Санитарка, чистачка в болница
300лв заплата за санитарка в София, Пирогов. Снимка: potv.bg

Преди време в нашия град, местната телевизия излъчи репортаж за местната болница. Водещият – един небезизвестен немец – даваше операционните и хигиената в тях.

Всичко беше наред, чисто и без прах около операционната маса. “Вундаба!” После се покатери да види по високото как е. Забърса с пръст и го показа на камерата – имаше прах.

Предаването продължи на живо, и след излъчване на репортажа почнаха да звънят хора и да коментират.

Впоследствие една от чистачките беше уволнена.

ЧИСТАЧКА – 230лв, КАСИЕР – 350лв ЗАПЛАТА

Колко е взимала санитарката тогава? Нямам точен спомен, но е било днешния еквивалент на 200-250лв.  Там някъде.

Скоро бях в София за малко. На един Т-маркет бяха лепнали обява, че набират касиерки за 350лв заплата – в София. Вие много добре знаете, че с 300лв заплата (чисто) трудно се живее, дори в малък град. А за големите градове това сигурно е под жизненя минимум! Не виждам как някой може да си позволи да работи за тези пари, освен ако няма разходи за квартира. Но дори и тогава си е направо изкуство да оцелееш с толкова пари.

Ако се разровите във форумите, ще видите какво пишат работниците* – взимат прекалено малко пари, осигуряват ги на минималната, карат 13-часови смени, начисляват им глоби, карат ги да вършат неща, които не им влизат в задълженията. (Например карат касиерите да подреждат щандове или да разтоварват стока, същото е и с чистачите – смятат ги за някакви общи работници и редовно ги ползват за хамали. Дори жените.)

*говоря като цяло, не за конкретна фирма

Вярно, че сега е криза – съответно няма работа и работодателите са в силна позиция да извиват ръце и да експлоатират работниците. Е, в малките градове постоянно е криза и постоянно няма работа, така че постоянно… сещате се :) Тогава риторично питам, има ли смисъл от минималната работна заплата? Която сега през 2012 е 290лв или чисто към 230лв.

КОЛКО БИХТЕ РАБОТИЛИ ПРИ 300лв ЗАПЛАТА?

Да се върнем на случая с чистачката в хирургията. Тя взима около минималната за 8 часа работа. И нека да ви кажа нещо – чистенето не е като носенето на камъни, но едно запомних от бригадата в Америка: чистенето НЕ Е лека работа.

Репликите на зрителите по телефона бяха:

– Е, малко прах имало и то горе на майната си, много важно.
– А ако ваш близък оперираха на прах?
– Ама вие за 250лв какво искате?
– Няма значение – подписала е договор, че ще върши тази работа за тези пари!
– Е как няма да подпише, къде ще иде – да умре от глад ли?
– И защо жената да го отнася (уволнена е), ръководството къде блее?

Действително този пример е малко екстремен, защото се касае пряко за здравето на хората, и косвено – за живота им.

Но ако става дума за касиер например? Или секретар?

От една страна, не е редно служителят да не си изпълнява работата по договор. От друга страна, не е редно работодателят да плаща по-малко от реалната стойност на труда, като се възползва от текущото състояние на пазара.

А от трета страна, това е то капитализъм. Работодателят цели да получи максимално количество труд срещу възможно най-малко пари. Работникът цели точно обратното.

На една от предните ми работи шефът ми каза: ако работиш по нещо и си свършиш работата и нямаш следваща задача, обади ми се да ти намеря :) Плащаха ми твърдо + бонуси и бяха доволни от мен. И аз бях доволна от себе си :)

Но не ми хареса да се обаждам, когато нямам работа. Даваха ми да помагам на колегите. Е… някой пие кафе 20 минути и съответно изостава, а аз трябва да й/му помагам после да си изкара заплатата? Или примерно една страница данни се въвежда стандартно за 15 минути. Аз си давам малко зор и я въвеждам за 5, но искам после 5 минути почивка. Обаче вместо това ми дават друга задача като “поощрение” :) Не, мерси.

Та искам да попитам: какво ще направите ВИЕ, ако смятате, че работодателят ви плаща по-малко от реалната стойност на вашия труд? Примерно 5лв на ден да мъкнете камъни. И понеже нямате алтернатива – освен да умрете от глад – се съгласявате. Как ще работите? 100% съвестно? Или възможно най-малко?

И още нещо да попитам: какво ще направите ВИЕ, ако заплатата ви е нормална? Ще работите ли 100% съвестно? Или примерно на 80%? На 50%? На минимума, колкото да не ви уволнят?