Семеен бюджет за 4-членно семейство в Англия 2019

Днес ще ви представя накратко как изглежда семейният бюджет на едно семейство с две деца.

(Вижте също Как да направим семеен бюджет и Личен бюджет)

Единствената уговорка, която ще направя преди да започнем, е че този бюджет не се отнася за Лондон. Ние живеем в т. нар. North West, близо до Манчестър, и вероятно в други райони или градове ще има известни разлики, но като цяло така се въртят сметките.

Почти всички сметки се плащат с т.нар. Direct Debit – директен дебит, при който парите автоматично се взимат от сметката ви на определена дата. Понякога може да се направи и Standing order, което е нещо като „висящо нареждане“ за превод на сума. Разликата е, че с директният дебит вие оторизирате компанията-получател да си вземе сума, равна на сметката ви за месеца; а standing order е ваше нареждане банката да изплаща точно определена сума на определена организация, която сума не варира.

Наем: £500

За тези пари ще намерите 2-bedroom house или къща с две спални. Към двете спални обикновено има 2 reception rooms (всекидневна/хол), кухня или бокс, и баня. В зависимост от района къщата ще бъде със или без двор, със или без обособено място за паркиране.

По правило имотите се дават под наем НЕОБЗАВЕДЕНИ, разбирайте НАПЪЛНО ПРАЗНИ. Не очаквайте дори гардероб, легло, пералня или печка.

Ако търсите обзаведена или поне частично обзаведена квартира, можете да попитате при българи. По каналния ред – през английска агенция (letting agency) – много трудно ще намерите обзаведена квартира, а и ще ви искат по-голям депозит, референции и т.н.

Аз лично предпочитам по каналния ред и не бих се занимавала с частни хазяи, независимо дали са българи или англичани.

Още: Как да мислим позитивно? 5 изненадващи принципа

Общински данък (council tax): £100-120

Размерът му зависи от това в коя данъчна лента (tax band) попада имотът спрямо това какъв тип е, колко е голям и т.н. След това всяка община определя какъв данък ще събира за дадената данъчна лента.

Предвидени са отстъпки за студенти и хора с увреждания, а в някои случаи – и за семейства с нисък доход. В редки случаи може дори изцяло да ви освободят от този данък.

Повече информация можете да намерите на gov.uk > home >housing and local services > Council Tax.

Ток и газ: £100

Токът и газта обикновено са на едно, тоест имате една сметка и за двете. Обикновено плащате фиксирана сума всеки месец, независимо от сметките. Например – ако сте фиксирали директния дебит на £80, толкова плащате, независимо, че сметките ви могат да са £50, £102.5, £79.66 или някаква друга сума. Нашите енергийни компании досега са ни предлагали адекватен директен дебит от £80 целогодишно, или пък £60 за летните месеци и £100 за зимните.

Накрая на годината има изравнителна сметка, но ние обикновено всяка година си сменяме доставчика, за да може винаги да сме на възможно най-изгодната тарифа. Това го научихме от нашия приятел Дейвид, за когото съм ви споменавала и преди.

Трябва да вмъкна едно много важно уточнение. В Англия смяната на енергийната компания НЕ Е свързана с физическа смяна на доставчика. Смяната е само на хартия. Никой не идва да ви сменя бушоните или газомерите. И хубавото е, че за всеки район имате много голям избор на доставчици.

Вода: £30

Ние плащаме за вода фиксирана сума, която за нашият район е толкова. Нямаме водомер – можем да ползваме колкото желаем.

Телевизия, интернет, домашен, мобилен: £100

Домашните услуги (телевизия, интернет, стационарен) са ни £50 към Virgin Media, а мобилните ни излизат £20-30 с на практика неограничени минути и мобилен интернет към Virgin Mobile.

Английска телевизия гледам аз и голямата ни дъщеря. Мъжът ми гледа български телевизии – основно новини, понякога и филми – през elemental.tv за +£10 на месец. За целта плащаме и TV license от порядъка на +£10 на месец.

Много български семейства изобщо не гледат английска телевизия. При тях сметките са може би наполовина, защото плащат само интернет (може да се вземе за около 20 паунда на месец), а телевизия гледат онлайн или с чиния на Булсатком.

На нас обаче телевизията ни върши добра работа, а и два лаптопа не стигат! :)

Разходи за 2 коли: общо £250 на месец

На нас са ни необходими две коли, тъй като и двамата работим, и тъй като трябва да може всеки от нас да взима децата с кола, ако се наложи. А то се налага.

Имаме две коли, Ford 2005-та бензин и Ford 2007-ма дизел.  Понеже не са нови, все има нещо дребно да се прави по тях. Застраховката за двете коли с правото на всеки от нас да кара всяка кола ни е £1500 на година (можеше и да е по-малко, но аз имам две много леки чуквания). Горивото е общо £50-60 на месец. Пътен данък общо £20 на месец. И като сложим разни други неща като смяна на гуми, малко, чистачки, фарове, автомивка, излиза към £250.

