Телефонна измама с томбола – честита Коледа!

Category: Истории
14-Dec-2011
Телефонна измама с томбола

Картинка: livingstontalk.com

Звъни ми телефона от “личен номер” (скрит). Вдигам и ми казват:

Честито, вашият номер беше изтеглен в томбола на Глобул и Технополис! Печелите плазмен телевизор, 500лв в брой и два телефона. Сега ще ви продиктувам един номер, на който да се обадите да се уточним как да си получите наградата. Номерът е 0877 *** ***, Виолета Димитрова – обадете се веднага. Повтарям още веднъж: номер 0877 *** ***. Честито!”

Брех, викам си. Сигурно Глобул са направили някаква томбола за абонатите си, защото в Технополис не си спомням да съм ходила скоро. Е възможно ли е пък е така да ми се усмихне късмета и да спечеля нещо? Защо не, то по празниците какви ли не награди раздават.

Набирам 0877 *** *** – два пъти ми дава заето, на третия път успявам.

“Здравейте, казаха ми че съм спечелила някаква томбола и да се обадя на този номер…”
“Да, да, точно така! Има томбола между Глобул и Технополис. Кажете ми ако обичате телефонния номер, с който сте спечелили.”

Малко се учудвам – не се ли изписва? Но пък като звъня на оператор пак често ме питат кой ми е номера, затова казвам.

“Един момент да проверя… Така, да. Наистина има такъв номер и той е печеливш, печелите плазмен телевизор, 500лв в брой и два телефона.”

Аз още не мога да повярвам, че е истина.

“Как искате да си получите наградите госпожо, в Технополис София или да ви ги изпратим с куриер?”
“Ами, с куриер…”
“Добре, на кой адрес желаете да ги получите?”
Казвам си адреса.
“На чие име?” – пита тя. Пак малко се учудвам – не знаят ли кое име се води към номера? Но пак се сещам, че и от 123 редовно ме питат на кое име се води номера. Казвам си името.
“Чудесно, нашите куриери Светлозар и Димитър сега веднага тръгват към вас с буса да ви докарат наградите”

Е тука вече ми иде да се ощипя, ебаси.

“Трябва само да закупите ваучери на стойност 60лв, за да можем да ви активираме наградите”

Оп-пааа.

“Моля?”
“Трябва да си закупите ваучери на стойност 60лв, може 3 по 20лв или 6 по 10лв, за да ви активираме наградите”
“Ъъъ… тоест трябва да дам 60лв, за да си получа наградите?”
“Не госпожо, трябва да купите тези ваучери за да ви активираме наградите но като дойдат куриерите стойността ще ви се възстанови”

Ех… да им се не знае.

“Е как да знам, че това не е някаква измама?”
“Ама вижте сега госпожо, ако не си искате наградите ваша работа. Ние сме уважавани фирми големи…”

И тука затворих телефона, щото ми мина през ум че може да е импулсен.

Обадих се на оператор (което трябваше да направя по-рано) – няма такава томбола. Казаха да подам сигнал на 1220 за Глобул и най-добре и в полицията. Питах този номер 0877 *** *** дали е глобулски – не е.

Отидох в полицията. Записаха разни работи там. Останах с впечатлението, че  и други преди мен са ходили и явно схемата е позната на полицаите.

Звънях и на Мтел да ми кажат поне техен ли е номера – първо не можели да дават такава информация, после като им казах за какво става дума и че се обаждат от името на Мтел (в моя случай не беше така, но сто процента звънят и на Мтелски абонати) обещаха да проверят и да ми се обадят. Никой не се обади.

Мислех да ида във Виваком да питам, после се отказах. Има ли смисъл?

ВИДОВЕ ТЕЛЕФОННИ ИЗМАМИ С ТОМБОЛА

В общи линии, сценарият им е следния.

Обаждат се на случайни номера и казват – “вашият номер е избран от томбола между Глобул и Технополис, печелите плазмен телевизор, 500лв брой и 2 телефона. Обадете се на веднага номер 0877 *** *** да си вземете наградите.”

Ако се обадите, независимо от какъв номер, ви казват – да, печелите. Обаче трябва по най-бързия начин да купите ваучери за 60лв на мобилния оператор, които 60лв ще ви се възстановят при доставката. И после веднага да се обадите пак.

(Оттук-надолу информацията не ми е от личен опит, а каквото открих из нета.)

Ако наистина купите ваучерите, обаждате се и ви искат да продиктувате номерата на ваучерите. Записват ги, пак ви казват честито и ви обясняват, че до 1 час на посочения адрес ще пристигне бял бус на Технополис с номер 5060 (примерно). Естествено никой не идва.

