Възможно ли е тези правила да са дори по-лесни от първите три?

Аз казвам – да! Защото тези са по-скоро политически и за разлика от първите, не са свързани със здрава работа и повишаване на квалификацията :) Ако се чудите за какво говоря, ето линк към първите 3 лесни правила за висока заплата . Задължително ги вижте!

Тази публикация трябваше да излезе другата седмица, но е пусната по-рано по повод създаването на тайната Facebook група за Лични финанси, както и Facebook страницата “Лични финанси”. За покана за включване – пишете ми на мейла :)

А сега продължаваме нататък. Нямам търпение да чуя какво мислите по въпроса, особено Dude от nbaprobet. blogspot.com :) Дори може отново да се обзаложим с Productiven – аз казвам, че Dude ще ги хареса. Имаме ли бас? :)

5) Внимавайте с приятелствата!

Разбирателството е едно, приятелството – съвсем друго. Не си позволявайте близки отношения с хора, с които работите пряко.

На нова работа вашата нужда от по-близък колега, на който можете да се доверите, е разбираема. (Справка – Terra incognita или страхът от непознатото) Не бързайте да се сприятелявате, особено когато още не знаете кой кой е и какъв е.

Дори и на по-късен етап приятелски отношения с ваши преки колеги са много рисковани и могат много да усложнят нещата. Ами ако вашият приятел не се справя добре? Или ако утре един от двама ви се издигне? Това ще ви накара да се разкъсвате между задълженията си като приятел и тези в професионалната сфера. Затова или спазвайте дистанция, или търсете приятели от други отдели.

6) Намерете важните хора

Дайте си време да “подушите” наоколо. Разберете каква е обстановката, кое се приема добре и на кое се мръщят, какви са порядките и най-вече – намерете важните хора. “Важните” хора са тези, от които зависи издигането и заплатата ви. Такива са обикновено прекият ви началник и този над него, може би и HR директорът. Други хора, които не са толкова “важни” по длъжност, но които имат влияние върху важните, са:

– приятелите на прекия ви началник
– определени клиенти
– преките ви колеги
– …

7) Харесайте се на важните хора

След като намерите важните хора, постарайте се да им се харесате. Старайте се за тези неща, които ще впечатлят тях. Ако не можете да се харесате с важните хора, задължително се постарайте поне да се разбирате и в никакъв случай не обтягайте отношенията си. Няма значение колко много ви дразни някой от тях – ще намерите начин да се справите.

7а) Не се сприятелявайте с важните хора

Не си позволявайте да сте фамилиарни, тоест прекалено близки с важните хора. Хубаво е да имате по-топли отношения с тях, но в никакъв случай не влизайте в сферата на приятелството, камо ли нещо повече. За справка – вж. 5) Внимавайте с приятелствата!, но имайте предвид, че тук е още по-лошо.

Приятелството с важен човек е нож с две остриета, защото тя / той вече може да ви влияе по две линии – и като началник, и като приятел. Примерно, казва ви “Остани след работа за доклада” и вие отказвате. След това ще чуете нещо от рода “Моля те, много ми е важно” и ако не сте омекнали на първата реплика, ще омекнете тук.

В крайна сметка ще ви е много трудно да откажете. Обиден приятел е достатъчно лошо нещо, а обиден приятел, от който зависи заплатата ви – не ви пожелавам :)

7б) Не се престаравайте

Ако с определен важен човек изпитвате взаимна антипатия, не насилвайте нещата и не се опитвайте да му се харесате – просто няма да стане, само ще засилите полюсите на магнита :) Когато двама разумни възрастни хора усетят, че взаимно не се харесват, театърът е излишен. Дръжте се професионално и покажете, че можете спокойно да превъзмогнете антипатията. Отсрещната страна ще го оцени и ще ви отвърне със същото (ще превъзмогне своята антипатия).

А АКО ВЕЧЕ СТЕ СБЪРКАЛИ НЯКЪДЕ?

Тоест, ако вече сте нарушили някое от правилата?

Е, нищо – поправете нещата, доколкото е възможно, а в бъдеще гледайте да ги спазвате. Най-лесно би било, ако сте на нова работа и имате възможност да започнете на чисто. И все пак човек винаги може да промени поведението си и да се радва на резултатите. Стискам палци!