2000лв на месец – парите на млада двойка в София

“Иван” ми е изпратил следната история: (kadebg @ abv . bg)

Поздравления още веднъж са сайта, за ентусиазма ти и за всичко, което правиш. Следя блога ти доста редовно, коментирал съм част от статиите и историите и ми е наистина приятно да прекарвам време в твоето виртуално пространство. Ако може сега да те помоля за съвет относно ситуацията, в която сме изпаднали аз и приятелката ми.За какво става въпрос – не можем да спестяваме и сме безотговорни към финансите си… На 28 години сме и мисля, че е крайно време това да бъде променено.

Живеем заедно от година и половина, в жилище, което е на майка ми, но то беше в доста окаяно състояние, затова преди да се нанесем изтеглихме кредит от 15000 лв(през септември 2010) лева за ремонт и обзавеждане. Общият ни доход е 2000 лева на месец. Месечната вноска по кредита е 325 лева, като остават още две години докато го изплатим (юни 2014). Предпочетохме да разсрочим кредита за по-малък период от време с по-голяма вноска, но да го изплатим по-бързо, отколкото както повечето хора правят е да разсрочват задълженията си много напред във времето, за да не си усещат толкова много месечните вноски, което за мен е погрешно.Но стига отклонения.

Имаме и друг, по-малък кредит за 1400 лева,който се наложи да вземе поради непредвидени фактори. Вноската по него е 120 лева и до януари 2013 ще го изплатим.

Та дефакто какво се получава – 2000 лева общ доход,  два кредита с месечни вноски 325 + 120 лева и още около 700 лева месечни разходи за сметки, храна, режийни, джобни, дизел и т.н. Грубо казано – 2000 лева приход, 1200 лева разход. И ни остават 700-800 лева свободни, които обаче мистериозно изчезват и дори не ги усещаме накъде си заминават. Не излизаме всяка вечер, не ходим на заведения всяка седмица, на месец си позволяваме едно кино, едно излизане и по една дрешка от някоя разпродажба….

Разбира се 800 лева за двама човека не са някаква грандиозна сума, но хора с идентични доходи като нашите имат по няколко депозита, спестявания и заделени пари, а ние живеем от заплата до заплата… Като цяло сме недисциплинирани и нямаме културата и навика да спестяваме и да си водим някаква отчетност.

Много ще се радвам ако се опиташ да помогнеш с някой съвет или идея :) Ако се нуждаеш допълнителна информация, само кажи :)

-„Иван”

Здравей, Иване!

Благодаря :) Винаги е хубаво човек да знае, че това, което прави, по някакъв начин помага на другите.

Като прочетох писмото ти, три неща ми направиха впечатление:

1. С 2000лв на месец според мен сте можели спокойно да си позволите по-голяма вноска от въпросните 325лв. Дори сега, когато с втория кредит имате 450лв, това са едва 25% от дохода ви и не би трябвало да ви тежат.

2. Имате 700лв разходи, като не плащате квартира. Значи те отиват за консумативи и храна. 700лв не са чак толкова много за двама души, ама според мен не са и малко. Зависи разбира се в кой град живеете – в големите градове един обяд с колегите лесно може да излезе 10лв.

3. Интересно къде наистина отиват 800лв, при положение че горните 700лв според мен спокойно покриват всички консумативи (вкл. интернет и телефон) за двама души. Хайде да кажем зимата може да имате повече разходи за отопление, но все пак.

4. Най-силно впечатление ми направи това, че сте взели 15000лв кредит за ремонт. Не знам в какво състояние е било жилището, но дали наистина са ви трябвали 15000лв или е можело да минете и с 5000лв за      основните неща? Както и да е, в момента това няма значение, вече сте го направили.

Не познавам вашата ситуация в детайли, но едно да ти кажа – не е толкова лоша :) Имате хубав общ доход, млади сте, нямате деца още, има къде да живеете без да плащате наем… Тоест, имате всички предпоставки да си оправите финансите и да живеете спокойно, както въпросните ваши познати, дето ми цитира.

Втората хубава новина е, че вие вече сте осъзнали, че с тези пари може да се справяте и по-добре. Това      си е голям плюс за вас, защото когато човек не съзнава някой проблем, никой друг не може да го УБЕДИ, че има проблем. Така че браво за това.

Сега какво да направите:
1. Много се пазете да не се нагълтате с още един заем. В писмото си не пишеш да планирате още заеми, но все пак го имай предвид.

2. Заделете си ПОНЕ 200-300лв настрана – за да не ви изненада нещо и да стане както първия път, когато сте взели заем по непредвидени обстоятелства, С парите, които ви остават, заделянето няма да ви е проблем – това са 10-15% от дохода ви.

3. В продължение на 1 месец си записвайте абсолютно всички разходи,за да видите къде изтичат      останалите 800лв. Не може 800лв просто ей-така да се изпарят, това са много пари.

ВНИМАНИЕ: Това следене на разходите хич няма да ви хареса. Едно че е досадно, второ че човек като почне да вижда за какви глупости му отиват парите и почва да се дразни и предпочита да не знае. Трето че сте двойка и има опасност да се получат обвинения към другия – ама ти си дал 20лв за бира, ама ти си дала 50лв за гримове…

4. Говорете с банката дали не може да ви вдигне вноската за сметка на лихвата, така че общата сума главница+лихва да падне малко. Дори да не се съгласят на намалението, вие пак имате сметка по-бързо да си върнете заема.

5. Вижте дали не може да намалите малко някои разходи. ВНИМАНИЕ: Това също няма да ви хареса, ако сте свикнали да си живеете по-нашироко. Обаче да ви кажа нещо – понеже сме на едни години: скоро ще мислите да създавате семейство, да имате деца. Там ще имате много разходи и ако нямате спестявания, не знам как ще се справите. Другото нещо е, че вашите близки напредват във възрастта – в един момент те ще имат нужда вие да се погрижите за тях. Това също ще увеличи разходите ви.

Та накратко: използвайте времето сега, докато сте млади и още не се грижите нито за деца, нито за възрастни хора.

Аз като си върнах заемите много ми помогнаха разговорите с приятели, които бяха по-добре с парите. Разпитах ги (най-близките, разбира се) как успяват да спестяват, какво правят с парите си, планират ли занапред. Това е хубаво не само като информация, но и като мотивация.

И пак казвам, вашата ситуация ви дава добри възможности. Имате 25% кредити и към 30% основни разходи (които даже могат да се намалят, но там вие си решавате). Тоест, най-спокойно бихте могли да спестявате ПОНЕ 20% от дохода или 400лв. Това е много повече, отколкото някои хора могат да спестяват.

А за тези 800лв дето харчите… това са средно 15лв на човек на ден, които вие не знаете къде отиват. Много са. Помислете ако успеете да спестявате 400лв всеки месец, само за няколко месеца ще имате 2000лв кеш в банката. Тези 2000лв не са просто спестявания – това е КАПИТАЛ. При 7% годишна лихва, която в момента е лесно да се вземе, на година ще имате +140лв само заради това, че ги имате тези пари. А помисли си ако наистина ги имаше и се заинтересуваш от възможности за инвестиции, можеш лесно да печелиш повече.