А ваучерите, чиито номера сте продиктували, те си ги активират и ги изговарят. Вие сте изгорели със 60лв.

КОЙ Е ВИНОВЕН

Ще кажете – ами като си проста, Рая, кой ти е виновен :) Твой проблем!

Ники Кънчев телефонна измамаМисля, че схемата е направена доста добре и убедително. За това помага най-вече усещането което ти създават, че трябва да се действа бързо, сега, веднага, до 5 минути!! Така не ти остава много време да се замислиш дали това не е измама.

С удоволствие ще спомена Ники Кънчев и неговата майка, и всички оператори, които ми разкатаха фамилията тия месеци – то не бяха смс-и “вашият номер е избран”, не бяха томболи, не бяха автоматични записи с Ники Кънчев…

Така че чудно ли е, че когато в един момент ти се обади жив човек – а не запис – и ти каже, че печелиш, ти се връзваш?

КАК ДЕЙСТВА СХЕМАТА

Това разбира се няма как да го докажа и е плод само на моите разсъждения. Вие преценете дали съм права. Та, според мен схемата е следната:

Този “личен номер” от който се обаждат не е стационарен номер, а обикновен мобилен номер, но скрит. Всъщност това е същия номер, на който “печелившите” трябва после да се обадят, за да си получат “наградите”. Но естествено това хората не го знаят, понеже при първото входящо обаждане номерът не се изписва. “Операторката” на телефона също е едно и също лице. На по-недоверчивите клиенти “операторката” казва, че дори тази “томбола” отскоро се рекламира по телевизията, ама вие сигурно не сте забелязали щото е отскоро…

По този начин тия боклуци се обаждат на разни хора и ги карат да купуват ваучери за 60лв телефонни разговори. После си ги присвояват, понеже имат кодовете.

Така мошениците имат 60лв разговори + телефонът се води на името на някой обикновен, нищо не подозиращ излъган човечец.

Тези 60лв разговори позволяват на измамниците да продължават да звънят на още и още хора и да се зареждат с ваучери.

Само че къде им е сметката, викам си, все пак тея ваучери не могат да ги обърнат директно в пари – могат само да ги изприказват.

После ми светна, че цаката не е в самите ваучери. Цаката е в това да могат да звънят от карти на чуждо име, предварително платени, на много хора.

Защото ако от ваучерите не се печели, печели се от останалите схеми – ваш близък катастрофира, дайте пари; ваш близък ви изпраща пари от чужбина, дайте пари; дори има схеми за предлагане на офис-консумативи на супер ниски цени, като естествено се плащат предварително, а фирмата е измислена и консумативите никога не идват.

А за да се осъществят всички тези схеми за пари, трябва измамниците първо да имат какво – ваучери…

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ИЗМАМИ

Еми, първото нещо е разбира се да се обадите на оператор и да питате дали изобщо има томбола с такива условия. Ако не, питате дали мошеническия номер е от тяхната мрежа.

Винаги докладвайте номера на полицията! Ако се съберат достатъчно сигнали, току-виж подпукали операторите.

Най-доброто решение според мен е опреаторът да блокира измамническия номер. Със сигурност човекът, който е измамен да плати ваучерите, няма да протестира; а мошениците не могат да направят нищо дори и да искат, защото ваучерът е на чуждо име.

***
ПС: Много поздрави на родната полиция и родните оператори, които могат – ако не друго – да блокират номерата по сигнал, така че да не може да се звъни от тях и да не изгарят повече хора. Обаче те нищо не правят. А и дори да се опитат те са толкова мудни, че през това време измамниците сто пъти ще са изговорили ваучерите и ще са минали на друг номер.

Биха могли първо да блокират номера и после ако някой се оплаче тогава да го активират пак, ама не.

Затова – много поздрави на родните мошеници и родните оператори. И на майка им, и на леля им, и на баба им…

Твойта майка също

proplay.ru

31 коментара по Телефонна измама с томбола – честита Коледа!

 1. Рая Христова по 16-Dec-2011 в 09:48

  @Ванков – добре дошъл в коментарите :)

  Аз не се оплаквам, че като звъня на оператор ме питат за името ми и номера. Просто исках да кажа, че поради тази причина в случая с измамата не се усетих навреме.

  В случая с ваучерите те печелят или от продажбата на минутите после, или – според мен по-вероятно – от това че си зареждат телефоните и после звънят за другите си видове измами, с които искат солидни суми на хората.

