3 правила за висока заплата (1)

Да ви ценят е хубаво нещо… особено ако ви ценят в пари. Вярно, че понякога топлите думи вършат чудеса, но в крайна сметка с топли думи не можете да си купите хляб. Вие работите за заплата и естествено се стремите към по-висока заплата! Защо обаче някои хора получават повече и растат по-бързо от другите? Много просто…

Защото минават по най-прекия път! Пълно е с хора, които са много добри в своята област, но биват “задминавани” от по-младите си колеги. В резултат остава само горчивото “Не е честно! С какво той/тя е по-добра от мен?”

Заплатата е един от най-честите източници на пари и естествено всеки се стреми към по-висока заплата. Това обаче далеч не зависи само от един-единствен фактор. В общия случай цари заблуждението, че по-добрият получава по-добра заплата. Говори се открити схеми за определяне на заплатите, ясни цели, измеримост… ала-бала :)

Факторите при определяне на заплатата са много. Вижте какви стъпки можете да предприемете още сега по прекия път към по-високата заплата!

1) Добре свършена работа

Това е условие, без което не става, макар че и само с него също не става. Каквото и да си говорим, това е едно от най-важните неща. Помислете – вършите ли всичко, което се очаква от вас? Супер! А сега се напънете още мъничко и свършете едно-две дребни неща като бонус. Примерно, търговски отдел иска iail на клиента Х, за да им прати оферта. Вместо само поисканото, дайте им пълните и подредени контакти: mail, телефон, адрес, лице за контакт и пр.

1а) Не се оливайте обаче,

защото иначе ще разглезите колектива и ще започнат да очакват все повече и повече неща от вас… без допълнително заплащане. А целта е точно обратното, нали? Ако продължим с горния пример – оливане ще бъде, ако предложите вие да изготвите и пратите цялата оферта. След това редовно ще получавате мейли от търговски отдел тип “Иване, трябва да пратим оферта на клиента Y за еди-какво си. Понеже нямаме контактите им, звънни им направо ти. Даже направо им прати оферта, като се разберете”.

1б) Вдигайте шум

покрай добре свършената работа. Ако сте ровили половин час за контактите на клиента Х, недейте просто да пращате iail с “Ето ги контактите”. Колегите ви няма как да знаят кое колко усилия ви е струвало… и в добрия, и в лошия смисъл :) Дори и да са ви били под ръка, нищо не пречи да вметнете деликатно колко време сте се борили с упоритата (и задръстена с неактуална информация!) CRM система :)

2) Допълнителна квалификация

Хората се влияят от документите. Това ги респектира. Подходящите документи ви спестяват необходимостта веки път наново да доказвате разни неща. Примерно – вие шиете добре. Едно е да кажете “Аз шия добре”, друго е да кажете “Аз шия добре, за което имам сертификат от фирма Х за достигнато ниво У по системата Z”.

Да кажем, и без такъв сертификат вие вече сте се доказали пред шефа и колегите си. Да, обаче утре шефът ви напуска и на негово място идва нов, който не ви познава – и започвате да се доказвате отначало. А ако и той напусне?

Естествено, най-голяма полза от допълнителна квалификация има, когато тя не е само на хартия и когато пряко ви помага за 1) добре свършената работа. Логично е, когато започнете да вършите повече и по-важни неща, да поискате повече пари.

Впрочем една добра идея за допълнителна квалификация е да говорите с началника си за някакво вътрешно обучение – така ще наберете точки и пред HR отдела, и пред по-старшите си колеги. Освен това вътрешното обучение ще ви помогне пряко за сегашната ви работа и ще демонстрира ангажираност към фирмата.

3) Умерен външен вид

Акцентът е на умерен. Че немарливият външен вид е лош, знаем всички. Но има и обратен случай.

Имаше една реклама на прах за пране. Строени матроси на кораб в редица, старшината ги оглежда и вижда един с посивяла риза – марш да миеш палубата. Момчето пише на майка си и тя му праща прах за пране. На другия ден същата ситуация, а на нашето момче ризата му свети. И понеже пак е различен – марш да миеш палубата :)

Така че, вписвайте се в общата картинка по поговорката “В Рим прави като римляните”. Тогава и заплатата ви ще е като тяхната.

