5 реално тествани идеи как да пестим пари у дома

Газов котлон
Снимка: autogasbg.com

Газово котлонче – всичко става супер бързо, а и газта е доста евтина. Зависи колко готвите, но би трябвало 1 месец да ви изкара спокойно. Можете да си купите две, щото често свършва точно по средата на манджата :) А и така по-рядко ще ходите да пълните газ.

Другото хубаво нещо на тези котлончета е, че са лесно преносими. Който е бил на квартира, знае за какво иде реч :)

Газови котлончета най-често се намират в железариите за 30-40 лв. Цената на газта по мои спомени беше около 1лв, сега може да е малко повече. Тоест, за зареждане 5-10лв на месец трябва да ви стигнат.

Лошото е, че не всички бензиностанции зареждат такива бутилки – някои не предлагат газ, други пък не искат моля ви се да зареждат “на дребно”. Ама намира се начин де :)

ВАЖНО: Никога не го пълнете на 100%! Особено лятото. И искайте да ви проверяват гумичката на вентила.

Минерална вода – вместо да купувате бутилирана, напълнете си безплатно (ако имате минерална чешма в града). Може да използвате големите туби от по 10-15 литра. Дори при сегашните цени на бензина, ако напълните целия багажник пак ще ви излезе по-евтино от магазина.

Ако все пак държите на купешката, купувайте пак големи туби. За малките шишета от 0.500 направо забравете. Тях можете и сами да си ги разфасовате от голямата туба.

ВАЖНО: При всички случаи инвестирайте в помпичка за вода. Има от 5-6лв, има и от 10-15лв на Девин. Аз лично предпочитам тях – ползвам такава от години, няма грешка.

Препарати (1) – вместо да купувате най-рекламираните маркови препарати, вижте етикетите. По-точно съставките. Марковите и не-марковите обикновено се правят с едни и същи химикали. Течните сапуни например ако им прочетете етикета ще видите, че съдържат едни и същи химикали. Също тези за миене на чинии. Голяма част от пастите за зъби. С козметиката обаче – шампоани, кремове – трябва по-внимателно.

Препарати (2) – за доста голяма част от домакинските нужди оцет и сода* са достатъчни.
*Сода – става въпрос за сода бикарбонат или още позната като готварска сода.

Оцетът може да се използва срещу котлен камък и излъскване на хромирани повърхности. Също против миризми. (Може да го прецедите през празна кафе машина – да видите като излезе какви парцали от наслагвания плуват в него.)

Содата пък се разтваря във вода и може да чисти плесен. И тя като оцета помага за обиране на миризми. Изключително подходяща за чистене на сребро. (А навремето са я използвали като заместител на пастата за зъби!)

Също ако сега по студовете имате проблеми с гърлото или налепи, гаргарата със сода е по-добра от каквито и да било смешни хапченца.

Парцали – повечето стари дрехи / пешкири / чаршафи може вместо да ги хвърляте, да ги ползвате за (еднократни) парцали. От памучните дрехи стават идеални парцали. От дънките може да си направите кръпки за лактите и коленете на работните дрехи.

Има и купешки парцали, разбира се… Например на микрофибърните им се носи славата. Аз лично не виждам с какво са толкова специални, че да си струват парите (да, имам два у нас).

Как да пестим пари - тефтерче самоделкаХартия – може да си направите тефтерче / бележки от стара хартия. Аз лично ползвам листите от календара. Нарязвате ги и щракате с телбода.

Всъщност тая идея ме кефи не толкова заради големите пари, дето ще спестя :) а за да не отива на вятъра хартията.

Листчетата са много удобни като са захванати. Лесно можете да си скъсате едничко ако искате. Иначе ако вие не го скъсате нарочно, самички няма шанс да се разхвърчат. (Учудващо и за мен, признавам.)

Принципно може да дадете хартията и на вторични, ама цените са сигурно 10-20 стотинки на килограм. Така че ако е само за парите, не си струва. Дори и тонове хартия да съберете, пак няма да си покриете даже бензина до вторични.

34 thoughts on “5 реално тествани идеи как да пестим пари у дома”

 1. Супер идеи Рая. Направо страхотно. Само ще добавя информация за реалните цени по мои наблюдения.

