7 златни принципи за правене на пари

Познавате ли хора, които постоянно мислят за това как да направят пари, но все нещо става? Всеки път като се видите те се кълнат, че са открили нещо уникално, някаква невероятна възможност, шанса на живота си. Говорят смело, заразително, грандиозно – а може би дори пораждат известна завист у вас. И така до следващият път, когато ги срещнете. Питате ги какво е станало с идеята за правене на пари, и получавате отговор тип “Ооо, отдавна вече съм на друг етап. Сега имам нова, още по-добра идея! Чуй, чуй…”

С което не целя да критикувам хората, които обмислят идеи за правене на пари. Въпросът е – защо се получава така? Защото тези хора не познават основните принципи за правене на пари. Те действат прибързано, вярват в големите възможности, и са нетърпеливи. Искат нещо лесно, което да дава резултат веднага. Само че такова нещо в живота няма.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ

I. Пазете се от думите “бързо”, “лесно”, “сигурно”. Особено ако са използвани в комбинация помежду си.

II. Прекалената агитация е съмнителна. Когато някой ви агитира да се включите в нещо и го прави твърде разпалено, съмнявайте се (освен ако не ви е наистина близък човек). Защо? Помислете кое е по-вероятно:
а) някой да положи толкова усилия и енергия, за да ви убеди да направите нещо, което е добро за ВАС
б) някой да положи толкова усилия и енергия, за да ви убеди да направите нещо, което е добро за НЕГО.

III. Нещо не ви е ясно? Питайте. Ако не получите ясен и конкретен отговор – стойте настрана. Това ме е “спасявало” в няколко различни ситуации. Едната беше свързана с известна компания за козметика, където една жена на около 50 разпалено ми обясняваше как действала “схемата”, но упорито избягваше въпроса ми относно има ли такса за включване. Друга пък беше свързана с компания за застраховки, където пак ми промиха ушите с приказки какви невероятни възможности има, но накрая така и не разбрах как точно се очаква да направя 1000лв само след няколко месеца работа.

IV. Ако ви се вижда твърде хубаво, за да е истина. Вероятно е така, тоест не може да е истина. Пример: “Инвестирайте 10лв днес и гарантирано ще получите 100лв след един месец!”.

V. «Пари от интернет» – не се подлъгвайте по “възможности” за пари от интернет, ако нямате личен сайт. Типичен пример са PTC (paid-to-click или плащане за клик) сайтове. Само напишете “пари от интернет” в Google – първите няколко страници с резултати са все за това. Нямате никакъв шанс да изкарате пари, освен ако не “завлечете” поне десетина свои приятели, които да вършат работата вместо вас. Казвам ви го от опит (с CashFiesta).

VII-ТЕ ЗЛАТНИ ПРИНЦИПА

I. Правете нещо, което обичате. (Вижте по-конкретно Как да печелим пари – с нещо, което обичаме )
Това е абсолютно основен принцип. Също така не е нов и причините “ЗА” са дъвкани много. Все пак ще повторя някои от тях – когато обичате нещо, вие:

 • правите го с мерак и това си личи
 • парите не са основния ви мотиватор (важно! Ще обясня в VII.)
 • имате сякаш неизчерпаем запас от енергия
 • не ви се налага да се “самонавивате” или да търсите ентусиазъм – той си е у вас
 • фокусирате се върху плюсовете, а минусите ви се виждат мънички и смешни

Когато обичате това, което правите, можете да го правите дълго време, без да ви омръзне и без да видите конкретен резултат от това. Което е много важно в дългосрочен план. Ако не сте сигурни какво обичате, вижте статията Искам… да знам какво искам! .

II. Правете нещо, което можете. Понякога става така, че сте много добри в нещо, което обаче не ви е любимо. Мен например доста ме бива в продажбите по телефона, само че ми е малко досадно и не ми носи голямо удовлетворение. Също – в уроците по английски, които преди време бяха важни и приятни за мен, но в момента не са. Друго – писането на диалози за “Забранена любов”. Всички тези дейности са ми носили добри пари, въпреки че не са ми били любими. Естествено, няма как да правите пари с нещо, което можете, но което ви е крайно неприятно. Друг е въпросът ако дейността не ви е от любимите, но пък и не ви кой знае колко неприятна… В този случай си заслужава да опитате – понякога апетитът идва с яденето.