Като помисля още малко може и други неща да ми хрумнат, но това е на първо четене :)

Кажи ми какво мислиш за това, което ти написах – съгласен ли си, как ти се струва, изпълнимо ли е според теб? И имай предвид, че 1000 мисли не струват колкото 1 действие.

[След като получи отговора ми, Иван ми писа отново.]

Здравей Рая,
Благодаря за бързата реакция и за съветите :)Първо да обясня за кредита за жилището – тези 15000 не включваха само ремонт, а и обзавеждане – общо взето направихме си го все едно е построено оня ден :) Вградена кухня, нови мебели в хола, гардероби, легла, шкафчета, маси – абе всичко както си му е редът. Наистина доста пари изхарчихме, но си струваше. Аз съм на мнението, че има неща, от които можеш да спестиш и направиш компромис, но има и такива, за които не бива да се скъпиш. Както казват англичаните – Не съм милионер, за да си позволявам евтини неща, или нещо от сорта беше :)

Ами да ви е честито :) Сигурно много хубаво е станало. От емоционална гледна точка постъпката ви е напълно разбираема.

От чисто финансова гледна точка е по-скоро неразумна. Можело е да изчакате сами да съберете пари, защото в момента живеете на изкуствен стандарт – т.е. имате неща, които реално не можете да си позволите и сте взели с чужди пари (заем).

Но в крайна сметка, парите са си ваши, решението си е ваше. Щом толкова сте го искали, ето – направили сте го. Както казах и преди, вашата ситуация в момента не е лоша: щом спокойно си плащате кредита, всичко е наред.

Доходите ни са следните – моя е 1200, на приятелката ми 800 лв. Процедираме така – като вземем заплати в началото на месеца, всеки дава по 600 лева за да си покрием абсолютно всички разходи за месеца – кредити, сметки, режийни, храна и т.н. и след това тя остава с 200, аз с 600. С нейните 200 тя си обезпечава месеца – да има да си харчи джобни, лекарства и т.н. Та въпросът е как аз да съумея да спестя (запазя) поне половината от моите 600 които остават. Наистина си заминават неусетно, но все има нещо за докупуване от супермаркета, нещо което сме забравили да купим през седмичния пазар, дизела дърпа много пари, както и ремонти по колата, които все изскачат.
(От 2 месеца съм на нова работа, която е на ужасно място – практически извън града, живеем в София. Та почнах да ходя с кола на работа. Това са около 100 лева за гориво на месец + съпътстващата амортизация и ремонти. Алтернативата е час и половина пътуване до работа и прекачване 3 пъти – транспорта от вкъщи до там е адски неудобен.)

Съгласна съм. На твое място и аз щях да пътувам с кола.

Отделно сме фенове на импулсивните покупки и намаленията :D Дрешки на промоция, „купи за 100, плати 50“ в Кенвело, 3Д кино с пуканки уикенда и т.н. Все пак, не може и без тези неща, като не бих казал че прекаляваме с тях, но ги има. 2 пъти на кино максимум, а има и месеци, в които не ходим нито веднъж. И дрехи не си купуваме всеки месец, да не си помислиш, че всичките ни свободни пари си заминават с 2 отивания в мола :)

Ами да, това не са някакви фрапиращи разходи. Не бих казала, че „не може и без тези неща” – може, може :) Въпросът е дали е нужно да се лишавате от тях или не е нужно. Тъй като в момента нямате някакъв непосредствен финансов проблем, решението дали да си давате парите за забавления или за капитализация си е ваше. (Това е гадна манипулация от моя страна, да, знам :)

Друго което се сещам е пазаруването за седмицата. Определили сме си бюджет 100 лева на седмица за храна и домакински потреби и т.н. , но въпреки, че винаги си правим списък, пазара ни винаги излиза 115-120 лева. Все има нещо на промоция, нещо на далавера, все нещо в магазина ще се сетиш, че ти трябва и си забравил да го впишеш в списъка и така. А това са 80 лева непредвидени разходи на месец, понеже си надминал бюджета за храна.

Тук нямам какво да кажа. Знаеш къде е проблема, знаеш и къде е решението. Остава само да избереш дали да си решиш проблема или не.

Но проблемът е, както казах и преди,  не че имаме някакъв грандиозен финансов проблем, а просто нямаме контрол върху парите си. Не сме свикнали да си правим сметка, да обмисляме, да контролираме и да харчим разумно и да бъдем дисциплинирани. Мислех си наистина дали да не направя някакъв едногодишен депозит без ограничения във внасянето, и веднага като взема заплата да отделям по 200-300 лева и да ги вкарвам в депозита, като така ще се научим и свикнем да изкарваме с по-малка сума месечно…  Така ще ограничим пръскането на пари за всички тези безполезни и непотребни неща, които купуваме, които не са ни необходими на 100% но просто сме се полакомили или излигавили да ги купим.

Много е хубаво, че виждаш смисъла от събирането на капитал. Само че както си свикнал да живееш досега, не вярвам да успееш от раз да отделиш 200-300лв. И да успееш, накрая на месеца като останеш без пари, сигурно ще ги разбуташ. Може да ти е по-лесно да пробваш като начало със 100лв, да видиш какво е усещането и дали ще изкараш месеца спокойно. Защото иначе ей така да си отрежеш 200лв от нормалния бюджет… със сигурност ще те заболи. Промяната ще ти дойде много рязка.

Иначе, относно дали планираме други заеми, ДА, но с уговорката първо да изплатим големия, и следващите ни идеи да ги реализираме след това с нов кредит, или евентуално ако се научим да спестяваме :D:D да си улесним малко живота и да изтеглим по-малък кредит :) Иначе за изтичането на парите – част от тях са за джобни, излизания, кино и т.н. Повече ме притеснява, че винаги затваряме месеца на 0, никога на плюс, дори и минимален. Досега никога не е имало случай, в който да взема заплатата за следващия месец, и в портфейла или в сметката да има 50-ина лева. Всичко е изконсумирано за тези 30 дни :)

Наистина, много се радвам, че вече в интернет се появиха български сайтове и блогове за финанси, спестяване и т.н., понеже всички книги на тази тема в книжарниците са писани от англичани и американци, чиито съвети просто са неприложими за българските условия, нещата вътре са предназначени за САЩ и Англия и работят само в тяхната икономическа и финансова среда.

Поздрави, „Иван”

Много благодаря на Иван за тази история! Мисля, че тя е типична за много млади български двойки. Постарах се като коментирам, да „вляза” в ситуацията на тези двама млади хора; но все пак не ги познавам лично, нямам представа какво е ежедневието им, компанията им, разбиранията им за света. Така че, нека да чуем какво мислите вие, останалите читатели :)

Своите истории изпрашайте на kadebg @ abv . bg или вижте kadebg.com/story

39 thoughts on “2000лв на месец – парите на млада двойка в София”

 1. Здравейте.
  Да, финансите на Иван и приятелката му не са никак лоши и спокйно може да спестяват прилични суми. Според мен обаче, спестяването трябва да стане в началото на месеца, след точен разчет какво ще ти трябва до края. Този точен разчет може да стане само след поне месец-два следене и записване на всякакви раходи. Само тогава можем да направим точно “предсказание” за бъдещите ни финансови разходи. Има и друг вариант, но него малко хора го умеят :). Стигнеш ли до края на месеца с нула лева и си кажем “този месец беше тежък, но от другия вече ще спестявам”, бъди сигурен, че следващият месец спестяването пак няма да се случи.

