване на целия процес от първо лице ще е много по-полезна за читателите. И с теория става, но нали знаеш “не питай старило, питай патило” :)

 8. Това СИ Е от първо лице :) И това е целият процес по купуване на акции.

  А аз лично към българския пазар съм малко резервирана, защото е леко бавен.

 9. @Рая – Супер. Може ли да ме ориентираш колко трябва да стане цената на акциите на Nestle за да реализираш доходност от 10% (като вземеш предвид всички разходи по покупката и евентуалната продажба), за да мога да преценя дали си струва да инвестирам в акции на чужди компании.

  За да съм честен, досега не съм притежавал такива акции, освен полагащи се на служители, но при тях таксите при покупката и продажбата се поемаха от работодателя.

 10. Компаниите в статията са примерни. А колкото до разходите на брокера, $0.09 на акция за US компания, но не по-малко от $25, двупосочно. Отделно вече колко ще е курса на валуата – хвърляй боб :) Разбира се, всеки брокер си има негови тарифи, но аз не съм в София и на мен включително времето и парите за път до брокера са ми фактор.

  Мисля и за акции на българска банка, но ме е страх, че всеки момент ще почне да се тресе сектора. И въпреки падналите цени, акциите на банката дето съм си харесала не са паднали под номинала.

  Откровено казано, мисля, че купуването на акции е малко или много хазарт… Както се вижда и от примера с Нестле, те са имали и големи спадове в определени години. Пък аз не че толкова бързам да реализирам доходност, но не може да не ти се разтупка сърцето като видиш -20%. На 2000 лева това са 400лв загуба, честито :) Плюс двупосочните разходи… мани остави се :)

  И въпреки всичко ми се струва по-безопасно да се купят чужди акции – по-стабилни са икономиките им, а и самите акции са по-ликвидни. Само че повечко пари трябват, за да компенсираш пък по-високите разходи.

 11. Рая, на мен ми се струва много интересно това, че започваш да разказваш за всичко от самото начало. Въобще не мисля, че е суха теория, защото доколкото разбрах ти действително си купила акции и оттук нататък започваш да трупаш опит и да следиш как се развиват нещата.

  Търсела съм информация по темата за инвестициите, но никъде не съм срещала от първо лице да се разказва от а и б с всички подробности още от пораждането на самата идея за инвестиция. Естествено за хората, които имат опит това може да им се струва скучно, но не случайно в заглавието пише, че е за начинаещи.

  На мен обаче ще ми е интересно да проследя този експеримент и ще се радвам да има статии за това как ще се развиват нещата в бъдеще.

 12. Мерси, Теди! :) Да, за напреднали това сигурно е елементарно, но на мен проучването ми отне около седмица – и това само за чисто техническата част как става купуването!

  И дори след като разбрах нещата, бая време отиде да ги подредя и синтезирам.

  Та, поизпотих се :)

  PS Технически още не съм ги купила – чакам да ми върнат едни 1000лв и тогава. Но съм решила вече какво и с кого :)

 13. Да, всяко начало е трудно, но ти пожелавам успех. Макар че и аз съм чувала, че акциите са най-рисковия инвестиционен инструмент. Но когато пазарът е на дъното си вероятно няма накъде да тръгне освен нагоре. Естествено никога не се знае…

 14. Така е, но в моя случай това са пари, които мога да си позволя да загубя. Няма да е приятно :) но няма и да е фатално. Освен това другия ми коз е, че реално мога да си позволя да чакам неограничено време инвестицията да се “вдигне”.

 15. Значи спазваш правилото, че парите, които инвестираш рисково трябва да ги прежалиш. Браво! Емоциите пречат много на успеха!

 16. Да, и аз така си мислех, че можех да чакам неограничено, и докато изляза от пазара загубих 700 лв вместо 400, само докато се кумех.
  Научих две неща от там- винаги се залага stop loss и излизаш на него, независимо какво става,
  и второто- по-важно- никога не се занимавай с нещо, което не контролираш пряко.
  Акциите са кофти работа, и всеки рано или късно го разбира това.
  Както се казва ще се наиграещ и ти:)

 17. много интересна тема,чакам с нетарпение да пуснеш статията за популярната онлайн търговия с акции.

 18. @novaka – здравей и добре дошъл в коментарите! Темата за онлайн търгвията по график е за понеделник :) Stick around.

  @Dude – ами като става дума за много големи компании, ако чакаш достатъчно дълго няма да си на загуба, независимо как е в момента. Освен ако компаниите не са в сферата на финансите като банки, застрахователи и др. – тогава кофти :) И разбира се не говоря за български компании, а за чуждестранни гиганти като примера с Нестле и Нокиа.

  Но си е хазарт, малко или много :)

 19. Рая, впрочем вчера разпитах брат си, които също е купувал акции. Каза, че инвестиционните посредници имат изгода да ти звънят и да те тормозят да продадеш едни и да купиш други акции. Досадни са като мухи и трудно можеш да ги парираш. Те получават комисионна за всяка покупко-продажба и не им пука, че парите ти се топят. Той е загубил към 5 хил. долара и накрая си е изтеглил парите под предлог, че му трябват за малко и ще ги вкара отново.

  Имам и познат, който пък направи 5 хил. лева от акции, но при растящ пазар.

 20. Теди, благодаря за информацията. Впрочем сега ме подсети: 2009та някакви брокери ни бяха набарали служебните телефони отнякъде и ни звъняха много напористо да ни зарибяват да инвестираме. Не ги помня от коя фирма бяха, но бяха много досадни. Поне 5-6 пъти звъняха, докато накрая ги разкарах окончателно :)

  Мен лично това не ме притеснява, тъй като аз съм си избрала само една компания и смятам да държа акциите, докато си реализирам желаната доходност. За мен това е дългосрочна инвестиция и не ме бърка ако в краткосрочен план цената е надолу.