III. Започнете с малко или никакви пари. Какво значи “малко” – ами възможно най-малко. Не вярвайте на приказки, че в дадено нещо трябва да се “налеят” пари, за да тръгне като хората. Това може да е вярно при мащабни дейности (примерно – ще строите завод), но ако вашият случай беше такъв, надали щяхте да четете съвети тук :) Защо с малко пари:

 • с колкото по-малко пари започнете, толкова по-нисък е рискът за вас
 • като нямате пари, ще трябва хубаво да помислите кои са наистина важните неща
 • ще трябва да свършите повече неща сами, вместо да платите на някого да ви ги направи
 • благодарение на горното ще опознаете повече аспекти на дейността
 • ще разберете дали идеята ви е добра

IIIa. Инвестирайте после, не в началото. Добрите идеи (последното тире от III) са тези, които са полезни на хората. А те, надушат ли нещо полезно, го разпространяват. Тъй че ако дейността ви има бъдеще, тя сама ще си покаже. Затова не е необходимо да инвестирате пари в началото – изчакайте първо да ги спечелите. Ако пък идеята ви не върви, значи проблемът е в самата нея и обикновено не може да се оправи просто с пари.

Пример – продавате ушита от вас шапка, която обаче е невероятно крива. Колкото и пари да инвестирате в реклама, скъпи платове или закупуване на манекен, няма да ви помогне. Шапката ви е крива! Обратно – ако сте направили красива шапка, достатъчно е да се появите с нея един-два пъти и хората сами ще ви попитат откъде да си вземат такава. Като продадете 10 шапки и спечелите пари от тях, тогава инвестирайте в по-скъпи платове или манекен.

IV. Постоянството преди таланта. Помнете, че постоянството е по-важно и дава по-добри резултати от таланта. Да вземем двама шапкари. Единият има талант за страхотни шапки, но прави по 1 шапка месечно и има големи претенции към клиентите, с които работи. Другият прави хубави шапки, макар и не толкова страхотни и уникални като първия. За сметка на това обаче той работи упорито и прави по 2 качествени шапки седмично. Неговите шансове за развитие са по-големи.

V. Чакайте. Постоянството дава плодове след време, не след една седмица или след един месец. В случая с уроците по английски при мен мина повече от месец, преди да взема парите от първия урок. А докато станат 240лв на месец от няколко ученика, минаха може би 2-3 месеца. Ако пък се целех в по-голям доход, сигурно щеше да ми трябва половин година или повече. Хубавите неща стават бавно.

VI. Мислете за важното. Ако се върнем на шапките, важното са платовете, конците, кройката… а НЕ табелата на работилницата, размера на прозорците й или шрифта на етикетите. Да, няма лошо табелата да е изпипана или етикетът да е изискан, но хората няма да си купят шапка заради тях. Именно това отсява важните неща от останалите – дали хората ще платят за тях. Ако вие си избирате шапка, табелата и етикета на майстора надали ще ви трогнат, колкото и да са хубави. Но плата и кройката са друго нещо!

При мен това беше една от основните грешки, когато стартирах бизнеса със съдружника си (Как стартирах собствен бизнес). Не че не мислехме за важните и основни неща, но изхабихме много пари и енергия за излишни неща. Например, наехме много хубав, но и много скъп офис; направихме хубав, но ужасно скъп сайт; хвърлихме много време за изготвяне на презентация и сценарий за контакти по телефона – а можехме да го вложим в събиране на база данни и реални срещи с клиенти. Не че беше лошо да имаме тези неща, те не бяха излишни. Но просто не бяха толкова важни, а и не им беше дошло времето. Тогава обаче още не бях измислила Принцип IIIa…

VII. Не го правете за пари – а защото ви харесва. Парите сами ще дойдат после. Да, цялата идея на това да създадете източник на пари е именно да изкарате пари в един момент. Но не започвайте с тази идея, не гонете парите като цел. Ваши мотиватори в началото може да са например че ви харесва, че ви е забавно, че помага на хората или нещо друго. Ако не можете да намерите мотиватор извън парите, не започвайте.