 2. kocbo по 17-Dec-2011 в 02:02

  Доста банално, да ти кажа ли веднъж завинаги как да си решищ проблемите?

  Мини в бизнес група, не се занимавай с ваучери и частни лични единични карти на сметка. Там винаги лъжат. Винаги има 2 бази с данни едни на бизнес и едни на частни клиенти…нужно ли е да говоря повече. Самите оператори продават тези номера на такива ..схеми и самите оператори имат схема за надписване, прекъсване и др. на тези частни клиенти схеми…

  Като бизнес клиент нямаш нито 1 смс от такива игри, схеми, и томболи – факт.
  2- винаги сметката е до стотинка без надписване.
  3- някой друг е като основен абонат на групата и никъде не фигурираш като име адрес прочие.

  Има схеми много, още от момента в който трябва да звъннеш е трябвало да си се усетила. В случая си се сетила в последствие от разговора, и като си се спряла и не си купила ваучер те прави герой. Браво…невероятно. Загуби и нашето и твоето време с тази статия…сега напиши нещо наистина интересно…

  Това няма да е нито първата нито последната телефонна измама. Въобще защо отговаряш на скрит номер, майка ти ще те търси от районното ли ? Любопитството убило котката…

  да ти кажа ли каква е истинската игра – купуват се ваучери за минути а през интернет се продават на чужденци в българия на тройна цена през скайп акаунти. Не си ли попадала на обяви – изкупувам безплатни минути за глобул и подобни…ех рая рая…. сега напиши статия за коледен кейк и съвсем сайта ти за инвестиции и финанси да отиде по дяволите….язък. Мислиш ли че хора с инвестиции капитали, познати адвокати и прочие, ще имат такъв род проблеми? Сподели на баба си ок, ама… хората правят пари от това ти се оплакваш, мога да ти дам 10 печеливши схеми веднага от смс игри и минути към оператори, това че не си ги чувала…. вместо да си впрегнеш мозъка в такива печеливши “игри” ти се възмущаваш от тях… Дерзай и успех

 3. welcomegifts.bg по 17-Dec-2011 в 13:56

  Косбо,
  излишно си остър приятелю жарки:)
  1. В бизнес група можеш да се включиш ако си бизнес абонат ( или някой твой познат е такъв ), тоест не всеки може да го направи.
  2. Винаги е добре да се обръща внимание на такива “печеливши игри” – Интересно, ако някой измами баба ти по подобен начин и й прибере пенсията, дали ще му се възхитиш на изобретателноста?
  3. Блогът на Рая е основно за ЛИЧНИ финанси и допълнителен доход и съм убеден, че повечето й читатели са хора, които нямат познати адвокати бизнес експерти и т.н.
  Тази статия е 90% за тях. И 10% процента за хора като теб, които да използват случая да се изкажат снизходително.

 4. peruzz1 по 18-Dec-2011 в 00:42

  Здравей Рая, отдавна не съм писал:) Сега работя за един от тези оператори, ама няма да кажа за кой:) И за да съм по темата: Леля ми се опитаха да я измамят, когато майка ми беше в Германия. Обадили и са се и са и казали, че майка ми е блъсната от кола и след малко ще дойде при нея един мъж, да му даде няколко хиляди лева, за да може да ги прати по банка експресно, за да положат грижи. Добре, че ми се обади и аз я успокоих.

 5. Рая Христова по 19-Dec-2011 в 09:37

  Мдаа, ами включвай се по-често :)

  Имали сте късмет, че сте се свързали едни с други. Има хора, дето точно като им се обадят по някаква причина не могат да се свържат с “катастрофиралия” и парите си заминават. А за ужаса в тея моменти не ми се мисли.

 6. Весела Иванова по 19-Mar-2012 в 14:49

  България наистина е страната на неограничените възможности за всякакви измамници. Имах горчив опит с мой близък, който се беше вързал на телефонни измамници. По стечение на обстоятелствата измамниците бяха хванати, като моя приятелка давала зор на полицаите да се размърдат. Дадохме показания, и дори живеехме с надеждата, че справедливостта все пак съществува. Измамникът представи медицинско свидетелство, че заеква и не може да говори нормално. Прокурорът върна делото, защото един път сме били казали че е с оранжева тениска, втория път сме били казали, че е с жълто-оранжева тениска. Така че, отваряйте си очите и ушите, и при най-малкото съмнение отказвайте примамливи оферти. Защото впоследствие само ще си губите времето по институциите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *