10 стъпки за вашата финансова стабилност

 • Ако всеки месец се притеснявате как ще изкарате до края;
 • Ако докато върнете един заем и се налага да вземете втори;
 • Ако ви е писнало все да нямате пари;
 • Ако ви се иска най-сетне да живеете нормално;
 • Ако искате да сте като хората, които винаги намират пари за всичко плюс ходят на почивки и всяко лято правят ремонт;

То този материал е точно за вас.

Той ще ви покаже как да се измъкнете от абсолютното дъно (много дългове + липса на пари + никакви спестявания) и да стигнете до върха (без дългове + добри спестявания + инвестирани пари + пари за пенсия + пари за забавления). Да започваме!

Снимка: http://www.flickr.com

Започваме от дъното – ако сте затънали в заеми и нямате никакви спестени пари.

1) Веднага спрете всички възможни разходи. Които не може да спрете, ограничете до минимум.

Това няма да ви е приятно. Може да ви депресира. Но няма да ви убие.

Американците казват – когато се озовеш в яма, първото нещо е да спреш да копаеш. Така че не се закопавайте по-дълбоко с излишни разходи.

Като за начало вижте как минах от 67лв сметки на 22лв. После вижте как върнах 3000лв заем. Купувайте само основни храни като хляб, ориз, олио, картофи, захар. Спрете кафетата от машина и събирането с компания на кръчма. Ако пушите, намалете цигарите.

Когато ви стане трудно – защото си е трудно – просто си кажете, че това е временно. Помнете, че този минимален режим няма да е завинаги. Той е само оздравителна фаза.

2) Сега най-важно за вас е да върнете всички заеми. Ако сте взели “бърз кредит”, върнете първо него, след това махнете заема по кредитните карти.

Бързите кредити и кредитните карти са с много високи лихви. (Вж. EasyCredit и пари назаем ) Голяма част от парите, които ще върнете, ще отидат за лихви, а не за главницата. Това много ще ви забави, но няма как.

След като върнете убийствените кредити, “нападайте” останалите дългове. Атакувайте, докато ги елиминирате.

3) Първата ви работа като вземете пари е да отделите вноската за заема.

Ако чакате края на месеца, за да видите ДАЛИ ви остават пари за вноската, направо се откажете и не си губете времето. Така не става. Живи-умрели, трябва да сте осигурили парите за вноската. После идва всичко останало. Ще ядете само хляб и сол, ако трябва. (Аз съм яла, в продължение на пет дена, САМО препечени филийки с маргарин и сол.) Вижте как да бюджетирате първо важните неща в материала Да помогнем – благотворителност

4) Ако случайно ви паднат повече пари, също ги дайте към заема.

Разбира се, първата ви мисъл е “Толкова се стискам, ето сега ми паднаха пари – малко да разтоваря напрежението”. За вас това изглежда като възможност за “глътка въздух”, нали? НЕ!

Да използвате свободни пари за “награда” към себе си, докато имате да връщате на някой друг, е лошо решение. Това е безотговорно и към човека (или кредитора), и към вас самите.

Вашата цел е да елиминирате дълговете. Бонуси, подаръци, случайно намерени 10лв на улицата – веднага ги насочете натам. Запомнете: това не са ваши пари! Не и докато имате чужди пари за връщане..

5) Дръжте минималния режим, докато не върнете и последния лев заем.

Когато заемите ви са почти изплатени, ще се изкушите да се отпуснете малко по-рано. “Малко остават, все ще ги върна” е глупава политика. Не знаете какво ще стане утре. Дръжте минималния режим, за да не стане така да се удавите на края на Дунава като власите.

6) Първата ви цел след като върнете заема е да съберете 2-3 месеца като спестени. Можете леко да вдигнете минималния режим.

“2-3 месеца спестени” означава пари, с които можете да изкарате 2-3 месеца. Те ще са вашия буфер .

Ако смятате, че работата ви е достатъчно сигурна, може да съберете само 1 месец. Но не падайте под това, дори да има на кого да разчитате за пари или помощ ако останете без работа. Обстоятелствата и хората се променят много бързо. Затова най-добре разчитайте на себе си.

Можете също да съберете повече пари, ако се страхувате, че трудно ще си намерите нова работа или доход. Все пак знайте, че спестени пари за 6м и нагоре често е излишно презастраховане.

7) Без да бутате събраните пари, започнете да градите капитал. Капиталът са пари, които ще инвестирате, за да печелите от тях.

След като или докато събирате буфера, събирайте капитал. Това са пари, които ще инвестирате.

