Супер лесен начин за спестяване: автоматично банкиране!

Снимка на пари
Автоматичното банкиране ще ви улесни в спестяването

Има ДВА лесни начина за спестяване.

Единият вече ви го казах в Как да спра да харча? Безценна идея за 2лв! . Накратко – не дръжте много пари у себе си. Ако имате 2лв, не може да похарчите 3лв, защото просто нямате толкова у себе си.

Вторият начин е

АВТОМАТИЧНО БАНКИРАНЕ

За първи път прочетох за тази услуга в английските блогове. В България знаех, че има автоматично банкиране, но само за автоматично удържане вноски по заем. При него от сметката ви за заплата автоматично се прехвърля вноска по кредита.

Обаче, има такава услуга и за спестяването. И е много готина.

МОЯТА БАНКОВА СМЕТКА

Сметката ми за заплата е в Първа инвестиционна. Имам и дебитна карта, с която мога да тегля по всяко време. Вързала съм я също към epay (Epay: регистрация на потребител и карта). Изобщо, тази сметка ми е много удобна…

Което е проблем.

Защото ми е лесно да си тегля пари с картата – няма такса. Банкоматът ми е близо. Удобно ми е да правя преводи в epay. Удобно ми е да си плащам книгите от Amazon с нея. Тоест, много е лесно да взема парите и да ги похарча.

Затова какво правех: в началото на месеца си теглех пари от ПИБ и ги внасях към Голямата сметка в ЦКБ (там са ми дългосрочните спестявания). Депозитът ми в ЦКБ е за една година и през този период не мога да тегля оттам.

После ходех до Dbank да си внасям пари и по буфера.

ЦКБ и Дбанк са ми без карта, тоест тегленето на пари е неудобно. Ако искам да изтегля, трябва да се вдигна да ида до банката, да чакам на опашка, да чакам да ми изготвят платежното, да подписвам, да чакам на касата да ми ги изплатят… което не е много удобно и затова е добра превантивна мярка срещу теглене.

Но пък самото внасяне също не е удобно и ми губи време. Какво да правя тогава? Исках хем да ми е лесно да внасям, хем да не ми е удобно да тегля.

МОЕТО АВТОМАТИЧНО БАНКИРАНЕ

Постепенно стигнах до идеята поне да разпитам за автоматичното банкиране. Нямах идея как работи и най-вече какви са таксите. (Мои познати имаха автоматично банкиране по кредити и са ми казвали за 2-3 лева такса за прехвърлянето, дори когато кредитът е от същата банка.)

Първо мислех от ПИБ автоматично да ми превеждат по сметката в Dbank или ЦКБ. Но естествено, това е междубанков превод и има такси. Значи, забрави.

Вместо това си открих втора сметка в ПИБ – спестовна*. (Върви задължително с хартиена спестовна книжка, която трябва да се носи при теглене. Бля! От друга страна пък, така е още по-неудобно да теглиш. Хм… Ресто “бля”-то! Много си е добре даже.)

*Когато откривате банкова сметка, има 10 дежурни въпроса, които трябва да зададете за-дъл-жи-тел-но!

Настроих заплатовата сметка да ми прехвърля 100лв на 10-то число към спестовната сметка. После добавих спестовната сметка към електронното банкиране, да следя дали всичко е наред. И как се трупа баланса :)

Цялата работа ми струваше половин час в банката, няколко лева еднократна такса и някакви стотинки месечно за услугата.

ПОЛЗИТЕ ОТ АВТОМАТИЧНОТО БАНКИРАНЕ

1. Няма да губя време да ходя до Dbank да внасям. С обедна почивка от 1час, 10 минути път в двете посоки и 10-15 минути чакане, просто не е голяма оферта.

2. Ако реша да тегля или да правя промени по депозита, ПИБ ми е по-близо от Dbank, където ходех досега.

3. На практика не плащам нищо.