Това също е разход, който много български семейства могат да ограничат (напр. ако  само единият работи) или изцяло да премахнат (фирмен транспорт или пътуване с колега). Но по принцип за семейство с деца колата е абсолютна необходимост.

Разходи за детска градина: £900

Това е най-сериозният ни разход. Често с мъжа ми сме си говорили, че все едно плащаме три наема.

Разходите за детска градина покриват часовете от 7:30 до 18:00 от понеделник до петък. Памперси и храна за малките се носят отделно.

След навършване на 3 години ВСИЧКИ деца имат правото на 15 часа седмично безплатна градина, а повечето – на 30 часа. (За семействата с много нисък доход, след навършване на 2 години децата имат 15 часа.) Безплатните часове НЕ ВАЖАТ в седмиците, когато училищата са ваканция – а тук на всеки 6-8 седмици учениците са ваканция между 1 и 2 седмици.

Въпреки че безплатните часове изглеждат много, реално те не се отразяват пропорционално на таксата за градина – разходите падат с около 25-30%, в зависимост от това каква е политиката на конкретната градина. Градината сама решава как и в кои часове ще осигури безплатните часове, като често това са часовете от 9:00 до 12:00 или от 9:00 до 15:00. По принцип няма вариант да се ползват за покриването на цял ден.

(Още: Защо някои хора успяват, други – не? Комикс )

Държавата отпуска помощи, за да помогне на семействата да се справят с този голям разход, като на теория може да ви отпуснат до 70%, но на практика обикновено получавате 25-30%. Тоест, ако давате по £900 за градина, може да очаквате помощи от £200-300 на месец.

Другият вариант е да поискате ваучери за градина от работодателя си, при което срещу жертва на £200 от чистата заплата, получавате ваучери на стойност £250 от работодателя и по този начин „печелите“ £50 паунда аванта. Интересното е, че по време на майчинство ПРОДЪЛЖАВАТЕ да си получавате ваучерите, въпреки че не получавате заплата, и това е най-големият плюс. Но може да се възползвате от това само СЛЕД първото си дете, за второ и следващо.

Подобен вариант е и откриването на специална банкова сметка, където всеки внесени от вас £0.80 стотинки се превръщат в £1 паунд за градина. Тоест, правителството ви дава 25% бонус.

Храна и други: £600

На магазина ние харчим средно по 20-25 паунда на ден за храна и консумативи като сапун, веро, шампоан, тоалетна хартия и пр. В зависимост от начина на живот и обстоятелствата, някои семейства успяват да харчат по-малко, други – повече.

Дрехи и обувки ние не купуваме често, но те са на достъпни цени и не спестяваме специално за тази цел.

Общо: £2600

Това са основните разходи за едно 4-членно семейство в Англия (изключвам Лондон). Много от описаните разходи отпадат, ако само единият работи – тогава отпадат разходите за две коли, разходите за градина, дори разходите за храна, понеже има кой да готви вкъщи. Може би затова много семейства предпочитат мъжът да работи, а жената да стои вкъщи. В този случай с доход около £1600-2000 паунда нещата пак се получават, защото пък при нисък доход държавата отпуска помощи.

Тичането е много и напрежението е голямо, когато и двамата родители работят по 40 часа на седмица, като напрежението се прехвърля и на децата. Най-малкото защото в детските градини се изморяват и не спят достатъчно, но също и защото мама и тати са все заети и уморени.

(Още: България или чужбина за децата? )

Всеки сам си решава кой вариант е по-добър за неговото семейство. На всички пожелавам успех! :)

Хареса ли ви това? Вижте всички материали в Архива и си направете абонамент по email! Потърсете kadebg във Фейсбук!

12 thoughts on “Семеен бюджет за 4-членно семейство в Англия 2019”

 1. Райче 4-ма ли станахте – браво!
  Разходите добре, а приходите например за двама “нормални” работещи? Ясно е че има хора с много големи доходи, като топ банкери и собственици на бизнес…говоря за хора като вас/нас…

  Поздрави и успех!

 2. @Dangerous – да, втората ни дъщеричка Виктория се роди преди почти година :)
  Приходите, зависи от сферата, но като абсолютен минимум 800-1000 на човек. Аз лично човек да взима под 300 паунда на седмица не познавам. Нормален доход на човек е между 20 и 30к годишно.

 3. Интересно как, когато всичко се представи с конкретни цифри и конкретни факти, картината (да, същата тази от предишния пост за петте принципа), ако не по-ясна, става много по-интересна за гледане.

  Имам един разяснителен въпрос обаче – тези 20-30К, които споменавате като приемливо годишно заплащане, това чисто за получаване ли се има в предвид или е преди облагането с данъци осигуровки и т.н. относително неизбежни, изисквани по закон разходи ?

