Досега много сме говорили за това колко лошо е да имате заеми . Те ви задължават да се съобразявате с харченето и ограничават възможностите ви за спестяване. Заставят ви да избягвате резки движения като напускане на работа, поемане на риск, местене в друг град и прочее.Затова досега моите усилия – както при всеки човек, който се бори с дълговете – бяха насочени главно към изплащане на заема. Както знаете, това отскоро е факт: Последни 1500лв заем – изплатени! :)

Знам, че много хора (повече, отколкото би трябвало!) – много хора* в момента работят за своята финансова свобода. За тези от вас, които тепърва започват изплащането на заемите – от сърце ви желая успех и дръжте твърдо посоката към свободата! А за тези от вас, които са само на няколко вноски от изплащането – вижте какво да очаквате след Изплащането, за да не останете разочаровани.

*Включително нашият редовен читател iKaramanchev , чието блогче впрочем днес навършва една година, ЧЕСТИТО! :)

ПРЕДИ СЛЕД

Представяте си как първите няколко месеца след Изплащането ще се отдадете на лудо харчене.

Оказва се, че не ви се харчи. Вече знаете цената на парите и не искате да ги харчите за глупости.

Представяте си колко различен ще е животът ви след Изплащането.

Оказва се, че животът ви е като преди. Изплащането е голяма крачка, но само по себе си не променя ежедневието ви.

Представяте си как работата ви по управление на парите приключвa.

Оказва се, че приключва само управлението на дълговете. Работата по бюджетирането, следенето на разходите и пр. остава.

Представяте си огромен месечен излишък понеже ще разполагате с парите, които досега плащахте на друг.

Оказва се, че излишък наистина има, но той далеч не е толкова “огромен”.

Представяте си колко лесно ще решите какво да правите с парите си, след като ще са само за вас.

Оказва се, че това е трудно. Досега сте имали един път – изплащане на заема. Сега имате много пътища – спестяване, ремонт, инвестиране, почивка и пр.

Представяте си, че ще усетите разлика още първия ден след Изплащането.

Оказва се, че разликата се усеща едва следващия месец (на заплата) или дори след няколко месеца, когато «излишъците» се понатрупат.

Представяте си, че повече няма да имате никакви грижи с парите.

Оказва се, че имате грижи – но не свързани с дългове, а с това да не загубите парите, които сега имате.

Това, което не осъзнавате, е че изплащането на един сериозен дълг ви променя завинаги. По време на изплащането човек си мисли за причините, довели до взимането на заем. Обикновено от позицията на времето се вижда ясно, че тези причини не са били добри*.

*Изключваме случаите с купуване на жилище, инвестиране в образование или нужда от медицински грижи.

В същото време човек усеща на гърба си цялата тежест на това да си длъжен да отделяш от парите си всеки месец и да ги даваш на някой друг. По време на изплащането разбирате, че е напълно възможно да живеете с по-малко пари. Щом можете да отделяте 300лв месечно за някой друг, защо да не правите същото за себе си след това?

Често хората с дългове се стремят да се отърват от тях възможно най-скоро и се опитват да плащат повече от минимално дължимата сума. В резултат те търсят нови и нови начини да отделят необходимия допълнителен ресурс и да го насочат към заема. Това най-често става чрез допълнително свиване на разходите. И ако изплащането продължи достатъчно дълго, пестеливостта се превръща в навик.

Един много интересен въпрос е поставянето на финансови цели след Изплащането. Този въпрос е много особен, а често е пренебрегван поради заблуждението, че като нямате дългове по-лесно взимате финансови решения. Точно обратното. Ако преди сте имали една-единствена цел: изплащане, след това имате много възможни цели. Да харчите за удоволствие или да спестявате? За какво точно да харчите – ремонт, почивка, дрехи? Може също да инвестирате, но къде и в какво?

Затова ако си мислите, че повече няма да имате грижи с парите – не е вярно. Ще имате, но от различно естество :) Досега имахте една грижа в лицето на заема. Сега вече имате много грижи относно това какво е най-добре да направите с парите си. Ще се притеснявате дали ви носят достатъчно доходност, дали няма да ги изяде инфлацията и дали сте намерили най-доброто решение за тях. Изобщо като имате пари, ще се притеснявате да не ги загубите – проблем, който не съществува, ако нямате пари.

Много хора – включително аз – очакват след Изплащането да се върнат към стария си начин на живот. Да спрат строгото бюджетиране и да се отдадат на «финансова почивка» за известно време като един вид самонаграда :) Е, може би някои наистина го правят. Но от хората с (платени) дългове, които познавам лично, никой не прави така.

Изплащането на дълг е полезно, ако се отделите от настоящето и го погледнете стратегически – като житейски урок. Нещата, които сте правили по време на изплащането неусетно стават ваша втора природа – а да имате пестеливост и спестяване като втора природа е много здравословно.