  Аз лично бих ползвала брокера само като посредник, но не и като съветник. Някак не ми се вярва, че те ще гледат МОЯ най-добър интерес, вместо техния собствен :)

  А и представи си следната ситуация: аз съм търговец на ябълки и ги виждам, че почват да гният. Какво ще посъветвам клиентите си, ако и аз самата държа ябълки? Ами в техен интерес е да продават, но тогава цената ще падне, а нали аз също искам да продавам? Тогава моят интерес е да ги посъветвам да купуват, така че цената да се задържи докато аз тихо си продам моите ябълки…

  Затова според мен човек трябва сам да си решава. Ако не се чувства готов сам да решава, тогава по-добре да не започва.

 21. Темата е доста интересна и доста има да се каже по нея.
  По отношение на риска това което си сметнала е доста опростено, но като цяло идеята е вярна.
  Едно от нещата което може да се направи е да се диверсифицира риска като се купуват акции на различни компании. И то по възможност от различни браншове.
  Но за това ще трябват повечко пари.
  Също така това което си направила е нещо като “технически анализ” – следиш тенденциите в цените на компанията. Някой по-долу беше обяснил идеята за “фундаментален анализ” – това е когато гледаш какво се случва в действителност с компанията и на база на това решаваш дали да инвестираш в нея или не.
  Техническия анализ е добър когато пазарът е стабилен – в общия случай пазара отразява новините около компанията и ги акумулира под формата на увеличение или намаление на цените на акциите.
  Техническия анализ обаче е от малко помощ във време на криза и паника. Тогава компаниите с добро управление и много активи може да спадат заедно с останалите, но в дългосрочен план ще се възстановят.
  Естествено има опити да се установи с някакви математически модели, кои компании в крайна сметка ще бъдат печеливши като инвестиция (математиците при нас с това се занимават), но те са реалистични само до някаква степен.

 22. Техническия анализ или математическото моделиране е полезно в краткосрочен план за хората, които спекулират( т.нар. daybrokers или брокери които приключват сделките в рамките на ден или най – много седмица)

  Фундаменталния анализ е полезен за инвеститорите – т.е за хората, които търсят доход в дългосрочен план – един от известните фундаменталисти ( леле как звучи, а) се казва Уорън Бъфет.

  Именно той във връзка с кризата на горивата пренасочва активите си не към високи технологии, а към железопътен транспорт, защото той в по – голямата си част е електрически и е най-евтината сухопътна алтернатива( в САЩ към момента по -добре от жп.транспорта е развит автотранспорта)
  Съгласно негови изявления той счита, че с повишаване цената на нефта товародателите ще се пренасочат към жп. съобщението, от което в дългосрочен план смята да спечели.

 23. Не съм много съгласен с теб – математическите модели могат да са полезни за всякакъв вид инвеститори. Техническия анализ също.
  Имаме клиенти които са големи фондове и банки и си променят портфейлите веднъж в месеца – и има модели които са подходящи за тях, както и за клиенти, които купуват и продават всеки ден.
  Но ако нямаш много пари по добре е да разчиташ на фундаментален, а не на технически анализ.

 24. “Задава се шоково поскъпване на хляба. Самун от 700 г ще се продава за около 1,20 лв., което е скок на цената с 15%. Това заяви пред “Стандарт” председателят на регионалната структура на хлебопроизводителите и сладкарите в Добрич Тошко Няголов.”
  “Ново поскъпване на тока предричат от електроразпределителното дружество за Югоизточна България EVN.”
  “Поскъпва билетчето за тролей. Поскъпването на билетчето било заради значително повишените разходи за ток, резервни части и материали, както и вдигането на минималната работна заплата за последните три години. ”
  “Очаква се поскъпване на уеб хостинг услугите заради по-високите цени на тока”
  няма да ровя повече, само да напомня:

  “…не си давам 100% от парите за ток, така че 13% поскъпване на тока не означава 13% обезценяване на всичките ми пари…”

 25. Сега ако ти кажа, че и на трамвай не се возя, а хляб почти не ям :) Ама е вярно.

  Както и да е, ясно е, че като се вдигне едно основно нещо (пр. ток, бензин, вода) и всичко се вдига. Не виждам обаче как това е аргумент да направиш рискова инвестиция в акции. Разбери, че просто това не е за всеки. На когото му харесва да инвестира в акции ще го прави и без криза, а който го е страх просто никога няма да го направи.

 26. Здравейте госпожице Христова,Харесвах вашият материал за Акциите,само една малка корекция искам да ви направя.Това дето сте го показали като снимка на Акция ,не е Акция а ценна книга.И има разлика между тез две неща.Защо:
  Акцияте е виртуално предложен материал,които когато бъде принтиран се превръща в Ценни книжа.Но както и да е.Харесвам материала дотам докато лежи идеята за печеленето на пари.
  Истината е,че на Българската фондова борса се търгуват страхотно тесни спредове.Същевременно хората ,които имат достатъчно средства няма да търгуват тук а на световният пазар.И другото ако мога да ви направя техническа забележка,хората нямат за интерес да си държат ”сигурните инвестиции” във банков депозит,а по изгодно би било да инвестират във Взаимен фонд .Същевременно в Българските банки цари страхотно напрежение и не мога да споделя с вас че са надежно инвестирани парите ни.Ако хората имаха достатъчно пари решението би било просто да се доверят на доверен брокер,който може да им предложи изгодна комисионна за тях ,не за самият него,в случаи на управлението на тяхните средства,така работят хората в Америка и Западна Европа,така може да се работи и в България.
  Още веднъж поздравления за хубавия материал,
  С Уважение г-н Ценов

 27. Много актуална тема с голям потенциал за развитие и култивиране на БГ инвеститорска култура … добра презентация на първо четене (за сега няма време за повече, но ще се върнем за второ четене и последващи … :-))
  Поздравления и успех в начинанието ! :-)

 28. Здравейте, бих искал да ви попитам какво ви е мнението за Benchmark.bg(Saxo Bank) те твърдят,че предлагат търговия с реални акции и при желание може да ги прехвърлите например в Пощенска банка на ваше име.

