Строго погледнато, понятията “успех” и “провал” конкретно от гледна точка на бизнеса се дефинират лесно. Ако сте избили началната инвестиция и сте на печалба, това е успех. Ако сте на загуба, това е провал.

Ако сте на нулата… ами няма дълго да останете там :) – ще поемете нагоре или надолу, попадайки в една от двете категории.

Не-толкова-строго погледнато обаче, дали един бизнес е успех или провал зависи също от вашето мерило. За едни 200лв чиста печалба месечно (след като си платите и калкулираната “заплата” на себе си) може да е успех, но други може да махнат с ръка, че не си струва.

Но най-вече – зависи какъв е основният ви двигател в бизнеса. Има два подхода:

1. COLD HARD CASH* ИЛИ ВСИЧКО Е ЗА ПАРИТЕ

*букв. “студени твърди пари”

Бизнесът с боклука
"Апетитният" бизнес с боклука

Първият вариант е вашата цел да е единствено и само пари. Без никакво емоционално обвързване.

Типичен пример е бизнесът с извозването на боклука. Никой не го прави от любов към самата дейност, всъщност вероятно повечето хора биха я отбягвали. Което пък вероятно е един от факторите този бизнес да е апетитен като бизнес. (Е, също и безусловната необходимост от него, както и сладките обществени поръчки.)

Друг пример могат да са строителните предприемачи. Някои като Доналд Тръмп са влюбени в сградите и строителството (по собствените му думи), но повечето са привлечени единствено от възможностите за печалба. Не от идеята да създават уникално красиви и уютни сгради.

2. “ОБИЧАМ РИСУВАНИ ПАТЕТА” ИЛИ БИЗНЕС ОТ ЛЮБОВ

Доналд Дък и бизнесът с патетата :)
Доналд Дък и бизнесът с патетата :) Източник: pencilink.blogspot.com, худ. Карл Баркс

Страстта обаче явно е ключова съставка за успеха в един бизнес. Макар да има хиляди богати строителни преприемачи по света, името Доналд Тръмп изпъква сред останалите. (Както и банковата му сметка.)

Понятията “успех” и “провал” стават малко по-разтегливи, когато първо искате да си “начешете крастата” :) и после като второ да изкарвате пари от това. Подобен е случаят с Дисни и Карл Баркс, автор на сладурите от Патешки истории и Доналд Дък. (Повече за тях – очаквайте скоро.)

(Имам предвид аниматорите, не патетата :))

Тук разбира се ако работите изцяло на загуба, като “успех” може да броите единствено реализацията на творчеството си, а не толкова реализацията на идеята като бизнес такава.

Скот Адамс, авторът на Дилбърт, в началото е бил пълен провал от бизнес гледна точка. Никой не е искал да публикува комиксите му – редакторите са смятали, че няма да има никакъв интерес към тях. The New Yorker и Playboy са отхвърлили скиците му. Едва през 1989, когато Адамс е на 32 години, идва първия пробив – публикация в United Media и скромния чек от около $350 долара. Пет години по-късно, през 1994, Дилбърт-комиксите на Адамс вече се публикуват в 400 вестника.

През 2000-та година комиксът излиза в 2000 печатни издания в 57 страни.

Така че не е казано, че само “студения” бизнес може да бъде брутално успешен, както виждаме и от Дисни, и то Адамс. И от Стивън Кинг , ако помните.

3. УСПЕХ ИЛИ ПРОВАЛ Е БИЗНЕСЪТ – ЗАВИСИ ОТ ЦЕЛТА

Въпреки че от един бизнес се очаква главно да носи пари, той може да е бил създаден с друга цел. Например – лично удовлетворение. Например – обществена полезност. Например – пропаганда на идея.

Има собственици на бизнес, които могат да развият бизнеса си, но не искат, тъй като това би означавало загуба на контрол върху качеството или отклоняване от идеалната цел.

Да вземем Дисни. Както знаете, освен традиционните Дисни-анимации, в момента компанията прави най-различни продукти: от 3D анимация до игрални филми. Имат и свой детски канал – The Disney Channel, конкуренция на Cartoon Network.

Макар че от бизнес-гледна точка новите продукти сигурно са абсолютно успешни (т.е. носят голяма печалба спрямо началната инвестиция), от малко по-идеалистична гледна точка може би не е точно така. Аз, като голям фен на класическите Дисни, гледам малко резервирано и със смесени чувства на продукциите, които се отклоняват от традиционните.

"Новата Кока-кола"
"Новата Кока-кола" днес може да се намери само на островите Яп и в Американска Самоа. Снимка: Wiki

Впрочем легендарният погрешен ход с промяна вкуса на Кока-колае продиктуван именно от стремеж към по-големи печалби и Кока-Кола да си вземе обратно предишния голям дял на пазара (който по това време Пепси изяжда).

Оказва се, че да гониш само печалбата – без да мислиш за феновете на продукта – може да се окаже лош съветник.

От друга страна обаче, да се подхожда към бизнеса само със страст също не става. Нужна е известна дистанция, за да може да виждате ясно нещата. Вероятно ще имате най-трезва преценка, ако не сте емоционално обвързани с бизнеса.

А и нали я знаете американската приказка – “Nothing personal… it’s just business”(Нищо лично – просто бизнес)?