  Всичко е въпрос на желания и приоритети!

  В тази връзка се сещам за мой колега, който е на 35-36г, жена му също, и нямат деца. Веднъж бях изумен от негов коментар, че да имаш дете било много скъпо и в момента не можели да си го позволят. Трябвало да съберат “едни пет хиляди лева и тогава”… В същото време не се спират от екскурзии в страната и чужбина, примерно.

  След време всеки ще разбере, дали приоритетите му са били верни или не!

 2. С приятеля ми имаме много сходна история с вашата, разликата е, че нямаме кредит, но тези 450 лв. на месец даваме за квартира. Всеки месец се чудим каде са парите ни и за какво сме ги изхарчили. От както следя блога на Рая се опитвам да заделям някакви пари, но винаги излиза нещо непредвидено. Осъзнавам, че много трудно ще се научим да контролираме финансите си. Мисилила съм на какво се дължи това и стигнах до извода, че “така са ни научили вкъщи”. Повтаря ли са ни “нямаме пари”, “не можем да си позволим това или онова” и в един момент, когато ние имаме някакви пари не ни се иска да живеем със същите изречения в главата си. Затова просто си купуваме нещата, за които преди сме “нямали пари”.

 3. Здравейте,
  Рая е права, че е много досадно да си броите всички разходи. Правил съм го за няколко месеца и знам. Алтернатива е да си сложите таван на разходите за ден. Примерно 15 лева на човек дневни. Това включва всички разходи за храна заведение и т.н. Направете си един прост бюджет в ексел примерно така :
  иван 1100
  гадже 750
  джоб иван 100
  джоб гадже 50
  кредит1 -325
  кредит2 -120
  дневни =-31*15*2 – 31 дни по 15 лева по два човека. всеки ден намалявате дните
  ток -50
  вода -30
  топлофикация -50 зимата може да е повече
  интернет -20
  остатък -475 (това е сумата от горните и смятаме, че все едно сме ги изхарчили, така че общата сума става нула)

  Рая има една табличка която е доста с повече възможности, но и този вариант е добре за начало.
  Как се работи с това – всеки път когато платите някаква сметка, вадите парите които реално сте дали от съответното място (джоб или сметка) и изтривате планираната сума. Когато изтеглите пари от банкомат прехвърляте сумата от съответната сметка в джоба. От време на време проверявайте наличността по сметката – банката си събира някакви такси при теглене и месечно, така че реално може в сметката да нямате сумата която си мислите.
  Всеки ден намалявате брояча на дневните пари с един ден и отбелязвате колко са ви останали по джбовите и сметките.

  Отделно имате още две формули от страни :
  =sum(b1:b20) – това е сумата на всички разходи и приходи. ако сте харчили над планираното тази сума ще е отрицателна, ако сте спестили, ще е положителна.
  =sum(b1:b20)/(b7/30) -b7 e сумата за дневни. ако е на друго място пишете друга клетка. Това е сумата с която трябва да промените дневните, така че да останете на нула в края на месеца. Ако сте изхарчили 50 лева повече на 5ти в оставащите 21 дни трябва да харчите с два лева по-малко на ден за да излезнете на нула. Естествено може два дни да не харчите нищо и даже да излезнете на +10 – въпрос на избор.
  Пазарувайте само това което наистина ви трябва – днес ще вечеряме пържоли с гарнитура картофи, значи ни трябва килограм месо, две грави лук, олио има, 2л Кола, свършил е шампоана, 2кг. картофи.
  До тук сметката е между 10 и 17 лева някъде.(зависи какво месо и какъв шампоан се купува)
  Ако държите сметката си в магазина в рамките на 10-15 лева всеки ден, ще ви е по-лесно да се контролирате отколкото ако я държите 100 лева седмично. основната причина е, че по този начин отпадат неща, които са над лимита от 15 лева и които иначе бихте си купили защото са на “промоция”. Ако имате нужда от нещо по-скъпо, първо трябва да сте на плюс поне колкото е цената му, и тогава отивате и си го купувате точно него. Това ви дава и време да обмислите покупките. Промоциите обикновенно са по една седмица. Ако нещо ви хареса винаги можете да се върнете след два три дни ако вече имате парите и да си го вземете.

 4. И нещо което забравих в предишния коментар – тези 475 остатък.
  Докато имате кредити ги използвайте да връщате предсрочно по някой от кредитите. След това може да ги спестявате според съветите на Рая.

 5. “И нещо което забравих в предишния коментар – тези 475 остатък.
  Докато имате кредити ги използвайте да връщате предсрочно по някой от кредитите. След това може да ги спестявате според съветите на Рая”.

  Както би казала Рая, това че имаш заеми не ти пречи да спестяваш, за “буфер”, примерно. Какво ще се случи, ако ти изникне непредвиден разход, а нямаш буфер? Това, че си върнал част от заема предсрочно нищо не помага. А и е почти сигурно, че предсрочно погасяване или предоговаряне е свързано с допълнителни такси и разходи….

 6. На мен ми правят няколко неща впечатление:

  1. Непрекъснато желание да живеете над възможностите си:
  “Иначе, относно дали планираме други заеми, ДА, но с уговорката първо да изплатим големия, и следващите ни идеи да ги реализираме след това с нов кредит, или евентуално ако се научим да спестяваме :D:D да си улесним малко живота и да изтеглим по-малък кредит”
  След като разходът може да изчака да изплатите кредита, значи най-вероятно е прищевка, а не нужда, следователно може да изчака и да съберете пари. Освен това като видите колко време и усилия ви отнема да съберете нужната сума, ще се замислите, дали това усилие си заслужава за тази покупка. Купеното на кредит излиза значително по-скъпо от купеното със спестени пари – тъй като в единия случай плащате лихва за кредита, а в другия случай ви плащат лихва за спестяванията. А и наистина отлагането на покупката ви дава възможност да обмислите дали ви трябва.

  2. Разходите за кола – в момента реално ти изкарваш 1200лв, а даваш близо 200 на месец за колата – 100 за гориво + близо 100 за ремонти. Т.е. 1/6 от месеца работиш за да си изхранваш колата. Това е почти 1 работен ден всяка седмица. Освен това пътуваш още да кажем по 40 мин във всяка посока. Т.е. ако смятаме един месец да има средно 21 работни дни, то ти изразходваш:
  21 дни * 80 мин = 1680 мин = 28 часа – това е времето, което ти отива в път
  21 дни * 8 ч / 6 = 28 часа – това е времето, което работиш, за да си плащаш бензина.
  Т.е. всеки месец 28 + 28 = 56 часа от живота ти отиват, за да се транспортираш на работа. Тези часове не ти се плащат. На мен това ми се струва доста.
  Ако работиш близо до вас за 1000 лв, би имал същите пари на месец и значително повече време. Да не говорим за нервите, които отиват в софийските задръствание…
  Разбира се има доста други фактори – можеш ли да си намериш работа за 1000лв близо до вас, дали сегашната работа не предлага допълнителни възможности за развитие и т.н., така че идеята може и да е неприложима.