  Благодаря предварително.

 29. Здрасти Георги,

  Не съм работила с Бенчмарк. Каквото и да “твърдят” може лесно да се провери – поискай им да ти пратят договор за посредничество и изчети внимателно какво пише там.

  Имай предвид, че при реалните акции времето за завършване на операцията вероятно ще отиде няколко седмици до един месец, през което време пазарната цена може да се промени. (Освен ако не пуснеш поръчка, че купуваш по предварително определена цена, но тогава трябва да чакаш докато се постигне тази цена.)

 30. Здравейте Рая и останали…..

  След бърз прочит на последните коментари забелязах намеса на емоции и неконструктивни критики……това пречи и няма място в бизнеса с инвестиции :-)

  Георги: Бенчмарк е професионална платформа и удоволствието от нейното използване излиза скъпо, за Сахо съм чувал не добри отзиви, но направи каквото Рая ти препоръчва….и бъди много внимателен !

  В резюме накратко за начинаещи инвеститори определено:
  – препоръчвам търгуване с ДЗР (CFD) – договори за разлика: просто, лесно достъпно, моментално ликвидно, комисионните са центове, а някои ДЗР са без комисионни, позволява концентриране върху печалбата
  – препоръчвам инвестиционни фондове – въпреки че акциите на определени компании са избрани от управляващия фонда, то всеки има избор на степен на риск, географски зони, сектори; при това от начина на инвестиране може да се печели и от средно претеглената цена на придобитите дялове
  – не препоръчвам БГ фондов пазар за момента – тромав, много слабо ликвиден, предстои приватизация, да-сега тръгва нагоре и има какво да се извлече, но не отразява реално икономиката ни и, затова не за начинаещи инвеститори
  – не препоръчвам акции в чист вид – доп.разходи и админ формалности, време, отвлича вниманието от доходността, има интерес при голям обем инвестиции
  Това за сега наберзо…ако има интерес, някои теми може да бъдат задълбочени… Good Luck !

 31. @hulio – благодаря за коментара, само моля в бъдеще пиши на кирилица :)

  Колкото до онлайн търговията с акции (чрез ДЗР), само да уточним че това е съвсем различно от купуването на реални акции и се прави със съвсем различна цел – а именно краткосрочна ценова спекулация. Докато при реалните акции не се печели от постоянна препродажба а се търсят дългосрочни финансови резултати.

 32. тцтцтц…..на практика с ДЗР може и двете (краткосрочна спекулация и дългосрочна позиция) – всичко зависи от това, кога продаваш (днес, утре или след 5 или 10 години)….само дето нямаш минусите от формалностите и разходите при директното купуване на акции. Докато с това последното не можеш да търгуваш краткосрочно – тромаво е и излиза скъпо при нисък размер на инвестиция, заради формалностите.

  PS: Сори, но не ми е трябвало да ползвам кирилица и мисля че нямам инсталирана… но ще проверя :-)

 33. ДЗР не е удачно да ги държиш години, нито дори месеци или седмици, защото ти начисляват такси за задържане. Учудвам се, че не го знаеш? Не помня конкретно какво точно беше, но при всяка онлайн платформа го имаше. Точно това е и една от причините, поради което тези инструменти не са подходящи за задържане.

  ПС За кирилицата напиши в G “превод латиница кирилица”

 34. да, става с Google, но едва ли всеки път ще си “играя” така :-)

  Tакси за задържане ?! за пръв път чувам …. а от една година ползвам дилинг платформа …. и имам акции, които съм купил дългосрочно …. и други краткосрочни инструменти … интерсно защо ли не са ме таксyвали … “за задържaне”

  е, пък и не се учудвай – не може всичко да знаеш :-)

 35. Хммм не знам, може би са те таксували и не си разбрал :)) Коя е тази платформа без такива такси?

  Да, не може човек всичко да знае, то не се знае :)

  ПС кирилицата е задължителна за материалите на български

 36. И така, Рая, “такси за задържане” има … грубо 3% на година върху сумата, което ще рече 0.08 USD на ден за инвестирана сума от 1000 USD (събира се еженощно) … действително, не съм ги забелязал при трафика, които реализирам особено през последните два месеца при 190% нетна доходност от началото на декември и печалби или загуби от порядъка на 200-300 USD на ден (което е спекулация, а не инвестиция – да не объркаме понятията).

  Та, да се върнем на въпроса, защо ДЗР ?, които ти постави под въпрос, заради “таксата са задържане” – ами просто добави тази такса към комисионната за покупко/продажба на акция = 0.03 USD и това е. И сравни тази цена с цената, която плащаш за придобиване на акции = Комисионна на BG посредник + комисионна на US брокер (BG посредници не могат директно да излизат на US пазар, например) + такса за съхранение на акциите при депозитар + такса за поддържне/управление на сметка… Коя цена е по-ниска ? (наясно сме, че не говорим тук за суми от порядъка на десетки хиляди долари) При това остава семплостта, гъвкавоста и бързината при ДЗР. Иначе, да, практика е ДЗР да се използват в краткосрочeн план, но може и в дългосрочeн също така.

