Собствен бизнес за начинаещи

 

Какво ви очаква при стартиране на бизнес* ? ПРОМЯНА. Голяма промяна в живота ви. И ако не сте уплашени, значи просто нямате идея какво става.

*Използвам понятието “бизнес” хлабаво. Можете да го замените с “доход” или “свободна практика” – те са началните фази на бизнеса.

Сега oбаче няма да говорим за техническите подробности около старта като финансиране за бизнеса, регистрация на фирма, вписване, издаване на лицензи и прочее.

Ще говорим за нещо много по-интересно: ВАС.

ВИЕ В ЦЕНТЪРА НА СЪБИТИЯТА

Дано наистина да обичате това, което ще превръщате в бизнес!

Защото вашият бизнес ще изисква много от вас. При това – постоянно. Не бързайте да махнете с лека ръка “Да бе, знам” – не, не знаете. (Все пак четете статия на тема “Бизнес за начинаещи”.)

Когато ви осени идея за бизнес, тя ви превзема. Съзнанието ви рисува сценарий след сценарий, без да се уморява да ви представя нови колоритни възможности. Идеята изсмуква целия ви фокус – и това е супер, това е добре за бизнеса.

(Ще бъде ли силно да кажа, че сте като надрусани? :)

В това състояние е лесно да забравите за себе си. Но в центъра на събитията ще бъдете вие. Затова е важно да се подготвите за всичко онова, което ще се струпа върху вас. За момент спрете да мислите как вашето поведение влияе на бизнеса – нека видим как бизнесът влияе върху вас.

ВЛИЯНИЕТО НА БИЗНЕСА ВЪРХУ ВАС

Бизнесът ще ви повлияе финансово. Той може както напълно да разбие финансите ви (главната ви грижа), така и да ви донесе много пари. А помислихте ли, че многото пари също могат да са капан?

Рязкото забогатяване често е по-опасно от фалита. При фалита (затъването в дългове) всеки знае какво трябва да направи – да затегне коланите. Рязкото забогатяване обаче приспива бдителността ви и в същото време ви обгражда с хора, които искат да се доберат до парите или бизнеса ви. Затова след “бързите пари” обикновено следва още по-жесток фалит.

Дори ако дълго време няма разлика в доходите ви като сума, ще има разлика в тяхната структура и регулярност. Ако досега сте получавали заплата на 1во число, сега нямате сигурност кога ще получите плащането от клиента и гадаете Ще плати, няма да плати… – както разказва копирайтерът на свободна практика Иванка Могилска.

Бизнесът ще ви повлияе психически. Цялото това суетене около стартирането ще ви представи света в нова светлина. Вие сте изцяло отговорни за всичко в бизнеса – добро или лошо – и много директно ще усетите последствията – добри или лоши – от всяко свое решение.

Тази отговорност е изтощителна, защото включва всичко. Офис? Сайт? Визитки? Транспорт? Счетоводство? Фактури? Клиенти? Доставка? Реклама? – Всичко това чака вас. Дори нещо елементарно като изработка на визитки ще ви сблъска с допълнителни неща като дизайн, формат на файла, избор на хартия, избор на печат, избор на агенция, взимане на фактура за разход и прочие.

Толкова много неща за вършене са предостатъчни да ви стресират сами по себе си – администрирането на бизнеса, особено ако е нов, е тежка работа. А от вас се очаква да вършите всичко сами! Ако работехте за друг, щяхте да имате колега IT, колега PR и колега ТРЗ, и винаги можехте да се допитате до тях, ако нещо не ви е ясно. Но сега трябва сами да си блъскате главата и за най-дребното нещо.

Бизнесът ще ви повлияе емоционално. Освен ако не сте от камък, цялото това напрежение ще ви уплаши. Бизнесът не е ЕДНА промяна в живота ви, а МНОГО промени в МНОГО сфери от в живота ви. Очаквайте да се сблъскате със синдрома Terra Incognita или страхът от непознатото . И бъдете подготвени.

Освен промените, които се случват вътре във вас, ще забележите промени и в хората около вас. Тяхното отношение също ще стане по-различно (не по-добро или по-лошо, просто различно). Най-близките ви хора ще трябва да се адаптират към новото ви Аз, което изведнъж започва да използва нетипични за старото ви Аз думи като “клиенти”, “фактури”, “счетоводство” и прочее.

За тях е трудно да се адаптират към напрежението, което излъчвате. Вие рязко намалявате времето и вниманието, което сте им давали преди, защото бизнесът изцежда всичките ви сили. Приятелите ви виждат някакъв чужд човек, който постоянно “има работа” и сякаш е забравил за всичко друго.

Усещането, че никой не ви разбира и сякаш всички са се отдръпнали от вас е трудно за преглъщане. Постепенно връзките с хората в живота ви се променят, а по-слабите се късат. И това е само началото. Докато работите за развитие на бизнеса, вие неусетно ще завържете контакти с нови хора – такива, които също като вас са начинаещи в стартирането на бизнес. С тях ще откриете нови допирни точки и общи интереси, които ще изместят старите.

Така че бъдете готови в определени моменти да се чувствате уплашени, сами, объркани, преуморени и неразбрани :) Сори.

“ЕГАТИ УЖАСА !”