  3. Неясни цели:
  Сложете си цели за какво събирате пари – целта е индивидуална и може да варира – от “искам да си купя телевизор”, до “искам да имам пари, които ми генерират пари всеки месец и ми дават определена финансова свобода”.
  Психологически е много по-лесно да отделиш 200лв, като знаеш, че това ще ти помогне по-скоро да постигнеш целта си. В противен случай не знаеш за какво ги отделяш, а по-скоро виждаш това от което те лишават, т.е. “ако спестя 200 лв, няма да мога да си купя нови дрешки”. С други думи дефинирана цел премества фокуса от това, от което се лишаваш, към това, което ще спечелиш.

  Надявам се някоя от идеите да ти е полезна.

 7. Напълно съм съгласна и с Рая, и с последвалите коментари – човек като има нужната мотивация, намира и възможности. Казвам го и с опита, който имам за управлението на личните финанси.

  За да съм все пак полезна – аз и съпруга ми също сме израснали в семейства, където все парите не стигаха, и все трябваше да се лишаваме от разни глезотийки по тази причина. Но, още като заживяхме заедно, си направихме една “бюджетна тетрадка”, където си записваме всички приходи и основните, по-големи разходи. Тъй като и двамата ползваме много интернет банкиране, както и плащаме чрез карти в магазина, в началото на всеки месец си “засичаме” наличната сума по разплащателните сметки (без депозитите, защото тях не ги пипаме), + каквото имаме в брой. Получава се една сума, която наричаме “Начално салдо”.

  След това, в продължение на месеца, си записваме сички приходи и по-големите разходи, които правим (признавам си, че преди бях по-прецизна с разходите, но веднъж като свикнеш да ги контролираш, после не е нужно да са чак толкова подробно записани. Но е задължително поне в началото да знаеш “къде ти отиват парите”). Понякога, по средата на месеца си правя едно “засичане”, за да видя накъде сме и дали не сме преминали границата, съответно още тогава вземам мерки с по-малко харчене.

  И така, в края на месеца, изчислявам новото “начално салдо” и по разликате между двете виждам дали сме спестили или сме надвишили разходите си. Това нещо го правя вече 12 години. И определено ни научи да си ценим и приходите, и разходите.

  Права е Таня, че като отложиш една покупка, я преосмисляш дали наистина ти е нужна, или просто защото “ами всички вече имат”. По същата логика и ремонта на апартамента го направихме СЛЕД като посъбрахме суми за всяка стая поотделно. Вярно, досадно и трудно е всяка година ремонт, но пък си знаем, че за това събираме, и можем да си го позволим. Не мога да се съглася и с репликата “има неща, от които можеш да спестиш и направиш компромис, но има и такива, за които не бива да се скъпиш”. При условие, че всички ти обещават по-високото качество на обазвеждането с гаранция поне 10-20 години, че и повече, я си помисли, дали след 10 години, а може и по-рано, няма да решиш, че точно това обзавеждане е вече остаряло, не е по модата, иска ти се нещо ново, различно….И какво излиза – плащаш една голяма сума, която уж е “до живот”, а след няколко години вече ти е омръзнало…

  Та в заключение – желанието да харчиш сега, защото в миналото си бил ограничаван, показва долко си узрял, дано не звучи грубо. Дали се водиш от инстинкта “да съм като другите”, или да си преосмислиш приоритетие, както много правилно посочва jeksi по-долу. “Промоциите” и купуването на едро, защото излизало по-евтино, са капани – на практика “затваряш” едни пари, които в момента са ти по-ценни, отколкото едно кашонче пасти за зъби, примерно. Според мен важно е да се прецени ВРЕМЕТО и ценността на парите тук и сега, както и ценността на стоките които купуваш в дългосрочен план.

  Още доста неща мога да понапиша, но да не прекалявам :-)

 8. И нещо за домашните ремонти. Не е задължително всичко да ти е на веднъж.
  Вкъщи си правя ремонтите когато имам пари. Имам 3000 лева примерно в даден момент и правя ремонт на кухнята. Като имам още 2000 правя ремонт на банята. За още 1000 слагам ламинат навсякъде и така малко по малко си стягам къщата. Но винаги следващия ми ремонт е за обозрима сума, която мога да събера за няколко месеца. Така не ми се налага да тегля големи кредити за такива неща. За сравнение имам позната която от 3 години прави основни ремонти вкъщи, винаги има нещо за довършване и си изхарчи всичките спестявания. Само и само да бъде перфектно.

 9. Ситуацията е доста позната.Виждам много такива хора около мен.

  И да ви кажа,докато не се наложи да се справяш по-малко пари,трудно се научаваш.За ремонта както и да е,за извънредните покупки в хранителния магазин,както и да е(поне в началото)В София така стоят нещата,че си направил един списък,а като отидеш в магазина нещо да е много намалено и да решиш да ядеш това.Аз лично проверям брошурите на магазина по интернет и тогава правя списък,за да няма непредвидени покупки.Първото и най-лесно за отказване е киното в мола.Това са си 150-200 лв поне(заедно с придружавашите разходи”Да хапнем нещо тук” “Я тази дрешка е намалена”) ,сигурна съм.

  И ако решите вместо да ги хвърлите там,да гледате филм у вас,вече ще сте плюс(да си го кажем-има филми,за които после ви е яд,че сте дали пари).Пробвайте да отидете в някоя квартално заведение,вместо някъде по центъра,може би има някое свястно,което ще се хареса и на приятелите ви(от това ще спестите поне 50 лв на излизане).

  При нас разход беше и кафето,колкото и смешно да звучи(не знам при вас как е)-3 лв сутрин за по едно що-годе свястно двойно кафе.Една хубава еспресо машина си изплати парите за няма 3 месеца и след това този разход изчезна(това при положение,че имате време да си пиете кафето вкъщи).Само това да направите-преглеждане на брошурите,спиране на киното и смяна на завееденията и вече ще спестявате по 300 лв,а с тези пари няма да ви се наложи да теглите кредит после.Което е най-важното,защото с кредит давате двойно повече пари и това пак ще ви спести пари.И!Влизате в омагьосаният кръг :) на спестяването,не на кредитите.

  Не можете да очаквате,че ще започнат бюджети,разчети и тн,когато “ножът не е опрял до кокала”.Първо трябва да им стане жал за парите,които хвърлят за ненужни неща.А за това трябва да спестят по лесният начин някой лев,да видят колко добре могат да бъдат,с почти никакви усилия.После сами ще се възпитат финансово.

 10. Да започнем от основните неща. 2000 лева разходи на месец за млада двойка в София не са чак толкова много и не трябва да се сравнява живота в столицата с живота и разходите в по-малките градове. Дори да не се плаща наем (където са най-големите разлика), цените на услугите също са от огромно значение. Да вземем за пример ремонта на автомобила. Смяната на накладки е два пъти по-скъпа в София, отколкото в Благоевград или Кюстендил (личен опит).
  Разходите за храна също не са чак толкова много – 120 лева на седмица ми звучат много разумно.

  И стигаме до графа „Други”. Трябва да знаете къде отиват парите ви. Дори да не може да промените положението, трябва да имате представа за какво точно сте похарчили тези пари. А това става със записване на всички разходи. Не е нужно да са толкова подробни. Може да е само „Храна”, „Транспорт” и т.н.

  Другото нещо, като човек направил основен ремонт и обзавел апартамент, мога да кажа че 15 000 лева е нормална сума. Да, можеха и да спестят от нещо, но на каква цена.

  И накрая, нищо лошо не е станало. Иван и приятелката му нямат финансов проблем, просто харчат всичко което изкарват. Да, не е добре, но може да се промени. Сега най-важното е да започнат да си записват разходите и да си правят анализи от тях. Например, дали сме за колата 1500 лева за 6 месеца. Дали няма да е по-добре да сменим колата за по-икономична (на газ) и по-нова? Дали няма да е по-изгодно да заменим това с онова и т.н.

  Но, ако сега нямат финансови проблеми Иван и приятелката му, то в бъдеще, ако не си променят навиците – ще имат. Трябва да ограничат малко разходите си и да започнат да спестяват или купуват активи. В противен случай никога няма да излязат от омагьосаната въртележка по-високи доходи – повече разходи. Защото, целия доход да се харчи до стотинка е присъщо на бедните.

 11. 2000 не е много но не е и малко. Аз също живея в София и разходите ми за месец са около 600 лева (без да броим кредита). На работа ходя пеша или с велосипед и зиме и лете. И стигам горе-долу колкото с автобус.
  При това не мога да кажа че се ограничавам особенно откъм храна или забавления.
  Така че за двама души 1200 лева е напълно реалистично ако не плащат наем.
  Ако не са свикнали или са с кола, в началото може и 1500 но повече от това е признак, че се харчат много излишни пари.

 12. @todortk – Да, 2 000 лева не са и малко и могат да се спестят част от тях. Аз имам познати, също двойка с подобен доход (малко над 2 хил.лв). При тях обаче цари голяма финансова дисциплина, защото вноската по ипотечния кредит е 1 200 лева на месец. С останалите пари се оправят, но не се глезят. Дали си струва да плащаш такава вноска и да живееш с остатъка е отделна тема. И те са си надскочили стандарта с този ипотечен кредит.

  @Рая – статията наистина е страхотни и точно в темата Лични финанси. Това ми липсваше последните седмици в сайта. И темите за диамантите са добри, но не са ми много интересни, но тази статия ми надмина очакванията.

 13. @Тони – благодаря ти, но заслугата е на читателя :) А напоследък работя по книгата за Америка на английски, и сайта кара малко на автопилот, но няма как – известно време ще е така.

 14. Темата е толкова тъжна че ми жал и за двойката с “ПРОБЛЕМА” и за даващите съвети, макар че при вторите има верни съвети тук-там…! Истината е една: Трябва да решите да живеете на ПЛЮС (със спестявания, депозити и резерви), 0 на 0 – от заплата до заплата без активи и пасиви или да живеете на МИНУС – с кредити, заеми и задължения ! При 2000лв единствения ви проблем е да изберете един от горните 3 варианта и да вложите воля и дисциплина! Тъжно е че у нас цял живот те учат да изкарваш пари – и никой не те учи да харчиш, и за това 95% от семействата /хората “живеят” по този начин. Успех

 15. @koko – Ами те за това са поискали хората съвет. Защото са осъзнали, че имат какво да научат за парите, харченето и спестяването. И за това другите наоколо даваме мнения и съвети – защото по един или друг начин сме добили някакъв опит в тази насока и искаме да помогнем. Да все още това че не спестяват не е сериозен проблем. Ще стане проблем ако изведнъж закъсат с парите. И правилно са се ориентирали да потърсят литература и да се научат от рано как да им остават пари.
  И не, не се смятам за специалист в тази област – имам малко опит и някакви идеи и ги споделям с останалите. Може не на всеки да пасват. Ако съм помогнал поне на един човек, значи си е струвало.

 16. И на мен ми направи хубаво впечатление това, че хората търсят по-добър вариант, и то преди да са се скапали нещата.

 17. Тази статия е наистина хубава.

  Към Иван ако следиш блога редовно сигурно си прочел моята история за кредитите. (https://kadebg.com/8000-lv-krediti/) Та ще се постарая да бъда относително кратък. Също като теб и приятелката ти имам проблем с харченето на пари за излишни глупости. И тъй като вноските по кредита са ми екстремно високи се наложи да си огранича личните финанси за да ги вкарам в ред. Това е доста трудно упражнение но води до сериозни постижения ако се прави редовно. Когато почнеш да мислиш колко пари могат да ти донесат спестените пари днес става доста интересно. Така че ще ви накарам с приятелката ти да седнете и да си поговорите как виждате живота си след 10 години ?

  Сега нека да направим малко математика: за 10 години по 2000 лв ще сте изкарали общо: 240 000 лв. (това си е един доста голям и хубав апартамент в София примерно.) Да приемем че продължавате да харчите от заплата на заплата в края на тези 10 години вие ще имате изхарчени 240 000 лв и нетна стойност равна на 0.

  Сега да помислим какво би станало ако 20% от този месечен доход спестявате в сметка с лихва 6% ? Иначе казано да спестявате 400 лв на месец. Само като спестявания това са: 48 000 лв. За 10 години обаче ще пребавите и 6% лихва годишно или сумата с лихвата ще е: 65 879 лв. Тоест само лихвата за тези 10 години е: 17 879 лв. Или 148 лв на месец за всичките 10 години. Тоест благодарение на това че ти си спестявал 10 години реално доходът ти вече не е 2000 лв а 2148 лв. Или твоят доход се е увеличил с 7.4% на месечна база.

  Сега да се върнем на темата как да спестим въпросните 400 лв ???

  До колкото разбирам това е най-важният ти въпрос нали така ?

  Много просто веднага като вземеш заплата отиваш в банката депозираш въпросните 400 лв.

  До колкото разбирам от разказът ти ти оставаш с 600 лв след разходите а приятелката ти с 200 лв.

  Тоест въпреки че живеете на едно и също място, пазарувате заедно и споделяте едни и същи забавления някак си ти имаш 3-но повече разходи от нея ?

  Предлагам ти следващият месец да оставиш тези 400 лв в банката и да пробваш да се справиш с 200 лв с колкото се справя и приятелката ти (да знам че изкарваш повече и все пак си мъж) оже би тя има някакви хитрники благодарение на който успява да се справи с 200 лв на месец или 6 лв на ден. При полужение че ти не може да се справиш с 24 лв на ден ми се вижда странно.

  Та на кратко ключът към успешното спестяване според мен е да плащаш първо на себе си ! Тоест спестявай веднага щом вземеш пари.

  Успех в спестяването и се надявам след няколко месеца да разкажеш какво е да харчиш по 6 вместо по 24 лв.

  Да сигурен съм че няма да е приятно в началото но се свиква вярвай ми.

  И е толкова хубаво когато имаш пари в банката а още по-хубаво е като знаеш че си си увеличил дохода без реално да работиш за него.

