15 идеи как да пестим пари (1)

Вижте още Защо не се говори за спестяване.

1) Лампите – гасете ги. Имала съм съквартиранти, които оставяха 3-4 крушки включени цял следобед, защото… бързали за лекция. Хора, моля ви се! Имате акъл за магистратура, но за няколко крушки – не?

За напреднали:Отървете се от навика да посягате към ключа веднага след като влезете в стаята. Вместо да гасите лампите, пробвайте да ги включвате по-рядко.

2) Водата. Трябва ли кранчето да шурти като Ниагара, докато благоволите да си измиете зъбите?

3) Щорите. Пускайте ги през лятото и ги вдигайте през зимата. Само това дребно нещо може да промени температурата в стаята с 1-2 градуса.

4) Колата – карайте спокойно. Забравихте ли колко е лошо за колата постоянното набиране и спиране? Вместо постоянно да натискате газта, оставете колата на свободен ход надолу по баира (крака на спирачката обаче!).

За напреднали:боклуците в багажника тежат на колата, особено ако е малка. Махнете ги. Да не говорим ако вместо себе си возите още 2 души. Не, не ги махайте :) но имайте предвид, че разходът на бензин се качва.

5) Климатика в колата. През зимата паркирайте на място, където колата може да се напече. Лятото паркирайте на сянка и по възможност оставете прозорците няколко пръста отворени (ако оставите само единия ефектът се губи, понеже въздуха не циркулира добре). Изключете климатика 5-10 минути преди да пристигнете.

6) Библиотеката. Новите книги са 10-15лв ако са на български и 50-60лв ако са на английски. Вижте дали я няма в библиотеката. Прочетете я първо оттам – ако не ви хареса, просто я връщате. Ако ви хареса – пак я връщате и после отивате да си я купите от книжарницата.

7) Кафето. Дори да го взимате от машина за 30 стотинки, на месец това са ви 15-20лв. Вземете си някоя малка кафе-машина и си го правете сами.

8) Интернета. Наистина ли не може да живеете без интернет?

Не? Добре де, добре… но дали този ултра-мега-хипер-екстра-супер-плюс пакет със скорост 1024 GB в наносекунда за 36.90лв наистина ви трябва – и то само за да отваряте kadebg и пощата? ( “Това не ми трябва” )

9) Марките. Маркови дрехи, маркови напитки, маркови храни, маркова козметика – така може да се разорите. Изберете едно-две неща, на чиято марка държите, а останалите заменете с “обикновени”. (Винаги ми е било смешно как в рекламите всяка марка нарича другите “обикновени”. Сякаш тя е нещо необикновена :) Можете да замените Milka с Фин млечен, Blend-a-med с Astera и Dove с Тео. Така помагате и на родния бизнес.

10) Не купувайте ново. Потърсете дрехи втора употреба, техника, мебели – разликата в цената често е над 50%, а вършат работа еднакво.

11) Обличайте се подходящо. Вместо да надувате парното, за да ходите по къс ръкав зимата, облечете нещо по-дебело. За лятото си вземете нещо от лен с широка кройка и дайте малко почивка на климатика… и на портфейла си.

12) Направи си сам. Това важи както за кафето и храната, така и за някои елементарни неща като боядисване например. Не е нужно да плащате на майстори за всичко. Научете малко html и си оправяйте сами сайта. Направете си подгъва сами, вместо да давате 5лв за шивач.

13) Огледайте се за безплатни неща. Така може да спестите 500-1000лв годишно.

14) Хотел. Ако ви се наложи да ползвате хотел – петък и събота вечер са най-скъпи. За останалите дни може да искате по-добра цена.

15) Затваряйте вратите. И прозорците. Топлината през зимата е скъпо удоволствие, а топлото излиза много бързо.

За напреднали: Ако трябва, отрежете опашката на котката си. Стига, шегувам се. Шегувам се! Хей!!

Шашната котка!

Пуснете котката – бавно, бавно! – бавно… такаааа, добре…

Спецчасти

Спокойно, всичко е наред.

