ВИДЕО: Как да изкараме повече пари с допълнителен доход (стъпка 2)

Здравейте! Днес [19.07.2011] kadebg става на 1 година и по този повод има специален материал.

Тук можете да разгледате видеото, което съм подготвила за вас. Разделено е на няколко части за по-бързо зареждане. (За да изпратите материала на приятел, който още няма VIP карта, ето съкратения материал със свободен достъп .)

Ако искате да видите видеото с по-голямо качество (avi формат), може да го изтеглите в края на страницата.

Ето и Стъпка 3: Избор на рентабилна идея.

Снимка: http://pepperspollywogs.com

Знаехте ли, че kadebg предлага и платен продукт? Това е книгата “Как да печелим повече пари с допълнителен доход / Ръководство за начинаещи” , 111 страници в PDF формат и струва само 50лв!

(Шегувам се – струва доста по-малко :) Натиснете тук ! )

Get the Flash Player to see this content.

Get the Flash Player to see this content.

Get the Flash Player to see this content.

Get the Flash Player to see this content.

Get the Flash Player to see this content.

Get the Flash Player to see this content.

В рамките на няколко статии ще минем стъпка по стъпка материала как да изкарате повече пари с допълнителен доход.

Аз печелех по 240лв от уроци по английски в София с общо 10часа работа на седмица. Това беше доход, който създадох съвсем сама от нулата – никой не ми е помагал. (Цялата история е тук: Допълнителен доход от нулата: как го направих аз ) Вие също можете да създадете свой допълнителен доход. Естествено, това няма да са уроци по английски, а нещо друго, което вие можете да правите.

Да започваме.

Здравейте! Казвам се Рая Христова и съм автор на сайта за пари и лични финанси kadebg.

Днес блогът става на 1 година и това е поводът за нашата видео-среща.

Темата днес е Как да изкараме повече пари с допълнителен доход. Стъпка 1 беше правилното мислене , а сега ще говорим за Стъпка 2 – генериране на идеи.

СТЪПКА 2: ГЕНЕРИРАНЕ НА ИДЕИ

За да си направите допълнителен доход реално ви стига и една идея. Обаче ако започнете с нагласата „трябва да намеря ЕДНА идея”, просто няма нищо да измислите. Затова целта ви в началото е да генерирате колкото се може повече идеи, и накрая да изберете най-добрата.

Намирането на идея би трябвало да е лесно. Само че, като седнат да мислят, хората блокират, защото си мислят, че трябва да намерят нещо едва ли не революционно. А реално това не е нужно.

Вашата крайна идея трябва да отговаря само на две условия:

1) да е нещо, което вие можете или искате да правите, и

2) да може да се изкарват пари с нея, т.е. да е важна и за другите хора. (Но за това после, в следващата стъпка.)

Нещо важно относно първото условие: да можете да правите нещо е едно, а да ви харесва да го правите – съвсем друго. Една приятелка например е учила рисуване и може да рисува много добре. Само че това някак не я „пали”. Не че й е неприятно, обаче не изгаря от желание да го прави.

Ако тя иска бързо да започне допълнителен доход, рисуването е добра идея – защото може да започне веднага. Обаче, ако търси нещо дългосрочно и с по-голям потенциал, по-добре да е нещо, което наистина обича. Дори да не е толкова добра в него, в крайна сметка всичко се учи.

Така че в дългосрочен план винаги залагайте на нещо, което ви „пали”.

2.1: МИСЛЕТЕ РЕАЛИСТИЧНО И БЛИЗКО ДО ВАС

Когато седнете да мислите за идеи, не търсете нещо революционно. На вас ви трябва нещо практично и нещо, което е близко до вас.

Защо това е важно. Има много хора, които се хващат за чужди идеи. Тръгват да ги правят, наливат пари в тях, мъчат се, накрая нищо не става и те всъщност губят пари. А не това е целта, целта е да изкарате пари.

Един приятел например искаше да прави ферма за охлюви. Сега, ферма за охлюви е доста абстрактна идея за човек, който хал хабер си няма от охлюви, няма пари за начална инвестиция и няма никакъв бизнес опит. Очевидно това е идея, която няма голям потенциал, защото в случая не е близка до него.

Друг пример – доста мои познати са искали да копират моята идея за уроци по английски, след като съм им казвала как стана при мен. Тази идея работеше при мен, защото аз обичам да работя с хора, да обяснявам, ползвам езика – тоест, това е близко до мен. При тях обаче не е така. И затова, дори да седна с тях и всичко да им обясня как да направят, просто не става. Това, което работи при мен, не работи при тях.

Така че – мислете реалистично и за нещо, което е близко до вас.

2.2: НАПИШЕТЕ КАКВО МОЖЕТЕ ДА ПРАВИТЕ

Това е първата конкретна стъпка от процеса по създаване на допълнителен доход. Досега говорихме много за правилното мислене. Сега минаваме от мислене към реално действие.

И така, взимате няколко листа А4, сядате и започвате да изброявате ВСИЧКО, което можете да правите. И имам предвид ВСИЧКО.

Впрочем много хора сядат и се чудят какво да напишат. Пишат 4-5 по-сериозни неща като „разбирам от компютри” или „мога да шия”, и после вдигат рамене – „ми не се сещам друго”. Всъщност се сещат, но вътрешно филтрират само по-сериозните неща, с които са се занимавали по-дълго.