  Има и друг много важен фактор, Рискa – номер 2. от изброените от теб. Успешното инвестиране в акции на една компания много често е от изключително висш пилотаж за големи суми и хора, разполагащи с конкретна вътрешна информация, защото риска е голям. Ето защо са измислени инвестиционите фондове, за които споменах, където ефекта от риска от фалит и/или сриването на акциите на една комания по строго субективни причини е сведен до стриктен минимум. Избираш сектор, географска зона, инструмент (в случая акции на компании) и намираш фонд, позициониран по избраните критерии. И да, има и комисионни…няма kak…

  …. пък в крайна сметка няма лошо да се знае kak се случват нещата и с акции :-)….но най-важното е да сме наясно с нашите цели ?! Акции, фондове, ДЗР, облигации, разни деривативи и други подобни са само средства за постигане на цели…

 37. Пак да питам – с коя платформа работиш? Защото това, което видях аз при Plus 500, Deltastock и още една-две, беше много по-солено от 3% на година.

  И да, относно спекулации и инвестиции – ДЗР са за спекулации, не за инвестиции. Там се играе с дребни разлики в цената, и реално ако не спекулираш не виждам как ще спечелиш.

 38. и защо е толкова важно с коя платформа работя – съмняваш се …. ще се обадиш на посредника и ще питаш и той ще ти каже това, което и аз за този инструмент за които пиша и използвам …. и какво ? …. просто любопитство ?

  С това, което пиша, по-скоро акцентирам на това КАКВО ИСКАМЕ и КАКВИ СА НАШИТЕ ЦЕЛИ ! И да сме наясно с тях. А инструментите после се намират по-лесно …. Ако говорим за доход, то кой би искал 10% годишно в продължение на 10 години (дългосрочно) в сравнение с 200% на месец (краткосрочно) ?? като и в двата случая има еднакъв риск и печалбата е еднакво негарантирана …. даже при краткосрочния вариант имаш по-голям контрол върху актива, което съответно намалява риска … или поне може да бъде ограничен

 39. Питам, защото аз ползвах няколко платформи и четох условията на няколко брокера. А ти защо не кажеш, какво толкова тайно има?

 40. Някой от вас дали си купува – Forbes Dividend Investor Black Friday Sale?
  Дали би бил заинтересован да споделим разходите за него по някакъв начин?
  до края на днешния ден цената е $99 и според рекламата им със $150 по-ниска цена.

 41. В Западна Европа купуването на акции е супер лесно. Отваряш си сметка в банка, отиваш онлайн, кликваш на инвестиции, избираш си компания, правиш ордер за купуване (като посочваш максимална цена и брой акции) и ако товят ордер мине (по реда на ордерите) ставаш собственик на акции.

  Транзакционните разходи са 15 евро на транзакция от 5000 евро.

  Между другото, анализът ти за Нокия и Нестле много ме кефи. Мисля, че в дългосрочен план ти би направила много повече пари на борсата отколкото “умниците”, които използват сложни математически модели.

  Може би трабваше само да добавиш, че Нокия оперира на един силно конкуретен високотехнологичен пазар и следователно е много по-рискова инвестиция от Нестлер които имат силен бранд в един вного по-консервативен пазар.

  Аз лично препоръчвам инвестиции във Visa, MasterCard, American Express, Nike, Adidas, Henkel, Alliance Data Systems, Starbucks, Priceline, Walt Disney, McGrow Hill Financial, Moody’s, JP Morgan, Mondelez, както и американските ж.п. компании, примерно Union Pacific или Norfolk Southern.

  Тук говорим за дългосрочни инвестиции от поне 1-2 години, не за спекулации в рамките на дни или месеци.

 42. @Мишо – благодаря :)

  При нас в момента е по-сложно, отколкото трябва. А за Монделез – отскоро ги забелязах, може би си струва да се проучат :)

 43. Рая, ти си падаш по хранително-вкусовата промишленост :-) Лошо няма!

  На сайта на NASDAQ публикуват информация за очкавания ръст на печалбите:
  http://www.nasdaq.com/symbol/mdlz/earnings-growth

  Може и Крафт Фудс да те заинтересуват. Всъщност Mondelez беше част от Kraft. Когато се отделиха беше много добър момент за купуване на акции и в двете компании.

 44. Хаха :)) Абе май има нещо такова! Може би защото там имам реален ежедневен досег с крайния продукт на компанията? Не знам.

  Скоро обаче май няма да купуваме нищо, защото парите ще ни трябват за друго близките 1-2 години. А ние искаме ако ще инвестираме в акции, да е дългосрочно – 10-15-20 години. В момента няма как и двете :)

 45. здравей Рая,бях писал преди и ти взе че ми отговори,така че сега пак ще те попитам. Как точно намираш информацията за акциите на някоя компания…?ако може да обясниш за хора които не са съвсем на ти с англииския?намерих сайта на samsung electronics(бълг.сайт)отивам най отдолу-инвеститорски връзки,и отваря сайт на англ език.отивам на stock and shareholder information.там ми отваря прозорец и ми иска accept-по натам не смея.
  имам и друг въпрос, ти говориш за акции на нестле,обаче това е вече толяма и известна компания,а нашия колега уорън бъфет съветва-бъди алчен когато другите са предпазливи,и предпазлив когато са другите са алчни.
  в тоя ред на мисли трябва да се чака някакво сътресение или малка криза и тогава да се купи когато акциите са ниски за да имат потенциал да ръстът.
  -мишо илиев-по долу и той дава съвети за вече големе и известни компании,точно обратното на уорън бъфет…както и да е двамата има бая да спорят…))))аз си мислех за нещо ирландско..понеже те пострадаха най много заедно с испания и гърция,обаче като чета какви заеми са взели за да не им фалират банките…не смея.то при мен става въпрос за 5-6000лв.
  ще съм те благодарен ако пак ми отговориш.