Бойко Борисов

44 thoughts on “15 идеи как да пестим пари (1)”

 1. Ооо, Раяя! Само ако знаеш колко хора си ‘уцелила’ в слабите им места :))) Младо и старо робува на БГ-жизнен стандарт (изфабрикуван в чалга мозъците) и НЕ МИСЛИ перспективно. Според едни прогнози следващите 10 години ще плащаме ‘лихвите’ на лесните пари от 2006 до 2008! Винаги Истината :)))

 2. 16-то – Радвайте се на живота. Насладете се на удоволствието от малките неща и пускайте дреболиите да изтичат покрай вас. Не ги оставяйте да ви носят по течението си. Когато един ден погледнете назад, да видите, че сте живели, а не просто съществували. Come on you apes, you wanna live forever?

 3. ахахаах
  много добро! :)))))
  Все неща, които принципно всеки знае, ама друго е да ти ги кажат и да преговориш систематизирано! :))))

 4. Мерси :) Това са съвети главно за начинаещи, но идеята ми е следващата серия да е малко по-хакерска ;)

 5. Визирам, че отскоро хората се замислят по горенаписаното! И..ще се замислят следващите 10 години минимум. А за 2006-2008 визирам, че много хора бяха пълни ‘патрони’ и обядваха за минимум 40 лв. Сега НЕ обядват за 40 лв (нямам инфо за колко лв го правят вече) Така че..написаното от теб се принтира и се чете всеки ден сутрин и вечер, а през деня и нощта – СЕ спазва :))))))))))
  Поздрави!

 6. За “климатика” в колата не е 100% истина. Климатика общо взето само изстудява в колата, не може да топли. Топлината в колата идва от охлаждащият радиатор и тази топлина така или иначе се “губи” дори и парното да не е пуснато. Зимата няма никакъв проблем да се “врътне” на мах парното в колата. По този начин имаш 2 плюса, седиш си в жегата, а от друга страна колата не прегрява и дава по-добро изгаряне на горивото, повече мощност и по-нисък разход

 7. за колата да кажа, че хич не е верно това, което си написала. Много по-правилно е да се кара на висока предавка, като се спускаш по баир. т.нар принудителен празен ход, при който разходът на гориво е 0.0 литра на 100 км, при пускане на изключена скорост е около 1-2 литра на 100, защото двигателят гори гориво, за да работи а в противният случай се върти от инерцията на колата.

  Това е само за да сме коректни, но пак да подчертая, че много залиташ по спестяването.

 8. А ако се пускаш бавно и нямаш оборот за висока предавка :)

  Главното е да не се натиска газта без причина. А вече какъв е разхода на празен ход или на 5та, аз лично не мога да кажа на 100%.

 9. Еее, браво Дуде брао батка, точно така!!! И не само 0.0 ще ти харчи ами даже и по малко бензинец ще ти пуска обратно в резервоара. От 100 години е ясно че двигател перпетумобиле не е възможно да съществува но по нашите ширини опитите и вярванията продължават. [Ама че хора] се намножиха и със самочувствие. Еми така е откакто поевтиняха компютрите…

 10. 1. Лампите – освен да не се забравят пуснати, може да се сложат енергоспестяващи. Отделно, на много хора не им харесва този тип осветление, защото светлината била студена и прочие, но всъщност светлината по спектър e същата като на на слънцето т.е. полезна е, защо ли, ами защото чрез слънчевата светлина, човешката кожа произвежда витамин D. Също така, при такава светлина не се напряга зрението.

  4. Колата – при шофиране на дълги разстояния от сорта на София – Варна – София, гледайте гумите да са напомпени на нужните атмосфери и прозорците да не са вдигнати при висока скорост. Така може да се спести доста гориво. За още по напредналите – може да се сложат джанти с по-малък цолаж т.е. от 15″ или 14″ на 13″ – така се спестява още повече гориво. Отделно ако имате допълнителен багажник на покрива или стойки за ски – махнете ги ако не ги ползвате, незнам дали е точен израза, но те оказват аеродинамично съпротивление, което повишава разхода.