Освен това прекалено изтупаният костюм ви прави прекалено забележими и обсъждани, и буди лоши чувства у колегите с по-скромни финансови възможности. Но най-лошото е, че скъпите дрехи говорят “имам много пари” – а в главата на шефа това

звучи като “…значи повече не ти трябват” :)

4) Разбирателство

Знам, че с това стават 4 правила, но някак си 4 не върви за заглавие :)

Важно е да се разбирате със всички. Ама наистина с всички. И не, не е невъзможно.
Вие работите с хора и малко или много вашата работа зависи и от тях… често и от тяхното настроение. Затова трябва с всички да имате ако не добри, то поне неутрални отношения. Ако веднъж си създадете врагове – или хайде по-меко, ако си развалите отношенията с някого – вероятността един ден това да бъде забравено / простено е смешна.

Помнете, вие не сте на работа с цел да утвърждавате егото си. Вие сте на работа, защото ви трябват пари. Когато някой колега се отнася с вас не както ви харесва, помислете си дали си струва да правите голяма работа от това или можете да махнете с ръка. Повтарям: вие не сте на работа с цел да утвърждавате егото си. Вие сте на работа, защото ви трябват пари. Искате или не, зависите от колегите си.

Понякога елементарно съдействие от колегите е достатъчно (като в случая с клиента Х) да направи живота ви много по-лесен. А липсата му може да направи елементарни трудови дейности невъзможни. Та, не си създавайте излишни проблеми. Те не ви носят по-висока заплата.

Вече е готова и втората част: 3 още по-лесни правила за висока заплата .

28 thoughts on “3 правила за висока заплата (1)”

 1. Който е прочел горната тема, искам да му кажа, забравете ги тея филми в БГ, най-леснията начин за по-висока заплата е смяна на работата, или наличие на друга оферта, която се използва за преговори с настоящия шеф. Това разбира се трябва да се прави много внимателно, не да отидеш и да треснеш по масата, или ми давате или напускам. Защото дори и да ви дадат, след 2-3 месеца, като намерят човек сте аут.

 2. Страхотна статия! Много ми хареса и си представих всички служители, ако ползват тези “прости правила”, колко по-продуктивни и ефективни ще са!

  Не съм съгласен с dude… Много зависи къде работиш, за кого работиш и какво работиш. Това, което казваш е вярно само донякъде и то е по-скоро, защото докато намериш правилното място и за себе си и за фирмата не е лошо да смениш няколко такива.

  П.С. 4 си е много добро заглавие за статия :P

 3. Не че не са верни тези съвети, напротив! Определено обаче това не ти гарантира по-високата заплата. За това се иска мнооого повече. Най-вече трябва да умееш да се продаваш, а това малко хора го умеят. Но относно 4-то правило определено не съм съгласен. Това първо не е възможно и второ не е правилно! Във всяка фирма има хора, с които не може и не трябва да се съгласяваш, нито може и трябва да се разбираш. Разбира се нямам предвид, че конфликтите са необходими. Но ако целиш да станеш симпатичен на всички и никога не се противопоставяш, когато не си съгласен и не отстояваш мнението си никой няма да ти има доверие. Още по-малко тези, от които зависи да се издигнеш. Ако не умееш да преценяваш кога и на кого да “скръцнеш със зъби” то със сигурност няма да си полезен в дългосрочен план на тази фирма. Решителността е едно от най-важните качества!

 4. @Продуктивен, честно казано за мен е много добре да има несъгласни, колкото повече хора си мислят, че ще стане по начина описан в статията, толкова по-добре ще е в личен план за мен. Аз съм МЕГА/ХИПЕР/ ГИГА фен на jop hopping-a, пък който иска да стои да бачка по 5-1- години на едно място и да чака да го забележат.