 46. Gordon Gekko,

  Ne si prouchil dobre Warren Buffett. Toi ima v portfolioto si samo golemi kompanii, kato Coca Cola, Johnson & Johnson, Wells Fargo, IBM, Visa, Burlington Northern, Exxon Mobile, Moody’s, etc.

  Spored mene v momenta mojesh da kupish Whirlpool. Te dosta spadnaha, malko i se vuzstanoviha, no imat golyam potentzial. P/E ratioto e nisko. Ochakvaniata za rastej na pechalbata sa dosta golemi, nad 20% za 2014. WHR naskoro poturdiha “guidance”-a si za 2014.

 47. @Мишо Илиев – моля, пишете на кирилица.

 48. @gordon gekko – не знам каква е стратегията на г-н Бъфет, но според мен практиката е по-ценна от теоретизирането. Можеш до безкрай да мислиш и да анализираш, само че това няма да ти намали риска. В смисъл че и 20 книги да прочетеш, няма да си на нивото на цитирания г-н Бъфет :)

  Информация аз взимам от централния сайт, ако става дума за акции на главната компания. Може обаче някои да имат БГ версии (примерно SAMSUNG AG в Германия и Самсунг АД България) и предполагам ако искаш можеш да купиш акции на българското дружество от нашата борса. Което ще е доста по-бързо и по-евтино. А особено ако купуваш акции на банки самия процес е много лесен – отиваш на място я банката и казваш “Искам да си купя ваши акции”. Чуждите акции са като цяло доста по-скъпи (като бройка), купуването им също е по-скъпо, а става и по-бавно.

  Иначе от централния сайт на Нестле, Самсунг, Мерцедес или която и да е корпорация няма как да вземеш инфо на български :) Сори.

 49. Рая,мерси за отговора.аз все пак успях с много мъки да стигна до някакви графики на акциите на simens,gazprom и lukoil само че ми изглеждат някакси напомпани.
  Мишо Илиев-интересно ми е ти професионално ли се занимаваш с това?можеш ли да ми кажеш нещо за KBCgroup-някаква белгийска финансова група/беше собственик на си банк/и за DACIA-какво ти е мнението?

 50. От теоретизиране няма полза, но все пак аз ще го направя.

  Бъфет като млад е следвал съветите на своя учител по инвестиране, Бен Греъм. Сиреч купувал е евтини акции, т.е. акции, които са се търгували под счетоводната стойност на дълготрайните материални активи на компанията.

  После, под влияние на своя партньор, Чарли Мънгър, Бъфет си променя стратегията и започва да купува компании, които имат дългосрочно конкурентно предимство пред останалите компании в бранша.

  Когато е следнал първата стратегия Бъфет е държал акциите средно за по една-две години.

  Когато започва да прилага втората стратегия Бъфет започва да държи акциите по 10-20-30 години.

 51. Gordon Gekko,

  Не може да се каже, че се занимавам професионално. Но въпреки това отделям доста време и се ровя в тези неща. Между другото, имам идеята да започна да се занимавам професионално.

  За KCB – аз не бих инвестирал там. KCB са скочили с 62% за последните 12 месеца. Но няма никаква гаранция, че това ще продължи. Съотношението цена/печалба е около 20, което ми се вижда доста за една банка. Очакванията за 2014 и 2015 са за много голам растеж на печалбата, но според мене това до голяма степен вече е отразено в цената на акциите. Ъпоред мене от там идва високото съотношение цена/печалба.

  Това, което казвам не означава, че акциите на KBC няма да продължат да се качват. Просто смятам, че в дадения момент на дадената цена е рисковано да се купи KBC.

 52. има и друго за бъфет,мисля че съветва да се следят 5-10 компании,а не прекалено много.
  като гледам акциите на компаниите сега е прекалено късно да купувам…имам чувството че каквито и акции да бях купил веднага след кризата все щях да спечеля.сега просто е един надут балон.
  Мишо, можеш ли да ми кажеш някакви български сайтове или форуми където се говори основно за акции и търговия./освен капитал и инвестор/

  другият момент е кой всъщност се интересува в българия от акции..?аз нямам нито един познат които да си е купил акции.според мен това са или много богати хора,или такива с финансово образование и подобна работа.

 53. Що бе, аз имам акции пък не съм нито милионерка, нито работя това, нито ми е такова образованието :)

 54. Здравейте на всички и най вече искам да се обърна към това мило момиче Рая,
  която си е направила труда да даде толкова подробна информация относно инвестирането на средствата ни,Аз съм икономист по професия в друга сфера и винаги съм искала да имам повече информация по този въпрос,Опитвам се да открия подходящи курсове за обучение на тази тема,или ако е възможно да се запознаем с Рая,виждам че тя е доста информирана,Освен това от скоро разбрах ,че ЦСКА са пуснли акции на пазара и един приятел се опитва да ме агетира да си купя от тях,какво мислите по този въпрос? Ще ми бъде приятно ако ми пишете, всичко добро

 55. Здравей Жанета,

  Благодаря ти за хубавите думи :)

  Аз всъщност не съм чак толкова запозната, че да водя курсове ;) Пък и честно казано не мисля, че материята е чак толкова “сложна”, че да трябва да се обяснява на специални курсове.

  Колкото до акциите, моят съвет е винаги да имаш едно на ум, когато някой друг те агитира. Независимо за каква инвестиционна идея става въпрос.