  5. Климатика в колата – Не е хубаво да се оставят прозорците няколко пръста отворени, защото някой мургавелко може да помъкне климатика… барабар с колата. Аз правя следното: лятото когато потеглям след дълъг престой и вътре колата е станала на парник, отварям предното дясно стъкло до долу и задното ляво пак до долу и после на някоя права отсечка засилвам колата за да може създалата се струя въздух(при висока скорост е студена! :)) да издуха топлия въздух в купето, после затварям прозорците и пускам климатика.

  15. Едни уплътнения които струват стотинки метъра, залепени по дограмата, могат да спрат излизането на топлото. Както се споменава в т.12 Направи си сам, все пак залепянето е елементарна процедура и не е нужно да се дават 5 лева на кварталния “майстор”. ;)

  Впрочем някой знае ли новата версия на отговора на това защо габровци режат опашките на котките си?!?!

  @Христо – Ако говорим за климаТРОНИК, не си прав. :)

 11. @Пламен – страхотно ми харесват допълненията ти :) Ако даваш, може да ги включа към някоя от следващите части.

  За няколкото пръста на стъклата обаче не виждам защо да е проблем, все пак човешката ръка не е толкова тънка. А нали отделно има аларми, заключване на волана, охраняеми или фирмени паркинги… Сега ако колата е оставена пред вас за вечерта очевидно е друго :)

  Това с по-малкия цолаж на гумите – абе не знам дали си струва да се рискува.

  За енергоспестяващите – наистина светлината е различна, но се свиква бързо. На мен не ми дразни очите. Само понякога зимата им трябва повече време да засветят както трябва – в началото мигат или светлината им мъжделее.

  А, и още нещо – който си купува такива крушки задължително да си пази гаранцията, че иначе ще му излязат солено :)

  ПС Я кажи за котката новата версия :)

 12. до ttooii

  перпетуум мобиле няма умнико, защото колата спира от триенето и съпротивлението на въздуха. А и двигателя играе ролята на спирачка донякъде
  айде да пуснеш гугъл и да прочетеш за принудителен празен ход мойто момче и тогава да ми говориш.

 13. айде щото знам че и това ще те домързи да направиш

  РЕЖИМ НА ПРИНУДИТЕЛЕН ПРАЗЕН ХОД
  Принудителен празен ход се нарича режимът, при който дроселовата клапа е затворена, а пък оборотите са по-високи от тези за празен ход на двигателя и не се подава гориво в цилиндрите, например при спускане по наклон. Принудителният празен ход намалява разхода на гориво и рязко снижава токсичността. Датчика за положението на дроселовата клапа подава сигнал в ЕБУ (електронен блок за управление), че дроселовата клапа е в изходно положение. Едновременно ЕБУ получава сигнал от системата за запалване за броя на оборотите. Ако оборотите са по-високи от тези на празен ход, ЕБУ променя посоката на тока в електрохидравличния регулатор за налягане. Налягането в долните камери на диференциалните клапани се изравнява с това в системата. Диафрагмите затварят напорните клапани в горните камери и се прекратява подаването на гориво към дюзите.

 14. @Рая

  Благодаря!
  Няма никакъв проблем, включвай ги където и както си искаш. :)

  Относно стъклата – понякога(в повечето случаи) “машинките” са разнебитени и при натиск прозореца се смъква още по-надолу. На мен идеята ми беше че може да се нанесе вреда, просто споменах конкретна.
  Относно заключвания и аларми… – нямаш си и на идея колко лесно се преодоляват. ;) Ето един пример -> http://www.youtube.com/watch?v=5YJzpaz0tmw

  За малкия цолаж – по принцип е добра идея, защото гумите са страшно евтини, за цената на джантите(в повечето случаи стоманени) да не говорим, пък и такива не се крадат по принцип… ;)

  За крушките – зависи от марката, според мен. Относно гаранцията е така, все пак първоначалната инвестиция е голяма за такъв тип осветление.

