5 урока по бизнес от Стивън Кинг (1)

Стивън Кинг е роден през 1947 в Портланд (60 000 души), Мейн. Майка му отглежда него и брат му сама, тъй като баща му ги е напуснал много рано. От 1971 до сега е женен за Табита Кинг, и имат три деца.

(Има и част 2: 5 житейски урока от Стивън Кинг )

Първият му успех идва с “Кери” (Carrie) през 1974, когато той е на 27.

стивън кинг
Снимка: stephenking.com

 

Уроци по бизнес от Стивън Кинг

*Откъсите са от книгата му On Writing: Memoirs of a Craft . Има я и на български.

“…Най-ранният ми спомен е как си представям, че съм някой друг – Силното момче в цирка. Леля ми казва, че съм бил на три. Бях намерил циментова тухла в гаража и успях да я вдигна. Разнасях я бавно върху пода на гаража, само че в мислите си бях облечен в примитивна дреха от кожа на животно (вероятно леопард) и бях в центъра на циркова арена. Огромната тълпа беше притихнала. Ярък синьо-жълт прожектор следеше моя невероятен напредък. Изумените лица разкриваха историята: те никога не са виждали толкова невероятно силно хлапе. “И е само на две!” – някой прошепва невярващо.

Урок по бизнес 1: още от малък той има основното умение, а именно – ярко въображение. Това е ключово за един писател.

“…Като тинейджър, изпращайки разкази на разни списания, свикнах с писмата за отказ, започващи с “Уважаеми господине/госпожо”, и с времето започнах да ценя всяка лично добавена драскотина. Бяха рядкост, но когато ги имаше винаги правеха деня ми по-светъл.

Урок по бизнес 2: той цени всеки малък успех, а именно – всяка лично добавена драскотина.

“…Веднъж получих съвет, който промени начина ми на работа завинаги. Надраскано до компютърния подпис имаше бележка:
“Не е зле, но е раздуто. Трябва да съкращаваш.
Форула: 2ра чернова=1ва чернова -10%”
След това, не че изведнъж всичко тръгна, но броят на личните бележки върху писмата за отказ скочи рязко.”

Урок по бизнес 3: той е отворен за съвети и не си въобразява, че знае всичко.

“…Като станах на 14 пиронът, на който набучвах отказите, вече не издържаше. Смених го с кука и продължих да пиша.”

Урок по бизнес 4: той просто отказва да се откаже. Използва неуспехите, за да се учи от тях.

“…Една вечер [още бях на 14] ми хрумна да напиша книга по филма The Pit and the Pendulum. Металните листи за печат струваха $1.71 (да използвам един цял метален лист само за главната страница беше ужасно разхищение, но нали трябва да изглеждаш добре, казах си накрая; трябва да покажеш малко от старомодния трик – да имаш характер), хартията струваше $0.25, а телчетата без пари, гепени от брат ми. Мислех, че ще мога да продам десет и да изкарам общо $2.50. Щяха да ми останат около 40 цента – достатъчно за още едно кино, което да ме вдъхнови. Ако успеех да продам още 2, щях да имам и за пуканки с кола.”

Урок по бизнес 5: той е вдъхновен и предприемчив (по отношение на своите идеи). Иска да изкара пари, макар главният му фокус да не е това. Затова и малката печалба е мотивираща за него.

“…The Pit and the Pendulum се оказа първият ми бест-селър. Взех всички напечатани бройки на училище и до обяд бях продал две дузини. До края на обедната почивка се беше разчуло за жената, зазидана в стената (“Те гледаха с втренчен ужас костите на пръстите й, стърчащи навън, и разбраха че е умряла, докато е дращела настървено да избяга”), и продажбите станаха три дузини. Имах 9долара на монети, които тежаха на дъното на чантата ми и вървях като на сън, без да мога да повярвам на внезапно въздигналите се недра на богатството, за чийто мащаб не бях подозирал.”

*          *          *

“…На 16 вече получавах откази с написани на ръка бележки, които звучаха доста по-окуражаващо от ранните съвети да използвам кламери вместо телбод. Една от тях беше:

“Това е добро. Не за нас, но е добро. Имаш талант. Прати пак.”

Тези четири кратки изречения хвърлиха светлина в мрачната зима на 16-та ми година.”

Урок по бизнес 5: първите пробиви идват след здравата работа. Рано или късно.

Продължението е във втора част: 5 житейски урока от Стивън Кинг (2)

11 thoughts on “5 урока по бизнес от Стивън Кинг (1)”

 1. Много вдъхновяващо, Рая. Ако имаш и други истории за успешни хора, моля споделяй ги. Това са чудесни ролеви модели. :) Поздрави.

 2. Благодаря – радвам се, че и теб те е вдъхновила тази история. Ще има втора част.

  И да, търся още подобни истории :)

 3. За пръв път го вижда, звучи добре, достоверно ли е? Защото….”Веднъж получих съвет, който промени начина ми на работа завинаги. Надраскано до компютърния подпис имаше бележка”, ква компютърна бележка, ако той е бил на 14 г., съдейки по хронологията на съветите му, демек към 1961 г….?

 4. @Станимир – добър въпрос.

  Всъщност терминът е “машинно-генериран подпис” в оригинала, но при превода на откъсите си позволих повече свобода, за да са по-четивни.

  Ето оригиналния откъс от книгата му, това е на стр. 222.

  In the spring of my senior year at Lisbon High—1966, this would’ve been—I got a scribbled comment that changed the way I rewrote my fiction once and forever. Jotted below the machine-generated signature of the editor was this mot:
  “Not bad, but PUFFY. You need to revise for length. Formula: 2nd Draft = 1st Draft – 10%. Good luck.”

Leave a Comment