Ако сте възкликнали “Егати ужаса!”, значи сте чели внимателно. Чудесно.

Надявам се хубаво да помислите колко наистина обичате това, което правите – и дали го обичате достатъчно, че да преживеете всички изпитания покрай стартирането на бизнеса.

Накрая искам да подчертая, че целта на всичко дотук не беше да ви уплаши, а да ви подготви. Подобен текст би уплашил само тези, които трябва да се уплашат и да спрат, защото това (собствения бизнес или конкретната идея за бизнес) не е за тях. Вярвам, че ако някой е твърдо решен да преследва мечтата си, нищо не може да го спре.

Затова съвестта ми е чиста.

13 thoughts on “Собствен бизнес за начинаещи”

 1. Рая, перфектно си описала всички фази на гърча. Ако мога само да добавя:

  Много често ще си мислите:”Не правя достатъчно.” И ще се юркате сами дори отвъд изтощението. Истината е, че вероятно правите достатъчно. Просто всяко нещо си иска времето, а такива мисли не ви помагат.

  Всичко това продължава дълго. Година или две. Дори и бизнесът ви вече да е потръгнал, ше продължите да се притеснявате и да натискате педала. Затова се подгответе за дълго бягане с препятствия. :)

 2. Стартирането на собствен бизнес едно доста сериозно предизвикателство. И успехът в това начинание има своята цена (ти много добре я описа!)Вероятността да се сблъскаме с какви ли не препядствия по време на стартирането и развитието на бизнеса е огромна. Вероятността от грешки, къде малки, къде големи, е неизбежна. Но тези грешки ще са най-ценното нещо на края, защото те ще формират един безценен опит. Най-доброто, което човек може да направи е да надмогне страха си, съмненията си и просто да действа. ALL GLORY COMES FROM DARING TO BEGIN !

 3. Описаното е доста розово в сравнение с реалността :) Т.е. на практика може да е доста по-зле. Собствен бизнес е за хора почти фанатично вяраващи в себе си и в успеха си, и за хора за които това е мечта, призвание, мерак и т.н. Иначе не става, или става ама половин работа и то не за дълго :)
  Но пък после чувството и удовлетворението да работиш за себе си и нищо да не ти пречи да следваш идеите и мечтите си, си струва !!!

 4. ЕЕЕ де, не е чааак тооолкова страшно :) Мале, как си го описала – мъчения и гърч. Има други неща, които са по-трудни и гадни, ама за туй друг път…

 5. Е, според мен са описани някакви нюанси на чувства и изживявания, които за всеки са индивидуални, както всеки бизнес има различни изисквания и различно развитие в различни условия. Повечето от тези неща могат да се избегнат с подходящо бизнес образование ( за предпочитане в чужбина, където се набляга и на практическата част ). Тогава мисленето е тренирано и приема тези неща за нормални. Бизнесът се подбира спрямо личните предпочитания и характеристики, внимава се за баланса личен живот – работа ( щото и това го пише в учебниците ). Загубите се приемат по-лесно, печалбата не замайва, прогнозите са реалистични….просто няма как да не е така след, като първия ти проект в университета на ранна възраст е бил стартиране на бизнес…. Просто лекаря си е лекар, а бизнеса и той е занаят и човек трябва да е подготвен за него. Не казвам, че всеки учил бизнес е успешен и при тях има отличници и двойкаджи.

 6. @Бизнес идеи, казваш:

  “Повечето от тези неща могат да се избегнат с подходящо бизнес образование ( за предпочитане в чужбина, където се набляга и на практическата част ).”

  Каквото и образование да имаш, каквато и “практическа част” да имаш от университета, реалният живот е много различен; а и каквото и да си чел, не го ли изпиташ на свой гръб…

  Какво имаш предвид с “когато първият ти проект в университета е стартиране на собствен бизнес” – че се прави проект за бизнес или че реално се стартира бизнес?

 7. Имам предвид абсолютно реални бизнеси: дали за някакъв кратък срок да се продава нещо елементарно, дали като летен стаж ще избереш собствен бизнес да правиш, дали ще се включиш в програма в която си и един пенсиониран бизнесмен ще консултирате съществуващ бизнес, дали ще участваш в някое от 10-ките състезания всеки месец обявени в университета, дали ще използваш програмата на университета за финансиране на малък бизнес…просто учиш и дишаш бизнес, много практически е насочено наистина…освен това има регулярни срещи с месния бизнес и градска управа…и така…А за това да изживееш нещата на собствен гръб така е ама е едно ако си учил бизнес, а друго ако си учил медицина

 8. Да, бизнес-уменията безспорно са различни от чисто професионалните умения.

  Много е хубаво, че дават възможност на студентите да се доближат максимално до реалните условия. Много ще ми е интересно да разкажеш повече за тези практики :)

 9. Да, страшничко е. От няколко месеца започнах за работя по идеята си за бизнес в интернет. Това, което става реално е доста по-различно от предвижданията ми. Нещата са по-сложни и по-бавни. СТрах ме е вече не само от неуспех, а вече и от успеха. Дали ще бъда на ниво, ако бизнеса потръгне? Мои мисли за бизнеса на http://blog.internetbiznes.org/

Leave a Comment