  PS: За котката всъщност е случай от когато бях в казармата: на въпроса на един сержант: “Ей габровци, защо режете опашките на котките”, един редник от по-задните редове, вместо стандартния отговор:”за да не излиза топлото” отговори…:”Защото сме садисти!” :)) Познай реакцията на сержанта…

 15. Малко в повечко ми идват някои от тези съвети. Рая харесвам те (имам предвид писанията ти ;) по принцип но изпадаш в много сериозна крайност и в допълнение половината от писаното просто не е вярно…

  ПС.: И не е лошо и ти да приложиш съвет 12 и да понаучиш малко, не малко а повечко HTML и да пооправиш сайта…

  С пожелания за слънчева седмица и с уважение,
  Слави

 16. Бравос!
  Машала!
  Те такава, булка ми трябва!
  Не си споменала нищо за храната,но и ако ядеш един път на три дни….. направо – шА тЪ взема,дъ знаИш:)

  Рая,разбирам какво е ограничени финанси…..ама ти си го подкарала направо на мизерия!
  Това по става, да го пуснеш с заглавие – как да оцелеем без пари.
  Трябва да се търси разширяване на възможностите и парите ни! Не свиване и пестене! Има нови правила на парите в финансовия свят!
  Стари са ти правилата и формулите!
  Отвори си очите и ги учи бързо!
  Успех:)

 17. @Слави – какво точно искаш да му оправя на сайта? И кои неща не са верни?

 18. Привет Рая,
  не мисля, че трябва да оправяш нещо на сайта защото аз го искам. Сама го пооогледай и направи нужните промени или се възползвай от някой, който може да го направи независимо дали безплатно или платено. Като за начало може да започнеш от дизайна и после да продължиш с функционалността. Или пък ако искаш по обратен ред. Пък и защо да не попиташ посетителите на сайта за мнението им…

  Слънчеви поздрави от морето…

  С Уважение,
  Слави

 19. Ти също си посетител, нали? Ето, питам те :)

  Често ми казват за сайта “оправи го”, но никой не казва нищо конкретно. А според мен си е много добре така и не виждам какво повече му трябва. Въпреки това бих помислила за някаква промяна, ако има конкретно и обосновано предложение. Дори съм направила тема във форума Предложения към сайта.

 20. Щом смяташ, че всичко е наред ОК. Не съм тук за да давам съвети, а да ги получавам… :)

  След като често ти казват да оправиш сайта, значи има какво да се оправя. Лично аз не понасям дизайна (ако изобщо може да се използва тази дума относно визията), но ти си знаеш най-добре. Все пак сме 2011 год., а като идвам тук се връщам 7-8 години назад във времето…

  Поздрави,
  Слави

 21. “Не съм тук за да давам съвети” – добре, но когато отправяш критика е редно да предложиш решение или поне да кажеш конкретно какво точно критикуваш.

  Впрочем това е и една от причините до момента да не променям основни неща по сайта. Действително са ми казвали “да го оправя”, но като попитам какво точно и най-вече ЗАЩО трябва да се промени – никой не може да каже.

  В началото имаше конкретна молба за шрифта – оправих го. После за редактирането на текст в полето за въвеждане на коментар – оправих го. Всъщност това са били единствените конкретни препоръки, като се замисля :)

 22. Мила ми Рая, не те критикувам, нито те съветвам. Просто изразявам скромното си мнение, без да ти го натрапвам. Ако мислиш, че няма какво да променяш не го прави. Но след като не веднъж са ти казвали това сякаш е редно да е позамислиш…

  Хайде със здраве,
  Слави

 23. Искам да кажа просто, че няма как да направя каквото вие като потребители бихте искали, ако не ми кажете какво е това, дето го искате…

 24. Е добре де. Не ти ли стига засега да помислиш върху дизайна/визията. Нали не искаш да ти казвам стъпка по стъпка какво да направиш… ;)