Скоро се видях с един приятел, който ми предложи интересна и вероятно много рентабилна идея, свързана с продажба на дрехи. Той разполага с подходящо за целта помещение и е намерил е начин да набави стоката евтино – съответно с много голям процент на печалба. Отказах му главно защото не виждах никаква причина да се включа извън естествено самата възможност да се спечелят пари.

Понякога се подлъгваме по рентабилни възможности, които работят много добре… но за някой друг. Същият този приятел ми разказа за едно момче, което е намерило интересна ниша, свързана с реални и онлайн казина. Доколкото разбирам тази дейност има много добър потенциал, само че някак не се виждам да обикалям по казината и да заговарям непознати :) Затова предпочитам да открия своя път, а не да следвам нечий друг. Това, което е добро за него, може да не е добро за мен.

16 thoughts on “7 златни принципи за правене на пари”

 1. Абе, и аз се чудя защо.

  Може би, защото няма различни мнения по твоите тези.

 2. Да, и аз стигнах накрая до това заключение. И аз като чета чужди материали и реакцията ми е “Да, съгласна съм” не си правя труда да пиша коментари :) Взимам си бележка.

 3. Рая, темата е чудесна и съм сигурна, че вълнува много хора.

  С “предупреждения” -та съм напълно съгласна. Но VІІ-те златни правила бих оспорила.

  По т. І – Да работиш това, което обичаш, е най-прекрасното нещо на света, защото прекарваме по-голямата част от времето си в работа. Но аз познавам хора, които го правят и въпреки това не умеят да печелят пари. Един хубав (и масов) пример за това са художниците.

  По т. ІІ -Ако си създавам работно място,а не да изграждам бизнес, то тогава трябва да умея да правя добре това, което се прави. Но за бизнес са необходими организаторски и ръководни умения.

  По т. ІІІ – Предполагам, че знаеш колко голяма е разликата в цената на неща, които са произведени по една, две бройки и тези, които са произведени стотици. Същото важи и за качеството – един малък производител не може да си позволи машини и технологии, които са възможни за по-големите. Това се отнася до мнението за инвестициите – трябва да са в началото, поне до някаква степен.

  Темата е много дълга и обширна.

  По т.ІV – съм съгласна с твоето мнение.

  По т.V – Чакането трябва да бъде обезпечено с финансов ресурс. Каквато и дейност да започнеш, мисля, че трябва да я осигуриш с пари поне за три месеца (а най-добре за шест), защото не може да се разчита на приходи, докато дейността не се разработи и не си привлечеш клиенти.

  По т.VІІ – Това е мечтаната свобода на действие – да не работим за пари. Но….. за тази цел, трябва да сме достатъчно богати!!!!!! До тогава – задължително трябва да мислим за рентабилност на дейността си.

  Извини ме, че бях толкова многословна, но исках да ти бъда полезна с едно различно мнение. Това, което много бих искала да знам е как да си направя бизнес план, който да ми служи за работна програма и да не лежи на предположения, а на здрави факти.

 4. @LUPOP – всяко мнение е добре дошло!

  Това са правила за правене на пари по принцип (вкл. допълнителен доход и свободна практика), а не конкретно и само за собствен бизнес, който случай разглеждаш ти. Въпреки това те важат като цяло и за бизнеса. ето защо смятам така:

  По т. I – всъщност ти не оспорваш самата точка, а просто казваш, че сама по себе си тя не е достатъчна. Естествено!

  По т. II – да, за бизнес трябват И други умения, които човек може да развие впоследствие. Но основната дейност трябва да е нещо, от което разбираш и което можеш да правиш. Иначе само с ръководни умения нищо не става.

  По т. III – тук съм уточнила, че не става дума за мащабни идеи като да строиш завод например. Колкото до инвестициите – естествено, че в началото трябва да се отделят някакви средства, но те трябва да са само за най-необходимото и да са малки суми. Същинските инвестиции с размер НАД минимално необходимото трябва да останат за после.

  По т. V – чакането и “обезпечаването” му с пари е голям капан!!! Не можеш да наливаш пари и да обезпечаваш нещо, което още не се знае дали ще носи добър приход! Дори когато говорим за бизнес, преди да се обезпечава трябва да се минат малките стъпки – допълнителен доход и свободна практика – и чак тогава, ако изглежда обещаващо, да прерастне в бизнес.

  По т. VII – не си ме разбрала. Нямам предвид да не работим за пари! Имам предвид, че не бива парите да са основния ни мотиватор.

