Този материал говори подробно за дрехи втора употреба. Това може да е чувствителна тема за вас – ако ви разстройва или ви е неприятна, просто изчакайте следващия материал и не я четете.

PS. Темата не е “За или против дрехите втора ръка”. Няма да убеждавам никого ЗА или ПРОТИВ и ви моля вие да направите същото.

Миналата седмица си взех 2 дена отпуска, за да напазарувам. Както ви разказах в Животът ми не е лош! , за 2010г съм си купила дрехи и обувки за общо 80лв. Към края на моя 18-месечен маратон за връщане на заема гардеробът ми остана в окаяно състояние:

  • 1 чифт дънки
  • 1 панталон
  • 1 анцунг
  • 1 чифт обувки
  • 1 чифт спортни обувки

Накратко, бях съвсем на ръба на разумния минимум. След като изплатих последните 1500лв заем вече започнах да мисля за презареждане :) на гардероба. Определих си бюджет между 100 и 200лв – в зависимост от това какво има на пазара и как вървят цените. Накрая излезе общо 150лв.

За 90лв смених почти целия си гардероб, благодарение на second hand магазините. Цената на една дреха беше средно 3-4лв (от 1-2лв за къси блузки и поли до 10лв за връхни дрехи). Не съм броила колко нови неща си купих, защото бяха наистина много, но да кажем – трийсетина. За 55лв си купих само 2 чифта обувки: маратонки и официални. Просто за сравнение.

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

В магазините за втора употреба има много, много дрехи. Някои от тях са чисто нови, още с етикета. Голяма част са в отлично състояние, макар и без етикет. Известна част са маркови: Sisley, Motivi, Adidas, Nike, TerraNova и още много. Това обаче не значи, че просто влизате в магазина и си излизате след 5 минути с мечтаната ризка Marks & Spencer за 3лв. Ето защо.

Всичко е единични бройки. Размери няма. Има доста пробване и сваляне, докато намерите хем хубав модел, хем да ви е по мярка. Понякога е по-лесно първо да видите какво ще ви стане и после да видите какво ви харесва.

Марковите може да са малко по-скъпи от останалите. Някои магазини все пак гледат етикетите и леко вдигат цените на марковите дрехи. Ако обикновен топ е 2лв, за Benetton може да ви искат 3-4лв.

Цените са най-високи в деня на зареждане и после постепенно падат. Това е така, защото в деня на зареждане има най-голям избор. Според мен дори в последния ден преди новото зареждане пак има предостатъчно неща.

Хубаво е да имате асистент. Понеже трябва много да се мери и оглежда е добре да има кой да ви помага с носенето и връщането на дрехите, особено ако има навалица и пробните постоянно са заети.

Търсенето отнема време, точно както всяко друго пазаруване. Търсене, мерене, теглене (ако са на килограм), справка за цената – отделете си достатъчно време.

Дрехи втора употреба

Източник: http://www.mschrader.com/images/shop09.04013.jpg

КАК ДА ИЗБЕРЕМ ДРЕХИ ВТОРА УПОТРЕБА

В second hand магазините има някои много, ама много хубави дрехи на просто смешни цени. Повечето дрехи са в наистина отлично състояние. И все пак винаги може да попаднете на нещо дефектно. Ето какво ще ви помогне:

Проверете всички ципове и копчета – на място ли са, затварят ли се добре, здрави ли са, еднакви ли са. Те са и показател за това колко запазена е дрехата.

Огледайте ръбовете и шевовете. Ръбовете трябва да са здрави и правилни. Ако видите двоен ръб на панталон например не го взимайте, трудно се оправя. Такава дреха или е захабена, или не е от хубав плат. Проверете и шевовете. Случвало се е продавач да ми се обяснява: “е, един шев тука… иначе е много качествена”. Да бе, да. Още не съм виждала качествена дреха с лоши шевове, независимо нова или втора ръка.

Вижте се извън пробната. Някои магазини имат пробни с изкуствена светлина и стари огледала – така е доста трудно да забележите дефектите. Едно от якетата имаше избеляла драскотина, обаче я видях чак у нас. Не е фатално, но само защото якето струваше 3лв и драскотината не е голяма.

Не казвайте с лека ръка “това се оправя”. Изкушавала съм се да купя дреха с някакъв лек недостатък, примерно много дълги крачоли или малко по-широка в кръста, с идеята “Това се оправя – ще я дам на шивач”. Е да, ама ако трябва да дадете още 10-15лв за поправка + да изхабите време и нерви, то не си струва.

Не се изкушавайте. Когато всичко е толкова евтино е много лесно да забравите за какво точно сте влезли и да вземете един куп допълнителни неща, просто защото са “много на сметка!”. Това се оказва трудно, защото тук дрехите не се задържат много – ако оставите за друг път, вероятно няма да намерите същото нещо. Да не говорим колко е лесно към поличката за 2лв да си харесате едно шалче за 0.50лв и една чантичка за 2лв и едно сакенце за 2лв и… и така до безкрай.

Дрехи втора употреба

Източник: http://pasttimeamainebackyardandbeyond.blogspot.com/

Mагазините втора ръка са доста просторни. На едно място имате събрани блузи, рокли, ризи, поли, сака, якета, палта, шапки, чанти, дори пердета и покривки за легла. Всичко е подредено пред вас и спокойно можете да направите щателна инспекция на всяка една дреха. Можете да мерите по 30 неща и никой няма да ви се сърди или да ви гледа накриво. Имате възможност сами да си вземете която дреха искате, а не да чакате продавачката да обслужи останалите клиенти, преди да ви смъкне нещо от манекена.

Тоест, тези магазини са нещо като Kaufland на дрехите. И е много лесно да си купите нещо, като неусетно вместо примерно 10лв се окаже, че сте похарчили 20лв. Затова винаги помнете за какво точно сте отишли – изкушението дебне отвсякъде! Все пак говорим за Adidas на цена 5лв :)

Вижте и материала Как да избираме дрехи – гледайте материята!