 56. Благодаря за вниманието, но определено ми трябва професионален съвет преди да започна да се занимавам с това !:)

 57. За идеи можеш да видиш форума на инвестор.бг, но аз лично избягвам да взимам съвети от типа “купи си акции на ЦСКА / МАЙКРОСОФТ / ДЕЛОНГИ”… Понякога хората вадят късмет и улучват “печеливши” акции, но това не е гаранция че и следващия път ще е така.

  Нооо всеки си решава :) Успех!

 58. Здравей Жанета, като за начало преди да започнеш да се занимаваш с това бих казал да си отговориш дълбоко и откровено на въпросите: Защо искаш да се занимаваш с това ? Какво искаш да постигнеш, какви цели ? Не може ли по друг начин да го/ги постигнеш ?……и после вече отиваш за професионален съвет. Иначе и Рая е права… Чао

 59. Мен нещо друго ми стана интересно.. Тези 8% лихва от коя банка са? И ако отговорът е, който предполагам – защо точно там?

 60. Ирина, тези 8% бяха от Първа инвестиционна, и то за три-годишен депозит. Вече такава лихва по депозит няма.

  Не знам какво имаш предвид с въпроса “защо точно там” – ?

 61. Въпросът ми беше – коя банка е избрана за такъв дългосрочен депозит и на база какво е избрана? В смисъл – единственият показател само лихвата ли е била като критерий или е имало и нещо друго като причина?

  Питането ми е понеже (особено предвид събитията напоследък с банковата система), тъй като това хич не е въпрос за пренебрегване в личната ни финансова култура. И един крах на банка – много пряко може да се отрази върху краткосрочните ни цели.

 62. Да, само лихвата. След като влогът е дългосрочен, 2-3 години, за мен няма значение дали банката ще се разклати. След като мога да чакам 3 години до матуритета на тези пари, мога да изчакам няколко месеца да ми ги възстановят от Фонда за гарантиране на влоговете, ако се стигне чак до там.

  Макар че от друга страна малките банки никога не са ме привличали :)

 63. А този 1% на месец – печалба 10 лв. как ги изчисли? При депозит 1000 лв. в банка и 1% лихва печелиш 1 лв. а не 10 ???

 64. Зико, вземи си елката и не се излагай :)

 65. Не си измислям формулата, има я готова в сайта Моите пари. Ако искаш сметни си сама и после ще говорим ;-)

 66. Зико, каквато и да е формулата, 1% от 100 е 1лв, а 1% от 1000 е 10лв. Ако в Моите пари пише друго, ще им изпратя безплатен калкулатор, подарък ;)

 67. Здравейте,

  Първо искам да благодаря на Рая за интересния и лесно достъпен материал по въпроса с акциите, както и за начинът по който е представена информацията.
  Интересувам се от закупуване на малък брой акции(както е и примера) с цел инвестиция и евентуална бъдеща печалба. Бихте ли ми дали съвет за брокер или банка(инвестиционен посредник) на територията на град Пловдив, към която мога да се обърна с конкретни въпроси за цени на комисионни, време за изпълнение на поръчка и други подробности?

  Благодаря

 68. Благодаря ти, Ангел :)

  Надявам се някой ако знае брокер в Пловдив да ти пише.

 69. бих искал да купя акций на гомеи компаний изван европа например на компания интитекс може ли да ми кажеш как и от каде ….Иначе благодаря ти за информацията

 70. Българските компании се търгуват на БФБ – българската фондова борса. Американските се търгуват на американската (Ню Йорк), японските – на японската (Токио) и така нататък. От къде е тази компания? Можеш да се свържеш с някоя българска брокерска фирма (варчев, делта сток) и да ги питаш за тази конкретна компания – те могат да ти купят акции от чуждестранни компании през чуждите борси.

 71. Браво Рая!
  Постарала си се доста и много умело си синтезирала процеса на инвестиране в акции, така че наистина и най-невежият да придобие представа за основните стъпки, а също така и съображения!
  Съветвам те да игнорираш ехидните коментарчета на някои псевдо-разбирачи и играчи, на които се натъкнах тук. Такива винаги ще се появяват, както винаги се появяват мишки в мазетата :)
  Адмирирам съветите ти за инвестиране в акции на чуждестранни компании, при това пак с едно на ум, колкото и по-усложнени да са нещата, а не в измислените български еднодневки, на които колкото и да се бият в гърдите рано или късно ще гледаме сеира, и мнозина пак ще се чудят кой им изяде таратора с вилица, защото както знаем всичко родно е НЕгодно!
  Ще се радвам в скоро време, а и не само аз, както разбирам от други коментари тук, да прочета нов твой материал, в който да опишеш вече по-подробно личния си практически опит и различните тънкости, съпътстващи целия процес.
  Поздравления още веднъж и успех!

 72. @The Wolf – благодаря :) Ще помисля за подобен материал.

 73. Аз мога ли сам да си закупя акции без брокерска фирма или други посредници.искам да кажа че несам запознат с тези неща затова благодаря предварително.И колко пари ще ми трябват доре долу.

 74. @Илия – Не, не може. Трябва да се ползва или брокерска фирма, или банка. Брокерски фирми са например Елана, Варчев финанс, Делтасток, Карол и др.

  Но за сметка на това, след като веднъж формално направите договор с брокера, можете да ползвате онлайн платформа за закупуване на акции и да го правите от вкъщи (ако знаете как).

