Очевидно всеки от нас има някакви приходи. Заплата, бизнес или фриланс – а за по-малките може би стипендия или издръжка – по някакъв начин вие сте заработили тези пари. След това сте платили за интернет, бюро и компютър. В резултат сега можете да прочетете този материал на kadebg.Някои от вас четат това на огромен 6-килограмов монитор от големите, с леко изпъкнал кинескоп. Може би нямате бюро, а малка паянтова маса и също толкова паянтов стол, който скърца като цигулка в ръцете на Слави.

Други сигурно се радват на лъскав нов Apple лаптоп с размери колкото A4 и достатъчно лек, за да бъде вдигнат от някоя по-мускулеста сврака.

Всички сме очаровани от втората картинка, да? Естествено. Но забележете – и двете машини вършат работа еднакво, що се отнася до простата функция да покажат текста на екрана. Звучи гадно, знам, но да си го признаем.

Често продавачите обясняват високата цена с по-добра функционалност:

  • “Тази маска за коса действа за 1 минута, а другите – за 2”
  • “Този телефон има 5 мегапиксела камера, а другите – 4”
  • “Тази книга е с твърди корици, а другите – с меки”

 

Което е супер… ако се възползвате от тази функционалност.

Дали маската е за 1 или за 2 минути – няма значение, понеже не влизам с хронометър в банята. Дали телефонът е с 5 мегапиксела или с 4 – също, понеже имам фотоапарат и предпочитам да снимам с него. Тоест, аз няма как да се възползвам от всички тези “невероятни” предимства.

И понеже тези екстри изобщо не ме топлят, предпочитам да не давам пари за тях. Да платя 70лв отгоре, защото този телефон имал 1мегапиксел повече? Не, благодаря. Предпочитам 70лв в джоба си.

Със сигурност невинаги съм била такава ( Как пилея 20-те си години ). Ооооо, напротив! :) Като се върнах от бригадата в Америка през 2005 исках да си купя компютър. Отидох в Multirama и продавачът ме захласна с приказки как с този компютър мога да играя последните FPS игри – “все едно си там!”. Уааау, яко! 1500лв кеш, разписвам се гордо на фактурата и блажено си представям какво мога да правя с този компютър.

A после? После използвах това чудо на инженерната мисъл да редя пасианси. Или в най-добрия случай – Quake II :

quake 2 screenshot

След още една-две такива случки стана ясно, че нещо трябва да се промени.

Работата на продавача е да продава. Работата на клиента е да внимава за какво си дава парите. Но често продавачът сякаш се наговаря с малкото демонче с широки пръсти вътре в нас – и на нас това ни харесва. Харесва ни, защото чрез думите си продавачът ни дава готово оправдание да си купим нещо, което искаме, но от което реално нямаме нужда.

Най-доброто, с което може да туширате атаката е “Това не ми трябва”. Тази реплика ще накара продавача да забави ход и също така ще ви помогне да осъзнаете какво правите. Наистина ли искате да дадете пари за нещо, което не ви трябва? Защото аз лично предпочитам да получа точно каквото ми трябва – не повече – и да имам пари в джоба си за още нещо, което може да ми трябва.

Всеки път, когато а-ха да извадя парите и да си купя “по-доброто”, “по-хубавото” и “по-новото” (според продавачите де), виждам две ситуации пред себе си:

1) аз + “по-хубавото” и 0лв в джоба

2) аз + точно каквото искам и 50лв в джоба

Ако някой мисли, че 50лв са смешни пари – моля, дайте ги насам. При мен ще се чувстват много по-оценени, отколкото при вас :)

Когато пазарувам, “това не ми трябва” е дежурната ми реплика. Дори когато съм в Lidl примерно и няма продавач, а само щандове с продукти (впрочем не по-малко изкушаващи), я използвам наум. Така остават повече пари в джоба. Без нея е просто твърде лесно да се самоубедя, че ВСИЧКО в Lidl ми трябва: косачка, лейка, кутия за нещо, кърпа, пантоф, конфитюр от какво?!, пюре от маслини, вълшебен маркер, дървена четка… Дайте ги насам. Точно като капана с етикет “Промоция” в Kaufland .

Концепцията “това не ми трябва” е правилна винаги, освен ако не си купувате нещо просто така, да си угодите веднъж. Понякога просто ни се иска да си вземем нещо – не защото трябва. Защото така ни се иска.

Във всички останали случаи е добре да свикнете, че трябва да плащате само за това, което наистина искате и нищо повече. Някои хора много се затрудняват с това, защото нямат ясна представа какво им трябва. Особено ние, жените :)

И накрая, да ви запозная с моите телефончета: Nokia и Samsung:

Телефони Nokia и Samsung

И двата вършат добре основната си работа – да телефонирам. Не ги бива за снимки. Не ги бива за интернет. Но са страхотни за разговори, а това им е работата, нали?