4. Следя как се трупат парите по сметката с онлайн банкирането, но реално не мога да се разпореждам с тях (нарочно съм си пуснала такова ограничено онлайн банкиране)

5. Имам един ангажимент по-малко, понеже всичко става автоматично :)

Да ви призная, малко съжалявам, че не попитах по-рано за условията на автоматичното банкиране. Бях си втълпила, че сигурно ще има няколко лева такса на месец, което не ме устройваше. Казвах си, че сигурно ще ми предложат някаква скапана система, която няма да работи точно както искам и ще ми кажат нещо от рода на “прехвърлянето може да става само на 1-во и 15-число на месеца”.

В крайна сметка се оказа доста лесно… поне в ПИБ. Не знам в другите банки как е. Но си струва да разпитате :) С автоматичното банкиране парите ви ще отиват по спестовните сметки, още преди да сте ги видели и да се изкушите да ги похарчите. Така неусетно спестяванията ви ще се трупат сами :)

PS: А за още мега-готини материали на тема пари, и за да сте ултра-информирани и още по-готини, направете си email абонамент! :)

14 thoughts on “Супер лесен начин за спестяване: автоматично банкиране!”

 1. Рая, явно сме на една вълна. И аз преди 2-3 месеца попитах за автоматично прехвърляне на суми по спестовна сметка от дебитна карта. В ЦКБ тази услуга е 2 лв. на година и струва по 0.30 лв. на транзакция. Споменавам за това в една моя статия за спестяването. Мисля, че идеята ми дойде от блога на Деница На “ти” с парите, но понеже тя живее в Нова Зеландия и много от нещата в банковата система там са различни, не бях сигурна какво точно предлагат в БГ по този повод. Но и аз като теб реших да проверя :)

 2. Моята я активирах и аз някъде там :) Ако помня правилно, в ПИБ нямаше годишна такса; но и да има, какво са няколко лева на година за удобството. Впрочем нерядко ми се случва да мисля, че нещо го няма в България, а после се оказва, че го има – трябвало е само да попитам. Вече ще питам повече :)

 3. Браво Рая, страхотна статия. Ще взема да проверя и моята банка за заплатите – ОББ какви условия предлага за това, защото ограничението на компанията – да превежда парите само в една конкретна банка (очевидно почти единствено в полза на работодателя, ако случайно няма преференции за служителите на фирмата за банкови услуги).

  Да не говорим пък, че преди задължително ни превеждаха парите към банка, която има банков клон, но няма и един нейн банкомат в града !!! В такъв случай – си е направо кеф да става с автоматичното банкиране.

  Помня например, че Пощенска банка преди година имаха по-малки такси за превод към други банки (и нулеви за преводи към себе си) отколкото – Райфайзен банк за преводите в нея за здравни осигуровки, данъци и държавни такси. Отделно и опашките са по-малки, понеже всички се редят директно в Рф Банк за тези вноски.

 4. Това с автоматичното банкиране го има от доста време, мисля че повечето банки го предлагат. В ОББ по принцип има разни преференциални условия, ако ти превеждат там заплатата, повечето са за кредити, но мисля че и по депозити или спестовни сметки имаше нещо интересно. Моята заплата също се превежда там и всеки път като отида за нещо до банката се започва със зарибявката :))
  Иначе депозита, в който събирам пари е в ПИБ и не ме устройва да правя междубанкови преводи за съжаление. Изчаквам да отделя за 2-3 месеца някакви пари и после ги внасям накуп. Така за съжаление е по-трудно, понеже ккато Рая каза, изкушението да ги похарчиш като са в теб е много голямо :D

 5. Denny, сигурно наистина в повечето банки го има. А иначе можеш пак в ПИБ да си направиш срочен депозит, откъдето да не можеш да теглиш, но мисля че има и ограничения за внасянето – до 6-я месец само.

