Какво ви очаква при стартиране на бизнес* ? ПРОМЯНА. Голяма промяна в живота ви. И ако не сте уплашени, значи просто нямате идея какво става.

*Използвам понятието “бизнес” хлабаво. Можете да го замените с “доход” или “свободна практика” – те са началните фази на бизнеса.

Сега oбаче няма да говорим за техническите подробности около старта като финансиране за бизнеса, регистрация на фирма, вписване, издаване на лицензи и прочее.

Ще говорим за нещо много по-интересно: ВАС.

ВИЕ В ЦЕНТЪРА НА СЪБИТИЯТА

Дано наистина да обичате това, което ще превръщате в бизнес!

Защото вашият бизнес ще изисква много от вас. При това – постоянно. Не бързайте да махнете с лека ръка “Да бе, знам” – не, не знаете. (Все пак четете статия на тема “Бизнес за начинаещи”.)

Когато ви осени идея за бизнес, тя ви превзема. Съзнанието ви рисува сценарий след сценарий, без да се уморява да ви представя нови колоритни възможности. Идеята изсмуква целия ви фокус – и това е супер, това е добре за бизнеса.

(Ще бъде ли силно да кажа, че сте като надрусани? :)

В това състояние е лесно да забравите за себе си. Но в центъра на събитията ще бъдете вие. Затова е важно да се подготвите за всичко онова, което ще се струпа върху вас. За момент спрете да мислите как вашето поведение влияе на бизнеса – нека видим как бизнесът влияе върху вас.

ВЛИЯНИЕТО НА БИЗНЕСА ВЪРХУ ВАС

Бизнесът ще ви повлияе финансово. Той може както напълно да разбие финансите ви (главната ви грижа), така и да ви донесе много пари. А помислихте ли, че многото пари също могат да са капан?

Рязкото забогатяване често е по-опасно от фалита. При фалита (затъването в дългове) всеки знае какво трябва да направи – да затегне коланите. Рязкото забогатяване обаче приспива бдителността ви и в същото време ви обгражда с хора, които искат да се доберат до парите или бизнеса ви. Затова след “бързите пари” обикновено следва още по-жесток фалит.

Дори ако дълго време няма разлика в доходите ви като сума, ще има разлика в тяхната структура и регулярност. Ако досега сте получавали заплата на 1во число, сега нямате сигурност кога ще получите плащането от клиента и гадаете Ще плати, няма да плати… – както разказва копирайтерът на свободна практика Иванка Могилска.

Бизнесът ще ви повлияе психически. Цялото това суетене около стартирането ще ви представи света в нова светлина. Вие сте изцяло отговорни за всичко в бизнеса – добро или лошо – и много директно ще усетите последствията – добри или лоши – от всяко свое решение.

Тази отговорност е изтощителна, защото включва всичко. Офис? Сайт? Визитки? Транспорт? Счетоводство? Фактури? Клиенти? Доставка? Реклама? – Всичко това чака вас. Дори нещо елементарно като изработка на визитки ще ви сблъска с допълнителни неща като дизайн, формат на файла, избор на хартия, избор на печат, избор на агенция, взимане на фактура за разход и прочие.

Толкова много неща за вършене са предостатъчни да ви стресират сами по себе си – администрирането на бизнеса, особено ако е нов, е тежка работа. А от вас се очаква да вършите всичко сами! Ако работехте за друг, щяхте да имате колега IT, колега PR и колега ТРЗ, и винаги можехте да се допитате до тях, ако нещо не ви е ясно. Но сега трябва сами да си блъскате главата и за най-дребното нещо.

Бизнесът ще ви повлияе емоционално. Освен ако не сте от камък, цялото това напрежение ще ви уплаши. Бизнесът не е ЕДНА промяна в живота ви, а МНОГО промени в МНОГО сфери от в живота ви. Очаквайте да се сблъскате със синдрома Terra Incognita или страхът от непознатото . И бъдете подготвени.

Освен промените, които се случват вътре във вас, ще забележите промени и в хората около вас. Тяхното отношение също ще стане по-различно (не по-добро или по-лошо, просто различно). Най-близките ви хора ще трябва да се адаптират към новото ви Аз, което изведнъж започва да използва нетипични за старото ви Аз думи като “клиенти”, “фактури”, “счетоводство” и прочее.

За тях е трудно да се адаптират към напрежението, което излъчвате. Вие рязко намалявате времето и вниманието, което сте им давали преди, защото бизнесът изцежда всичките ви сили. Приятелите ви виждат някакъв чужд човек, който постоянно “има работа” и сякаш е забравил за всичко друго.

Усещането, че никой не ви разбира и сякаш всички са се отдръпнали от вас е трудно за преглъщане. Постепенно връзките с хората в живота ви се променят, а по-слабите се късат. И това е само началото. Докато работите за развитие на бизнеса, вие неусетно ще завържете контакти с нови хора – такива, които също като вас са начинаещи в стартирането на бизнес. С тях ще откриете нови допирни точки и общи интереси, които ще изместят старите.

Така че бъдете готови в определени моменти да се чувствате уплашени, сами, объркани, преуморени и неразбрани :) Сори.

“ЕГАТИ УЖАСА !”

Ако сте възкликнали “Егати ужаса!”, значи сте чели внимателно. Чудесно.

Надявам се хубаво да помислите колко наистина обичате това, което правите – и дали го обичате достатъчно, че да преживеете всички изпитания покрай стартирането на бизнеса.

Накрая искам да подчертая, че целта на всичко дотук не беше да ви уплаши, а да ви подготви. Подобен текст би уплашил само тези, които трябва да се уплашат и да спрат, защото това (собствения бизнес или конкретната идея за бизнес) не е за тях. Вярвам, че ако някой е твърдо решен да преследва мечтата си, нищо не може да го спре.

Затова съвестта ми е чиста.