 75. От дълго време “проучвам” въпроса с акциите, и следните несигурности все ме спират:
  – брокерът достатъчно професионално добър ли ще е, за да ме предупреди, ако акциите почнат да падат, за да продавам?
  – ако брокерът ме съветва да купувам – то дали той е задвижван от бъдещата си комисионната, или от моя интерес?
  – брокерът има интерес от сделките, а аз имам интерес от възвращаемостта на акциите. Как да съчетаем двете?
  – има хора с вътрешна информация, брокерът ще я има ли, за да реагира адекватно? А и нужна ли ми е?
  – ако инвестирам в чуждестранни акции, колко време ще ми е необходимо да отделям, за да следя пазара?
  – каква е минималната сума за инвестиране и къде? за да мога да пробвам просто.

 76. @Деси

  Отговарям поред:
  “- брокерът достатъчно професионално добър ли ще е, за да ме предупреди, ако акциите почнат да падат, за да продавам?”

  По принцип под “брокер” разбирай брокерска фирма, а не личен твой брокер. Кога е момента за продажба само ти ще си прецениш. Колебания в цените на акциите винаги има, те не стоят на едно място, постоянно се движат нагоре и надолу, така че “когато почнат да падат” реално нищо не означава. Най-малкото, трябва да зададеш долна цена, под която ако паднат, да започне автоматична продажба. Има такава функция в самия софтуер.

  “- ако брокерът ме съветва да купувам – то дали той е задвижван от бъдещата си комисионната, или от моя интерес?”

  Добър въпрос. Моят съвет е, ако ще купуваш акции и чакаш някой да те съветва, изобщо недей. Освен ако този някой не ти е изключително близък и му имаш 100% доверие.

  “- брокерът има интерес от сделките, а аз имам интерес от възвращаемостта на акциите. Как да съчетаем двете?“

  Никак. Ти си гледаш твоя интерес, те – техния :)

  “- има хора с вътрешна информация, брокерът ще я има ли, за да реагира адекватно? А и нужна ли ми е?”

  Доколкото знам, на запад е незаконно да търгуваш с акции на база вътрешна информация. Въпреки това със сигурност се прави :) но не от случайни хора. За България не знам как е.

  “- ако инвестирам в чуждестранни акции, колко време ще ми е необходимо да отделям, за да следя пазара?”

  Зависи какво искаш да постигнеш. Ако смяташ да инвестираш дългосрочно (5-10-30 години) едва ли е нужно всеки ден и час да стоиш пред компютъра. Зависи също дали ще инвестираш в една компания (тогава следиш само нея) или в няколко. Зависи също какво е движението и колко сделки се правят с тази компания.

  “- каква е минималната сума за инвестиране и къде? за да мога да пробвам просто.”

  Минимална сума по принцип няма. Но има такси, така че трябва да си направиш сметката. Например ако таксата ти е минимум 20лв, няма смисъл да инвестираш 100лв при очаквана възвръщаемост 5% или 5лв печалба. Ако инвестираш 1000 лв при очаквани 5%, тогава печалбата ти ще е 50лв, минус 20лв такса… за мен лично това не си струва.

  Проблемът с чуждите акции е, че са ужасно много. За да стесниш диапазона, можеш да провериш конкретна компания, ако ти е направила впечатление с нещо. Или да си избереш конкретен пазар (например САЩ, Германия, Англия и т.н.) и да търсиш само сред техните компании. Или пък да си избереш конкретна сфера (автомобили, компютри, храни).

  Акциите не са единственият вариант за инвестиране. Отвори си виртуална демо сметка (май всички БГ брокери предлагат такива) и експериментирай.

  Другият вариант, като за начинаещи, е БФБ (българската фондова борса). Там има много по-малко компании и акциите са на много достъпни цени.

 77. Мдаа, много добре Рая, като цяло.

  Само един аспект от въпросите на Деси ми се наби силно в очите и вдъхнови да напиша – За инвестицията в акции и т.п. активи бих казал, че трябва да е дългосрочна: 10, 20, 30 години, за да може да се почувства ефекта, включително и за проба с по-малка сума. За по-лесно това означава, че просто забравяш за тези пари, че може да разполагаш с тях. Тук презумпцията ми е, че се инвестира периодично: всеки месец, тримесечие, полугодие или година, а не еднократно. В такъв контекст, когато акциите започнат да падат, трябва да се радваш, Деси, защото купуваш на по-ниска цена и трупаш дялове/брой акции. Това означава, че по-късно, когато акциите започнат да се качват ефектът зе теб ще е по-голям от ръста на акциите. Например, когато след спада акциите се качат с 5%, то стоиността на портфейла ти ше нарастне с повече от 5%, заради натрупаните дялове/брой акции, купени на ниска цена.

  И една забележка: напълно съм съглсен с първото изречение на Рая в отговор на въпроса на Деси за “- ако брокерът ме съветва да купувам –….”, но дотук и точка. Второто изречение – може “съветника” ти да ти е изключително близък и да му имаш 100% доверие и пак да те подведе, защото и той самият се е подвел … например. Аз бих казал: събирай информация от различни независими един от друг източници, крос-анализирай в съвкупост цялата тази информация и решавай. Тук експерт би могъл да ти помогне в анализа например, но на базата на информацията, която и ти си му предоставила, като много внимателно подхождаш към съветите му.

  Надявам се това да помогне :-)

 78. За търговия с акции в град Пловдив съм ползвал инвестиционен посредник “ЮГ Маркет”, офиса им е на бул. “Васил Априлов”

 79. Рая много ти благодаря за този материал жива и здрава да си много ми помогна понеже за сега само се интересувам от акции искам да проуча хубаво нещата преди да влизам в дълбокото както се казва и ми даде много добри савети и прости примери за разбиране и като цяло от целия материал разбрах че основно на дребно няма смисъл да се играе

 80. @Краси – радвам се :) Да, проучи много внимателно нещата и да, на дребно според мен също няма смисъл да се занимаваш.