  За следенето на финансите има много хубави български сайтове има маса приложения за смарт фони и най-вече има ексел ако си записваш дори на лист всички пари който харчиш в рамките на един месец ще се изненадаш за какви глупости харчиш пари. И ще намериш маса начини да ги намалиш.

  Успех.

 18. И тук е момента да кажа нещо за кредитите.
  Кога кредитите са добро и кога са лошо нещо.
  Въпреки че съм на мнение че човек трябва да избягва да взема кредити, по мое мнение има случаи, когато кредитът си струва.
  пример :
  живеете под наем за 400 лева на месец. Излишните пари спестявате и след известно време си купувате жилище за 100000 лева
  или си купувате жилище за 100000 лева със кредит с лихва 8%
  във втория случай внасяте по 830 лева вноска в продължение на 20 години. И жилището е ваше през този период.
  В първия случай внасяте 430 лева всеки месец и събирате 100 000 лева за 20 години. Но през целия този период сте живели под наем. А и вероятността да си наложите за двадесет години дисциплина да внасяте всеки месец е по-малка отколкото да внасяте вноската по кредита.
  До тук нещата изглеждат наравно (емоционалния комфорт не го броим)
  Обаче нещата не спират до тук.
  Вие решавате да си държите парите на влог със 7% лихва. Като резултат за 20 години сте събрали 211536 лева. Уау.
  Обаче имате и 5% инфлация, която приемаме, че се прилага и върху цените на имотите. Това значи, че след двадесет години вашият нов дом ще струва 265000 лева. Тоест въпросните 211000 лева няма да ви стигнат.
  От друга страна със всички лихви ще сте върнали на банката 199 000 лева. Реално ще сте спестили около 55 000 лева (парите които не ви достигат в първия случай за да си купите жилището). Тоест все пак кредитът е по-добър вариант.

  Втори вариант – купувате нов домашен компютър за 1000 лева.
  при кредит с 10% лихва за една година плащате 1100 лева или по 91,67 лева на месец.
  Обаче ако спестявате 11 месеца по 91,67 лева ще спестите въпросните 1000 лева. И вероятно ако си купите компютър със същите възможности, той ще струва поне 100-200 лева по евтино. Тук не смятаме лихви и ивнфлация тъй като за компютрите цените падат с времето, а пък лихвите за една година не са достатъчно големи за да натежат в сметката (7% може по годишен депозит, но за по-кратки, общата лихва едва ли ще мине 3 процента)
  Тоест този кредит не си струва и от него губите минимум 90 лева за една година, а по-скоро около 200-300 лева.

  И тук има едно НО. Ако сте програмист или IT специалист и ли по някакъв начин си печелите парите с този компютър и новия компютър би ви помогнал да печелите допълнително по 100 лева на месец, определено кредита си струва.

  За какво ги пиша всички тези неща?
  Кредитите сами по себе си не са добро или лошо. Те са добри или лоши в зависимост от крайния резултат върху фининсите ни. Ако не можем да си направим добре сметките, по добре да не теглим кредити. Ако обаче сметката казва, че финансовия резултат като цяло ще е положителен за нас, можем да действаме смело напред. Но е важно когато смятаме да бъдем непредубедени, а не да виждаме това което ни се иска. Малка грешка в сметките или цифрите може да доведе до големи промени в едната или другата посока.
  (за които се нитересуват – функцията за смятане на анюитетна вноска в ексел е PPMT. В горния пример съм ползвал следната формула : =PPMT(0,08/12;1;12*20;100000;0;1) )
  Успех!!!

 19. ” Нуждата е най-добрият учител “. Не знам , кой го е казал, но си е така. Казвам го от личен опит. Като ти опре яйцето отзад, … ще спестяваш не, ами хоро ще играеш.

  Най-разумен ми се струва съветът да се определя твърда сума за харчене на месец, а остатъкът да се внася в сметка веднага след вземането на заплатите.
  Така сам се поставяш в състояние на “нужда” . Трябва да се справиш с по-малко пари. Така спестяването не е вече нещо, което ще направиш АКО останат пари, а нещо, което ВЕЧЕ си направил.
  Втората полза е , че се настройваш креативно по отношение на спестяването. Просто , защото нямаш друг избор.

 20. @todortk – разбирам смисъла на примера ти, все пак ми се иска да уточня, че според мен закупуване на жилище не е задължително добра инвестиция. От емоционална гледна точка купуването на кредит е добър вариант. От финансова не съм сигурна, че сметките ти са съвсем верни. Поне не при текущите съотношения наем/цена на жилище в София.

  Първо докато изплащаш жилището, то не е твое, а е на банката. Ако нещо непредвидено се случи и не можеш да внасяш вноските няколко месеца (примерно останеш без работа и нямаш солидна спестена сума или се разболееш), оставаш без нищо. А 20 години е твърде дълъг период, за да можеш да предвидиш нещата.

  Второ, не си сметнал никъде данъци, амортизация на жилището, ремонти – както в апартамента, така и в общите части, които в новото строителство според мен се наблюдават доста чести. Всички тези разходи плащаш, ако си под собственик, но не и ако си наемател.

  Малко се отклонихме от реалната тема, но исках да отговоря, тъй като такива сметки често се срещат и по мое мнение са подвеждащи.

 21. @Таня – Както съм написал най-долу на коментара – правете си сами сметките. Направил съм каквото съм могъл. Възможно е и да съм пропуснал нещо. Вярно е, че не съм сметнал поддръжка на общи части, и данъци, но пък и не съм сметнал и увеличението на наемите което би трябвало да е отново паралелно с инфлацията. От друга страна пък не съм сметнал увеличението на заплатата, което също се случва. Идеята на примера е да илюстрира че ПРИ ОПРЕДЕЛЕНИ УСЛОВИЯ, вземането на кредит си струва. Първоначално мислех да дам друг пример например с уред, който ви спестява по 20 лева на месец и тогава щеше да е по-ясно.
  И мисля че ясно съм написал накрая – малка грешка във ВАШИТЕ сметки може да доведе до големи разлики в полза на кредита или спестяването. Двустаен апартамент в софия може да се намери за 50 000 евро (100 000 лева), както и може да се наеме за около 400 лева. Тоест примера е реалистичен, както и сметките са правени с максимална точност и мисъл на ексел, а не наум. Но естествено вие можете да наемете апартамент за 300 лева или да купите такъв за 70 000 евро. И тогава сметките ще са различни. Също така срокът играе много важна роля. Аз съм смятал за 20 години. За десет години сумата за банката се придвижва между спестяванията и новата цена на дома ви. Ами ако инфлацията е по-малка? Или цените не се вдигат, а падат?

  Не е идеята да кажа “купувайте жилище на кредит”. Идеята е да кажа “направете си добре сметките и вижте кое и дали ви е изгодно”.
  И отново – “Ако не можете да си направите сметките, не ви се занимава, не ви се рови из интернет за статистики за инфлация, лихви, наеми, данъци, такси и т.н….. простото решение за вас е да не вземате кредит.”