  Поздрави,
  Слави

 25. Не, това е все едно аз да ти кажа “Ммм… тази снимка просто нещо не ме кефи… не знам какво точно… връща ме 7-8 години назад като стил… има й нещо, ама не знам какво… абе помисли там… нали не искаш да ти казвам стъпка по стъпка какво да направиш… :)

 26. Хейде предлагам да спрем до тук. Не искам да дъвчем едно и също нещо. Не става дума за стил а за изпълнение. Но както и да е. Ти си знаеш какво и как го искаш. Извинявай ако съм те засегнал, не това беше целта ми…

  Слънчеви поздрави от морето,
  Слави

 27. Добре, рая, аз ще го кажа по-директно,
  Сайтът е много постен като визия, цветовата му схема е много old-school, намери по-хубав Background, някаква текстура. И ако можеш се отърви от розовия цвят

 28. мненията са като.. розовият цвят не всеки го харесва :)

 29. Абе и вашите не са много конкретни (освен примерно за розовото), но ще помисля :)

 30. Относно дизайна: Тук ясно личи прилагането на принципа на “минималната достатъчност”. Лошото е (условно лошо, всъщост), че за много хора, тази “достатъчност” просто не е достатъчна. Има доста добри блогове, които могат да се използват за пример. И като дизайн и като функционалност. Разбирам, че Рая прилага на практика собствените си виждания за парите и тяхното харчене, но след като има толкова забележки, е въпрос на отношение към посетителите да се вземат някакви мерки.
  Но, защо няма конкретни забележки?
  Според мен, защото:
  1. Просто е трудно да се опише с 2 думи.
  Според мен визията е малко тип “направи си сам”. Разбира се , всеки може да се научи как да прави сайт или блог … или пица … или лазаня … или песен …или филм .. и т.н. Обаче, някои ги правят по-добре от други. Мисля, че 2 са важните за 1 блог технически неща – дизайна и функционалноста ( удобството и подреденоста на това, което се вижда на едкрана ). Тук, и двете изостават от средното за България ниво. Това не е упрек, а лично мнение и го правя с цел да бъда полезен.
  2. Ясно е също, че Рая си харесва всичко по блога и е явно, че забележките не се приемат с готовност и разбиране.

  Лично за мен, откакто следя блога, дизайнът се влошава. Не ми пречи да го посещавам, но след като стана дума, се чувствам задължен да помогна с мнението си на непредубеден и доброжелателно настроен посетител.

 31. Всичко звучи супер, имам само една малка, но СЪЩЕСТВЕНА забележка!
  В никакъв, ама в НИКАКЪВ случай не разчитайте на спирачките, когато се спускате по наклон!!! Особено ако слизате от планината това е нещото, което може да ви прегори накладките и в един момент просто НЯМА да спрете. ВИНАГИ се спускайте на скоростта, с която сте се качили. На принудителен ход разхода е почти равен като на празен :)

  И хора, за лампите – сложете енергоспестяващи крушки, ама истински. Не от 2лв., а от 5лв. примерно. Ще почувствате разликата още на следващата сметка…

 32. Е, разбира се трябва да се има предвид градусът на наклона и колко е дълъг самия наклон. В градски условия според мен няма проблем, особено като се кара с умерена скорост.

 33. Pingback: Japan
 34. Браяво, Рая. Започнах да чета книгите и сайта ти преди 3 месеца може би. Е отвори ми очите за много неща :) Огромно благодаря :) А сега тия дни мисля да започна да водя и разчет за личните си финанси. Твоята примерна таблица е огромно улеснение :) Айде желая ти успехи за напред :)

 35. Благодаря ти, Петър! :) Радвам се много за теб!

 36. Коментарите по – горе /с малки изключения/ ми звучат така – “Щом е българско трябва да го оплюем, нищо, че е добро”
  Рая, харесва ми сайта и нямам забележки нито към шрифта, нито към розовото!В крайна сметка важно е съдържанието, а не формата.
  И не съм съгласна, че това, което казваш е “мизерия” – това е действителността.Който иска да се вслушва, който не иска – има си мизерия и мизерия, която в един момент става неовладяна

Leave a Comment