 4. @Ицо – това е брутен доход, в който влизат данъци и осигуровки. Достатъчен е напълно, дори и остават достатъчно за спестяване. Единствено не съм сигурна ако има ДВЕ деца на градина как ще стане.

 5. Съжалявам за не много доброто ми заключение, но съгласно бюджета ви и заплати около 300паунда на седмица – не живеете ли крайно бедно там ?

  1200 паунда бруто, означава около 2600лв наши пари. От които имаш данъци и осигуровки ? Или имаш предвид нето , което ще рече чисти пари след данъци което ми се струва по-вероятният вариант.

 6. Радвам се, че пак пишеш Рая! :)
  Много любопитен пост.

 7. @spas – ние живеем напълно спокойно, но заплатите ни не са общо 300 паунда на седмица. Приход от 1200 паунда месечно за 4-членно семейство ще е предизвикателство, макар че не е невъзможно – стига да няма разходи за градина. С такъв приход бездруго ще ви отпуснат помощи от държавата. Ако не се лъжа, към 500 паунда месечно на член от семейството е минимумът, и каквото не достига, държавата го дава във вид на помощи. (Не съм 100% сигурна, но може да се провери.)

 8. Пишете какво се случва около Брекзит. Разбрахме, че явно излизането ще е по твърдия вариянт. Интересно е, какво ще се промени при Вас и другите българи. Предваително благодаря!

 9. @Михаела –

  За Брексит моето мнение е, че ВСИЧКО е възможно. Има може би десет различни сценария какво може да стане, от референдум през отказ от Брексит до излизане без сделка. Нямам представа кой от всичките варианти ще се случи, и мисля, че никой не може да знае със сигурност. Дори Тереза Мей! :)

  В момента лично за нашето семейство нищо не се променя – ходим си на работа както и преди, имаме същите права и задължения както преди. Когато и ако се случи Брексит, ще видим в каква реалност ще попаднем тогава. За нас поне в момента е невъзможно да се подготвим за каквото и да е, понеже не знаем какво да очакваме, и кога. Затова изчакваме да видим какво ще стане.

 10. Здравей Рая,
  Поздравления за прекрасния ти блог и смелия ви опит да промените към по-добро живота си!
  ………
  Интересни са ми реалните ви месечни разходи и донякъде приходи.
  Ще споделя от каква гледна точка.
  На базата на много статистически данни извлечени от интернет развих една теория за “капана на средните доходи”.
  Основната идея е, че СИСТЕМАТА така функционира, че в края на месеца на средния човек да не му остатат никакви или смешно малко пари, с които не може да постигне дори много дългосрочно някаква прилична финансова свобода.
  Ако отделиш време да се запознаеш с нея, ще ми е любопитно твоето мнение, като човек тръгнал да търси по-добър живот в чужбина, усещаш ли себе си или болшинството средна ръка около теб хора да са в този капан?
  …..
  Давам три линка където съм развил идеята/проблема.
  https://investoracademy.blogspot.com/2018/12/blog-post.html
  https://investoracademy.blogspot.com/2019/02/blog-post.html
  https://investoracademy.blogspot.com/2019/02/2.html
  —–
  Семеен успех ви желая.

 11. @Andrei Markov – да, абсолютно съм съгласна с теб за системата и за средния хамстер, както го наричаш. Също съм съгласна и с това колко е важно да имаш собствено жилище – не само като спокойствие и сигурност, но и избягването на наем. По едно време беше модерно да се тръби как нямало смисъл от собствено жилище, как то било пасив и т.н.. (В някои случаи може и да е пасив, но по принцип не е така.)

  Съгласна съм и донякъде с теорията ти за живота в чужбина, но не изцяло. Първо, защото голяма част от емигрантите не са средни хамстери в България, а доста по-бедни, и определено в чужбина имат по-висок стандарт – иначе си остават хамстери, да, но добре гледани хамстери. Второ, защото средните български хамстери много бързо и лесно могат да си купят жиллище в някоя западна страна, само за няколко години. Жилищата в столиците и големите градове са скъпи, но извън тях има много достъпни жилища, на които месечната вноска може да си я направиш по-ниска от наема.

  Основният проблем при нас (нашето семейство) са разходите за градина – реално в момента, в който спрем да плащаме градина, всички тези пари ще можем да ги спестяваме, а те не са никак малко. Ние и сега бихме могли да я караме по друг начин: аз да си стоя вкъщи. Тогава финансово положението ще ни е същото или дори по-добро, но пък в дългосрочен план според нас ще има сериозни минуси.

  Съгласна съм също, че ниските доходи са генерален проблем, и макар спестяването и инвестирането да са стъпки в правилната насока, с ниски доходи ръцете ти са вързани.

  А най-важната истина е, че парите не са най-важното. :)

 12. Относно най-важното ще споделя една интересна мисъл за която като се сетя винаги ме замислям много.
  ” Най важното е да не губим най-важното”

Leave a Comment