 6. Искам само да отбележа, че ПИБ вече имат такса за теглене от банкомат – 0,10 лв. И моята заплата минава през тях. Общо взето съм доволна – като изключим новата им такса! :)

 7. Диляна – благодаря за инфото. Права си. За сметка на това пък виждам, че са махнали 0.30лв месечна такса обслужване. Банките винаги печелят! :)

 8. Рая, все пак значи, ще признаеш,че има депозити с по над 7 % годишна лихва, защото си спомням, че твърдеше, че имало сума ти такси и реално не било толкова

 9. А в момента доколкото виждам в moitepari само Тексимбанк дава 8%.

 10. Е какво като са срочни, буташ 12 депозита през месец, не е толкова трудно да го измсилиш това.

 11. Хитра си като гущера Димитър, браво уцелила си най-доходния депозит в КТБ 4х4 и идва над 7,95 % при над 50 000 лв – иначе е 6.9%. което от своя страна и се капитализира лихвата, единствения минус е че като теглиш сумата кеш ти вземат 20 лв на всеки 10 000 лв. (0,2%) дори изтеглена на падеж. Но както и да е. Всички други банки и оферти с последния месец 8 или 10% са лъжа, сметни средно аритметично и като почнеш от първите 3 месеца по 4% отиде…а и някой други депозити нямат опция да довнасяш след 6-тия месец да речем. В КТБ освен това се подновява автоматично за нови 4 х 4 месеца и на всяко 4 месечие можеш да теглиш на падеж всичко или част.

  Аз не ходя в обедната си почивка, а преди работа и ми отнема 5 -10 мин внасянето. Не бих използвал автоматичния превод, поради простата сметка, че имам няколко дохода, някой от които и в кеш, така окрупнявам сумата и в общ депозит внос. Отделно всеки месец имам еднакви разходи но различни доходи.

  Иначе да автоматично е добре, но привлечените средства в живота са повече от спестените, и сметките винаги ги правим да ги надскочим, тоест правим разчет на минималните пари които можем да отделим, а винаги можем и повече.

  Например този месец ще заделиш 200-300 лв за колата за смяна на масла и др. другия пък ще са повече спестените средства или ще изплатят някой да кажем командировки и т.н. Най лесно е чрез електронно активно банкиране отнема минута от компютъра ти време – ако толкова човек няма път до банката.
  Но това ти подробно разгледа в предна тема.
  Като цяло добър аспект обхващаш всички възможности и идеи на банките.

  Аз отидох и една идея по-далеч разгледах депозити и банки и цени в цяла европа, за америка нямам път натам :) Отрких един доста добър депозит в една Турска банка – 9%. Там условията бяха следните – точно отворен депозит само по електронен път и вноски по електронен път – дано и тук разберат хората че времето е ценно и да поущтряват електронното банкиране. Но от аспекта че турската лира непрекъснато се обезценява и не е вързана с еврото или с друга сигурна валута засега туширах желанието си за инвестиция в депозити зад граница. :)

  Една идея за следваща статия – обясни инвестиционните фондове в така нашумелите наскоро такива депозити за тях мисля че и ПИБ имат 30%или 70% от депозита за инвестиционни фондове (които са на -40% от началото на годината и един много важен текст – банката не гарантира вашите спестявания :) но пък можете да гледате всеки ден процента им как пада..)- добави в темата разглеждане на такси обслужване алтернативи с брокери или банки и техните цени при покупка на акции участие в ДЦК и пр. Има много такива сравнителни сайтове със сухи числа, но никой не ги разказва така увлекателно като теб.
  Успех и поздрави.
  К.

 12. ЦКБ беше главно късмет… Иначе за увеличаващата се лихва знам офертите, средната лихва не е толкова висока. За инвестиционни фондове нямам какво да пиша – нито им разбирам, нито ги ползвам :)

 13. e до преди известно време ЦКБ имаха на 8 процента, , но сега на 7 в дбанк пак си е оферта. При под 6 ще почна да мисля други неща, но не ми се занимава сега

Leave a Comment