Пари от допълнителен доход
С допълнителен доход имате възможност да печелите повече пари
Днешният материал е от гост-автор Теодора Дончева. Теди има свой блог за здраве и лични финанси – zdravduh.com . Публикувам материала с леки редакции от мен, а оригиналът е тук.Вашите материали и читателски истории изпращайте на kadebg @ abv . bg със заглавие ИСТОРИЯ.

Срещала съм най-различно отношение към парите и винаги ми е било интересно да изслушвам мненията на различни хора. В отношението си към работата, хората се делят на три основни групи:

1) Има хора, които вярват, че е нужно да работят много и едва ли не е въпрос на чест постоянно да си зает, ангажиран и стресиран, за да покажеш колко сериозно се бориш с живота. Те държат на професията си и се гордеят с нея.

2) Други нямат особени интереси – готови са да работят какво ли не, стига да падат пари. Те работят не за да се доказват, а просто за да оцеляват. И да имат повече пари за забавления – пиене, ядене и почивка.

3) Третият тип хора имат силен интерес и страст в определена област. Те не се подчиняват на това какво ще кажат другите за професията им, дали е престижна или не. Те не смятат, че трябва да работиш непрекъснато и под силно напрежение, за да успееш. Те са на принципа, че когато си прекалено стресиран, не даваш всичко от себе. Този тип хора умеят да разпределят добре и пълноценно времето си. За тях е важна концентрацията и качеството на работата, а не продължителността. (Още: Идеалната работа за вас)

Това условно разделение не е окончателно – вие може да откриете в себе си черти и от трите групи хора. Но ако искате да носите две дини под една мишница – основна работа + допълнителен доход, – най-голям шанс имат третия тип. Защото когато следвате страстта си и умеете да работите умерено, вие сте най-продуктивни и в хармония със себе си; не плувате срещу течението, а постигате целите си с лекота.

МОЯТ ОПИТ С ДОПЪЛНИТЕЛЕН ДОХОД

На мен лично ми се е налагало да съчетавам основна работа с допълнителен доход. Работех на пълен работен ден, едновременно като мениджър доставки и отговорях за ключови клиенти във фирма за производство на опаковки. Заедно с това стартирах и допълнителен доход – преводи с румънски език, който изучавах в продължение на 3 години в университета.

Комбинирането на тези две задължения не беше лека задача:

  • постоянно от единия компютър на другия – като се прибера от офиса, сядам да работя на компютъра вкъщи;
  • концентрация върху съвсем различна дейност от това, което съм правила цял ден: от доставки и клиенти – към преводи на румънски;
  • работа до късно вечер – имах стриктни крайни срокове и се налагаше да стоя до късно, за да приключа задачите навреме.

Не съжалявам, обаче, понеже благодарение на този допълнителен доход успях да събера известна сума, с която да намаля един неизгоден за мен кредит.

5 СЪВЕТА ЗА ПРОДУКТИВНОСТ

Сега бих искала да споделя какво ми помогна да се справя със съчетаването на основната си работа с допълнителния доход (важат и за фриланс):

1) На първо място ви е необходима реална представа дали бихте могли да се справите с планираната допълнителна работа. Трябва да прецените с колко часове свободно време разполагате, от колко точно забавления или сън можете да се лишите, за да свършите задачите навреме.

Защото предполагам, че ви е ясно, че ако не приключите в срок, няма да получите още възможности от същия клиент за бъдещо сътрудничество. Аз например поемах възможно повече работа, но само доколкото ми позволяваше времето да я върша качествено и без забавяне. Иначе рискувах потокът от допълнителни средства да спре.

2) Капацитет на издържливост. Допълнителната работа изтощава много и после не сте толкова полезни в основната си работа. Не се изхвърляйте с проектите само и само да печелите много – ако го направите, може да пострада основната ви работа и да я изгубите, заради временна и несигурна заетост. (Друг е въпроса ако сте решили да превърнете допълнителния си труд в постоянна професия (фриланс) или в собствен бизнес.)

3)  Свръх-перфекционизмът не е добър съветник. Например, ако се занимавате с преводи и търсите перфектния превод от първия път, има риск да зациклите и постоянно да умувате над всяка по-сложна фраза. Ако дълго  време си блъскате главата без резултат, по-добре продължете напред – преведете възможно повече от текста, макар и да не е идеално. Тогава ще се успокоите, че сте махнали по-голямата част от заданието и съзнанието ви ще се е разсеяло от трудната фраза. Това ви дава по-големи шансове за успех.

Естествено, преводите са просто пример – този подход е приложим за всичко. Действайте и не губете време в прекалено умуване.

4) Самодисциплината е ключът към всичко. Това, че нямате постоянно някой шеф до себе си означава, че вие самите трябва да влезете в ролята на началник. Да, ще трябва сами да се мотивирате, стимулирате, подтиквате към работа и да се потупвате по рамото накрая.

5) Трябва да почивате достатъчно. Свръх-натоварването не води до нищо добро. (Още: Бърнаут синдрома и вашите финанси)

Първо, ако сте изтощени, вършите по-малко работа за единица време. Чувствате се нещастни и прецакани – което убива творчеството, настроението и ведрия подход към задълженията.

Второ, когато сте в добра кондиция и сте концентрирани, отхвърляте повече и по-качествена работа. Така че се опитайте да сте максимално адекватни, за да си спестите време. (И стреса, че уж работите много, а работата седи на едно място.)

Може би ще кажете: „Лесно е да се каже. Концентрирайте се!”. Съгласна съм, че е трудно да се направи, но всичко идва с постоянството и тренирането на съзнанието. Вие също можете!

А ето какво още казва Теди за своя блог, zdravduh.com:
„Ако попитате повечето хора, към какво се стремят, те ще ви отговарят: здраве и пари. Но жалкото е, че много често им убягва как да постигнат тези две цели. Те си мислят, че знаят верния път, но се лутат и допускат много грешки, от които не си вземат поука. А истините за постигането на добро здраве и правилното управление на парите, са прости и гениални. И за двете трябва самодисциплина, мотивация, вяра в себе си, четене на качествена информация по темата, силна воля и постоянство. Идеята на блога ми е, изхождайки от личния си опит, да заредя с положителна енергия читателите и да им дам кураж да постигнат целите си – да са здрави, жизнени, финансово независими и в хармония със себе си.”

Благодаря на Теди за хубавия материал!

Вашите материали и читателски истории изпращайте на kadebg @ abv . bg .