  Едни познати ползваха до преди 2 години такова котлонче и при готвене за 2 души почти всеки ден – цяла зима с едно зареждане им вършеше работа. Газта беше около 1,20 – 1,30 така че за по-малко от 5 лв – двама души да си готвят цяла зима си е супер :). Обаче човек трябва много да внимава ако за пръв път ползва такова, защото страшно бързо стават манджите в сравнение с електрическия (което си е супер), но и още по-бързо загарят :).

  Хартията в единствения пункт за приемане, който намерих се оказа 0,05 лв. на кг. и наистина не си заслужава. Трябва да тръгна с пълен багажник и допълнително с пълно допълнително ремарке, за да си избия някакви пари. Виж ако са стари списания или книги те тежат (аз лично предпочитам да ги даря на библиотеката), но вестници и хартия от календари – няма смисъл.

  И един съвет от мен. Ако има човек на 20 минути пеша магазин от голяма верига (СБА, Кауфланд и т.н.), хайде да не се измързелевя да си купува нещата от кварталния магазин, защото му е на 5 минути. Тези 30 минути разходка могат да спестят много пари.

 2. Мерси :) За газовия котлон наистина зависи от потреблението. Ако имаш семейство с две деца, надали ще изкарат цялата зима с 5-10лв зареждане :)

  Хартията – 0.05 лв на килограм? Ужас… Аз и целия таван да смъкна, от 10 килограма ще изкарам колко – 50 стотинки? Изобщо не си струва, нито за бензина, нито труда по размъкването и качването в колата.

 3. И всички тия неща отпадат ако изкарвате 10-на лева на час :), а сигурно и по-малко. Да не говорим за ходенето в Кауфланд. По принципно съм фен на сейвинг – не си купувам нищичко излишно ( чат, пат дрехи, някоя книга и това е ). Но не съм фен на екстрийм сейвинг. Тези действия ми харесват като някаква идея да се раздвижи и разнообрази човек, но не и заради самото спестяване.

  1. Газова бутилка – къде ти ще ходя да се моля да ми я пълнят и ще я мъкна напред назад – сигурно обаче е добър вариант за места без ток, въпреки, че винаги чувам за гръмнали такива.

  2. За Водата, съм абсолютно несъгласен по 2 причини – 1во трябва да се редя на опашка с някакви пенсии, които друга работа с нямат, 2ро да се пие една и съща минералка е вредно

  За парцалите ОК, препаратите – харесва ми идеята да се ползват “натурални” такива като оцета. За хартията, купувам си едно от 1лв тефтери, много им се кефя и не ги заменям за нищо :).

  Като цяло добра статия.

 4. Ами за хората от големите градове малко трудно ще е да ги приложат всичките. На мен лично обаче сега не ми е никакъв проблем, докато в София точно зареждането беше голяма мъка.

  В София също не съм пълнила вода, но тука при нас това не е такъв проблем, нито опашките са толкова големи.

 5. Готвенето на газ наистина е много по-изгодно, спор няма. Майка ми от години готви само на газ. Обаче газово котлонче като това от снимката не е много удобно за семейство, което редовно готви, твърде е малко за по-големи съдове, лесно се изместват и падат и т.н. Имаме такова, което ползваме предимно за къмпинг и за редовно готвене не става. За готвене на газ има кухненски котлони – представляват само винтила отгоре, и се свързват с към голяма или малка газова бутилка. Вярно, налага се да се инвестира в котлон и бутилка, но пък си е точно толкова удобно, както с електрически котлони. Точко колко издържа бутилката не знам, защото е голяма, но пък няма проблем да се зарежда навсякъде. Ако нямаш кола – в Стара Загора поне има вариант да ти носят пълна бутилка срещу празна

 6. По-големи съдове – какви например?

  При мен най-големия съд е тенджера. А тя дори пълна да е на котлона, досега не съм имала нито един инцидент.

  Може и с голяма бутилка или газова печка, ако има кой да ти я качва или доставя. Предполагам, че може и цяла година да изкара :)

 7. Тук съм съгласен по-скоро със Свилен. Аз също не купувам нищо излишно и оценявам съотношението цена – качество (полезност) на всяка една стока, която купувам. Като пример съм склонен да дам 1,500 лева за голям и хубав телевизор, а да не дам 50 стотинки повече за по-хубав шоколад, например. Също съм склонен да вървя 10 минути повече, за да си купя кола от 2 литра с 60 стотинки по-евтино, защото съм преценил, че полезността на този продукт струва точно 2 лева, а не 2.60 лв.

