Картинка: nesseler-medical.blogspot.com

Абе нали я знаете тая фраза „конкуренцията е хубаво нещо”. Ама обикновено я казват с кисела усмивка и въздишка.

Обаче дали има и един бизнесмен, който да не си мечтае да е единствен. Уникален. Монополист. Без конкуренция.

Тъй де, конкуренцията е хубаво нещо ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ. И за прогреса. Не и за собственика.

Като стартирах kadebg това беше единствения сайт за лични финанси. Е, имаше (и още има) На Ти с парите , но той не ми беше истинска конкуренция. Защото авторката Деница публикуваше рядко, а напоследък май съвсем спря.

Имаше и други блогове, полезни безспорно, но по една или друга причина изоставени и публикуващи рядко.

От известно време насам забелязвам, че постепенно темата за личните финанси и особено собствения бизнес сякаш стана по-популярна. Може би kadebg има известен принос за това, в смисъл че показа интерес към една незаета до момента ниша. Поне на български де.

Преди да направя kadebg знаете, че имах проблеми с парите. С личните финанси. Търсих информация на български и не намерих нищо. Може и да не съм търсила както трябва, знам ли. И почнах на английски. Там имаше доста неща.

И така реших да направя kadebg – имах личния опит, вече имах и познанията, а и бях направила завой на 180 градуса и много добре знаех за какво говоря. Пък аз съм си голям патриот и не беше редно тази ценна информация да я няма на български.

В самото начало не мислех за пари. Тогава още бях на етап овладяване на личните финанси и връщане на дългове, затова и повечето теми бяха за спестяване и връщане на заеми. Напоследък ако забелязвате темите клонят повече към допълнителен доход и собствен бизнес. И Ръководството е на тая тема.

Та, бях тръгнала да ви казвам, че напоследък виждам повече публикации по моите теми. Вярно, не така систематизирани и целенасочени както тук, а по-скоро периодично появяващи се в сайтове с малко по-различна тематика.

Вчера обаче попадам на един сайт за лични финанси. Нов. Обикновено много не ги заглеждам, защото както ви казах често след няколко публикации ги изоставят. Или не могат да пишат. При всички случаи изчаквам известно време, преди да ги проверя пак и да преценя дали са ми интересни.

Този път обаче направо се заковах. Защото въпросния сайт много ми заприлича на моя. Ама много.

Като се почне от оформлението на менюто, главните теми, разделите „Автор” и „Инфо”, анкетата, призива към новите посетители за абонамент, как автора набляга на това че говори от личен опит, описан по години. Даже раздел „Истории”.

Викам си: бааааааахти.

Та първата ми реакция беше, „ебати как ме копира!”. Дори първите теми в блога бяха от рода на „Наем или собствено жилище , Кога една промоция си струва, Как се връща заем и Как да намалим месечните си сметки за телефон. С малко по-други заглавия, но все пак – заковах се на място.

Това бяха заглавия на очаквани материали, та още не съм видяла съдържанието.

И знам, че трябва да внимавам като говоря за копиране, щото все пак – свободна страна, а и копирането не е 1:1. Но ми стана кофти, да си говорим откровено. Това ми беше първата реакция, „ебати как ме копира”.

Но темата не е за това, темата е за конкуренцията нали?

След тая първа реакция после си викам – добре, в крайна сметка нищо не може да се направи. И си викам – Рая, недей реагира като кокошка да кудкудякаш колко е несправедлив света и как не е честно.

Интересното е какво стана след това.

„Нещата се промениха. Имам конкурент.”

И веднага през главата ми се завъртяха всички онези неща, които все се каня да направя, но все отлагам щото нямам време. И защото, честно казано, нямам бърза работа – нали нямам конкуренция.

Вече не!

Мисля си как ВЕДНАГА трябва да направя всички онези неща – с линковете, с популяризацията, с презентацията, с рекламата, със съдържанието!

Мисля си как в крайна сметка е ясно, че като откриеш една незаета ниша, рано или късно ще се появи конкуренция. Първо един, после трима, после десет. Това пазара. Това е живота.

Мисля си как трябва да си седна на задника и да напиша в постове всички идеи, които все чакат. Да си оптимизирам рекламата. И продажбите на ръководството. Да взема най-сетне да публикувам отзивите от читателите. Да си сменя тъпата снимка. Да си анализирам резултатите в Google Analytics.

И почваш наистина да анализираш. Не си казваш „ще опитам така, пък ако не стане ще видим”. Не си казваш „ох сега не мога, абе ще почака”. Не си казваш „абе мога и по-добре, ама засега и така е добре”.
Да, да, помня си началната идея kadebg най-вече да е полезен на хората в България. Тя още си е тук. Затова няма лошо да има повече сайтове с информация на тема пари и лични финанси. Ъм… ама ако може да не е чак толкова добра, че да е заплаха за мен :)

Та това е то ефекта от конкуренцията. Спиш, спиш, и се събуждаш :)

PS Това го писах под пара и може да е станало малко по-емоционално и… изкривено :) Но нека си седи така, без обичайната ми авто-цензура. Така е напълно откровено.
PPS 07.10.2011: Абе малко прекалих с кудкудякането за “копирането”. Сори. Показва как човек не трябва да гледа толкова емоционално и да мисли малко повече, преди да говори или пише. Първичните реакции са… ами първични. Извинявам се, колега, и ти пожелавам успех :)