Чета един материал на Радослав Кондаков от bogatstvo.net – “За 5 пробити евро” :

Попаднах на Plati5.com , който се базира на една интересна идея, а именно:

Всеки да сподели какво ще направи за 5 евро.

Само дето на мен все още малкото обяви ми звучат по-скоро тъжно. Ето две от тях:

1) Ще пиша разкази или съчинения по дадени теми по желание на клиента.
2 )Ще направя уеб сайт с до 3 стр

Просто ми се ще  най-сетне – в България хората да получават достойно възнаграждение за труда си, а желанието им за работа да не се превръща в отчаян вопъл.

Моят коментар:

Абе 5евро са си 10лева. Особено като правиш нещо, което обичаш. Защо да не пишеш за 10лв? Трябва да се почне от някъде, а е по-добре отколкото да пишеш за 0лв. А сайт с три странички се прави за минути.

Вие кога за последно сте изкарали 10 лева извън заплатата? Изобщо имате ли други доходи освен нея?

При много хора това се дължи именно на презрението им към десетте лева, защото те не искат да започват с 10 лева. Те искат да започнат от 30 лева. От 50 лева. И най-добре на час. Или на минута.

Никой не иска от вас да продавате опита и експертизата си за жълти стотинки. Не става дума да работите цял живот на такава тарифа. Но наистина ли очаквате достойно възнаграждение още от първия си проект? В крайна сметка ако искате 2000 лв, изкарайте първо 20 .

Източник: http://slivi.com . Навремето и ние имахме подобна, по едно време доста пишех на нея.

Пишеща машина

Когато започнах да пиша за WebCafe , започнах безплатно. Отне ми 5 материала и не знам колко часа, докато стана платен автор. Платените ми публикации са 7.

Това означава, че половината ми труд е бил без пари. Ако сметнем и материалите, които не видяха бял свят, + часовете за редакция и идеи, ставката ми за час работа ще излезе няколко лева.

От друга страна, хайде да сметнем колко би ми струвало едно обучение за същите тези неща, които научих от работата си там. Колко би ми струвала възможността да експериментирам с друга тематика и друга аудитория. Колко би трябвало да платя за реклама, за да получа 100-на посещения от друг сайт.

Което не означава, че вие трябва да се съгласявате да работите без пари или за малко пари. Трябва обаче да имате трезва преценка за ситуацията. Вие може да сте убедени в своята гениалност като дизайнер / готвач / програмист, но ако сте никому неизвестни, няма как хората да ви се доверят.

Мой познат започна работа за 0.50лв на парче. В началото вървеше трудно и бавно, понеже това беше ново за него. После свикна и започна да работи по-бързо (и качествено). Накрая започна да получава повече поръчки, отколкото може да поеме. Казах му, че сега е момента да вдигне цената.

Това някой да започне нещо ново и от 0лв да мине директно на 2000лв, това сигурно са единици. Или гениални хора, или невероятни късметлии. За нас, простосмъртните, остава дългия път към успеха.

Да си пожелаем здрави обувки.