 5. @dude: OK, правиш го 1-2-5-10 пъти и къде си накрая, каква е целта, какво постигаш? Аз като работодател няма да гледам добре на теб. Пак казвам, да седиш на едно място не е ОК, но да сменяш работа след работа също не виждам какво печелиш. Всъщност ако целта ти е заплатата само и единствено, то няма да успееш да я постигнеш, просто защото тя не е най-важното в работата. :)

 6. @Dude – всъщност си прав, че е далеч по-лесно да си извоюваш по-висока заплата на НОВА работа, отколкото на старата. Но не е вярно, че на една и съща работа нямало да те забележат. А метода с “тресваш по масата”… даже няма да го коментирам :)

  @iKaramanchev – гарантирани неща няма, защото всеки случай е индивидуален. Прав си, че е важно и да се продаваш и също мисля, че тези правила ще ти помогнат да се продадеш по-лесно :) Всъщност има още 3, които ще пусна другата седмица. А да се разбираш с всички е НАПЪЛНО възможно и съвсем правилно… стига да не бъркаме разбирателството с постоянното отстъпване.

  @Productiven – не разбрах какво имаш предвид с “всъщност ако целта ти е заплатата само и единствено, то няма да успееш да я постигнеш” ?

 7. Като човек, който работи във голяма фирма и който работи ежедневно с десетки хора на различни длъжности твърдя, че няма как да се разбираш с всички. Най-малкото ако си поставиш това за цел ще жертваш и от продуктивността си и от нервите си и накрая…дали ще си струва?! Според мен тези хора са по-малко уважавани и както написах преди това, на тях по-малко се разчита…лично мнение и наблюдение :о)

  P.S.

  Пак казвам, не говоря за открити конфликти. Става въпрос за градивни спорове и изчистване на недоразумения, по-добри решение и про-трезви преценки :о)

 8. @iKaramanchev – ами именно, може да имаш градивни ДИСКУСИИ без да жертваш нерви или продуктивност. Да не бъркаме разбирателството с приятелството :) А за открити конфликти дума да не става!

 9. @Продуктивен В сферата, която работя, да се сменя работа на максимум 3 до 4 години е повече от нормално. Е аз го правя на 2-3. А за заплатата, дали ще го постигна, – няма да го коментирам, защото ще излезне като хвалба.

  @Рая – съотношението на незабелязани към забелязани е нещо като 5-6 към 1, ако не е и повече. Не си струва да се надяваш на това, работил съм в доста големи компании, и извадката ми е доста обширна

 10. Не бъркам разбирателството с приятелството. В идеалният вариант е възможно да се разбираш с всички, в реалният според мен не е, пак казвам, говоря от личен опит във фирма със много служители.

 11. Момчета, пак всички сме прави донякъде :)

  Dude – че на 2-3 години да си сменяш работата си е съвсем естествено и не се вписва в моята представа за JH. Но и е съвсем нормално да ти вдигнат заплатата, като са доволни.

  На една от първите ми работи: 6м на 480лв, после 700лв, после 750лв. На последната – от 600лв + бонуси на 750лв твърдо + премия. На най-първата ми работа :) почнах търговски представител уж за 300лв, дадоха ми 420лв :) Впрочем на онази последната имаше възможност да почна да се занимавам и с обучения на нови служители и предполагам че щеше пак да има увеличение, при това преди 6-я месец.

  iKaramanchev – за мен “разбирателство” означава неутрални отношения – нито приятелски, нито вражи :) Защо пък да е толкова невъзможно?

 12. Наистина ли твърдиш, че е възможно? Можеш да се разбираш с всички, с които работиш? Примерно от 50 твои колеги няма нито един, с който да не се разбираш?! Това ми звучи утопично :о)

 13. Ами да :) Разбирам се с всички или в най-лошия случай отношенията ни са неутрални. Няма нито един колега, който да има някакви лоши чувства към мен, камо ли такива, които да попречат/забавят работата ми :D

  Може би все пак зависи и от мястото, на което попаднеш… Но пък и 200човека колеги да имаш, няма как да познаваш (и да работиш с) всички, така че няма как да се изпокараш с тях.

 14. @Рая, аз говоря за абсолютен максимум от 2-3 години, и при това, само защото не е имало оферта по-добра на момента, случвало ми се е да сменям 3 пъти работа за 2 години. Нямам скрупули относно това, все пак това е пазар, щом някъде има по-добра за мен цена, защо да седя тук и да губя от това.