 81. Здравейте, и аз имам един въпрос. Харесал съм си американска компания за която смятам че е ниско оценена. Предполагам че след 3/4 години ще се вдигнат с оглед на инвестициите и основите които полагат сега.

  Ако искам за някакъв даден период всеки месец да купувам реалните акции на тази компания в рамките на 200-300лв, кой брокер ще е най-добрата опция за мен? Български ли да е или чуждестранен, ще се съгласяват ли на такава малка сума ежемесечно…и тн. Имайте предвид, че аз не искам да търгувам с тези акции ежедневно, искам да закупя определен брой за дълъг период и да ги продам накуп след дълго време когато сметна че са достигнали оптимална цена. И да, наясно съм с рисковете но това са пари които мога да жертвам, смятам че достатъчно съм прочел за компанията и вярвам в анализа си.

  Благодаря предварително за информацията.

 82. @PN – много брокери имат онлайн платформи за покупка на реални акции, които се търгуват на БФБ. Мисля цената на 1 операция (покупка или продажба) беше май 2лв. Ние сме ползвали на Елана платформата, но не мисля че има такова голямо значение кой посредник ще ползваш. Договора с посредника вече можеш да го направиш и по пощата – не е задължително да ходиш на място.

  За акции на чуждестранни компании (в случая Американска) мисля са по-високи таксите, но скоро не съм се интересувала. Най-бързият начин да се ориентираш като начало в обстановката е да звъннеш на 5-6 инвестиционни посредника и накратко да им зададеш основните си въпроси.

 83. Здравей Рая Христова ,

  Много ми хареса това , което си написала ! Можеш ли да ми дадеш имейла си да се свържа с теб за работа , благодаря предварително .

 84. Здравей, Рая. Страхотна си! Как мога да си купя акции на фирмата, в която работя. Само проучвам нещата като за начало, абсолютно нова съм, но ако ги на БФБ , то това означава ли че трябва да говоря с изпъл . директор на фирмата? Благодаря ти предварително!

 85. @Елица – ако фирмата е българска и изобщо я няма на БФБ, значи не се търгува и не можеш да си купиш акции. Можеш лесно да го провериш това на сайта на БФБ.

 86. Здравейте,
  Супер е блога много полезен. Хиляди благодарности! Имам само едно малко въпросче. Харесах си чуждестранна компания и искам да закупя нейни акции на стойност от порядъка на 1000-2000 лева. Много държа акциите да са истински на хартиен носител(надявам се това да е правилния термин), тъй като мисля да ги запазя към 20 години, и вярвам, че за такъв период от време това ще е единствената ми гаранция. Може ли да ме посъветвате къде трябва да отида (брокерска къща или банка) за да осъществя това?

  Благодаря предварително

 87. Интересни дискусии са се получили тук, но не видях да е дискутиран въпроса с гаранциите.

  Ако сложа 1000 лева на депозит и банката фалира, ще си ги получа обратно защото те са гарантирани.

  Акциите в банките гарантирани ли са?

 88. @Tony – акцията по същество е малка частичка от даден бизнес, а цената й е пазарно определена, в този смисъл няма как да говорим за гаранция на каквото и да било.

 89. Извинявай Рая, но явно не съм задал въпроса си достатъчно ясно затова ще дам пример.

  Моля отбележи, че не говоря за стойността на акциите, а само за бройката.

  Например в банка Х имам 100 акции на Google и банката фалира.

  Въпросът ми е ще си получа ли 100те акциите?

 90. Тони, не мисля че в случая има нещо общо между банката и фалита на акционерното дружество. Акцията е документ за собственост, т.е. документ, че ти притежаваш еди-каква си частичка от акционерното дружество. По-скоро трябва да се притесняваш да не фалира самото дружество (Гугъл) :)

  Акциите не са така свързани с банките както парите.

 91. Въпросът дали човек може да загуби акциите си при фалит на брокера му е доста сложен. Зависи от законодателството на държавата, в която е брокера и под коя юрисдикция са акциите.

  Примерно при българските акции държани чрез български брокер не би трябвало да възникне този проблем тъй като акциите са сегрегирани на ниво Централен депозитар.

  Но ако става дума за акции на чужди компании, въпросът става доста комплициран. В повечето държави няма сергерация на ниво депозитар, но има други защитни средства, включително гаранционни фонодве (в САЩ).

 92. Рая,

  Въпросът на Тони не е тривиален и не се свежда до това дали ще фалира Гугъл. Човек може да си загуби акциите при фарит на брокера му или на банката брокер. Това е така, защото повечето финансови институции използват акциите на клиентите си. Това се нарича rehypothecation и се прави в огромен мащаб.

 93. Izwinqwam se za maimynicata prosto iskah da kaja na profesora s purwiq komentar da prochete ZAGLAWIETO i posle sa pishe komentari.. chydesna statiq , pomogna mi mnogo 6+ :))))

 94. @Мишо – можеш ли да обясниш по-подробно какво искаш да кажеш с това “повечето финансови институции използват акциите на клиентите си” и “да загуби акциите си при фалит на брокера” ?

 95. От моя инвестиционен посредник са ми отговаряли че при фалит акциите които притежавам се прехвърлят при друг ИП.Честно казано ме мързи да чета договори и да търся в интернет законите за финансовите институции в БГ.Според мен ако приемем че е така имам друго притеснение….значи идва криза ,аз се ошашквам и продавам всичко.Тоест обръщам акциите в пари,приемаме че кризата е сериозна и инв. ми посредник фалира.Тогава губя всичко над 40 000 лв,при така описаната ситуация:(

Leave a Comment