Днешната история е от наш читател – [Живко]. Вашите истории изпращайте на kadebg @ abv . bg .

Здравей Рая!
Казвам се [Живко], на 28, живея и работя в София от 2008 година.
Преди това съм завършил средното си образование в родния си град, бакалавър и магистър в един друг голям град. В момента уча втора магистратура дистанционно, като ми остават още два семестъра.

Въпросът ми към теб е – ти как определяш личните ми финанси? Имаш ли някакви съвети да подобря управлението им?

МОИТЕ ПРИХОДИ

– заплата 800 лв. чисто.Имам и служебна карта за транспорт за всички линии. Знам че не ми е много голяма заплатата за София, като имам и разходи за квартира. Но още като започнах знаех, че след 3 месеца ще ме пратят в една чуждестранна фирма за половин година. А там вече получавах средна европейска заплата. И оттам са ми голяма част от спестяванията (след малко). Та съм си направил сметката, защото тази работа в чужбина ми донесе добри приходи, въпреки че в момента заплатата ми за София не е от най-задоволителните. И пак имам възможности за по-висока заплата на друга работа, но това ще стане след някъде около година.

– В 9 месеца през годината успявам да спестя 180 лв. от месечния си доход. През останалите – или малка сума или нищо в зависимост от ситуацията.

Защото понякога имам големи непредвидими разходи и след това възстановявам буфера (което пак си е спестяване де). Справка: през март и май тази година съм дал общо 250 лв. за лечение на ангина. :( Отделно понякога давам пари назаем на приятели от буфера и си го възстановявам, а те като ми ги върнат все едно са спестени. Друга причина: ако понякога ми писне от дисциплина и реша леко да се поотпусна (мисля, че мога да си го позволя).

Не мога да кажа, че живея мизерно с останалите пари, по-скоро скромно. Ходя  прилично облечен, от време на време по заведения, всяка седмица на кино, храня се добре. Важно е да се отбележи, че не пия и не пуша и имам служебна карта за целия градски транспорт в София. Нямам личен автомобил. Не получавам финансова помощ от родителите си.

Понеже вече съм събрал пари за таксите в университета, нямам конкретна цел за какво друго да спестявам. Ще продължа да се придържам да отделям както до момента около 180 лв. на месец, когато мога. Може би ще реша да си купя нещо, от което имам нужда, някаква друга идея за инвестиране или с малка част да се поглезя :)

Коментар от Рая: заплата 800лв чисто в София не е много, особено като плащаш целия наем сам. Но 800лв са достатъчно – ти самият си доказателство за това :) На фона на тази заплата ти успяваш да заделяш по 180лв за спестяване, 25% от дохода ти, което е много добре. Много хора не могат да достигнат тези нива на спестяване (като процент от дохода).

Разбира се, това е станало възможно благодарение на твоето решение да поддържаш ниски разходи: не пушиш и нямаш кола. Ако беше пушач, щеше да имаш 100-150лв разход само за цигари. Да, за много хора пушенето не е въпрос на избор – те просто не могат да спрат. Но колата е друг въпрос. Много хора биха казали, че в София не може без кола. Явно може :) И явно работата ти го позволява (достатъчно удобно ти е с градския транспорт).

Мисля, че много добре си си направил сметката с твоята работа, макар на пръв поглед парите да изглеждат малко. Често хората се хвърлят на голяма заплата, само за да имат по-респектираща цифра да кажат пред приятели… и мадами :) Но както съм писала в мини-книжката за лични финанси: и приходите, и разходите не са важни сами по себе си. Важна е само разликата между тях, която остава в края на месеца.

МОИТЕ ФИНАНСИ

– спестявания от 17 000 лв. 12 000 лв. от тях са спестени от работа за половин година в чужбина, останалите 5000лв са от една рискова инвестиция (която някои хора биха нарекли хазарт, но за нея по-късно). Тези 17 000лв са на свободен депозит в ПИБ. Тоест, за момента си стоят кротко в банката и не съм решил какво да правя с тях.

Засега съм решил да не внасям по депозита през следващата около една година. По депозита няма полза да се довнася, защото след третия месец довнесената сума е с много ниска лихва. Каквото спестя, ще остава в картовата ми сметка – планирам да продължа да спестявам по 180лв на месец, както досега.
– целеви спестявания от 2300 лева за такси за два семестъра, от които 60 % (1400лв) са от ежемесечни спестявания от постоянния ми доход, и 40 % (900лв) от част от лихвите за 2 години от банковия ми депозит;

– буфер от 500 лв. Знам, че може и да е по-голям, но засега ми върши
работа. Ако не ми стигне, мога да взема от другите си спестявания – голяма част от които не съм решил още какво да правя. За по-малка сума може да взема от таксите за университета и в рамките на месец-два да ги възстановя. Ако е по-голяма, взимам от депозита – при него мога да тегля по всяко време без нарушаване на лихвата (свободен депозит на ПИБ). Разбира се смятам, че имам дисциплина и постоянство да възстановя евентуално нарушения баланс.

– капитал от 500 лв. Имам предвид капитал за една рискова инвестиция – четете надолу.

17 000 лева спестени! Направо паднах, като го прочетох :) Отделно буфер, капитал, целеви спестявания – общо към 20 000 лева.

Това е сериозна сума и съм сигурна, че много хора направо биха те набили, задето ги държиш в банката :) Макар че този свободен депозит ти е удобен – можеш да теглиш и внасяш по всяко време – лихвата му е кофти. Тя е от типа растяща лихва и последния месец виждам може да стигне до 8-10%. Но това е на годишна база, значи за въпросния последен месец лихвата идва около 1%, а средно за цялата година към 5-6%. (Какво значи 3-месечен депозит с 6% лихва) Тоест мисля, че можеш да намериш по-добра лихва за тези пари.