  За пестенето съм умерен привърженик. Имал съм периоди, в които съм живял доста скромно (да не кажа по-силна дума). Имал съм и моменти, в които съм разполагал с много пари. Така че оценявам парите и знам как се изкарва всеки един лев. Пестенето го разглеждам най-вече от гледна точка на екологията – да се пести вода, ток, продукта да се разгражда за по-кратък срок и т.н. Всичко останало не го разбирам. Предпочитам да си дам зор и да изкарам 5 лева и да си купя тефтер, отколкото да си го направя сам.

  А иначе начините да спестиш някой лев са хиляди. Когато бях малък в списанията, за които бяхме абонирани (Моделист конструктор, Направи си сам и др.) имаше описани всевъзможни трикове да си направиш сам с подръчни материали някоя дефицитна стока (от така известния троен чушкопек до малък трактор). От тогава е останала манията на баба ми да събира празни пластмасови бутилки, защото едно време просто нямаше. За пренасяне на вода използвахме една старателно измита 5-литрова пластмасова туба за нафта. Но времената се промениха. Сега в магазините може да си купиш всичко…

 8. @Denny – моите познати смениха начина си на готвене с печка, каквато ти описваш, защото към нея има фурна и котлони на ток, които са добър вариант, ако ти свърши газта и нямаш на разположение кола да отиде да я напълни (камо ли по средата на готвенето хихих). Лошото е, че това са доста големите и тежки бутилки, които се слагат и на газовите отоплителни печки и повечето хора биха се затруднили да ги пренесат сами до колата си, докато малкия котлон мога и цял ден да го разнасям на ръка ако поискам.

  @Свилен Гърмят големите най-често. Поне аз не съм чувал за малка да е гръмнала, ако този, който я носи не се полакоми да я напълни съвсем до горе, за да си спести ходене. За кауфланд си прав – човек трябва да преценява дали изгубеното време няма да му струва повече пари, но пък ако се отиде и се върне пеша – може да получи бонус по-добро здраве :). Тефтери от 1лв. колко листа, какъв формат и от къде си набавяш ми стана интересно? Мен тези дни ми се наложи да си потърся хубав такъв с твърди корици, поне 50 страници и така и не намерих, а се наложи да си взема протоколна тетрадка – 100 страници, размер 17/25 за около 2 лв. от една нова верига магазини в града без да са на промоция.

  @Рая за вестници хич няма смисъл. Аз си спомням преди около 5 години, че с колело и нещо като пригодено ремарке от лека кола си продадох на вторични доста детски книжки и списания и май взех около 10 лв., защото повечето беше вестници. Вестниците не бих ги продавал на вторични или да ги дарявам на библиотека, но могат да се използват за разпалки на печка на дърва и въглища, а в най-краен случай и за тоалетна хартия (да знам, че не е много здравословно, но си е някакво пестене пак)

 9. @Тони – идеята специално за хартията е не толкова пари да спестиш, колкото да не се разхищава. Еко, дето викаш. И да, ясно че не може с такова “тефтерче” да идеш на бизнес-среща :)) Освен ако не предлагаш семинари по пестеливост :))

  5 литра туба – къде ти е сметката да ходиш да я пълниш? То има смисъл ако си напълниш примерно 50-60 литра вода в багажника и да изкараш месец-два с тях.

  @Феникс – и аз май не съм чувала да е гръмнала. По принцип си има елементартни правила за безопасност.

 10. @Рая – тази 5-литрова туба беше единствения по-лек съд, който можеше да се ползва за вода, когато ходиш да пластиш (ако някой не знае какво е това да пита Google) Даже тя беше “подарък” от един чичо, шофьор на автобус. Тогава (80-те години) нямаше много 10-литрови шишета от минерална вода.

  Идеята ми беше, че поколението на моите родители и това на баба ми и дядо ми, са живели в такава среда – на липси. Дори да си имал пари, магазините са били празни. Затова са си произвеждали много неща сами. Сега след като за всяка нужда има някакъв продукт, който я задоволява, какъв е смисъла?

  За мен удобството е на първо място и в много случаи то не може да се оцени. Ако от продукта, който си направя сам ще имам най-голяма полза и ще ми е най-удобен – ок. Ако не – не виждам много смисъл.