 22. А за непредвидимостта. Това важи и в двата случая. Но нещата са различни.
  – при кредит е непредвидимо ако останеш без работа или се разболееш сериозно и не можеш да си плащаш вноските (някои банки предлагат и застраховка за 1-2 лева отгоре срещу такива събития между другото)
  – при спестяване са непредвидими горните, но е непредидимо и новите дрешки, ремонта на колата, новия компютър, новия GSM и т.н. Не че тези неща ги няма, когато имате кредит – има ги, но са с по-малък приоритет от вноската за кредита и се налага да ги обмислите или да спестите пари преди да си купите нещо.

  Също така това с вземането на жилището е малко по-трудно отколкото изглежда. Ако останете трайно безработни можете да се разберете с банката да ви предоговори кредита, така че за известен период от време да плащате само лихва или дори да ви намалят лихвата, докато си стъпите на краката. Преди време взехме един апартамент двама души и година след това партньора ми остана без работа. Отидохме в банката и се договорихме за известен период да плащаме по-малко докато си намери работа. Особенно в сегашната криза банките са склонни на компромиси, което е логично – не могат да си покрият кредита ако ви продадат къщата, ако сте безработен не могат да ви вземат парите дето ги нямате. По добре да се направят на разбиращи, а пък след това ще ви ошушкат с по-високи лихви или такси, когато вече сте с пари.

  И отново – това не е съвет да вземате каквото и да е на кредит.
  Ако не можете да си направите сметката, не вземайте кредит.
  Ако не можете да спестявате, не вземайте кредит.
  Ако не сте сигурни в доходите си, не вземайте кредит.
  Ако сметката ви показва, че не е изгодно, не вземайте кредит.
  Ако сте склонни към емоционални и импулсивни решения и покупки, не вземайте кредит.
  Във всички останали случаи преценете добре.

 23. Рая цял ферман изписа, който може да се изчерпи само с две думи –

  СПРИ ДА ХАРЧИШ !

  поздрави и успех :)

 24. Много поучителна история, но тъй като и аз съм в подобна ситуация(по-скоро с подобни доходи) ще дам своето лично мнение.

  Първо една малка вметка към Рая – 700 лв. за храна и консумативи в София не са никак много. Не зная как е в малките населени места, но в столицата тази сума по мое мнение е направо смешна. Самата аз и семейството ми живеем в 3-стаен апартамент и зимата плащаме минимум 250 лв за парно, токът е поне още 40, студената вода 20 – това за около 300 лв без други дребни сметчици като вход, такси за интернет и телевизия и т.н.

  Преди да бъда нахокана, че не си правя сметката със скъпото парно ще кажа, че дори да не се пуска или да е мн пестеливо разликата е около 30-40 лева, а температурите никак не са ок :) Икономия от топло, често е за сметка на здравето. така че само от тук остават около 350 лв за храна от тези 700. Без сметките за козметика, битова химия, санитарни принадлежности… И ако все пак не си почитател на хляб с лютеница, а се грижиш за това, което слагаш в устата си, според мен те са крайно малко. И не говорим за това да купуваш десерти и газирани напитки, а за здравословна кухня – салати, плодове, заленчуци, малко месо и някои суперхрани.

  Освен това съм сигурна, че Иван не включват в сметките и непредвидени разходи като лекари, лекарства, което също си е доста скъпо. Така че ми се струва, че както сам си призна Иван, разходите му за домакинството не са само 700 лв, а доста повече. Просто проблемът е в тях, а не в широките му пръсти. Смята, че има повече отколкото реално му остават.

  От личния си опит зная, че спестяването от битови нужди може да е много полезно за дисциплината, но и напълно безсмислено, защото вместо да ни учи как да получаваме повече, ни кара да се задоволяваме под някои от нуждите си – а това си е чиста проба мизерия. Затова аз лично се справих с този проблем по доста странен начин. Просто потърсих начин да вадя повече пари. Да разбира се е за сметка на нещо – на време, на умора и на известен комфорт, но цялата сума от допълнителният ми доход отива за спестяване. В моя случай тя е достатъчно голяма, но дори да не беше пак щеше да бъде добро начало. Помисли в тази посока, вместо да започнеш да режеш от парите си за тоалетна хартия…

 25. Еее, стига с “малките населени места”. Аз съм живяла в София 5-6 години и съм се оправяла с доста по-малко (само наема беше към 200-250лв на човек).

  Колкото до изкарването на повече пари – супер, дай съвет :)

 26. @Nadya – 250 за парно си е много. Моите радиатори са изцяло свалени (тристаен апартамент) и през зимата плащам сметки под 100 лева в които се включва и топлата вода. Познати в Слатина, които са на топломери плащат по 1000 лева на сезон за тристаен апартамент – тоест около 150 лева на месец, което пак е по-малко от 250.
  Също така ти казваш “и семейството ми”. За сам човек 450 лева за храна и дневни са предостатъчно. За двама също стигат ако не се ходи по ресторанти и кръчми. За трима трябва да се увеличат поне с 200 лева.
  Колкото за качеството на храната – ами просто си правете сметката и четете етикетите. Много често хората се манипулират с идеята че дадена храна е много по качествена от друга и само заради етикетче от рода на “био” плащаш двойно и тройно повече. Същото е за кафявата захар, за салатата айсберг (която не се различава от обикновенното зеле според мен), яйцата от “щастливи” кокошки и т.н. Да не говорим за шампоаните където за марката и шарената опаковка плащаш в пъти повече (позната, която се занимаваше с продажба на химикали за нуждите на козметиката ми препоръча Тео за шампоани, от гледна точка че знае какво качество суровини купуват и кой им прави дизайна на смесите. Въпросните шампоани струват под 2 лева обикновенно, но не навсякъде ги има или ги сбутват. Но са съвсем лесно видими шампоани по 5-6 лева например на Гарниер, които едва ли са 3 пъти по-добри). Разликата в качеството на някои продукти често е минимална, а разликата в цената е ако не в пъти, то поне в десетки проценти.
  Ако не си склонна да направиш малък компромис с качеството или се влияеш от платените реклами, които реално рекламират едни или други продукти, няма как да спестиш пари.

 27. Шампоаните Тео – може би а къса коса по-стават :)

  Иначе идеята на Надя беше точно обратната – тя не иска да се ограничава, поради което се е ориентирала към увеличаване на приходите.

 28. Къса, къса … стига ми до кръста вече :)

  Идеята ми беше, че да внимаваш какво купуваш и да гледаш съотношението качество цена, а не само “най-доброто” не означава да мизерстваш. А пък да печелиш повече е супер, стига да не ти отнема много време. Защото за мен да нямаш време за почивка и да се видиш с приятели е по-голяма мизерия от това да свиеш малко разходите, но пък да си почиваш и да имаш време да излезеш чат пат.

 29. Икономията е майка на мизерията – беше казал някой и е напълно прав. Ако трябва да слезем на най-ниското ниво – до шампоанчетата, по-скоро подкрепям Nadya. Не бих се ограничавал чак толкова. Бих помислил как да си намеря по-евтино шампоана, който използвам или да си осигуря допълнителни доходи.

  Ако това не проработи, чак тогава бих се ограничавал от неща като топлина, шампоаннчета и други.

  За София и малките населени места, съм съгласен с Рая. Да, живота е по-скъп в столицата, но не е невъзможно да караш с по-малко пари. И аз говоря от личен опит. Но, всеки има право да избира къде да живее.