 5. Съгласен съм че инвестицийте се правят после , а не в началото(личен опит). В началото само найв- необходимото.\ Може дори и за известно време в началото да сме извън рамките на закона.
  \не съм съгласен обаче със VІІ.Ако правиш нещо което ти харесва и печелиш от него , то значи просто си късметлия. Ако правиш нещо с ясната мисъл да се направят пари ,то тогава си предприемач.

 6. @херодот – кой твърди, че ако нещо ти харесва и печелиш от него, е просто “късмет”? Гледам коментарите и не виждам, а в самия материал също няма такова нещо.

 7. Напълно съм съгласен с LUPOP.

  Хубави правила си синтезирала, но според мен те важат за някакъв съвсем дребен бизнес тип занаятчийство.Или както му казват в България “умиращ бизнес” в ерата на глобализацията.В ерата където парите са във високите технологии в ноу-хау, където навсякъде производството се оптимизира или аутсорсва, където компении се сливат и укропяват за да оцеляват или за да монополизират.

  Аз съмият съм млад човек живял и работил на запад, а сега по стечение на обстоятелствата работя и живея в България (но както вървят нещата не за дълго).

  Да споделя.

  Качествата който са ти нужни за да успееш и просперираш в западна европа не са ти необходими за същото в България.Точно обратното.Ако си честен играеш по правилата, не укриваш доходи,спазваш и уважаваш законите,работлив и упорит в западна европа рано или късно ще бъдеш оценен, но в България само с тези качества ще станеш за смях и е твърде вероятно да загубиш капитала с който си стартирал !

  В България всичко е задушено от всякъде с години.Парите са в обществените поръчки.Основния бизнес е разграбването на държавата.Всичко е канализирано и в средния или голям бизнес е невъзможно дори да припариш без да си човек на някой партиен другар и да работиш за неговото благо !

  Европейски пари…дрън,дрън…всичко е предрешено, одобряват се проекти на определени хора, който си плащат тлъсти комисионни.

  Обществени поръчки…на наши другари.

  Износ- има си квоти, познайте кой ги дава и дали ще можете да вземете !

  Парите на тази държава са в шепа хора, който ръководят всичко случващо се в нея.

  А за този тип бизнес колкото да си докараш 1-2 заплати…днеска има утре НЕМА…СМЕХ В ЗАЛАТА за голяма съжаление :-(

 8. “VІІ. Не го правете за пари- а защото ви харесва , парите сами ще дойдат после.” Това имах впредвид че си късметлия ако успееш да правиш това което ти харесва и да печелиш добре от него !

 9. @Херодот – имам предвид, че не бива парите да са единствения ти мотиватор. Не съм съгласна, че е просто късмет, ако успееш да съчетаеш правенето на пари с дейност, която ти харесва. Това е възможно, но изисква да се поизпотиш малко :)

  @ :-) Първо, благодаря за интересните коментари по “Пасивен доход” :) С нещата, които твърдиш за България, съм съгласна наполовина. Порочни практики има (не само у нас), но има и достатъчно възможности за тези, които искат да играят по правилата.

 10. Pingback: Паради
 11. Трябва също да се приеме и че и най-хубавата идея има определен срок на живот. Като ЕТ развивах дейности, които дори не съм и мислела преди-по какво си приличат производство на медицинско изделие и продажби с шиене например. И в двете се е започвало с много малко пари………..за мен това стана критерий за успеха в бъдеще. А и ми разкри какви скрити умения съм имала, не съм мислела никога преди за собствен бизнес.
  Но сега е много трудно за малък бизнес-няма го и не е лошо да бъдеш вътрешен предприемач в добра компания, дава ти сигурно партньорство макар и във вид на заплата, но същевременно си доразвиваш уменията на предприемач или други нови умения и насоки.

 12. Да, времената се променят. Много характерен пример за това е бумът на видеотеките у нас през 90-те, което днес като идея (дори за дискове) е неприложимо. Сега пък има бум на магазини за дрехи втора употреба, но според мен скоро пазарът ще се свие.

 13. 1./Уникален продукт или услуга
  2./Интерес на пазара
  3./Цена
  4./Качество
  5./Монопол
  И пари !!!Разбира се!

Leave a Comment