 11. Сетих се още едно удобство на листите от календар. Аз понякога рисувам, за да се разтоваря и да видя какво ме мъчи като мисли и – те са идеални за водни боички или фулмастери. Блокчетата за деца са 50-60 стотинки да, но са с толкова тънка хартия, че под тях трябва да слагам нещо, за да не стане масата нарисувана и тя :). Това си е доста практично, като се има предвид, че не се занимавам професионално.

  Също така, ако си си купил или ти е подарен телефон с вградена камера – използвай я и виж до колко ти върши работа. Може да не ти се налага да си купуваш за още 200-300 лв фотоапарат или поне да отложиш покупката за “по-добри времена”, защото фотоапарата не виждам случай, когато да трябва “супер спешно”. Да няма да е същото качество и да – няма да има толкова памет, но все пак е добре да видим аджеба какво имаме. А ако не ни служи, защо си купуваме най-новия модел със N инчова камера, като има друг без камера и да речем 100 лв по-евтин?

 12. Феникс, те напоследък телефоните снимат по-добре от апаратите :)

 13. И на мен ми харесват идеите. Аз също писах една статийка: “Еко идеи за по-ниски сметки“. Аз лично бях свикнала при родителите си да готвя на газ и сега се изнервям, докато изчакам котлона да ми загрее :) Но май ще си купя по-нова печка – по-нисък енергиен клас и бързо загряващи котлони. Впрочем скоро мисля да пиша за видовете отопление на дома, от които имам преки впечатления с плюсовете и минусите им :)

 14. Хахаха :))) Олеее, вярно е! И аз го видях! ОТМЪЩЕНИЕТО НА ГАЗОВИТЕ КОТЛОНИ!!! RUN FOR YOUR LIVES!

 15. Единствено одобрявам използването на газов котлон…
  Бързо, лесно и икономично. Колкото до това колко да се пълни на газостанциите си знаят работата и лятото никога не биха напълнили на 100% но и дори и през зимата не биха го направили.Проблема с това, че някъде не пълнят е не е толкова до това, че не им се работи на дребно ами, че не са приспособени да работят с битови бутилки…

  Относно пълненото на вода и преразфасоването и след това е адски нехигиенично и неправилно, че нямам думи. Освен ако не ползвате еднократни пластмасови или стъклени бутилки разбира се, но много малко хора го правят…

  Аз все още не съм виждал телефона, който прави по-добри снимки от фотоапарат, но пък трябва да се има и нещо друго в предвид – не апарата прави снимката, а човекът зад него…

  Микрофибърните кърпи са нещо уникално и само, който не е запознат що е то и не е ползвал истинска такава може да твърди, че не са кой знае колко специални. Много даже са специални, само че не е достатъчно някой да ти каже че една кърпа е микрофибърна или да си купиш такава от 2-3 лева и да си мислиш, че ползваш микрофибърна кърпа…

  Поздрави,
  Слави…

 16. Ееее, е,е! Чак пък супер нехигиенично… Вярно, отвреме-навреме трябва да се мият или направо да се сменят.

  За апаратите, зависи кой апарат с кой телефон сравняваме :) Моят е Практика лухмедия 7.1 мегапиксела, а на телефона имам VGA камера :) Така че зависи.

  Но и аз мисля, че не е от апарата, даже имаше един виц такъв:

  На едно гости един си показвал снимките и домакина казал – явно много хубав апарат имате. Оня си премълчал. Като сервирали вечерята, казал на домакина – много е вкусно, явно много хубави тенджери имате :)

 17. и всичко това ще доведе до колосалните спестявания от 15 лв на месец! Страшнооооо. Стига моля ви, това не е сериозно.

 18. И пак опираме до мащабите. В София ако живея и ако имаме заплата по 1000-2000 лв на човек и на мен 30 лв не би ми се занимава да спестявам. Обаче, когато останеш без работа – при доход 0 и разчитане само на роднини ?!?!?! Или ако си в малък град като моя със заплата чисто под 300 лв.?

 19. @Fenix_rises – Тук се съгласих. Всеки гледа от неговата си камбанария. Ако взимам 300 лева чисто, със сигурност 30-те лева ще са ми важни.