Аз лично, ако имах такава голяма сума и нямах идея какво да я правя, бих я разделила на части. Една част в банката, друга в акции, трета в земи, малко валута… Дори и да не е толкова заради самата възвръщаемост, а по-скоро с образователна цел.

РИСКОВА ИНВЕСТИЦИЯ – ХАЗАРТ

Сега да опиша рисковата си инвестиция, която доста хора биха нарекли хазарт.

Занимавам се със залагане на футболни мачове от 1996 година. Първо беше ТОТО 1, а след това и при лицензирания български букмейкър. До 2006 година като цяло съм бил на загуба, макар че загубите са били малки. (Тогава нямах възможност за отделяне за големи суми за това начинание.)

Имал съм и моментни печалби. Всеки залагащ познава голяма част от изхода на футболните срещи, но за реализиране на печалба в дългосрочен план трябват правилни стратегии за игра и управление на парите – и разбира се здрави нерви, ама много здрави нерви.

Започнах да се интересувам по темата за стратегии за управление на парите при спортните залози.

През 2007 успях за 2 месеца да спечеля около 1000 лв. и реших, че е време за почивка. За мен тогава това беше голяма сума и за спечелването й се натоварих психически. Оттогава до днес както се казва съм влизал в играта, но за кратко и повече за удоволствие, с леко отрицателен резултат.

През май тази година направих най-големия си удар. Смятам, че успехът ми се дължи на това, че през всичките тези години съм бил покрай играта. Даже не съм имал намерение да залагам и търсил конкретното събитие. Съвсем случайно вътрешният ми глас проговори и реших да рискувам, воден от интуицията. Рискувайки 540 лв. спечелих 5940 лв. чиста печалба.

Повечето залагащи на спорни събития винаги при печалба си казват – “Ехх! Защо не заложих повече”. Аз не си казах така. Бях си преценил какъв е риска и каква сума мога да заложа. Доволен съм от себе си. Не мога да отрека, че имах и късмет, но той винаги е нужен.

От горната случка си правя извода, че човек дори и да има средства за инвестиране, ако не знае какво да прави, не трябва да се бърза. Ето аз съм имал пари да пробвам да инвестирам в нещо през годините, но не съм знаел какво и не съм искал да нарушавам правилото да не инвестирам в нещо, което не разбирам. Чакал съм си търпеливо момента. Изведнъж имам много силно вътрешно усещане за нещо и решавам да рискувам, въпреки че не съм залагал от около 4 години.

Според мен теб те спира не толкова, че нещо не знаеш и има риск да загубиш част от парите, ако ги инвестираш; а по-скоро те спира допълнителния ангажимент по проучване на възможностите и управление на инвестицията впоследствие. По-лесна е пасивната позиция – буташ ги в банката, взимаш някаква лихва, и не се занимаваш изобщо.

Въпросът е кое искаш повече – спокойствие или доходност?

Търпението в случая е голям добродетел. Вярвам, че ни се предоставят възможности за успех, просто ние трябва да сме готови и да уцелим момента. Тук е интересно ти какво мислиш за това, а и разбира се мнението на читателите ти.

От спечелените 5940лв, 5000 лв. отидоха директно в спестовната сметка, и 500 лв. са отделени за залагане в дългосрочен план (а не еднократно както в изложената по-горе ситуация.) С останалите пари имаше лека почерпка и разбира се и малко глезотийки за мен:)

Търся мнение за следната ми идея. По-горе бях споменал за вариантите за финансовия резултат от инвестирането на 500 лв. капитал в залагания. Имам работеща стратегия за залагане, която е изпробвана през 2010-2011.

Всяка инвестиция малко или много е хазарт – даваме пари и залагаме на дадено събитие в бъдещето. Така е с инвестицията в земя: залагаш пари на поскъпването на земята. Така е с инвестицията в акции: залагаш пари на поскъпването на дадена компания. Всичко е залози и вероятности.

И при двете (инвестиции и залагания) го има фактора на вътрешната информация, индивидуалните познания на инвеститора, и намесата на непредвидени събития. В този смисъл твоето разбиране за залаганията като инвестиция не е чак толкова странно.

Но първо, все пак при залаганията го има риска от пристрастяване. Второ, при залаганията не можеш да си изтеглиш парите за ограничаване на загубите, ако виждаш, че нещата не вървят на добре. Трето, печалбите от залагания не могат да са източник на пасивен доход.

Имам 500лв капитал за залагания, което за мен си е инвестиране. Правят се залози по 50 лв. на около 20 мача в рамките на около 8 месеца. Мога да изгубя цялата сума при положение, че първите 10 поредни залога са грешни. При познаване на 50% от мачовете няма да съм на загуба. Оттам нататък ще съм на печалба, като според мен при познаване на 70% (което е може би максимумът познати мачове, които мога да направя) чистата печалба ще бъде около 500 лв. Оптимистичния вариант е да удвоя сумата, а песимистичния – да загубя половината сума. Има и вариант за печалба от 10% до 50%.

Предполагам че с увеличаването на сумата, ще спадне и познаваемостта и може печалбата да е малка или налице да е малка загуба, но все пак съм решил да опитам.

Разделям се с пожелание за усмихнато лято на теб Рая и на твоите читатели :)

Благодаря на [Живко] за тази история! Вашите истории изпращайте на kadebg @ abv . bg