Вероятно никога досега не сте инвестирали. Но това да не ви притеснява. Започнете с по-дребна сума, например 1000лв, и започнете да търсите възможности къде да ги инвестирате (ако не сте се сетили да го измислите още със самото започване за събиране). Вижте 5 правила за успешно инвестиране

Моля ви, не питайте за директни съвети къде да инвестирате. Ако някой ви каже “Най-добре купете акции Х” или “Купете земеделска земя клас Х”, не бързайте да се хвърляте. Постарайте се сами да разучите възможностите докато ви останат 3-4 подходящи. После или директно изберете една от тях (може и на случаен принцип), или вече потърсете конкретен съвет.

8) Инвестирайте капитала и започнете да събирате за плановите разходи като годишни данъци, винетки, належащ ремонт.

Плановите разходи могат да са много леки и не-стресиращи, когато сте готови за тях отдалече. Ако не сте подготвени, 600лв за зимни гуми изглеждат ОГРОМЕН разход. Но ако сте събирали по 50лв на месец през годината, вече е много по-лесно за преглъщане.

Същото важи за всеки друг голям разход, който знаете, че предстои. Дали ще е ремонт на покрив, нов гардероб или някой роднина абитуриент – просто сметнете отрано колко пари ще трябват и колко време имате да ги съберете. И така ще видите как изведнъж всичко си идва на мястото и всички плащания вървят гладко. (Ако досега все сте се притеснявали и нервирали от това, ще видите колко различно е усещането да плащате, без да ви мигне окото!)

9) Съберете пари за нещата, които искате – лаптоп, почивка, нов диван.

Най-сетне: моментът, когато започвате да събирате не за неща, които ТРЯБВА да направите, а за неща, които просто ИСКАТЕ.

Понякога новодошлите в kadebg остават с впечатлението, че аз критикувам всякакъв род харчене и че трябва само да се пести. Е, няма нужда да изпадаме в крайности :) Щом сте бетонирали важните неща (стъпки 1 до 8), определено няма смисъл да се подлагате на мъчения ей така, за спорта :)

10) Вече сте без дългове, имате инвестирани пари, имате пари за планови разходи и пари за нещата, които искате. Сега вече имате право да харчите свободно. (Съветвам ви все пак да не харчите на 100%, а да отделяте пари за пенсионирането си.) Щом сте стигнали до тук – поздравления! :)

21 thoughts on “10 стъпки за вашата финансова стабилност”

 1. Браво! Добра статия. Отново се завръщаш към основната тема и то с ценни съвети. Поздрави от Р. М.

 2. Благодаря! Само не съм сигурна от кого са ми поздравите – с инициали “Р.М.” имам трима заподозрени :)

 3. Всичко е много добре казано, но от къде тази самодисциплина?

 4. Хареса ми подхода ти към разумното с примери. Подейства ми отрезвяващо – честно казано от този блог съм научила мн неща за това как да се отнасям към парите. Давай така!

 5. Не е трудно да спестиш когато имаш стабилни или високи доходи, но когато доходите ти са 400 лв а всички разходи + храна са 410лв не виждам решение на проблема.

 6. В този случай решението е да смениш работата или да намалиш разходите. А ако не живееш на квартира, месечните ти разходи спокойно могат да са под 410лв.

 7. @Андреа – права си: съветите са прости, но не са лесни, и все пак са напълно осъществими.

  Хубавите неща изискват жертви :)

 8. като чета това все едно че това е писано за мен направо не искам да съмва как да се измъкна не зная.

 9. Рая здравейте,
  отскоро чета блога Ви и някои неща много ми харесват.
  Бих ви помолил да ревизирате всичките си вътрешни връзки (линкове) в статиите си.
  Много от тях дават грешка 404, което никак не е добре за сайта (занимавам се с оптимизация и интернет програмиране).

 10. Привет,

  Благодаря за сигнала. Ако ми посочите къде са, веднага ще ги оправя ръчно.

 11. Здравей Рая,

  ето примерно тази статия е пълна с такива.
  И на други места се натъкнах, но не си водих бележки :)

  Поздрави.

 12. Благодаря! Всички са оправени. Този проблем с линковете стана, след като смених структурата на адресите за постовете (отначало включваха дата)… Ще трябва да си дръпна някоя програмка да ги проверя всичките, че така на ръка няма да стане.

 13. Здравей Рая,

  пиша ти тук, защото така започнахме.

  Браво, че си оправила линковете.
  С нарастването на всеки сайт, SEO е също необходима работа, за да има напредък.

  Апропо…ще хубаво в хоризонталното Меню да има “Контакт”, за да не се търсим по коментарите:)

  А и страхотно ще е ако сайта има Search поле по ключови думи.

  Поздрави

  Ако имаш нужда от помощ…свирни :)

  Аксел

 14. Благодаря ти много, Алекс :) Идеите ти са добри и вече ги направих ;)

Leave a Comment