Снимка на пари
Автоматичното банкиране ще ви улесни в спестяването

Има ДВА лесни начина за спестяване.

Единият вече ви го казах в Как да спра да харча? Безценна идея за 2лв! . Накратко – не дръжте много пари у себе си. Ако имате 2лв, не може да похарчите 3лв, защото просто нямате толкова у себе си.

Вторият начин е

АВТОМАТИЧНО БАНКИРАНЕ

За първи път прочетох за тази услуга в английските блогове. В България знаех, че има автоматично банкиране, но само за автоматично удържане вноски по заем. При него от сметката ви за заплата автоматично се прехвърля вноска по кредита.

Обаче, има такава услуга и за спестяването. И е много готина.

МОЯТА БАНКОВА СМЕТКА

Сметката ми за заплата е в Първа инвестиционна. Имам и дебитна карта, с която мога да тегля по всяко време. Вързала съм я също към epay (Epay: регистрация на потребител и карта). Изобщо, тази сметка ми е много удобна…

Което е проблем.

Защото ми е лесно да си тегля пари с картата – няма такса. Банкоматът ми е близо. Удобно ми е да правя преводи в epay. Удобно ми е да си плащам книгите от Amazon с нея. Тоест, много е лесно да взема парите и да ги похарча.

Затова какво правех: в началото на месеца си теглех пари от ПИБ и ги внасях към Голямата сметка в ЦКБ (там са ми дългосрочните спестявания). Депозитът ми в ЦКБ е за една година и през този период не мога да тегля оттам.

После ходех до Dbank да си внасям пари и по буфера.

ЦКБ и Дбанк са ми без карта, тоест тегленето на пари е неудобно. Ако искам да изтегля, трябва да се вдигна да ида до банката, да чакам на опашка, да чакам да ми изготвят платежното, да подписвам, да чакам на касата да ми ги изплатят… което не е много удобно и затова е добра превантивна мярка срещу теглене.

Но пък самото внасяне също не е удобно и ми губи време. Какво да правя тогава? Исках хем да ми е лесно да внасям, хем да не ми е удобно да тегля.

МОЕТО АВТОМАТИЧНО БАНКИРАНЕ

Постепенно стигнах до идеята поне да разпитам за автоматичното банкиране. Нямах идея как работи и най-вече какви са таксите. (Мои познати имаха автоматично банкиране по кредити и са ми казвали за 2-3 лева такса за прехвърлянето, дори когато кредитът е от същата банка.)

Първо мислех от ПИБ автоматично да ми превеждат по сметката в Dbank или ЦКБ. Но естествено, това е междубанков превод и има такси. Значи, забрави.

Вместо това си открих втора сметка в ПИБ – спестовна*. (Върви задължително с хартиена спестовна книжка, която трябва да се носи при теглене. Бля! От друга страна пък, така е още по-неудобно да теглиш. Хм… Ресто “бля”-то! Много си е добре даже.)

*Когато откривате банкова сметка, има 10 дежурни въпроса, които трябва да зададете за-дъл-жи-тел-но!

Настроих заплатовата сметка да ми прехвърля 100лв на 10-то число към спестовната сметка. После добавих спестовната сметка към електронното банкиране, да следя дали всичко е наред. И как се трупа баланса :)

Цялата работа ми струваше половин час в банката, няколко лева еднократна такса и някакви стотинки месечно за услугата.

ПОЛЗИТЕ ОТ АВТОМАТИЧНОТО БАНКИРАНЕ

1. Няма да губя време да ходя до Dbank да внасям. С обедна почивка от 1час, 10 минути път в двете посоки и 10-15 минути чакане, просто не е голяма оферта.

2. Ако реша да тегля или да правя промени по депозита, ПИБ ми е по-близо от Dbank, където ходех досега.

3. На практика не плащам нищо.

4. Следя как се трупат парите по сметката с онлайн банкирането, но реално не мога да се разпореждам с тях (нарочно съм си пуснала такова ограничено онлайн банкиране)

5. Имам един ангажимент по-малко, понеже всичко става автоматично :)

Да ви призная, малко съжалявам, че не попитах по-рано за условията на автоматичното банкиране. Бях си втълпила, че сигурно ще има няколко лева такса на месец, което не ме устройваше. Казвах си, че сигурно ще ми предложат някаква скапана система, която няма да работи точно както искам и ще ми кажат нещо от рода на “прехвърлянето може да става само на 1-во и 15-число на месеца”.

В крайна сметка се оказа доста лесно… поне в ПИБ. Не знам в другите банки как е. Но си струва да разпитате :) С автоматичното банкиране парите ви ще отиват по спестовните сметки, още преди да сте ги видели и да се изкушите да ги похарчите. Така неусетно спестяванията ви ще се трупат сами :)

PS: А за още мега-готини материали на тема пари, и за да сте ултра-информирани и още по-готини, направете си email абонамент! :)