 20. Е да. Или ако си затънал в заеми. Зависи от ситуацията. Но по принцип дори да имаш много пари, разхищението е тъпа стратегия.

 21. На мен пък малко несериозно ми звучат изброените по-горе неща. По-скоро като запълване на статия. Определено всеки, който има притеснения за бюджета пести така отдавна. Макар,че е спорно колко спестеното.

 22. Привет и добре дошъл в коментарите :)

  Последните две идеи не пестят много пари, но пък както съм писала те са по-скоро в името на това да не се разхищават излишни ресурси.

  Първите четири са съвсем реално приложими за повечето хора (естествено, за големите градове е по-трудно).

  В общи линии няма кой знае колко велики начини за пестене – гасете крушките, спирайте водата… тези съм ги описала тук: https://kadebg.com/15-idei-kak-da-pestim-pari

  А тези са за хора с повече чувство за хумор: :)
  https://kadebg.com/10-devlin-ways

 23. Газовото котлонче – наистина готвенето на газ е много бързо и използваш само толкова топлина, колкото време готвиш, последно, когато зареждах беше отдавна и ми взеха към 6лв за бутилка, но като се замисля, ако не ми е на път… ще дам още 6лв з гориво при тези цени…
  Един бързозагряващ котлон 2000вата за 30мин ще изразходва под 20ст, за час 40 30дни х 1 час… 12лв – като включим и пътните за газта са много на кантар нещата…

  Препарати 1 – изключително съм съгласен. Българските може малко да отстъпват по качество, но когато съпоставим цената… Веднъж си купих “Бенг и домът ви е чист” цената му беше като на Медикса… чисти като на рекламата, но стигна само за едно измиване на банята

 24. препарати 2 – содата върши добра работа при чистенето на сребро, но има други добри препарати, които не го надраскват, за разлика от содата. Относно надраскването – по същия начин трябва много внимателно да се подхожда към препаратите за чистене на стъклокерамични плотове.

 25. Zaza, ако готвенето ти е 1 час на ден, и ако имаш хубава печка, може би наистина не си струва да се занимаваш с газ, особено като не ти е на път. Остава въпросът с преносимостта, ако си по квартири.

  Содата по принцип е леко абразивна, но аз със сребро не съм имала проблеми. Но ако се притесняваш, можеш просто да разтвориш содата със съвсем малко вода да стане течно.

  Също по въпроса за българските препарати мога да кажа, че съм ползвала пасти за зъби вносни и нашата Астера, не видях никаква разлика. Също сапуните, аз ползвам Тео Бебе и много ми харесва. Единствено Dove май няма нашенски аналог.

 26. Статията е полезна, но аз имам лек коментар върху газовата бутилка, вярно че е най-добре да пестим от всичко възможно, но според мен не бива да се пести от сигурността. Газова бутилка особено тази която е на снимката е туристическа и не е пригодена за домашно ползване въпреки, че масово се използват в домашни условия и са потенциално опасни!

  Поздрави хубав сайт и полезен!

 27. Здравей и добре дошла в коментарите :)

  Не мога да коментирам сигурността на газовия котлон от техническа гледна точка, защото не разбирам. В своя личен опит не съм имала никакви инциденти, също нямам познати или познати на познати, които да са имали проблеми.

 28. Вместо крем за лице е много по-хубаво и изгодно да се използват 100% натурални масла от аптеките.Напр.Жожоба или Арганово.Много са икономични и ефективни.Изключително ефикасна и евтина маска за всеки вид кожа е от поморийска кал.Лятото в Поморие продават 1л.за 1.лв-стига за цяла година.Изгодно не означава мизерно!

 29. @Величкова – добре дошла в коментарите :)

  Аз лично не ползвам кремове за лице и не мога да се включа с коментар, но по принцип има много натурални продукти, които вършат добра работа. Миналата година имах едни ситни белези по левия крак (получиха се от цепене на дъски и забити миниатюрни тресчици), мазах ги с крем от Невен за 2лв и изчезнаха.

  PS Не си оставила линк към сайта, ако искаш пусни го в следващия коментар. В момента пише само
  “http://закозметиката” и не се отваря.

 30. Много изчерпателна информация. Макар че това с водата си го ползвам отдавна, но като цяло е добре структурирано.

 31. Благодаря :) Не знам колко е изчерпателна, но се надявам да е полезна.

Leave a Comment