За да не се получава това при вас, ще направите така:

1) изброявате всичко, което вършите по къщата (чистене, готвене, боядисване, поправка на шкафчета)

2) изброявате всичко, което някога сте правили като услуга на приятел (инсталирали сте му Windows, написали сте му курсовата, намерили сте му купувач за колата)

3) изброявате всичко, за което някога са ви платили (почистване на улуци, разлепяне на обяви)

4) изброявате всичко, което някога сте правили в работата (настройка на Outlook, презентация на PowerPoint, организиране на фирмено парти)

5) изброявате всичко, което някога сте правили за удоволствие (тренирали сте бокс, ходили сте да снимате, забавлявате компанията с вицове)

Сега е по-добре, нали? Сещате се за доста повече неща :)

2.3: ДОРАЗВИЙТЕ ИДЕИТЕ

Вече сигурно имате доста голям списък с неща, които можете да правите. Надявам се наистина да сте записали ВСИЧКО, а не да сте си казали „абе, то миенето на чинии за какво да го пиша”. На този етап няма да филтрираме идеи. Стъпката се казва генериране на идеи, а не орязване на идеи.

Така. Вашият списък обаче в момента съдържа не точно идеи за допълнителен доход, а просто неща, които можете да правите. Сега ще превърнете всяко едно от тях в идея.

Например, написали сте „пране”. Сега развийте по-конкретно какво включва това: сортиране по материя, гладене. Има ли нещо уникално, което вие правите, например имате тайна рецепта против петна? Оттук може да тръгне вашата истинска идея.

Или „работа по колата”. Сега напишете по-конкретно: смяна на масло, смяна на чистачки, смяна на гуми. А можете ли в допълнение да ремонтирате нещо? Можете ли да инсталирате уредба с тонколони примерно? Като развиете идеята вие започвате да мислите много конкретно и реално. Това ви помага да избягвате абстрактните идеи, които не са близки до вас.

И накрая, комбинирайте. Всяка нова идея обикновено е комбинация от две стари. И точно тук е мястото, където се раждат наистина добри и реално приложими идеи.

Ако комбинирате горните две идеи например, може да се получи идея за почистване на упорити петна от тапицерията на колата. Ако комбинирате идеите за рисуването и фермата за охлюви, може да се получи нова идея за изработване на сувенири – рисуване върху черупки от охлюви :) Примерно де.

Запомнете: тази стъпка от създаването на допълнителен доход се нарича генериране, а не филтриране на идеи. Целта е да съберете колкото се може повече идеи, защото в етапа на филтриране те отпадат на едро.

Това беше Стъпка 2 от поредицата Как да печелим повече пари с допълнителен доход и края на редовния материал днес.

Преди да се разделим обаче искам да си поговорим неформално за малко.

Много се радвам, че мога да празнувам първата година на kadebg с толкова много хора. Това, което особено ми харесва у вас е това, че сте настроени позитивно – виждам го от коментарите, от мейлите, от начина по който говорите помежду си и споделяте своя опит с другите. Това е супер! И това е пътят, който води напред.

Искам да благодаря на всички спонсори, които рекламираха на kadebg.

Благодаря на хората и колегите, които подадоха ръка на блога още в началото.

Благодаря и на бандата от Свежо, които освен че подкрепят моите публикации, пишат страхотни неща.

Специално благодаря на:

Георги от laptopia.bg ;

Денислав Георгиев, който направи първото интервю с мен ;

Тимур и неговите командоси, който ми написа огромен мейл със съвети за блога още в самото начало.

Виктория Викторова от вестник „Телеграф” и Ники Русиновски от webcafe

И на всички хора, които са в България по собствено желание и я обичат.

Това е всичко, приятели. До скоро :)

 

Част 1 (високо качество)
Част 2 (високо качество)
Част 3 (високо качество)
Част 4 (високо качество)
Част 4.1 (високо качество)
Част 5 (високо качество)

17 thoughts on “ВИДЕО: Как да изкараме повече пари с допълнителен доход (стъпка 2)”

 1. Честит рожден ден! Пожелавам всичко най-хубаво на авторката и успешно развитие на този чудесен сайт!

 2. Ха и от мен Честит ти рожден ден…

  Поздрави за материала, продължавай все така…

  ПС.: Видеата под Firefox не се гледат. Иска flash плеър макар да има инсталиран такъв. И още плеъра който си избрала е страхотен и позволява използването на плейлисти и по този начин няма нужда да слагаш 5-6 плеъра…

 3. Честит рожден ден и от мен. Все напред и нагоре!

 4. Хей, Честит рожден ден и от мен. До година да е поне два пъти по-доходен за теб, отколкото си мислиш, че е възможно.

 5. Здравейте всички и благодаря! :)

  @БГфотоНет – при мен пък се отварят с Firefox на два различни компа… иди разбери ;)

 6. Valeria 19.07¡201¨ Рая, много ми допада всичко, с което си се захванала и го намирам за интересно и полезно. Много успехи да те чакат за напред,Честит Рожден ден!

 7. Много благодаря. Ако изникнат въпроси мога ли да питам?

 8. И от мен ЧРД :). Прекрасни съвети могат да се намерят тук. Видеата са страхотни. Според мен много хора могат да се учат от твоите неща. За мен ти си практичен и доста целенасочен човек. Харесвам тези ти качества. Пожелавам ти успех и още много години да даваш правилните съвети на читателите си. :)

 9. Благодаря, Борко :) Хубаво е някой да ти дава кураж! :) Стискам палци и на теб и твоя блог, който – ако не го изоставиш – ще се развие много.

 10. Ба` как ме шашна с тия 50 кинта. Викам си “ей тва се казва монетизация на блог батко ” :)))

Leave a Comment