  П.С има един много хубав момент на JH, самата идея, че си тук за някакъв неголям период от време, ти дава възможност да гледаш по-леко на нещата.

 15. Dude, последното ти изречение е един урок, който аз (по навик) научих по трудния начин :) Всяка работа е временна, човек не е женен за нея и може да си тръгне, когато реши – не е краят на света :)

  А JH не е лоша практика и си прав, че пазарът е пазар. Но като го правиш много начесто накрая прави впечатление и в един момент новият работодател ще гледа скептично на теб и ще си каже “Хм, ама той си сменя работата кажи-речи всяка година, струва ли си да го взимам?” Та, истината е по средата :)

 16. @dude: Тъй като нямам никаква представа с какво се занимаваш, няма как да знам какво е в твоя случай. Аз говоря от по-обща позиция. Доколкото виждам всички СМЕ съгласни с теб до толкова, че да си смениш работата не е лошо, но не трябва да е цел.

  @Рая: имам предвид, че ако не си на ръба на оцеляването (какъвто случай разглеждам аз, защото иначе нямаш много избор), то заплатата въобще не е най-важното нещо за работното ти място. Примерно, ако имаш избор да работиш на място където ти е приятно, колегите са супер и ти е удобно, за 5000 лв и да си на място, където не ти е приятно, не се разбираш с колегите по някаква причина, не можеш да се развиваш и взимаш 5500. Доколкото схващам за dude няма съмнение, че избира 2рото място, защото целта са му парите, а пък и така и така ще се махне скоро след това.

 17. 500 лв спрямо ситуацията са 10 %, за мен това е прекалено малко цена , за да търпя гадна обстановка, ако имам избор, ако процентите са 20-25, може
  Реално 10000 и 11000 биха били в сходна позиция за мен, и пак нямаше да се навия

  Но има друго, когато отиваш на ново място, не знаеш колко ще е зле, единственият ти шанс е да се компенсираш с повечко пари, а ако се окаже, че обстановката е супер- ами това е просто бонус.

  Кефи ме какво мнение се шири за мен из виртуалното пространство, Dude е някакъв безскрупулен продажник:)

 18. 20% от хората вършат 80% от работата така е в повечето случаи.. ако сме в категорията на тези 20% естествено и заплата няма да е като на другите 80% :)

 19. Ми казвай какво пиеш и да се почваме. То и без това ракиено време стана :)))))

 20. Angele, по-важното тук е , че 80 % от заплатите, се разпределят, между 20 % от хората
  а не работата:)

 21. @ВСИЧКИ – вече имам Facebook акаунт с мейла kadebg @ abv . bg, а към него има и тайна група за лични финанси. Мисля, че покани са изпратени до всички, които са ми писали на пощата (вкл. и от известия за коментари) – ако съм пропуснала някой, да вдигне ръка :)) и да драсне едно мейлче, за да го добавя.

  @Angel – много добре го каза, и за работата, и за заплатите :)

  @Productiven – е, какво, една биричка ще свърши работа :)

  @Dude – offtopic, къде ги гледаш всички тези баскетболни мачове, по кой канал? Аз съм голям фен :)

 22. Къде ли не, главно по интернет, всякакви streaming сайтове, но примерно gledaisport.com дава често линкове за повечето мачове

  BTW, ако имаш нужда от помощ по сайта, предполагам, че ще успея да ти помогна

 23. Мерси, имам :) Само че този мейл, който ползваш за коментари, истински ли е да ти пиша на него? Ако не, драсни ми на моя.

 24. Здравей Рая,
  много си права с тези правила, но напоследък наблюдавам една друга тенденция за българския мениджър. Ако един служител спазва тези правила, старае се да е почти перфектен( няма как да е на 100% перфектен, всеки греши), но в един момент вижда как Управителят му решава да му дава още и още работа, а в крайна сметка не го оценява и не му заплаща подобаващо. Стигам до извода, че повечето менъджери си мислят- ” Виж го, добре работи, издържа. Дай да го натоваря още това “магаре”, пък ако се разбонтува, веднага ще се намери някой друг… в тази криза, хората са гладни”…
  Дай да бъдем реалисти, аз на такива типажи попадам. Но не спирам да се пробвам:))

Leave a Comment