 30. @Тодор – аз не познавам човек, който винаги да купува най-скъпото без да гледа цената. Дори доста богати хора гледат какво купуват, а не казват “Дай ми най-скъпото” – това го има само във филмите.

  Преди няколко дни четох един комикс на племеника ми. В наго Скрудж Мак Дак (чичо Скрудж) казва “Не съм станал най-богатия паток на света, защото съм пилеел центове наляво и надясно” :)

 31. Идеи за изкарване на повече пари винаги може да има – аз лично го правя с работа на хонорар – коства ми около 8-9 часа допълнително на седмица, но парите са повече от половината ми др заплата. Дори да ми коства повече време пак бих опитала. Всичко зависи от способностите на човека – ако си счетоводител – помагай на познати срещу пари, ако си икономист – намери как да пишеш, съветваш и т.н други хора по тази тема. Учител- давай уроци. Абе всяка работа в сферата на услугите има безброй възможности. ДА, малко тр да се понапънеш. Да, в началото няма да ти отнема по 9 часа, а по 20, но целта е ясна – да получаваш повече. С писане на коментари и чакане на парите да паднат не става. Сори. Ще ти е трудно да си докарваш повече само ако бачкаш нещо, за коетонаистина няма никакво търсене, но тогава пък защо ще са те наели на работа … Както и да е , просто помисли за варианти. Винаги има!

  Иначе @ Тодор ще кажа следното – не ям месо, нито млечни храни, а само растителни, но дори така на човек му се налага да приема по-големи количества, да яде ядки, масла, суперхрани, а не да го кара на боб, леща, ориз и картофи (това са ми любимите храни, така че не се правя на принцеса) В същото време мога да ти спретна такъв бюджет за хранене със 150 лв, че ще ти се завърти главата, но 2 неща – първо ще трябва да си ходиш с купичките на работа и ще трябва да забравиш за хапване навън, второ ще трябва да отделяш поне по 30-40 минути преди работа, за да си направиш салата и то не от доматите за 4 лв. и т.н. За една седмица това време, което вкарваш в подготовката за спестяването често е около 5-6 часа да не забравяме и неудобство да мъкнеш чанти (май горе написах колко време ми отнема да си вадя допълнителни пари… 9 часа)Дали си струва? Освен това съм забелязала, че купувайки всичката храна за седмицата на веднъж често това означава много изхвърлени зеленчуци и плодове, от което пак няма смисъл.
  и по темата за шампоаните ще се изкажа – използвама съм почти всичко на пазара. Жените сме така, не като вас мъжете – един магазин до гроб. Сега използвам само био козметика и зная защо го правя. Не прокламирам, не рекламирам, самата биокозметика не е масова и не се рекламира, така че да не се опитваме да обясним поведението ми с някакъв маркетинг метод. Освен това никъде не срещнах коментар за грижите за тялото – освен за храненето. А тялото наистина има нужда от грижи различни от обилната софра – спорт, движение, фрешдетокс, разходки сред природата. Не съм маниак на тема “живеене”, че сега му е времето,НО! От скромния си опит зная едно – когато дадеш на тялото и душата си това, от което има нужда, без да се оливаш в крайности – тя ще намери как да те направи по успешен и продуктивен, а само така ще избягаш от лапите на това да икономисваш (самата дума сякаш значи лишение), за да се чувстваш финансово стабилен.

 32. Идеята за изкарване на повече пари е добра, но никой не взима под внимание, че заедно с увеличените приходи се променя и начина на живот – навици, желания, обкръжение… Това естествено води до увеличаване на разходите и ако искаш да спестяваш пак трябва да се ограничиш.
  С други думи ограничения винаги трябва да има, колкото и пари да изкарваш.
  В този ред на мисли не разбирам това “икономията е майка на мизерията”, който и да го е казал. По ми се нрави точно обратното – прави си сметката за да не мизерстваш.
  За справка, какво се случва ако не си правим сметката, виж Гърция.

 33. @ jeksi от личен опит, зная че не е така – честно! Даже освен от допълнителните доходи, успявам да спестя и от тези ,които преди харчех дио стотинка. Обясняявам си го с мотивация, спокойствие и предимно психологичен фактор – когато знаеш, че имаш пари, не се подмамваш да купуваш само защото нещо е изгодно в момента, съответно да ядеш нещо, само защото е по-евтино, въпреки, че не искаш и т.н.
  Според мен балансът е в това да НЕ живееш под жизнения си стандарт – а както се вижда за всеки той е крайно индивидуален! За някои е 300 лв за храна, а за други 600. За някои той е 150 парно, за други 250! Сигурна съм, че и едните и др гледат цените напродуктите – просто правят различен избор. И именно тук е уловката. Аз лично избирам да не правя компромиси с накои неща, за сметка на други – примерно – по малко пластмасови торби, по еко начини за почистване, повече подправки гледани в саксии у дома, филтърна кана, вместо бутилирана вода… Но не правя комрпмис с полуготови яденета, евтин хляб, нискокачествени зеленчуци…
  Според мен спестяването само по себе си идва от ума – да успееш да се очистиш от излишните неща, от свръх консумацията и прочее. Да прецениш кое реално ти трябва и кое не. А не като започнеш да мсилиш коя паста е по-евтина, кой шампоан, кои домати. Споредмен тр да се взима най-доброто за парите и възможностите, които имаш. Преценката кои са тези неща ти дава избор. Иначе трикове не липсват, но те са безсмислени без предварително емоционално и духовно да се отърсиш от нуждата за пари. Всъщност едно странно наблюдение, което съм направила е, че самата мисъл, че нямаш, често отблъсква парите от теб.

 34. @Nadya – тук не говорим за това да вземаш по евтиното само защото е по-евтино. Говорим за преценка на съотношението качество цена. Примера с шампоанчето е просто пример – за въпросните знам, че са относително качествени, и ми понасят на косата. Може за теб да не е така. За парното наистина е проблем ако е 250. Трябва да се види защо е толкова висока сметката. Добра идея е да се направи топлоизолация на жилището – за една две години се изплаща. Тук не говорим само да се спестява от парно или от топлина, а да се види защо въпросната сметка е толкова висока и да се вземат мерки. Ако отидеш в магазина и купиш кило сирене за 5 лева, а ти сметнат като за кило и половина, ще го направиш на проблем нали? Същото е с топлофикацията.

 35. Писна ми да слушам как от мизерните си доходи хората са длъжни да спестяват още по-мизерни суми, за да живеели уж по-добре. Еми няма как да живееш добре в гнусна държава с 2% свръх богати, 5% заможни и всички останали бедстващи. Значи на останалите 93% постоянно им се размахва пръст, дават им се кирливи заплати, които за абсолютно нищо не стигат и им се втълпява

 36. @Надя
  Скъпа Наде 99% от парите,златото и природните ресурси са притежание на 1% от хората! Не у нас, а глобално, но това не е фатално.

  ПС.

  \,,/
  …ключ, ключ “небе”.
  Да си позволя ли едно сравнение, все пак ти приложи манипулация :*

  Аз съм протос, а ти си зерг.

Leave a Comment