Контролира ли човек съдбата си с парите?

Изображение: http://e-lect.net

Покрай темите за бизнес-плана… Стана дума за събиране на инфо, планиране, прогнозиране. Цели.

И се завъртях пак около стария въпрос, който впрочем из старите теми за лични финанси е споменат: контролира ли човек съдбата си?

Конкретно в личните финанси имате голям контрол, особено над разходите. Колко ще харчите и къде.

От вас зависи също какво ще правите със свободните пари – дали ще ги бутнете в банката, дали ще идат за пенсиониране, дали ще спестявате за нещо по-голямо като апартамент примерно. Или ще си купите земя. Или ще ги дадете в някакъв фонд да ви ги управляват.

От вас зависи какви приходи ще имате, но колко е вашият контрол тук? Ако става дума да си търсите работа, контролът е между вас лично, работодателя, и пазара на труда.

В бизнеса е подобно. Но пак контролът е поделен между вас (умения, усърдие, капитал) и пазара. Защото вие не контролирате пазара. Можете да привлечете и в известен смисъл да влияете над вашата част от пазара, тоест клиентите. Колко силно ще е това влияние зависи от това как ще си направите нещата, но никога няма да имате 100% контрол.

Във вашия живот има определени фактори, които са ви спуснати “отгоре” и с които трябва да се съобразявате. Никой не ви е питал в какъв град и в какво семейство да се родите, в каква епоха.

Също така можем да приемем, че образованието и успехът ви са в голяма степен предопределени от семейството и средата. И не само образованието ви, но и голяма част от възгледите ви за живота. За парите и бизнеса също.

Така в един момент вие се оказвате на 20+ години (или 30+), и едва сега започвате да подлагате на съмнение част от постановките, които сте приемали за даденост. Например: “Богатите са алчни и лоши” или пък “Парите са всичко на този свят”. Започвате да нанасяте поправки. После – вероятно и поправки върху поправките.

И да кажем сте си понаместили представите за света – кое как става и защо. Стъпили сте малко по-здраво на земята. Поставяте си нови цели и започвате да работите в тази посока. Залагате стратегически основи за едно (примерно решавате да съберете спестявания за пенсия) или друго нещо (започвате проучване за даден бизнес) и следвате предначертания си план за известно време.

Тъкмо сте набрали инерция в дадената посока, и се случва събитие Х, което променя началната задача. Примерно решавате, че не ви се живее в този град повече, или искате нова работа, или икономиката се скапва.

В този смисъл, наистина, контролира ли човек съдбата си – и доколко?

Възможно ли е събитие Х да провали цялата ви стратегия? Възможно ли е поредица от събития Х да покажат, че от самото начало сте тръгнали в грешна посока с грешни цели?

Според статистиката, 90% от бъдещите условия се формират в резултат на минали събития. Така е в икономиката, в бизнеса, в образованието, абе навсякъде.

Е, пак има 10% място за маневри. Но първо че става бавно, второ – какво правим с целия труд, положен до момента? Даже имаше един такъв случай с една от египетските пирамиди, дето е крива по ръба – основите са положени за една конструкция, обаче после се наложило да я префасонират и ей го резултата. Сменили са ъгъла на ръба спрямо основата и върхът се е “спихнал” :)

Кривата пирамида :)
Снимка: img192.imageshack.us

За мен човек контролира съдбата си – в известна степен. Въпросът е кое има по-голяма тежест: личността със своите решения и воля, или съдбата с нейните събития Х ?

Leave a Comment