„От работа се става гърбат, а не богат” – казва една наша поговорка.

ХИТРАТА МАРИЙКА И ГЛУПАВАТА ПЕНКА

Снимка: http://mfittla.wordpress.com

Пенка и Марийка са набори – на 43 години са. Работят в една и съща фирма за 300лв заплата. И двете са на длъжност Административен координатор (нещо като секретар с повечко функции).

Един ден шефа идва и казва, че има някакъв благотворителен проект, в който фирмата участва. Нужни са хора, които да работят по проекта – в извънработно време, защото нали обичайната работа на фирмата си върви и няма как в работно време да се занимават с проекта.

Проектът е много голям и е важен за имиджа на фирмата. Затова по него ще работят само хора с изключителен потенциал; такива, които са достатъчно отговорни и организирани че да могат хем да си вършат обичайната работа, хем тази по проекта. Няма да е никак лесно. Това е едно изпитание за служителите във фирмата. Само наистина елитните биха могли да финишират.

Проектът е много важен за имиджа на фирмата; но тъй като е благотворителен, екипа по проекта няма как да получи допълнително възнаграждение извън заплатата. Все пак и самата фирма няма да получи нито стотинка за него. Даже офисните разходи за консумативи и материали са за сметка на фирмата.

Фирмата де факто ще работи на загуба по този проект. (Собственикът въздъхва тежко) Ама нали е с благотворителна цел.

И така, има ли доброволци?

ПЕНКА ВДИГА РЪКА

Марийка изведнъж се сеща, че е много заета и започва усърдно да трака по клавиатурата. Пенка – за пореден път – вдига ръка. Шефът се усмихва.

ЗАЩО ?

Защо Пенка вдига ръка? По проекта няма заплащане, а само работа-работа-работа. Тя ще работи само за чест и слава.

Тогава логично е да си зададем и следния въпрос: Защо един човек би работил за чест и слава?

Има три варианта:

1) защото вярва в самата кауза
2) защото това ще му донесе изгода в бъдеще
3) защото има нужда да се докаже

Вариант 1) е добра причина. Очевидно ако работите доброволно за някоя добра кауза, това е достойно за уважение.

Вариант 2) също е добра причина. Неслучайно на няколко места в Ръководството се казва да работите само за чест и слава, докато си намерите клиенти. Защото това ще ви донесе изгода в бъдеще.

Но какво трябва да направите*, ако просто не знаете как да стартирате допълнителен доход и работите на заплата?

*Очевидно – да прочетете Ръководството :)

Ако мислите, че шефът ви един ден ще ви възнагради за допълнителната работа – супер, давайте. Повечето шефове обаче май не са от тоя тип…

Вариант 3) всъщност също е добра причина… ако сте в началото на кариерата си. Ако сте на нова работа. Ако сте на нова длъжност. Тоест, ако наистина има нужда да се докажете.

НО ДОКОГА ?

Някои хора обаче се наказват – извинете, се доказват – пред работодателя си цял живот. Често те се престарават в работата си с надеждата за повече пари, понеже за тях работата е единствения източник на приходи.

Вие от този тип хора ли сте?

Ако да, помислете си пак. Последния път, когато работихте допълнително, получихте ли повече пари? Някакви привилегии? Получихте ли уважението, на което се надявахте, или си спечелихте единствено ролята на работното магаре, дето винаги опъва каиша и никога не стига до моркова?

Поколението на нашите родители е израсло в други времена и с други възгледи. Които може би не са толкова лоши, но просто вече не работят – времената днес са други.

ПОМИСЛЕТЕ ЗА СЕБЕ СИ

Ясно е, че етиката изисква служителят да работи съвестно и да се грижи за интересите на фирмата, от която си получава хляба. Страхотна политика, която може да упражнявате на воля в периода от 9:00 до 18:00. И дори след това, ако ви се плаща.

Въпросът е да направим сравнение между две алтернативи: а) когато работите 2 часа извънредно „за чест и слава” и б) когато не го правите.

Ако откажете извънредната работа, тогава най-малкото ще имате 2 часа лично време – за сън, за kadebg :) или просто да гледате „Гласът на България”.

Но да кажем вие нямате нужда от тези два часа свобода и наистина предпочитате да работите нещо. Чудесно! Вместо да ги подарявате на работодателя си, защо не подарите 2 часа работа на себе си?

За 2 часа може да направите упражнението от Стъпка 2 по създаване на допълнителен доход – примерно. Само ви намеквам :)

ГЛУПАВАТА ПЕНКА И МАРИЙКА ТАРИКАТА

В примера от началото мога да предположа, че на Пенка скоро ще започнат да й викат „Глупавата Пенка”, а на Марийка вероятно ще й викат „Марийка Тариката”, задето винаги се измъква от допълнителната работа.

Все пак аз лично предпочитам да съм „Марийка Тариката”.

Да, допълнителната работа може да е полезна за вас. Да научите нещо ново, да наберете точки, да завържете контакти. Дори може един ден да ви платят за това.

Но… хм, един момент.

Ако работите за себе си, също можете да научите нещо ново, да наберете точки, да завържете контакти. Дори може един ден да ви платят за това.

Само че повече.

РЕДАКЦИЯ: Добавям два коментара от Свежо, които са много на място:

Edna: “Обаче това, че фирмата се е ангажирала да прави благотворителност, не ангажира служителите. Така както ще плати консумативите, така трябва да плати и на работещите по тоя проект. Иначе предпочитам сама да избирам благотворителните каузи”

Gloxy-Foxy: “Вероятно най-правилно е подобна работа, допълнителна, да се приема избирателно, въпреки че има риск съгласиш ли се веднъж, втория път да ти я връчат без да те питат.”